Zmiany w prawie - ślub poza urzędem - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Zmiany w prawie - ślub poza urzędem

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1

Temat: Zmiany w prawie - ślub poza urzędem

Od marca 2015 roku zaczną obowiązywać nowe przepisy, które znacznie ułatwią zawieranie związków małżeńskich poza urzędem stanu cywilnego, czyli na przykład w plenerze albo jakimkolwiek wymarzonym przez przyszłych nowożeńców miejscu. Nowe przepisy nakładają jednak pewne ograniczenia - miejsce ślubu musi gwarantować zachowanie powagi i doniosłości ceremonii oraz pozwalać na zapewnienie bezpieczeństwa zgromadzonym osobom. 
Niestety jest to również związane z dodatkową zapłatą, której wysokość będzie wynosić 1 tys. zł, przy czym opłata ma być stała bez względu na wybrane miejsce ceremonii. 

Planujecie ślub poza USC? Zmiany uważacie za korzystne czy jednak utrudniające zaplanowanie takiej ceremonii?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zmiany w prawie - ślub poza urzędem

A ile obecnie wynosi koszt ślubu w USC ? Kurcze dawno nie brałam  to nie wiem tongue

Duża sumka ciekawe czy w związku z tą kwotą , papierkowe sprawy załatwi Urząd ?

3

Ekstrawagancja zawsze kosztuje.
Milonek, a jakie sprawy papierkowe ma Ci urząd załatwiać za te kwotę?
Z tego co pamiętam ( a dwadzieścia lat temu to było) ślub załatwienie ślubu w USC to była jedna wizyta i opłata parunastu złotych (wtedy to w setkach tysięcy było smile)

4

W ubiegłym roku ślub brała moja przyjaciółka, pamiętałam, że były to stosunkowo niewielkie kwoty, dla pewności jednak sprawdziłam.
Opłaty wymagane do ślubu cywilnego mogą się co prawda nieznacznie różnić w różnych miejscowościach (to mnie akurat zdziwiło, bo wydawało mi się, że jest to stała, jednolita kwota), ale ogólnie wyglądają tak:
* opłata skarbowa za sporządzenie aktu małżeństwa ? 84 zł
* opłata za każdy przedstawiony odpis skrócony (np. odpis aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie, odpis aktu zgonu współmałżonka) ? 22 zł
* opłata za zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa przez obywateli Polski poza granicami kraju ? 38 zł
* opłata za decyzję przyspieszenia miesięcznego terminu oczekiwania na zawarcie małżeństwa ? 39 zł

5 Ostatnio edytowany przez Emilia (2015-01-03 23:26:05)

Zmiana sama w sobie bardzo fajna, ale koszt zbyt wygórowany, zwłaszcza że u mnie w mieście i w miastach ościennych ślub poza USC można było wziąć już dawno. Jako że mieszkamy pod górami, to miejscem ceremonii mogło być np. schronisko. Opłat jakichś dodatkowych nie było, jedynie prywatnie zwrot kosztu dojazdu oraz ew. transport urzędnika na miejsce i do domu. Wiem też, że w Szczyrku ślub można było brać na terenach przyhotelowych, a opłaty były minimalne. Teraz niestety tysiaczek trzeba będzie oddać. Nie uważam ponadto takiej możliwości za coś ekstrawaganckiego. Wszędzie na świecie można śluby brać gdzie się chce, ważne by została zachowana powaga miejsca, tylko w PL jest to nadal uważane za coś dziwnego, jakąś fanaberię.

6

Ja mam zamiar zorganizować taka plenerową uroczytość i szczerze powiedziawszy ta zmiana w prawie nieco ułatwi mi życie. Do tej pory żeby zoorganizować taki ślub trzeba było stanąć na rzęsach napisać dobrze uzasadnione podanie co i tak podobno nie zawsze skutkowało, wszystko zależało od humoru kierownika stanu cywilnego, może czasem od użycia mniej legalnych argumentów.
Teraz szybciej, bezstresowo i pewnie. 1000 zł to co prawda nie mało ale nie jest to też jakaś zwalająca z nóg kwota biorąc pod uwagę ile kosztuje organizacja ślubu z weselem.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Zmiany w prawie - ślub poza urzędem

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024