Co jest przyczyną mojej sytuacji? - Infekcje pochwy. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Co jest przyczyną mojej sytuacji? - Infekcje pochwy.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Co jest przyczyną mojej sytuacji? - Infekcje pochwy.

Cześć dziewczyny! Mam 21 lat i piszę ponieważ mam problem z infekcjami pochwy (i pęcherza też). Przez jakiś czas miałam wydzielinę taką biało-serowatą (od grzybicy prawdopodobnie) na zmianę z taką przeźroczyst0-żółtawą (bakteryjną?) Stawiam znak zapytania, bo taka żółtawa była tylko czasem, a po drugie czytałam na necie jak powinna wyglądać prawidłowa wydzielina i było napisane, że jeśli nie ma grudek to nawet jeśli jest żółtawa jest ok.

Byłam u ginekologa, zapisał mi globulki robione w aptece i probiotyk, chłopakowi maść Pimafucort. Ja stosowałam zgodnie z zaleceniami (probiotyk i doustnie i dopochwowo po zakończeniu leczenia), chłopak też twierdzi, że się stosował do wskazań gina i maści używał. Infekcja jednak powróciła.

Ostatnio zaczęłam się zastanawiać czy bakterie z pęcherza mogły jakoś zaburzyć równowagę w pochwie?

Dodatkowo mam ostatnio problem z suchością pochwy i podejrzewam u siebie grzybicę jelit (lekarze pukają się w głowę, chociaż żadne ich zalecenia mi do tej pory nie pomogły). Tak się teraz zastanawiam czy to wszystko może jakoś się na siebie nakładać??

Denerwują mnie już te wszystkie moje przypadłości i już sama nie wiem skąd się one biorą. O higienę dbam, nigdy nie myję się w stronę odbyt-pochwa tylko zawsze na odwrót, ale tak się zastanawiam czy jeśli pochwa jest tak blisko odbytu, to może jednak przez to jakoś się zanieczyszcza np. podczas czasem zdarzających mi się biegunek? No bo inaczej skąd te infekcje?

Jakie kroki podjąć? Posiew/wymaz u ginekologa z antybiogramem plus posiew moczu i jednoczesne leczenie obu przypadłości?  Czy coś jeszcze?Miałyście kiedyś podobnie?  Co radzicie?

Zobacz podobne tematy :
Odp: Co jest przyczyną mojej sytuacji? - Infekcje pochwy.

zrob sobie ten posiew z pochwy, dowiesz sie dokladnie jakie masz bakterie, lekarz dobierze wlasciwy antybiotyk, po leczeniu zrob kuracje probiotykiem z polskimi szczepami bakterii, bo taki bedzie najskutecznijeszy, mozesz uzyc np. provagu, ja stosuje go po kazdym antybiotyku , dzieki czemu unikam infekcji pochwy, a po porzadnej kolonizacji pochwy nie bedziesz miala nawrotow infekcji!

3

Ja też nie wiem skąd się to u mnie bierze:/ Osobiście robiłam posiew i co z tego?! Wyszły mi Candida albicans nieliczne i że wrażliwe na wszystko. Leków dopochwowych wzięłam już całe mnóstwo, bo infekcje leczę od ponad 8 miesięcy. Po wzięciu tabletek problem znika na tydzień dwa i wraca. Obecnie zakończyłam 4 miesięczną kurację Trioxalem, wcześniej łykałam przez 3 miesiące Fluomycon i cholerstwo wraca:((((

Infekcja pęcherza także powtarzająca się - ale tu ginekolog zaznaczył, że jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Oczywiście badanie moczu z posiewem także wykonane - wszystko ok, brak wzrostu bakterii w moczu.

Mój ginekolog się nie poddaje, ja już chyba tak...

O higienę dbam, piję aloes, odpuściłam drób, przestałam spożywać cukier, bielizna wyłącznie bawełniana, ciepło się ubieram, naprawdę robię co mogę, ale już brak mi pomysłów:(

Niby trochę z innej beczki, ale w sumie stwierdziłam że napiszę bo może Ci się przydać. Ja mam problem z suchością w pochwie i mój ginekolog polecił mi zabieg laserem MonaLisa Touch, ostatnio dużo czytam na ten temat, bo ciągle się zastanawiam czy poddać się tym zabiegom, ale wyczytałam też, że w konsekwencji zabiegu przywrócone zostają fizjologiczne pH oraz flora bakteryjna wewnątrz pochwy, dzięki czemu nie dochodzi do infekcji więc może i u Ciebie przyniosłoby to skutki?

tylko taki laser to chyba droga sprawa...

6

Posiew to zawsze dobry pomysł. Wtedy lekarz ma większe szanse dobrać skuteczną kurację, a do tego, jeżeli problem wróci będziesz wiedziała czy zakażenie jest nowe, czy niewyleczone.

Profilaktyka jest najważniejsza, dlatego warto stosować kuracje odbudowujące florę bakteryjną, która zazwyczaj (pośrednio lub bezpośrednio) przyczynia się do nawracających zakażeń. Kuracje wzmacniające układ moczowy i drogi rodne powinnaś stosować regularnie, nawet, jeżeli objawy nie występują. Powiedzmy....co kilka miesięcy. Uzupełniać można same bakterie i tutaj polecę sanprobi (doustnie) - przy nawracających grzybicach dobrze w niego zainwestować (jest dość drogi w porównaniu z innymi tego typu preparatami) albo stosować środki dopochwowe typu Lactovaginalu). Zwłaszcza, jeżeli korzystasz z basenu.  albo działać szerzej. Bardzo fajny środek to Uro Comfort Plusssza. Ma dość dużą dawkę bakterii i dodatkowo żurawinę i masę ziół, więc działa dwufazowo a do tego możesz sobie wybrać czy chcesz do picia czy do połykania.
O dobroczynności bakterii nie zapominaj zwłaszcza podczas antybiotykoterapii i po kuracji antygrzybiczej.

O laserze na suchość pochwy nigdy nie słyszałam ale temat wydaje się ciekawy. Niestety moge polecić jedynie doraźnie (ale skuteczne) rozwiązania, czyli żele nawilżające. Np Femurin albo durexy.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Co jest przyczyną mojej sytuacji? - Infekcje pochwy.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024