Ten przeklęty lęk - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Ten przeklęty lęk

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Ten przeklęty lęk

Witam serdecznie smile

To mój debiut na tym forum, chodź od dawna je czytam,to po prostu porządne forum smile

Pisze bo uwielbiam jak ludzie dzielą się swoją wiedzą i poglądami, ale też dla tego, że okres zimy to dla mnie zawsze trudny okres pod względem emocjonalno-psychicznym.

Mam zdiagnozowana nerwice lękową i od kilku lat próbuję nad nią zapanować, jestem całkowicie świadoma swoich problemów od  2010 roku i od tego czasu poczyniłam nieduże postępy.Największe problemy mam z rozmawianiem z nieznanymi ludźmi, rozmowami telefonicznymi oraz wizytami w urzędach (istny horror ). Jest też sprawa którą omijam już kilka lat chodzi mianowicie o prawo jazdy, boje sie nie samego kursu a jazdy samochodem, ruch uliczny mnie przeraża ( także jako pieszego).Prawo jazdy jest mi bardzo potrzebne, mam mały biznes (handel i produkcja) a mój ojciec podupada na zdrowiu i powinnam przejąć część obowiązków no i byłabym bardziej samodzielna.
Nie wiem jak to ogryźć chodź marze o  zrobieniu kursu i czuje, że to będzie kolejny etap ku całkiem dojrzałemu i samodzielnemu życiu, ale kurde boję się. Czy waszym zdaniem powinnam próbować na siłę? Znajdę tu kogoś kto boi sie jazdy samochodem albo zna kogos takiego?

Mam także pytanie do was o zwalczanie lęku i niepewności. Czy uważacie, że dobry ubiór i ogólny wygląd pomaga w sytuacjach lęku i niepewność ?

2

Odp: Ten przeklęty lęk

Boisz się? Bój się. smile
Ważne jest to, co w związku z nim zrobisz. Czy pozwolisz, by lęk zawładnął Tobą i był wyznacznikiem Twego życia, czy też będziesz różne rzeczy robiła (w tym kurs prawa jazdy i prowadzenie auta) mimo lęku. W tym drugim ważnym, by nie tworzyć czarnego scenariusza. smile

3

Hej ja chciałam zapytać jak radzisz sobie z tymi lękami.
Moje lęki zaczęły się w sierpniu i jak pomyśle ,że tyle lat będą trwać to masakra. Masz objawy na ciele.

4

Jak sobie radzą? Staram się przełamywać... powoli zaczynam robić rzeczy których wcześniej bałam sie robić, ale idzie powoli, trochę pomaga mi praca: Pomimo moich leków pracuje jako sprzedawca i to duzo mi dało, generalnie jestem zdania, że szukanie nowych doświadczeń bardzo pomaga, daje większe poczucie pewności. A więc teraz idę na prawko:) trochę poczytałam i już wiem jak to ugryzć, staram się skupiać na celu: zrobić prawko i kupić sobie  fajny samochód ( na który mnie stać) dzięki niemu ,moja praca będzie łatwiejsza no i życie smile a ja poczuję się doroślejsza

5

Ja również boję się iść na prawo jazdy. Brat mnie prosi już od kilku lat. Samochód mi kupił żebym się przełamała i poszła.Sama myśl o prowadzeniu samochodu paraliżuje mnie.
Co do lęków pewnie nie da się szybko tak ich pozbyć. Ja się boję podstawowych obowiązków przez lęki. Boję się wychodzenia z domu. To jakaś masakra.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Ten przeklęty lęk

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024