Ja czosnek przechowuję w pudełku kartonowym w szafce tam gdzie cebula i ziemniaki i bardzo szybko mi wysycha.
Wczoraj z dwóch główek wysupłałam 2 całe ząbki
Podobno niektórzy przechowują go w lodówce ale podobno to nie jest dobry sposób.
Jakie są Wasze sposoby,żeby czosnek długo zachował świeżość?
Ja przechowuję w supermarkecie - trzyma świeżość cały rok!
Moja mam kiedyś zaopatrzyła się w bardzo dużą ilość czosnku bo w promocji był kg. koło 10 zeta a u mnie w domu jest ceniony czosnek . Nawet w rodzinie jedni nazywają się Czosnek
Ale wracając do tematu gdzie przechowywać czosnek więc jest chiński i polski chiński szybko się psuje . Moja mam wtedy jak się zaopatrzyła w ten czosnek bo teraz na sztuki zawsze się kupi te kilka główek to przechowujemy w suchym przewiewnym miejscu i lekko przyciemnionym jak i rozjaśnionym wtedy nie wyrasta i nie psuje się .
4 2015-04-21 00:20:32 Ostatnio edytowany przez Emilia (2015-04-21 00:21:02)
Ja mam czosnek z działki, trzymam go w pojemniku bez przykrywki na szafce w kuchni. Jeszcze się nie zdarzyło, by spleśniał. Natomiast koleżanka przechowuje go w większych ilościach w piwnicy w papierowych torebkach. To taka piwnica, w której nie ma wilgoci i nie czuć stęchlizny.
Ja mam czosnek z działki, trzymam go w pojemniku bez przykrywki na szafce w kuchni. Jeszcze się nie zdarzyło, by spleśniał. Natomiast koleżanka przechowuje go w większych ilościach w piwnicy w papierowych torebkach. To taka piwnica, w której nie ma wilgoci i nie czuć stęchlizny.
U nas moja mam nie sadzi czosnku bo zawsze ucieka w ziemi Ale w zeszłym roku udało Nam się był pyszny.
Nie to co w sklepie .
Jak i gdzie ucieka w ziemi czosnek?
No to nie wiem dlaczego mi zawsze wysycha,normalnie w łupinkach zostają tylko suche ciemne kikutki
Obierz wszystkie zabki czosnku ktore masz, wsadz do sloika i zalej oliwa.
Bedziesz miala na przyszlosc problem z glowy jesli chodzi o obieranie czosnku,
nie wyschnie, a przy okazji pyszna oliwa czosnkowa, ktora przyda sie do salatek.
Ostatnio robiac porzadki w szafce znalazlam pudelko po kawie, w ktorym kiedys zamknelam 3 glowki czosnku.
Czosnek w tym pudelku przelezal tak na oko okolo pol roku biorac pod uwage czestotliwosc z jaka sprzatam akurat w tej szafce.
Czosnek byl typowy z supermarketu, ale ten fioletowy, nie bialy. Byl absolutnie doskonaly, nie wyschniety ani nie skielkowany.
Natomiast po otwarciu pudelka zaczal rosnac blyskawicznie i po 2 tygodniach ostatnia glowka miala juz centymetrowe korzonki (byc moze sama pobudzilam to kielkowanie bo podzielilam glowke na pojedyncze zabki) i z pol centymetrowe zielone kielki tak wiec wszystkie poszly do doniczki i niedlugo bede miec czosnkowy szczypiorek
Czosnek najlepiej przechowywać w suchym miejscu - lodówka nie jest wskazana. Polecam Wam także wiklinowy koszyczek w szafce z przeprawami, a najlepiej zalać czosnek oliwą z oliwek - wtedy ów czosnek jest dobry, a oliwa pyszna do sałatek
Ja trzymam w lodówce i nic mu nie dolega, może tak leżeć i leżeć, aromatu nie traci, kiełków nie ma, nie wysycha.
Dlaczego w lodówce przechowywanie czosnku nie jest wskazane?
Ja trzymam go właśnie w lodówce, w otwartym pojemniczku, na jednej z górnych półek drzwi. Nie wysycha, nie kiełkuje, nie pleśnieje, a przy tym wytrzymuje naprawdę długo.
Też trzymamy w lodówce. Kiedyś wrzucałam go do drewnianego pojemniczka ale zawsze w nim wysychał albo tracił aromat.