Czy wybieramy partnerów podobnych do naszych rodziców? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy wybieramy partnerów podobnych do naszych rodziców?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1 Ostatnio edytowany przez leukonoe (2015-06-09 19:34:09)

Temat: Czy wybieramy partnerów podobnych do naszych rodziców?

Tak jak w temacie, jak myślicie czy wybierając naszych partnerów kierujemy się podświadomie (a może świadomie) tym jacy są nasi rodzice? Czy kobieta szuka partnera podobnego do jej ojca? A może nie chce takiego partnera ale podświadomie takiego przyciąga? Jak myślice jak to działa? Czy Wasi partnerzy są podobni do Waszych ojców?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy wybieramy partnerów podobnych do naszych rodziców?

Nasze relacje z płcią przeciwną są determinowane naszymi doświadczeniami z dzieciństwa, szukamy takich relacji, które będą miały za zadanie zaspokoić potrzeby, których rodzice nie zaspokoili i wchodzimy w schematy dobrze nam znane z dzieciństwa. To zachowanie nieświadome, nie mamy na to wpływu, ale warto mieć świadomość tego, że tak to działa i zatrzymać się w momencie kiedy np. ciągnie nas do osoby, która na pierwszy rzut oka kompletnie nie pasuje do naszych wyobrażeń. Bo tzn. że coś jest na rzeczy.

3

Mieć partnera jak mój ojciec to jeden z moich największych koszmarów, tak więc nie, a przynajmniej nie wszyscy.

4 Ostatnio edytowany przez Averyl (2015-06-10 15:52:33)

Nie jestem psychologiem, ale wydaje mi się, że w psychologi odchodzi się już od koncepcji tak silnego wpływu zdarzeń z dzieciństwa, relacji z rodzicami na dorosłe życie.

Prawda pewnie leży pośrodku - jeżeli kobieta miała dobry kontakt z ojcem, ten ją traktował jak damę, to pewnie od swojego faceta będzie oczekiwać czegoś podobnego, ale nie dlatego że mąż ma być jak tatuś, tylko dlatego, że dobra relacja z ojcem jest punktem odniesienia do relacji z innymi ludźmi. Dlaczego taka dziewczyna miałaby tolerować chamskie zachowanie swojego chłopaka, z drugiej strony - czasem zauroczenie sprawia, że jednak pozwala na to.
Osoba ze złymi doświadczeniami w relacji rodzinnej - np. ojciec alkoholik, będzie prawdopodobnie unikać takich osób, ale praktyka pokazuje, że często powiela schemat fundując sobie i często dzieciom koszmar, jaki przeżywała w swoim dzieciństwie.
Gdzie w tym logika, jakieś prawidło postępowania? Chyba nie ma , myślę, że jest to indywidualna sprawa, zależy od wielu czynników, od tego jak silna psychicznie jest dana osoba.

Jeszcze jest jedna sprawa - człowiek przez całe życie się zmienia. Jeżeli pamiętasz z dzieciństwa ojca - jako radosnego, energicznego, towarzyskiego człowieka, a na starość stał się schorowanym, marudzącym samotnikiem, tzn. że postawę, którego ojca  miałoby się poszukiwać w partnerze?

5 Ostatnio edytowany przez cslady (2015-06-10 16:23:39)

Tak na mój zdrowy chłopski rozum, podchodzę do tego sceptycznie. Dla mnie to jest trochę jak ze znakami zodiaku - w dosłownie każdym partnerze możemy znaleźć coś z naszego ojca i tym samym podciągnąć go pod teorię, że wybrałyśmy partnera podobnego do rodzica. Wystarczy tylko odpowiednio długo o tym pomyśleć i odpowiednio głęboko poszukać. Wiadomo, że jeśli kobieta miała fajne relacje z ojcem, to w jakiś sposób jest on dla niej tym pierwszym wzorem mężczyzny. A jeśli ojciec był antyprzykładem, to wówczas będzie szukać kogoś skrajnie innego. Ludzie są bardzo złożonymi tworami i dlatego uważam, że zawsze da się dopasować do ojca choć jedną cechę naszego partnera (oczywiście jeśli się odpowiednio dobrze poszuka). Teraz tak sobie myślę o znanych mi mężczyznach i gdybym chciała, to w każdym z nich mogłabym "zobaczyć" mojego ojca.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy wybieramy partnerów podobnych do naszych rodziców?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024