witam mam takie zapytnie. chciałam sie dowiedziec jak to wygląda gdy chce ustalić ojcostwo i alimenty a ojciec dziecka nie ma adresu zamieszkania ani zameldowania tzn został juz dość dawno wymeldowany a nikt nie wie gdzie on teraz jest. wiem ze sad wysłał do niego list ale nie odberał. co w takiej sytuacji jak to wyglada
Sąd powinien ustalić kuratora dla ojca dziecka. Który będzie tak jakby "w zastępstwie". A alimenty będzie Ci wypłacać fundusz alimentacyjny ściągając je potem od wiarołomnego tatusia. O ile kiedyś go znajdzie....
Możesz również wystąpić o alimenty od rodziców faceta...
3 2014-12-23 08:39:39 Ostatnio edytowany przez Sponi (2014-12-23 08:46:19)
Sąd powinien ustalić kuratora dla ojca dziecka. Który będzie tak jakby "w zastępstwie". A alimenty będzie Ci wypłacać fundusz alimentacyjny ściągając je potem od wiarołomnego tatusia. O ile kiedyś go znajdzie....
Możesz również wystąpić o alimenty od rodziców faceta...
Kurator do doręczeń pism. Ale ojcostwa tak sie nie ustali. Od tego mogą zacząć.
Myslę jednak, ze go znajdą. Jesli pracuje dla sadu to pestka. Znajdzie go policja i doprowadzi na rozprawę.
I jeszcze jedno. w pozwie podaj adres zameldowania, nawet jeśli tam nie przebywa.
Postaraj sie wykazac jak najwiecej dowodów, że to on jest ojcem dziecka. a potem... Przykro mi to pisać: możesz wystapić o alimenty do dziadków (jego rodziców). Gwarantuje, ze szybko "tatuś" sie znajdzie.
4 2014-12-23 23:41:45 Ostatnio edytowany przez bbasia (2014-12-23 23:42:31)
Ups... nie doczytałam, że ojcostwo nie jest jeszcze ustalone...
Ale, tak zaocznie można sobie ojcostwo ustalić????
Kobieto nie wiesz z kim a chcesz już ścigać?Rozwaliłaś mnie więcej pytań nie mam.