zazdrość- jak sobie z tym poradzić? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » zazdrość- jak sobie z tym poradzić?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: zazdrość- jak sobie z tym poradzić?

Cześć,
mam 25 lat i od zawsze uczucie zazdrości u mnie występuje. Moż ono przybrać rozmiar monstrualny, albo lekki. Mogę być zazdrosna o wszystko- o to, że np moja siostra schudła ( bo jest konkurencją dla mnie jeśli chodzi o zdobycie chłopaka), o to, że ktoś gdzieś był a ja nie. O to, że przyjaciółka dodała znajomego ( który mi się podoba) na facebooku ( pewnie z nim zacznie flirtować.
Nie wiem skąd mi się to bierze.
Mam tak od zawsze. Zawsze chiałam byc najlepsza, najpięknieksza, najbardziej inteligentna. Rodzice wychowali mnie w prześwaidczeniu, że jestem świetna, uzdolniona. Kiey weryfikuję to z rzeczywistością - czuję się tragicznie. Coś mnie nęka.Nie mogę spać, płaczę. Czuję się jkoś załaman, rozemocjonowana.

Jak nad tym panować? Proszę o poradę. Nie wiem czy nie iść do psychologa? Czy może najpierw poczytać książki o samorozwoju?

Pozdrawiam,
X

Zobacz podobne tematy :
Odp: zazdrość- jak sobie z tym poradzić?

Witaj
Powiem Tobie, że mam bardzo podobnie jeżeli chodzi o tą zazdrość, wiesz wydaje mi się, że to może mieć podstawy w poczuciu własnej wartości (a raczej jej braku).
np. czujesz sie gruba a chcesz byc szczupla, kolezanka chudnie Ty nie i już stajesz się zazdrosna bo to uderza w Twoją samoocenę, że ona może, tamta może, jeszcze inna też potrafi a ja nie!

3

Incrediblyshy93 napisał/a:

Witaj
Powiem Tobie, że mam bardzo podobnie jeżeli chodzi o tą zazdrość, wiesz wydaje mi się, że to może mieć podstawy w poczuciu własnej wartości (a raczej jej braku).
np. czujesz sie gruba a chcesz byc szczupla, kolezanka chudnie Ty nie i już stajesz się zazdrosna bo to uderza w Twoją samoocenę, że ona może, tamta może, jeszcze inna też potrafi a ja nie!

tak dokładnie. dlatego przestaję ludziom mówić co chcę robić,bo np ktoś ze mnie ściągnie i zrobi to lepiej.

chciałabym się tego pozbyć. zawsze mam do wszystiego jakieś 'ale'. to mnie przeraża, bo nawte mała rzecz moż mnie z równoagi wyrącić. tak jakby ja musiała być idealna, najlepsza.........

Witaj , powiem tak , że bardzo dużą winą obarczę twoich rodziców to oni popełnili największy błąd jaki mogli . Wiadomo , że dla każdego rodzica dziecko jest naj..., naj..., naj..., ale nie dajmy się zwariować . Zostałaś wychowana tak ,że jesteś ta naj... a jak wiadomo nie ma idealnych ludzi i teraz najmniejsza krytyka w twoją stronę spotyka się z bólem, cierpieniem z twojej strony głowa do góry smile Pozdrawiam i nie przejmuj się tak bardzo szkoda życia smile

5

Też mam problem z zazdrością, zazdroszczę na przykład koleżance która jest młodsza ode mnie o 2 lata i mi się podobała a już jest zaręczona, w myślach życzę im jak najgorzej ale staram się hamować, w ogóle nie wiem jak poukładać to sobie w głowie i jak nie zazdrościć obcym tylko skupić się na sobie hmm

6 Ostatnio edytowany przez Elya (2015-10-01 11:42:51)

anna.wuuuuu napisał/a:

Cześć,
mam 25 lat i od zawsze uczucie zazdrości u mnie występuje. Moż ono przybrać rozmiar monstrualny, albo lekki. Mogę być zazdrosna o wszystko- o to, że np moja siostra schudła ( bo jest konkurencją dla mnie jeśli chodzi o zdobycie chłopaka), o to, że ktoś gdzieś był a ja nie. O to, że przyjaciółka dodała znajomego ( który mi się podoba) na facebooku ( pewnie z nim zacznie flirtować.
Nie wiem skąd mi się to bierze.
Mam tak od zawsze. Zawsze chiałam byc najlepsza, najpięknieksza, najbardziej inteligentna. Rodzice wychowali mnie w prześwaidczeniu, że jestem świetna, uzdolniona. Kiey weryfikuję to z rzeczywistością - czuję się tragicznie. Coś mnie nęka.Nie mogę spać, płaczę. Czuję się jkoś załaman, rozemocjonowana.

Jak nad tym panować? Proszę o poradę. Nie wiem czy nie iść do psychologa? Czy może najpierw poczytać książki o samorozwoju?

Pozdrawiam,
X

Kolejny przypadek narcyzmu.
Takie osoby jak Ty trzeba omijac szerokim łukiem. Jak czegoś nie mają to pozują na smutne i poszkodowane a jak to dostana to wypływa oliwa, że chciały tylko po to aby zdominowac otoczenie i poczuć sie lepsze od tej, której zazdrościły. Często tez wszystko chca bez wysiłku.
Sądząc po przypadkach, które znałam nigdy się nie zmieniły.
Osoby atrakcyjne - zwracajace na siebie uwage czy to inteligencja czy wygladem czy tym ze cos fajnego maja  padają ofiara takich psycholek, które kumuluja i projektuja na nich swoje frustracje.
Straszne.

7

elya napisał/a:

Kolejny przypadek narcyzmu.
Takie osoby jak Ty trzeba omijac szerokim łukiem. Jak czegoś nie mają to pozują na smutne i poszkodowane a jak to dostana to wypływa oliwa, że chciały tylko po to aby zdominowac otoczenie i poczuć sie lepsze od tej, której zazdrościły. Często tez wszystko chca bez wysiłku.
Sądząc po przypadkach, które znałam nigdy się nie zmieniły.
Osoby atrakcyjne - zwracajace na siebie uwage czy to inteligencja czy wygladem czy tym ze cos fajnego maja  padają ofiara takich psycholek, które kumuluja i projektuja na nich swoje frustracje.
Straszne.

Czy ja wiem, czy to przypadek narcyzmu?

Chyba lekko Elya się "zagalopowałaś" w ocenie Autorki.

Dziewczyna prosi o pomoc, radę a Ty nie znając Jej w ogóle "zaatakowałaś" Ją.

Droga Autorko, jeżeli faktycznie masz z tą zazdrością taki problem to może faktycznie poradź się jakiegoś psychologa.
I też niestety uważam, że w dużej mierze to wina Rodziców.

8 Ostatnio edytowany przez Elya (2015-10-01 14:44:27)

zdublowało się

9 Ostatnio edytowany przez Elya (2015-10-01 14:56:27)

Krejzolka82 napisał/a:

Krejzolka, jesli nie wiesz to nie pisz. Najlepiej zwalac na rodziców. Społeczne przyzwolenie i głaskanie po główce, jak dotychczas miała jej nie pomoże.

10

Zazdrość jest czymś zupełnie naturalnym, normalnym i nieszkodliwym. Każdy czasem ją czuje. Co innego kiedy przeradza się w zawiść.

11

elya napisał/a:
Krejzolka82 napisał/a:

Krejzolka, jesli nie wiesz to nie pisz. Najlepiej zwalac na rodziców. Społeczne przyzwolenie i głaskanie po główce, jak dotychczas miała jej nie pomoże.

Kobieto, a gdzie ja "głaszcze"?

Czytanie ze zrozumieniem się "kłania", gdzie ja niby też zwaliłam całą winę na Rodziców?

12

Krejzolka82 napisał/a:

gdzie ja niby też zwaliłam całą winę na Rodziców?

smile

13 Ostatnio edytowany przez Krejzolka82 (2015-10-01 19:41:18)

A no tak, "w dużej mierze" a "cała wina" to jest tożsame.
Dzięki za naukę... .

P.S. Może "skupmy" się na meritum sprawy.

14

A ja współczuję autorce. Nie jest wredną dziewczyną jak myśli elya. Ona chce nie czuć tej zazdrości. Zdaje sobie sprawę, że to ją niszczy i że nie jest w porządku z innymi.  Ja bym się starała wyrzucać z siebie te myśli, gdy tylko się pojawią. Mówić sobie: okej ona ma to ja mam coś innego, ona zasługuje na "coś" ja też zasługuję, ale nie jest mój czas. Trudne to. sad Może autorce brakuje jakiś sukcesów? Nie ma chłopaka, nie odnosi sukcesów zawodowych. Może to być objaw frustracji.

15 Ostatnio edytowany przez Elya (2015-10-02 09:52:54)

To ja proponuje Szpileczka abys spędziła z taka  np. tydzien 24h/7 i zobaczymy co będziesz mówic po tym czasie. Piekło jest db chęciami wybrukowane. Ona nie pyta o to co zrobić aby nie byc jak to napisałas "wredną" dla ludzi ale o to co zrobic aby poczuła sie lepiej.

Krejzolka, bez komentarza:) sama sobie przeczysz. Piszesz tylko, aby cos napisac.

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » zazdrość- jak sobie z tym poradzić?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024