Komunia w rodzinie faceta - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Komunia w rodzinie faceta

Jak w temacie ide z facetem do jego rodziny na komunie i nie wiem co mam wogóle kupić tej dziewczynce? nigdy nie chodziłam jako osoba towarzysząca i wogóle ostatni raz na komuni byłam u siebie. A druga sprawa to jak się ubrać?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Komunia w rodzinie faceta

A dlaczego Ty masz coś kupować? Nie możesz dołożyć się do prezentu chłopaka, z którym idziesz? Ja na początku związku z moim narzeczonym poszłam z nim na urodziny jego bratanicy. Rodzina mnie nie znała, dziewczynka też nie. Poszliśmy razem po prezent i daliśmy wspólnie. Jeśli jednak uważasz, że powinnaś dać coś oddzielnie to po prostu zapytaj chłopaka o jakieś rady, bo on zna dziewczynkę i jej rodziców i będzie lepiej wiedział co jej kupić.

3 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2015-05-05 10:48:53)

Ubrać się z klasą, elegancko, uroczyście ale bez przesady. Coś podobnego jak się idzie na ślub, na rozmowę o pracę.

A prezent to najlepiej podpytać faceta czym dziewczynka się interesuje, może coś kolekcjonuje.
Zależy też od sumy jaką masz do dyspozycji. Do prezentu jakaś bombonierka może być jeśli dziecko jada słodycze, wolno mu.I kartka okolicznościowa z życzeniami.

Na pewno nie kupowałabym Biblii dla dzieci bo na pewno dostanie od chrzestnych, kogoś z bliskiej rodziny.
A także nie dewocjonalia bo to też na pewno ktoś kupi.
Będąc dzieckiem nie chciałabym też dostać tzw. pamiątki komunijnej, otwartej, ozdobionej książki z życzeniami i ozdobami. Beż możliwości przewracania kartek. Kosztuje dużo a potem tylko zalega niepotrzebnie, sporo miejsca zajmuje.

Może coś z luksusowych przyborów szkolnych np.duży komplet kredek, mazaków w specjalnej teczce, szkatułka na drobiazgi do włosów i biżuterię dziecięcą z przegródkami, szufladkami, plecaczek, torebka,  pamiętnik- notatnik z zamykanym na kluczyk zamkiem, gra planszowa, książka o tym czym dziecko się interesuje.

Jeszcze jeśli nie ma to specjalna tablica gdzie z jednej strony można rysować kredą a po drugiej specjalnymi mazakami, sztaluga i farby jeśli dziecko lubi malować.

4

Facet napewno nie podpowie bo sam powiedział, że nie wie co dać tylko pieniądze da. A żeby to jakieś drogie było to też odpada, bo ide jako osoba towarzysząca. I jestem w kropce

5

Ale dlaczego jesteś w kropce ??
Kleoma podała Ci mnóstwo fajnych pomysłów do wyboru.
Jeśli żaden z nich Ci nie odpowiada, kup mały bukiecik, kartkę pamiątkową, a do środka włóż 50 zł, czy 100, na ile Cię stać.
Po co stwarzać sobie sztuczne problemy ?

6

A co się stało z opcją kupowania wisiorków na komunię? Złoty skromny wisiorek z bozią, albo krzyżykiem - kiedyś sobie przetopi.
Jak chcecie koniecznie dać pieniądze, to nie wkładajcie ich do koperty, wysilcie się ( ja zawsze doceniam takie triki). Kupcie pudełeczko (taka mini wersja pudła na kapelusze), do tego rafie. Każdy banknot z osobna zwinąć w rulonik i obwiązać jedną rafią na kokardkę, resztę na dno. Jeżeli chcecie dać 50zł-dajcie 5x 10zł, 100zł- 5x 20zł. Ja zawsze do tego wkładam jakieś mini aniołki z gipsu ( po 5zł są).
Pamiątkową kartkę tez bym wyszukała ''z jajem'', ale normalnego gabarytu (te duże ciężko się przechowuje).

Osoba towarzysząca czy nie na pewno zrobicie zaskoczenie młodej. Ja takie patenty robię zawsze na wesela/ komunie i jeszcze nie spotkałam się z tym, żeby się to powieliło.

7

Wisiorki, łańcuszki, zawieszki z "bozią" to są po pierwsze  prezenty zarezerwowane dla najbliższej rodziny, chrzestnych, dziadków.
Autorka jest osobą towarzyszącą to nawet jej nie wypada dawać takiego prezentu.

A po drugie dzieci nie cieszą się z takich prezentów bo ponieważ złote to rodzice nie zawsze pozwalają nosić aby się nie zgubiło. I leży w szufladzie kilka czy kilkanaście lat a potem dziecko też nie nosi bo akurat za złotem nie przepada, woli srebro czy coś innego.
Na komunię dzieci a właściwie rodzice są zobowiązani do zakupienia gotowego zestawu od księdza proboszcza w postaci książeczki do nabożeństwa, różańca i właśnie łańcuszka z medalikiem. Jest to ze zwykłego metalu i dzieci to noszą dopóki się nie zgubi.

Krzyżyków nie powinno się dawać w prezencie na komunię. To taki zabobon, że to przynosi nieszczęście.

Najlepiej dać coś co dziecko będzie wykorzystywało do zabawy czy nauki albo pieniądze.

8

Ubrać się skromnie i elegancko.  Sukienka do kolana i jakiś żakiet np. Prezent, skoro idziesz jako osoba towarzysząca to nikt nie oczekuje niewidomo czego. Może jakaś książka dla dzieci w tym wieku, zależy co dzieciak lubi.

9

Aaaaa widzisz Kleoma tego nie wiedziałam, że jest ''zarezerwowane'', człowiek uczy się całe życie wink
Ja chciałam dostać zegarek casio z kalkulatorem, więc to raczej odległe czasy tongue

Wiecie co ale ja dalej nie rozumiem jednego, dlaczego Autorka ma dawać prezent osobno a osobno jej partner?. Takie to dziwne dla mnie, jak kupić to COŚ porządnego za, np 200zł, a nie dwa dziwadła po 100zł. Tak na logikę, po co się upierać na dwóch osobnych? Skro partner nic nie wie o dziecku/ jej upodobaniach, to nikła szansa, że coś trafią w dwóch osobnych opcjach.

10

Chodzi tutaj też o to, żeby dziewczynka wiedziała, że ma coś też odemnie a nie, że poszłam, że tak powiem na "krzywy ryj" nie chce wyjść na sknerę, bo nią nie jestem.

11

Ojjj ale mnie nie chodziło o sformułowanie ''na krzywy ryj'', jak tak zabrzmiało to bardzo przepraszam nie miałam tego na myśli. Ja po prostu jestem starej daty (jak widać po moich marzeniach komunijnych) tongue i tak myślę, czemu osobno? bo niby razem łatwiej.

To idąc tropem zgadywanek, nie masz możliwości podpytania mamy/ bliskiej cioci dziewczynki, czym młoda się interesuje?

12

asiek nic tak nie zabrzmiało sama tak napisałam na pytanie czemu nie razem smile
Bo jakbym się dołożyła do prezentu to wiadomo facet by to dał i dziewczynka by nie wiedziała, że to też jest odemnie i bym wyszła na sknere, że nawet na głupie czekoladki mi szkoda smile
Ale facet mnie poprosił, żebym kupiła jakieś czekoladki, książke komunijną i torebke na to a On mi odda kase więc pomyślałam, że kupię to za swoje i jeszcze coś bym dała do tego. Albo jeszcze jedna myśl to może telefon? tylko, że troszke młoda jest i nie wiem czy partner chciałby coś kosztownego dac smile

13

A partner kim jest dla tego dziecka ? Chrzestnym ? Wujkiem ?

Ubiór - elegancki ale z klasą.
Prezent ? Książka - zależy czym interesuje sie dziecko ? Zegarek ? Jakiś fajny no i który pasuje do jej wieku.
Bombonierka i wystarczy.
50 zl powinno Ci wystarczyć.

Ja parę lat temu bylam - jako osoba towarzysząca. Mój jest wujkiem - dla tego chłopca. Ja kupilam Biblię i bombonierkę.
Teraz mamy kolejna komunie. Mój jest chrzestnym. Kupuje rower. A ja ? A ja kupie jakas bombonierkę i młodzieżowy zegarek - takie mam plany.

14 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2015-05-08 15:58:19)

niki12345678 napisał/a:

asiek nic tak nie zabrzmiało sama tak napisałam na pytanie czemu nie razem smile
Bo jakbym się dołożyła do prezentu to wiadomo facet by to dał i dziewczynka by nie wiedziała, że to też jest odemnie i bym wyszła na sknere, że nawet na głupie czekoladki mi szkoda smile
Ale facet mnie poprosił, żebym kupiła jakieś czekoladki, książke komunijną i torebke na to a On mi odda kase więc pomyślałam, że kupię to za swoje i jeszcze coś bym dała do tego. Albo jeszcze jedna myśl to może telefon? tylko, że troszke młoda jest i nie wiem czy partner chciałby coś kosztownego dac smile

Zakup telefonu to należy skonsultować z rodzicami. Nie każdy rodzic chce aby dziecko w tym wieku miało już telefon. Poza tym telefon trzeba doładowywać, nie wszystkich rodziców stać na to.
Lub też dziecko ma telefon i prezent nie ucieszy bo nawet ma lepszy niż dostanie.

15

Telefon napewno odpada tym bardziej jako prezent od osoby towarzyszącej.

Książka,zegarek, jakas zabawka - jeśli dziecko ma jakas ulubiona.

Niki,trochę nie rozumiem dlaczego dziecko ma myśleć,że prezent wspólny jest tylko od twojego chłopaka. My byliśmy na komunii z narzeczonym, rodzina moja, dzieciak dostał prezent z dedykacją od nas obojga i doskonale wie co dostał i od kogo.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024