Myślę nad wizytą u psychologa. Tylko problem jest taki, że za darmo nie ma w mojej miejscowości są tylko prywatni a ja nie mam pieniędzy i nie wiem co mam ze sobą zrobić, bo jestem tak słaba psychicznie, że nie daje rady. A tak z ciekawości to ile kosztuje taka cała terapia?
Koszty zależą od terapeuty. U mnie w mieście od ok. 80 zł za godzinę do grubo ponad 100. Pół biedy jeśli potrzebujesz kilku godzin, albo jednorazowej konsultacji. Gorzej z terapią długoterminową.
Czyli wychodzi na to, że w twoim mieście nie ma poradni zdrowia psychicznego albo psychologiczno-pedagogicznej na nfz? A na stronie NFZ-tu szukałaś? Jak nie twoje miasto, to może jakieś ościenne?
Jedna terapia czy nawet kilka to stanowczo za mało..
Nie na stronie NFZ nie szukałam
Jedna terapia czy nawet kilka to stanowczo za mało..
Jedna terapia to nie za mało. Mylisz pojęcia. Terapia to jest długotrwały proces składający sie z wielu spotkań.
Nie mieszkam w Polsce, ale z tego co wiem (z doświadczenia rodziny i znajomych) to refundowana pomoc psychologiczna jest dostępna nie tylko w wielkich miastach typu Warszawa i Kraków. Również w małych miasteczkach jest to możliwe. Może sprawdź czy w najbliższym tobie szpitalu jest poradnia psychologiczna.
Jaka jest twoja sytuacja finansowa? Jeśli wydasz pieniądze na terapię, to nie będziesz mieć co jeść, czy nie będziesz mogła sobie kupić czegoś co jest fajne, ale nie niezbędne do życia? Odpowiedz sobie co jest dla ciebie najważniejsze, bo ja uważam, że zawsze należy walczyć o siebie, nie poddawać się i nie szukać wymówek.
Grażynko ja szukając pomocy psychologa, trafiłam do Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie. Tam się udaj , na pewno w każdym mieście powiatowym znajdziesz, moje jest małe kilka tyś mieszkańców i jest Pcpr.
Znajdziesz tam nie tylko pomoc prawnika za darmo ale tez psychologa. Mój psycholog z racji że miał pod opieka rodziny np z jakimiś problemami był świetnie wyszkolony.
W każdym powiecie takie Powiatowe Centrum musi być i nie zwlekaj i zapisz się na wizytę. mnie one wyciągnęły z dna.
Na pierwszym spotkaniu psycholog po wysłuchaniu decyduje czy twój problem wymaga dłuższych spotkań. Wtedy też sporządza taki kontrakt , są w nim założenia terapii ,twoje oczekiwania względem niego i tego co chcesz osiągnąć. Jest tez przybliżony czas jaki będzie taka terapia trwała.
Jedno spotkanie nie jest terapią, może byc tylko konsultacja psychologiczną co najwyżej.