Bajki na dobranoc - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Bajki na dobranoc

Mojemu bratankowi rodzice nigdy niczego nie czytają, ma trzy latka i ogląda tylko dobranocki. A współczesne bajki nie są już takie fajne, jak te na których ja się wychowywałam. Czy wieczorem wystarczy aby dziecko obejrzało dobranockę czy lepiej opowiadać mu lub czytać przed zaśnięciem. Czy czytanie np, mądrych rzeczy może spowodować, że dziecko już w takim młodym wieku będzie chłonąć wiedzę. Pytam bo słyszałam że profesorowi Miodkowi rodzice czytywali Pana Tadeusza, i wyrósł na językoznawcę. Czy to ma jakieś znaczenie?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Carol (2008-03-31 13:40:57)

Odp: Bajki na dobranoc

To sa wlasnie zagrozenia dzisiejszej kultury medialnej...dobranocka w tv na dobranoc! 3 letnie dziecko, wykarmione tak na przekazach z tv, bedzie mialo potem najprawdopodobniej problemy w skupieniu sie na lekcjach w szkolnej lawie. Byc moze nigdy nie bedzie zainteresowane informacjami z tradycyjnych przekaznikow papierowych...bo co sie wynosi z domu, ciagnie sie za nami cale zycie. 3 letnie dziecko nie jest rowniez ze wzgledu na ogolny rozwoj psychiczny skupic sie na przekazie z tv. Za duzo informacji: obraz, dzwiek, itd.
Nic nie zastapi wieczornych chwil z ksiazeczka, czytana przez ktores z rodzicow!!! To jest kultura czytania literatury, ktora tak wlasnie sie powinna rozpoczac. Poza tym ten czas spedzony z dzieckiem...

3

Czytanie bajek dzieciom na dobranoc, to świetny czas na spędzenie miłych chwil wspólnie z rodziną. Czas, który poświęcamy na czytanie bajek, działa na dziecko uspokajająco oraz bardzo dobrze rozwija wyobraźnię dziecka. Nasza pociecha staje się aktywniejsza, otwarta na świat i nowych ludzi. Wielu rodziców czyta swemu dziecku, aby było bardziej inteligentne i rozwinięte duchowo. Dziecko pragnie tego, aby rodzic spędzał z nim czas. Często wykorzystuje sytuację, mówiąc, że nie może zasnąć. Bajki pomagają dzieciom oddzielić granicę dobra od zła. Wiedzą jak należy postępować, a czego unikać.  Oprócz tego książka porządkuje dziecku pewne pojęcia o świecie, dostarcza nowych ważnych wiadomości. Czytanie rozwija wyobraźnie, wzbogaca język, chroni dziecko przed uzależnieniem od telewizji i komputera.

A jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Jesteście za czytaniem bajki na dobranoc czy uważacie, że lepsze są dobranocki z ekranu?

4 Ostatnio edytowany przez Lilia86 (2013-02-11 16:57:55)

Uwielbam z synkuem oglądać i opisywać obrazki w książeczkach. Nie lubi jak czytam, ale opowiadamy sobie, co widzimy.  Synek potrafi mnie nie raz bardzo zaskoczyć. Użyć nowych słów, które raz gdzieś usłyszał lub dostrzec szczegóły, na które ja nie zwróciłam uwagi.
Gdy wykopuję książęczkę z samego dna, frajdę mamy jeszcze większą.
Opisując poszczególne ilustracje tulimy się do siebie, głaskamy, śmiejemy. Uważam, że to jest jeden z lepszych sposobów na spędzanie z naszą pociechą czasu.

Muszę jednak szczerze przyznać, że problemy dnia codziennego skłaniają mnie do coraz to częstszego włączenia "taniej niani" - bajki. Nie wiem jak to się dzieje, ale takie małe dziecko potrafi doś szybko się uzależnić od telewizji.

5 Ostatnio edytowany przez Julka24 (2013-02-11 22:29:57)

Ja swojej 3 letniej córeczce kiedy tylko mogę czytam wieczorem bajeczkę, czasem jest tak że córa sama bierze książeczkę do ręki i czyta sama tzn czasem mówi to co widzi na obrazku a czasem dodaje coś "od siebie",

jak najbardziej jestem za tym że lepsze jest czytanie bajek niż puszczanie ich dziecku w tv na dobranoc, ale czasem zdarzają się mi " małe grzeszki" i od czasu do czasu puszczac córce bajkę wieczorem, a to tylko dlatego że jej ulubiona bajka o psie który mówi leci o 14 i 19.30 , o 14 córa jest w przedszkolu więc czasem zgadzam się na to aby tą bajkę obejrzała, ale zdarza się to naprawdę rzadko.

6

Czytanie jest ważne. Mnie mama czytała (ja widziałam tekst, czytała ona) i po prostu w pewnym momencie okazało się, że umiem czytać. Nie wiem, ile dokładnie miałam lat, na pewno jako 5-latka płynnie czytałam (pamiętam, bo chciałam zapisać się do biblioteki, a pani bibliotekarka nie chciała mnie zapisać, póki nie zdałam testu z czytania). ;-)

To oczywiście nie znaczy, żeby nie oglądały bajek w TV, ja tam baje kochałam - jak nie mogłam obejrzeć Smerfów to był dramat! big_smile Chodzi o to, żeby RÓWNIEŻ czytać: na dobranoc, w ciągu dnia, wszystko jedno smile

7

choćbym padała ze zmęczenia, chociażbyśmy się kładli spać późno, chociażby Mała obejrzała sto tysięcy bajek...przed snem MUSI mieć przeczytaną bajkę. a czytamy jej od samego początku. dziś mając 5 lat sama już czyta proste, krótkie teksty. i jestem z niej dumna, że taka z niej maniaczka książkowa.

8

Czytanie jest bardzo ważne!!! kontakt z rodzicami, wsłuchiwanie się w ich głos, pewnie stałe rytmy dnia., To bardzo ważne! Poza tym bajka z ekranu to nie to samo co czytanie na dobranoc przez mamę:)

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024