Czy można żyć szczęśliwie w samotności? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » SAMOTNOŚĆ » Czy można żyć szczęśliwie w samotności?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 28 ]

Temat: Czy można żyć szczęśliwie w samotności?

mozna zyc szczesliwie ... ale bedac samotną ?

Bez zadnej tzw bratniej duszy jak i faceta ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy można żyć szczęśliwie w samotności?

Mogłabyś rozwinąć bo nie rozumiem. Nie masz znajomych? Nie masz zkim wyjść na impreze?
Ale na początek najważniejsze jest być szczęśliwą sama ze sobą.

3

Toeretycznie, Monisiu, można-przecież możemy (a nawet powinniśmy) sobie sami budować swój świat nie uzależniając go od innych.
Ale tylko teoretycznie...bo mamy tak, ze potrzebujemy się sobą dzielić, chcemy by na to co nas cieszy patrzyła inna para oczu.
Jestem typem samotnika. Lubię swoje "jedyne w swoim rodzaju, atrakcyjne i niepowtarzalne towarzystwo", ale też bardzo lubię rozmowy z innymi ludźmi. Jednak sama świdomość, że mam kogoś bliskiego zercu, pozwala mi czuć się w tej swojej samotnosci spokojnie i bezpiecznie-bez poczucia opuszczenia.
Rozumiem ten rodzaj samotności jako pewną autonomię.
Bo ta bolesna samotność, to własnie takie poczucie, ze odwrócenia się od świata, niezrozumienia i izolacji...na dłuzszą metę to nie jest przyjemne i boli-a to wyklucza szczęście.

Monisssia napisał/a:

mozna zyc szczesliwie ... ale bedac samotną ?

Bez zadnej tzw bratniej duszy jak i faceta ?

Jeśli ma się swoją "paczkę" przyjaciół, to można się w ogóle nie czuć samotną w ich towarzystwie. Oczywiście muszą to być tacy, którzy wpadną do ciebie bez zapowiedzi, by wyjść po kilku godzinach lub wyciągną cię gdzieś na siłę. Wtedy nawet to, że jesteś jedyna bez pary nie przeszkadza.
Gorzej, jeśli takich ludzi w otoczeniu brakuje, a każde nasze odwiedziny w domu znajomych traktujemy, jako wpraszanie się i zajmowanie czasu.

5

Monisiu uważam, że wszystko zależy od człowieka. Jedni wolą wyłącznie swoje towarzystwo inni natomiast nie wyobrażają sobie życia bez grona przyjaciół.  Osobiście uważam, że w życiu każdego człowiek pojawia się moment w którym tęskni i potrzebuje drugiej osoby. W końcu o to w życiu chodzi żeby móc się dzielić z innym zarówno swymi sukcesami i radościami jak również smutkami i porażkami.

6

no ale w sumie po co miec znajomych ktorzy leca tylko na kase ? masz kas masz przyjaciol z reszta kazdy mowi ze przyjaciela ma sie jednego .. ja nie mam zadnego heh i jest ok .. ..
jak ktos potrzebuje pomocy to ja jestem .... a jak ja cos potrzebuje to nie ma nikogo ... hmm wiec lepiej byc samej sobie ... tylko tyle pozostaje wink

7

Monisssia napisał/a:

jak ktos potrzebuje pomocy to ja jestem .... a jak ja cos potrzebuje to nie ma nikogo ... hmm

Bo w życiu chyba chodzi o to, żeby znaleźć osoby które są z nami na dobre i na złe. Ja mam sporo znajomych na których teoretycznie mogę liczyć. Jednak wśród nich są 2 osoby, co do których jestem pewna, że zawsze będą chciały mi pomóc. Mogę na nie liczyć w każdej chwili wystarczy, ze zadzwonię i są.

I to jest chyba najważniejsze. Nie potrzebny jest cały sztab kryzysowy, wystarczy jedna osoba, która rzuci wszystkie plany i przyjdzie cię wysłuchać w potrzebie.

9

Tylko jak taka osobe znalesc ... jak juz nie raz sie na tym przejechalo

10

Na to pytanie sama musisz sobie odpowiedzieć, nikt tego za Ciebie wiedzieć nie będzie. Każdy człowiek jest inny i inaczej reaguje na podobne sytuacje. Należy zacząć od tego czym dla Ciebie jest szczęście, jak je definiujesz, co sprawia, że jesteś zadowolona z życia? A może nie jesteś i czegoś Ci brakuje? Jeśli tak to czego? Zadawaj pytania i szukaj odpowiedzi w sobie, a napewno je znajdziesz. Pozdrawiam.

11

On_26, masz rację, odpowiedzi trzeba szukać w sobie, ale nie zawsze można je znaleźć. To tak jak ze szczęściem... Czasem robimy wszystko, żeby je odszukać, a gdy już znajdziemy, chcemy aby zostało na zawsze. Jednak ono tak często znika, odchodzi. W samotności chyba można odnaleźć jakiś rodzaj szczęścia, ale ja uważam, że na dłuższą metę samotność jest strasznie wyniszczająca. Nie jestem ekspertką od życia... sama szukam tego szczęścia, zadaję sobie setki pytań, ale na żadne nie słyszę odpowiedzi. To znaczy serce słyszy,  jego się nie da oszukać.... ale szczęście pojawia się na kilka dni, a potem są miesiące bólu i łez. Nie chcę tak...

12

Chyba po prostu trzeba nadal być otwartym na innych, nawiązywać nowe znajomości i czekać aż wśród nich znajdzie się osoba, która będzie rozumieć, pocieszać, słuchać tak bezinteresownie:) No cóż należy pamiętać, że to działa w obie strony.

13

Ostatnio tez zaczełam się zastanawiac czy mozna byc szczęsliwym człowiekiem będąc samotnym....
I sama nie wiem. Ja jestem samotna i coraz gorzej mi z tym. Oczywiscie nie uzalezniam szczęścia od faceta. Ale powiem szczerze , że zycie w pojedynkę dla mnie staje się katorgą. Brakuje mi tego by ktos mnie wspierał. Jestem towarzyska , otwarta..
Ale to nic nie zmienia w moim życiu...  Ale juz nie szukam... Już nie wierzę w to , że znajdę... W sumie ogarnęła mnie obojętność...
Ale serducho chwilami bardzo boli...

14

Smutna88: Szczęście niestety jest ulotne, a im bardziej próbujemy je przy sobie zatrzymać, tym łatwiej się ono nam wymyka. Jak śpiewał Dżem: "W życiu piękne są tylko chwile". Smutna sentencja, ale prawdziwa.

15

On_26, sentencja prawdziwa, piosenka piękna. Wiesz, czasem myślę, że to ludzie na siłę niszczą szczęście. Hmm jeśli chodzi o mnie to historia jest znacznie bardziej skomplikowana, ale ten wątek nie na ten temat jest. Tyle zawiści, niesprawiedliwości wokół. A gdyby każdy choć w maleńkim stopniu przyczynił sie do tego, żeby było lepiej, żeby nie ranić drugiego człowieka, to ziemia powoli stawałaby się rajem.
Emka, nie poddawaj się obojętności. Walcz o każdy kolejny dzień, aby był piękniejszy od poprzedniego. Uśmiechaj się, bo nigdy nie wiesz, kto może zakochać się w Twoim uśmiechu.

Pozdrawiam smile

16

Smtuna88 nie ma co liczyć na nagłą, radykalną zmianę ludzi w dobre anioły, tak samo jak na sprawiedliwość. Ziemi bliżej jest do piekła niż do raju. To smutne w jakich warunkach przyszło nam życ. Zawsze jednak możemy dokonywać selekcji osób i choć w minimalnym stopniu mieć wpływ na to co się wokół nas dzieje. Łącze pozdrowienia.

17

Nie można żyć samotnie i być szczęśliwym. To bez sensu, takie życie. Najpiękniejsze to wspólne cele, do których się dąży. Wspólne łzy, wspólne uśmiechy. Romantyczne kolacje, robienie niespodzianek, przytulanie się, to sprawia radość.  Samemu to można iść na piwo, albo pooglądać tv.

18

Nikt nie żyje samotnie. Rozejrzyj się wokoło i zobacz ile jest ludzi przy Tobie a na miłość zawsze jest czas. Nie pukaj do każdych drzwi, bo tak pobłądzisz, zobaczysz, że ona sama przyjdzie

zak33 napisał/a:

Nie można żyć samotnie i być szczęśliwym. To bez sensu, takie życie. Najpiękniejsze to wspólne cele, do których się dąży. Wspólne łzy, wspólne uśmiechy. Romantyczne kolacje, robienie niespodzianek, przytulanie się, to sprawia radość.  Samemu to można iść na piwo, albo pooglądać tv.

Czasem i samotność przynosi szczęście, chociaż nie na dłuższą metę.
Co zaś się tyczy piwa czy telewizji, to lepiej jest w większym gronie.

20

smutna88 napisał/a:

A gdyby każdy choć w maleńkim stopniu przyczynił sie do tego, żeby było lepiej, żeby nie ranić drugiego człowieka, to ziemia powoli stawałaby się rajem.

Ludzie... Ziemia nie może być rajem, tak samo szczęście nie może ciągle być przy nas... Pomyślcie co by było gdyby człowiek był ciągle szczęśliwy; nie miałby celi w życiu, nie dążyłby do zmiany na lepsze, zrobiłby się monotonny i nic by mu się nie chciało, przestałby doceniać szczęśliwe chwilę, bo wszystkie by takie były... PORAŻKA. Tak być nie może... Każdy potrzebuje trochę szczęścia, ale też trochę 'złości', żeby docenić to szczęście, które go spotyka. Ja jestem najdziwniejszym człowiekiem jakiego znam... Każdy może być szczęśliwy sam, czy z kimś, jak kto woli... niektórzy mimo, że mają kochającą rodzinę i przyjaciół to i tak są nieszczęśliwi, bo wtedy chcą jeszcze np. więcej pieniędzy... Człowiek jest istotą najbardziej wybredną i zachłanną... Wielu ludzi nie potrafi docenić tego co ma; choćby tego, że może robić to co kocha... Dużo mógłbym pisać, lecz dla mnie ten temat zbyt ogólny. Mógłbym napisać książkę do tego pytania.

Sen mnie goni, a powieki moje coraz cięższe... Pozdrawiam i dobranoc.

21

inny od innych napisał/a:
smutna88 napisał/a:

A gdyby każdy choć w maleńkim stopniu przyczynił sie do tego, żeby było lepiej, żeby nie ranić drugiego człowieka, to ziemia powoli stawałaby się rajem.

Ludzie... Ziemia nie może być rajem, tak samo szczęście nie może ciągle być przy nas... Pomyślcie co by było gdyby człowiek był ciągle szczęśliwy; nie miałby celi w życiu, nie dążyłby do zmiany na lepsze, zrobiłby się monotonny i nic by mu się nie chciało, przestałby doceniać szczęśliwe chwilę, bo wszystkie by takie były... PORAŻKA. Tak być nie może... Każdy potrzebuje trochę szczęścia, ale też trochę 'złości', żeby docenić to szczęście, które go spotyka. Ja jestem najdziwniejszym człowiekiem jakiego znam... Każdy może być szczęśliwy sam, czy z kimś, jak kto woli... niektórzy mimo, że mają kochającą rodzinę i przyjaciół to i tak są nieszczęśliwi, bo wtedy chcą jeszcze np. więcej pieniędzy... Człowiek jest istotą najbardziej wybredną i zachłanną... Wielu ludzi nie potrafi docenić tego co ma; choćby tego, że może robić to co kocha... Dużo mógłbym pisać, lecz dla mnie ten temat zbyt ogólny. Mógłbym napisać książkę do tego pytania.

Sen mnie goni, a powieki moje coraz cięższe... Pozdrawiam i dobranoc.

W moim życiu już było tyle smutnych dni, że to robi się aż nudne. Już nie wierzę w szczęście.

22

Odpowiedź znasz.. Nie. życie dla samego siebie to nie życie.
Niema co się jednak nad sobą użalać..

23

Samotność jest bardzo trudna...ale moim zdaniem bycie w świecie jest jeszcze trudniejsze.
Znam smak samotności nazbyt dobrze-to ten stan opuszczenia i ból-niemal fizyczny...nawet gdy dzieje się coś wspaniałego brakuje kogoś z kim chce się to przeżywać (mimo, że ludzi wokół bez liku)
Jednak potwornie trudno jest zgodzić się na obecność Kogoś Ważnego, gdy przywykło sie do samotnego świata.
Z jednej strony dobrze mieć taką osobę z a drugiej...kiedy wraca się do swojej jaskini jest jakoś...bezpieczniej.
Łatwiej jest być samotnym...Łatwiej zamknąć się w skorupce.

W moim życiu już było tyle smutnych dni, że to robi się aż nudne. Już nie wierzę w szczęście.

Wiesz zawsze jest jakiś klucz do człowieka, do samego siebie. Czasami trzeba poszukać odpowiedzi na pytania "co daje mi samotność, co daje mi smutek, co załatwia mi cierpienie"
To wymaga dużej szczerości wobec siebie i pozwala ruszyć do przodu.

24

MonteqForza napisał/a:

Nie zgadzam się z odpowiedzią "nie". Ja potrafię żyć sam i jest mi z tym dobrze. Nie będę się tu wyżalał na swój temat, bo nie oczekuje zrozumienia ani nic z podobnych rzeczy, ale powiem szczerze, że po tym co przeżyłem i co codziennie widzę, doglądam się coraz więcej dobrych stron samotności. Ja znajduję szczęście w tym co uwielbiam robić i to mi pozwala żyć.

25

inny od innych napisał/a:
MonteqForza napisał/a:

Nie zgadzam się z odpowiedzią "nie". Ja potrafię żyć sam i jest mi z tym dobrze. Nie będę się tu wyżalał na swój temat, bo nie oczekuje zrozumienia ani nic z podobnych rzeczy, ale powiem szczerze, że po tym co przeżyłem i co codziennie widzę, doglądam się coraz więcej dobrych stron samotności. Ja znajduję szczęście w tym co uwielbiam robić i to mi pozwala żyć.

A ja uważam, że każdy jest inny. I dla każdego samotność ma inny wymiar. Jedni są szczęśliwi, inni potrzebują kogoś bliskiego. Nie każdy potrafi znaleźć szczęście w tym co robi, jeśli nie ma obok ukochanej osoby, z którą można się podzielić sukcesami, otrzymać wsparcie, gdy cos się nie udało.

26

właśnie problem tkwi w tym że często nie doceniamy tego co mamy.

szczęście to jest pozytywna emocja/doznanie które wpływa na to że czujemy się zadowoleni, usatysfakcjonowani i druga osoba nie może nam tego zagwarantować, a czy można być szczęśliwym będąc samotnym? Uważam że to indywidualna sprawa każdego z nas. Nawet będac z kimś można czuć się samotnym. Chyba jako tako nie ma teori na to.

Aby osiągnąć szczęście, trzeba znać cierpienie.

27

Witam.
smutna88 ma racje każdy jest inny. Nawet jeśli mamy obok siebie grono bliskich nam nam ludzi  to i tak możemy czuć się samotni. Tak jest ze mną. Nie wiem jaka jest tego przyczyna ale tak jest. Mam przyjaciółkę której mogę powiedzieć wszystko, rodzinę. Może dlatego że nie mam u boku faceta, chociaz od kilku lat jestem sama więc wydaje mi się że nie w tym tkwi problem. Przeżyłam sporo rozczarowań w swoim życiu i boje się że każdy mój następnt krok przyniesie kolejne rozczarowanie. Zastanawiam się czy juz zawsze tak będzie , czy zawsze będę czula się samotna...

Posty [ 28 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » SAMOTNOŚĆ » Czy można żyć szczęśliwie w samotności?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024