Zastanawiałam się (bardzo teoretycznie, wiadomo, że różnorodność jest potrzebna) jak wyglądałby świat bez mężczyzn. Trochę jak w Seksmisji - kobiety nie wiedziałby, do czego służy facet, więc nie musiałby rywalizować ze sobą o względy samca, czyli wszelkie problemy z nadmiarowymi kg, zmarszczkami, co na siebie włożyć, itp byłyby prawdopodobnie im obce. Pewnie szybko wymyślono, by coś co zastąpiłoby popęd płciowy lub nakierowałoby go na wersję homo. Nasze forum wiałoby nudą, bo nie byłoby zdradzonych, porzucony, zapłakanych - znaczna część tematów w ogóle nie pojawiłaby się. Zauważyłam, że kobiety w babskim gronie, bez rywalizacji przed facetem, bardzo fajnie potrafią współpracować - mniej odczuwają potrzebę akcentowania własnego ego, bardziej koncentrują się na celu, stąd bardziej wydajna praca zespołowa. Przypuszczam, że takie bardzo "męskie" religie, w których kobieta jest traktowana omalże jak przedmiot, nabrałyby ludzkiego wyrazu, może mniej byłoby wojen, może... Wbrew pozorom to nie tylko fikcja na potrzeby filmowe, w historii bywały okresy, gdy faceci szli na wojenkę, wyrzynać się, a kobiety same w gospodarstwie musiały sobie radzić ze wszystkim.
Jakie zalety (/wady) miałby świat kobiecy, bez mężczyzn?
Ta ![]()
Przecież kobiety stroja się dla innych kobiet, a nie dla facetów ![]()
Bo mężczyźni nie widzą samego ubrania, tylko postrzegają kobietę jako całość. Jeśli chodzi o spostrzegawczość męską w tej materii, to zapytałam męża o nową znajoma kolegi: "jak ona wyglądała? wysoka, niska... noo taka średnia; gruba, chuda... no taka mniej więcej jak ty; blondynka, czarna?... hmmm... nie zwróciłem uwagi." - odpowiedział mój mąż
No i jak się tu czegoś dowiedzieć od faceta?
Witam...
Świat bez mężczyzn bylby nijaki, nudny i .. trudny !!!
Kto wniósl by zakupione meble do mieszkania, czy zrobil remont?
Wymienilam tylko dwie z przyziemnych spraw..
O emociach , kochaniu nawet nie wspomnę...:)
5 2015-06-08 13:19:18 Ostatnio edytowany przez Averyl (2015-06-08 13:39:09)
Ta
Przecież kobiety stroja się dla innych kobiet, a nie dla facetów
...ale ja nie wykluczam, że popęd seksualny mógłby pozostać, strojenie się dla kobiety, czemu nie.
Myślisz, że takie związki zamieniłyby się w klasyczny związek z dwiema żonami, gdzie jedna przejęłaby rolę kobiety, tej od dzieci, zakupów, sprzątania, gotowania, a druga - tej od siedzenia przed komputerem, piwka z innymi panienkami, itp?
Witam...
Świat bez mężczyzn bylby nijaki, nudny i .. trudny !!!
Kto wniósl by zakupione meble do mieszkania, czy zrobil remont?Wymienilam tylko dwie z przyziemnych spraw..
O emociach , kochaniu nawet nie wspomnę...:)
Tak jak napisałam bywały okresy, gdy kobiety zostawały same. Oglądałam dokument o średniowiecznej Anglii dotkniętej epidemią - bohaterkami były dwie młode kobiety, które przeżyły, nie były w stanie utrzymać całego gospodarstwa, więc zdecydowały się na hodowlę owiec, poradziły sobie świetnie!
Remont? Faceci robią remonty? Przed poprzednim remontem zapytałam się mojego M. czy mogę pożyczyć jego wiertarkę, wtedy on bohatersko stwierdził, że on zrobi wszystko, co będę chciała, wywierci wszystkie otwory sam. Postanowił zachować trochę honoru, bo przypuszczam, że gdybym nie umiała tego zrobić, to remont dalej sam by się nie zrobił.
6 2015-06-21 00:15:40 Ostatnio edytowany przez piroman1981 (2015-06-21 00:17:38)
Ze studiów i paru miejsc pracy mogę stwierdzić że byłoby o wiele więcej awantur i zawistnych rozpierduch/dwulicowych zachowań niż w jakiejkolwiek innej grupie. Mentalność roju z królową na górze w takiej grupie to swoją drogą niezła parodia ![]()