Gdzie przechowywać czosnek? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Gdzie przechowywać czosnek?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Gdzie przechowywać czosnek?

Ja czosnek przechowuję w pudełku kartonowym w szafce tam gdzie cebula i ziemniaki i bardzo szybko mi wysycha.
Wczoraj z dwóch główek wysupłałam 2 całe ząbki hmm
Podobno niektórzy przechowują go w lodówce ale podobno to nie jest dobry sposób.
Jakie są Wasze sposoby,żeby czosnek długo zachował świeżość?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Gdzie przechowywać czosnek?

Ja przechowuję w supermarkecie - trzyma świeżość cały rok!

wink

3

Moja mam kiedyś  zaopatrzyła się w bardzo dużą ilość czosnku bo w promocji był kg. koło 10 zeta a u mnie w domu jest ceniony czosnek . smile  Nawet w rodzinie jedni nazywają się Czosnek smile  Ale wracając do tematu gdzie przechowywać czosnek więc jest chiński i polski chiński szybko się psuje . Moja mam wtedy jak się zaopatrzyła w ten czosnek bo teraz na sztuki zawsze się kupi te kilka główek to przechowujemy w suchym przewiewnym miejscu i lekko przyciemnionym jak i rozjaśnionym wtedy nie wyrasta i nie psuje się .

4 Ostatnio edytowany przez Emilia (2015-04-21 00:21:02)

Ja mam czosnek z działki, trzymam go w pojemniku bez przykrywki na szafce w kuchni. Jeszcze się nie zdarzyło, by spleśniał. Natomiast koleżanka przechowuje go w większych ilościach w piwnicy w papierowych torebkach. To taka piwnica, w której nie ma wilgoci i nie czuć stęchlizny.

5

Emilia napisał/a:

Ja mam czosnek z działki, trzymam go w pojemniku bez przykrywki na szafce w kuchni. Jeszcze się nie zdarzyło, by spleśniał. Natomiast koleżanka przechowuje go w większych ilościach w piwnicy w papierowych torebkach. To taka piwnica, w której nie ma wilgoci i nie czuć stęchlizny.

U nas moja mam nie sadzi czosnku bo zawsze ucieka w ziemi sad  Ale w zeszłym roku udało Nam się był pyszny. smile  Nie to co w sklepie .

6

Jak i gdzie ucieka w ziemi czosnek?

7

No to nie wiem dlaczego mi zawsze wysycha,normalnie w łupinkach zostają tylko suche ciemne kikutki sad

8

Obierz wszystkie zabki czosnku ktore masz, wsadz do sloika i zalej oliwa.
Bedziesz miala na przyszlosc problem z glowy jesli chodzi o obieranie czosnku,
nie wyschnie, a przy okazji pyszna oliwa czosnkowa, ktora przyda sie do salatek.

9

Ostatnio robiac porzadki w szafce znalazlam pudelko po kawie, w ktorym kiedys zamknelam 3 glowki czosnku.

Czosnek w tym pudelku przelezal tak na oko okolo pol roku biorac pod uwage czestotliwosc z jaka sprzatam akurat w tej szafce.

Czosnek byl typowy z supermarketu, ale ten fioletowy, nie bialy. Byl absolutnie doskonaly, nie wyschniety ani nie skielkowany.

Natomiast po otwarciu pudelka zaczal rosnac blyskawicznie i po 2 tygodniach ostatnia glowka miala juz centymetrowe korzonki (byc moze sama pobudzilam to kielkowanie bo podzielilam glowke na pojedyncze zabki) i z pol centymetrowe zielone kielki tak wiec wszystkie poszly do doniczki i niedlugo bede miec czosnkowy szczypiorek big_smile

10

Czosnek najlepiej przechowywać w suchym miejscu - lodówka nie jest wskazana. Polecam Wam także wiklinowy koszyczek w szafce z przeprawami, a najlepiej zalać czosnek oliwą z oliwek - wtedy ów czosnek jest dobry, a oliwa pyszna do sałatek smile

11

Ja trzymam w lodówce i nic mu nie dolega, może tak leżeć i leżeć, aromatu nie traci, kiełków nie ma, nie wysycha.

12

Dlaczego w lodówce przechowywanie czosnku nie jest wskazane?
Ja trzymam go właśnie w lodówce, w otwartym pojemniczku, na jednej z górnych półek drzwi. Nie wysycha, nie kiełkuje, nie pleśnieje, a przy tym wytrzymuje naprawdę długo.

13

Też trzymamy w lodówce. Kiedyś wrzucałam go do drewnianego pojemniczka ale zawsze w nim wysychał albo tracił aromat.

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Gdzie przechowywać czosnek?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024