Skromny ślub kościelny bez wesela - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Skromny ślub kościelny bez wesela

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Skromny ślub kościelny bez wesela

Ostatnio rozmawiałam z narzeczonym o ślubie. Mamy 23 lata, jesteśmy narzeczeństwem 3 lata i mamy roczną córeczkę.

Oboje zdecydowaliśmy, że wesela nie chcemy - głównie ze względów finansowych, głupotą dla nas jest zadłużać się na lata tylko po to, aby jednej nocy pobawić się z gośćmi.
Plan jest taki: skromny ślub kościelny, po ceremonii obiad dla najbliższej rodziny, a wieczorem wyjazd nad morze na kilka dni. Oboje mamy bardzo małą rodzinę, więc na obiedzie byliby tylko następujący goście: nasze mamy, mój wujek który jest mi bardzo bliski, moja siostra z mężem i świadkowie. Większej rodziny nie mamy - no może jeszcze dziadek i chrzestny mojego narzeczonego, ale nie mamy z nimi za częstego kontaktu i oboje nie czujemy potrzeby celebrowania z nimi tego szczególnego dla nas dnia. Z racji tego, że cały ślub i obiad mają być skromne, sukienkę również chcę bardzo prostą, skromną. Do kościoła chcemy zaprosić znajomych, ale też tylko tych z którymi utrzymujemy kontakt, w sumie największą część gości na naszej liście zajmują koledzy narzeczonego z pracy. Obiad ma być skromny, bez muzyki.

Co o tym myślicie?
Początkowo ten pomysł wydał mi się super - po pierwsze kwestia finansowa, po drugie nie czuję potrzeby celebrowania tego dnia po ceremonii ślubnej jeszcze z kimś z wyjątkiem najbliższych mojemu sercu, a po trzecie nigdy nie lubiłam być w centrum uwagi, więc spokojniejszy ślub jest bardziej w moim stylu, no i po czwarte nie sprawiałoby mi przyjemności załatwianie tylu rzeczy związanych z weselem. ALE, no właśnie... Szperałam w necie, czytałam o ślubach bez wesela i zdania są podzielone - dla jednych tak nie wypada, dla drugich to wygląda tak, że chce się tylko wyciągnąć kasę od gości i do widzenia. Jeśli któryś z gości miałby się tak poczuć - nie zmuszam do przyjścia. Chciałabym tylko, aby byli świadkami tej ważnej dla nas chwili, a hucznej imprezy nie potrzebujemy. Z kolegami narzeczony zamierza napić się tydzień przed ślubem, na tzw. kawalerskim i tyle.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Skromny ślub kościelny bez wesela

Moim zdaniem bardzo dobry pomysł.
Po pierwsze - głupotą jest urządzać wesele, na które nie ma się pieniędzy. Zaczynać wspólne życie od kredytu? od razu przypomina mi się mój brat - moi rodzice wzięli mu kredyt na wesele. Zanim moi rodzice ten kredyt spłacili on już sie rozstał z żoną, trochę głupie, czyż nie?
Poza tym własne wesele to głównie stres z tego co mi wiadomo. Robi się je "dla gości".
Wyciąganie pieniędzy od gości jest wtedy, gdy ktoś robi wypaśne wesele na kilkaset osób i oczekuje zwrotu kosztów, do tego bardzo często goście dostają przykaz co maja kupić.Skromne przyjęcie moim zdaniem jest jak najdalsze od wyciągania pieniędzy.
Tym bardziej, że zapraszacie tylko najbliższą rodzinę. Chyba dobrze się znacie, mama czy wujek nie pomyśli że wyciągacie od niego kasę? Przy takich małych przyjęciach na parę osób każdemu można powiedzieć, że się nie oczekuje wcale prezentu albo jakis drobny choć przydatny.
Nie wiem, w czym problem tongue

3 Ostatnio edytowany przez malamiki (2015-03-20 14:52:57)

W sumie nie wiem w czym problem, może potrzebowałam usłyszeć jakieś potwierdzenie swojego pomysłu, no bo jakby nie patrzeć ciężko odejść od tego stereotypu, że jak ślub kościelny to i wesele musi być. Po prostu zastanawiałam się czy to nie będzie głupio wyglądać - msza w kościele, życzenia od gości i do widzenia. Moi najbliżsi zaproszeni tylko na obiad (czyt. mama, wujek, etc) jak najbardziej rozumieją i pochwalają pomysł. Chodzi mi o tych dalszych gości - koledzy narzeczonego pewnie liczą na wesele roll Ale w sumie to ma być mój dzień i nie powinnam się przejmować innymi.

Moja siostra również wzięła kredyt na kilkadziesiąt tysięcy żeby wyprawić ślub z hucznym weselem. Kredyt spłacają do dzisiaj, a od ślubu minęło 5 lat. Mnie szkoda pieniędzy, mając dziecko nie chcę być obciążona kredytami.

Zastanawiałam się jeszcze tylko nad sprawą organizacyjną - trochę głupio bym się chyba czuła wchodząc do jakiejś knajpy w sukience ślubnej - przebrałybyście się po mszy czy zostały w sukience?

4

Oczywiscie, ze bardzo dobry pomysl, no chyba ze wesele byloby marzeniem Twojego zycia, bo akurat o marzenia warto walczyc. Robcie jak Wam wygodnie, to Wasz slub, a ludziom i tak nie dogodzisz, zawsze beda gadac smile

5 Ostatnio edytowany przez asiek_aa (2015-03-20 16:08:28)

malamiki napisał/a:

trochę głupio bym się chyba czuła wchodząc do jakiejś knajpy w sukience ślubnej - przebrałybyście się po mszy czy zostały w sukience?

Twój dzień = Twoje zasady.

Wnioskuje że suknia nie jest WIELGACHNA tylko skromna ze smakiem, tym bardziej bym się nie przebierała.  Niezależnie od tego czy knajpa jest zamówiona pod pretekstem spotkania rodzinnego/ obiadu weselnego. KOCHANA to WASZ dzień, raz w życiu masz okazje poszaleć w bieli ( nie licząc komunii) to co komu do tego czy masz czy nie masz kiecy? Dobrze się w czujesz?? to noś ja nawet do rana smile

A co do pomysłu - trafiony w 100%. Jeżeli nie chcecie wesela, to po co się przymuszać? Ten dzień ma cieszyć Was a nie ciocie Eustasie czy kuzynkę Nosalińską. Jeżeli nie zrozumieją- trudno, to świadczy o nich, nie o Was smile

Bynajmniej ja bym nie zmieniała planów ze względu ''a co ludzie powiedzą''.

Edit- tak jak to mówi ChloeIllusion. Nie jesteś słoikiem nutelli- nie dogodzisz każdemu smile

6

Bo z ludżmi tak jest smile Nie zrobisz wesela - "no jak to, bez wesela"? Zrobisz, a nie jesteś zamożna - "idiotka, kasy nie mają, a wesela urządza!" A co do knajpy, możesz wybrać jakąś kameralną, zarezerwować dla Was jakąś część, żebyś czuła, że to tylko Wasze, a wtedy i w sukni będziesz się czuła swobodniej smile

7

Macie rację - nigdy się nikomu nie dogodzi, a tego dnia tym bardziej nie powinnam się nikim innym kierować jak tylko mną i narzeczonym, ale jednak potrzebowałam opinii osób trzecich, dzięki dziewczyny smile

8

Pomysł dobry bo na pewno da się zaoszczędzić ale w jednej kwestii nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam, do kościoła zapraszacie kilku znajomych i garstkę osób z rodziny a na obiad zaproszenie dostają tylko ci z rodziny? Czy coś pominęłam i złe jest moje rozumowanie? hmm

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Skromny ślub kościelny bez wesela

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024