Biegunka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1

Temat: Biegunka

Witam.

Od wczorajszego poranka mam ogromne problemy z żołądkiem. Co bym nie zjadła, powiem obrazowo, po 10 minutach przelatuje przeze mnie i wychodzi drugą stroną:( Nawet herbaty nie mogę pić.

Codziennie o 20 biorę tabletki antykoncepcyjne. Wczoraj chodziłam do łazienki nawet po herbacie, jednak już wieczorem napiłam się 2 szklanek odgazowanej coli i przez ok 40 minut wszystko było ok. Postanowiłam więc wziąć tabletkę. Niestety, nie minęło 5 minut - łazienka.

Nastawiłam więc sobie budzik specjalnie na 5 rano i - przed upływem 12 godzin wzięłam ponownie tabletkę (założyłam, że tamta się w ogóle nie wchłonęła). Wzięłam i poszłam spać. Obudziłam się po 3 godzinach i niestety znów łazienka. Ale przez ten czas tabletka była w moim organizmie. Czy to znaczy, że nie mam się czym przejmować i skuteczność jest zachowana?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Biegunka

Nie, nie możesz być pewna zachowanej antykoncepcji - podczas biegunki jelita mogą nie wchłaniać tak jak normalnie i nie masz zadnej gwarancji, że w tym cyklu antykoncepcja będzie skuteczna.

3 Ostatnio edytowany przez Ankh (2015-04-03 11:48:11)

ehhh no szkoda. A mam brać te tabletki dalej codziennie nawet jak nie przejdą mi te problemy żołądkowe jeszcze przez jakiś czas? Łącznie z tą nadprogramową tabletką właśnie skończyłam 2 tydzień brania.

Cholera, nie wiem co mam robić. Jak zawsze zaczynałam brać tabletki w sobotę, a teraz wzięłam nadprogramową (pierwszy raz w życiu), w związku z czym skończę je brać dzień wcześniej, to mam zaczynać też dzień wcześniej? tj. nie w sobotę a w piątek?

4 Ostatnio edytowany przez Iceni (2015-04-03 12:44:54)

Po prostu zignoruj zawirowanie i idź dalej systemem żeby nie wprowadzać kolejnych odchyleń.  Jeżeli wzięłaś jedną tabletkę więcej z opakowania, to normalnie kończysz opakowanie, robisz przerwę zaczynasz nowe opakowanie. Skrócenie tego cyklu o jeden dzień nie ma żadnego znaczenia, normalnie też nie wszystkie cykle mają tę samą długość.

Jeżeli wolisz pozostać w starym układzie i zaczynać od soboty - zrób dłuższa przerwę - jeden dzień więcej czy mniej nie ma znaczenia - zrób jak ci wygodnie - albo zrób dłuższą przerwę o jeden dzień, albo zacznij brać kolejne opakowanie o dzień wcześniej - to naprawdę żadna różnica.

5 Ostatnio edytowany przez Ankh (2015-04-03 13:00:40)

Dziękuję bardzo za odpowiedź o jaką mi chodziło:) Jeszcze tylko jedno dodatkowe pytanie... jak długo muszę się dodatkowo zabezpieczać? W ulotce jest napisane, że jeśli to 2 tydzień pominięcia tabletki (a tak to chyba należy traktować), to żeby zażyć zapomnianą i po prostu dokończyć opakowanie. Teraz zakładam, że mogę nie być zabezpieczona, bo tabletka mogła się nie wchłonąć. A potem? Czy dopiero po 7 dniowej przerwie mogę uznać, że zabezpieczenie jest ok?

Btw. Tragedia, nie mogę nic jeść ani nic pić praktycznie (choć wiem, że pić muszę), a jutro święta:(

6

Tak, całkowitą pewność będziesz mogła mieć dopiero od nowego opakowania.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024