Kościelny przepych w czasach kryzysu. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Kościelny przepych w czasach kryzysu.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

1 Ostatnio edytowany przez arleta.b1 (2014-12-20 08:43:16)

Temat: Kościelny przepych w czasach kryzysu.

Jakie macie zdanie na temat dotacji przez państwo 16 milionów zł. na świątynię opatrzności Bożej i 23 milionów zł. na fundusz kościelny? Czy to nie draństwo podczas gdy brakuje pieniędzy na wiele potrzebniejszych rzeczy, jak refundacja leków, problem zadłużenia szpitali, na godziwe emerytury i wiele innych priorytetowych potrzeb? A milion głodnych dzieci ? O tym się nie mówi!  A panowie księża budują plebanie-pałace!  Pan Jezus żył w skromności!  Modlić się przecież można i w skromnej świątyni!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kościelny przepych w czasach kryzysu.

Myślę, że należy rozdzielić dwie rzeczy. Pierwsza to dotowanie Kościołów przez państwo (i nie mam na myśli wyłącznie katolickiego inne też dostają dotacje), a druga - gospodarowanie pieniędzmi z tacy. Ta druga mnie nie obchodzi, nie mój cyrk, nie moje małpy. Natomiast pierwsza oburza. Uważam, że państwo powinno być w 100% laickie, a Kościoły i związki wyznaniowe utrzymywać się w całości samodzielnie. Takie darowizny wołają o pomstę do nieba, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że środków z budżetu na wiele pilnych potrzeb brakuje.
A kryzysu już nie ma. Wystarczy pojechać do przeciętnego centrum handlowego i zobaczyć, ile ludzie kupują. A skoro to robią, to mają za co.

3

Emilia napisał/a:

Uważam, że państwo powinno być w 100% laickie, a Kościoły i związki wyznaniowe utrzymywać się w całości samodzielnie. Takie darowizny wołają o pomstę do nieba, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że środków z budżetu na wiele pilnych potrzeb brakuje.
A kryzysu już nie ma. Wystarczy pojechać do przeciętnego centrum handlowego i zobaczyć, ile ludzie kupują. A skoro to robią, to mają za co.

NIC dodać - nic ując big_smile
POPIERAM - dopóki nie zostaną rozwiązane INNE pilne sprawy państwa i potrzeby jego obywateli... wszak ogólnie nie uważa się tego miejsca za najszczęśliwsze miejsce na ziemi...
Jakie państwo - taka hipokryzja wink

4 Ostatnio edytowany przez ewelinaL (2014-12-20 21:39:28)

arleta.b1 napisał/a:

Jakie macie zdanie na temat dotacji przez państwo 16 milionów zł. na świątynię opatrzności Bożej i 23 milionów zł. na fundusz kościelny?

Co do funduszu kościelnego, to się nie wypowiem.
Ratowanie zabytków sakralnych, uważam za słuszne.
Nie wiem, czy zabytki ratowane z pieniędzy pochodzących z budżetu państwa nadal pozostają własnością Kościoła, jeżeli tak, to trochę nie w porządku. Z drugiej strony nie słyszałam, żeby Kościół zabraniał zwiedzania obiektów niewierzącym.
Budowle sakralne są najczęściej najstarszymi zabytkami i ratuje się je ze względu na dziedzictwo kulturowe.

Co do wspomnianej przez Ciebie dotacji i świątyni, to sprostuję, że jest to dopiero projekt, który musi zatwierdzić Senat, żeby poprawka weszła w życie.
Dofinansowanie ma dotyczyć Muzeum Jana Pawła II, a nie budowy całej świątyni.
Cytat z projektu ustawy określający cel.: [Środki na realizację zadań w zakresie kultury, w tym Muzeum Jana Pawła II w Świątyni Opatrzności Bożej.]

5

Dofinansowanie ma dotyczyć Muzeum Jana Pawła i w świątyni powstaje takie muzeum. Państwo może je finansować. Natomiast nie może finansować świątyni, bo jest to obiekt sakralny. A to jak wiadomo jest zakazane. Znaleźli więc sposób okrężną drogą.. Sprytnie!

6 Ostatnio edytowany przez arleta.b1 (2014-12-20 22:35:22)

Poruszyłam drażliwy temat, ale patrząc na sytuację w naszym kraju, trudno powstrzymać się od tego rodzaju komentarza.

7 Ostatnio edytowany przez arleta.b1 (2014-12-20 22:49:05)

Nasz kraj boryka się z wieloma problemami ,ale społeczeństwo widzi że pewne problemy,chociażby finansowe można rozwiązać, tylko trzeba chcieć! A z tym, to już gorzej..

8

Arleta, ludzie mają prawo się burzyć. Płacą podatki i nikt im nie zabroni demonstrować niezadowolenia, gdy są one przeznaczane na cele, z którymi się nie zgadzają.
Tak samo protestuje się w innych kwestiach.
Nie zapominajmy jednak, że za wszystkimi protestami kryje się przeciwna strona. Gdy opinia publiczna jest silnie zaangażowana w jakieś protesty, to zazwyczaj któraś ze stron politycznych zyskuje, a jakaś traci.

Celem wyjaśnienia dofinansowania obiektów sakralnych z budżetu państwa, zacytuję ustawę zasadniczą.:
Art. 6.
1 Rzeczpospolita Polska stwarza warunki upowszechniania i równego dostępu do dóbr kultury, będącej źródłem tożsamości narodu polskiego, jego trwania i rozwoju.
Art. 73.
Każdemu zapewnia się wolność twórczości artystycznej, badań naukowych oraz ogłaszania ich wyników, wolność nauczania, a także wolność korzystania z dóbr kultury.

Konstytucja daje prawo instytucjom kościelnym na równi ze świeckimi do ubiegania się o dofinansowanie z budżetu państwa. Dotyczy to nie tylko Kościoła Katolickiego, ale też innych wyznań. Warunkiem jest, że pieniądze są przeznaczone na kulturę.

Można uważać, że w przypadku Muzeum Jana Pawła II, znaleźli "okrężną drogę", jak się wyraziłaś, ale można też uznać, że korzystają z konstytucyjnego prawa.

9

Ogólnie relacje finansowe państwo-kościół są tak zagmatwane, że nie sposób ocenić dokładnie co jest grane.
Z jednej strony sławetny fundusz kościelny na który wszyscy psioczą.Z drugiej instytucje kościelne wyręczają państwo w wielu zadaniach, również natury socjalnej.Działalność charytatywna Kościoła jest faktem.Domy opieki, hospicja itp.
Jeśli chodzi o zabytki, to co by nie mówić- Kościół jest doskonałym gospodarzem.Popatrzmy sobie jak wyglądają obiekty pod ''opieką'' państwa, a jak kościelne.
A dotowanie nowych świątyń akurat uważam za kpinę.Świątynia Opatrzności to kpina do kwadratu; nie wiem po co to stawiają, odnoszę wrażenie, że to jedynie pretekst do robienia sobie na złość.

10

Ja przez te historie o których mówi się na temat księży przestałam chodzic do kościoła .

11

perek222 napisał/a:

Ja przez te historie o których mówi się na temat księży przestałam chodzic do kościoła .

Ja również. Poza tym Pan Bóg jest wszędzie i pośrednicy w czarnych sukienkach mi nie potrzebni. Pomodlić się mogę wszędzie, niekoniecznie w kościele. A jeżeli już nawet zaglądam czasem do kościoła, to nie na mszę.

12 Ostatnio edytowany przez Klaudyna59 (2015-01-27 17:48:04)

Ogromne pieniądze z budżetu państwa przechodzą na kościół , a pretekst zawsze się znajdzie ażeby uprawdopodobnić  potrzebę. Ile odszkodowań za ziemie zabrane kościołowi przez komunę przeszło w stan posiadania kościoła i zawsze jest mało i zawsze jesteśmy winni kościołowi, ta instytucja ma dziury bez dna tak jak nasza dziura budżetowa.
Ministrowie płacą sobie ogromne pieniążki do kieszeni a kościół sobie ,to jak ma wyglądać to nasze Państwo?
Ta kołdra niedługo nie wytrzyma szarpania i trrrrach nastąpi prędzej czy póżniej , tylko szkoda ludzi tych najbiedniejszych bo jest ich spora rzesza. Renciści i Emeryci na pewno nie biegają do marketów bo trudno za 500-800 zł robić zakupy co dzień a starczy im tej kasy na najtańsze produkty pierwszej potrzeby.
Dzieci niedożywione lub wręcz głodujące nie mogą liczyć że kościół czy państwo  że ich nakarmi , a szkoda.

13

arleta.b1 napisał/a:

Jakie macie zdanie na temat dotacji przez państwo 16 milionów zł. na świątynię opatrzności Bożej i 23 milionów zł. na fundusz kościelny? Czy to nie draństwo podczas gdy brakuje pieniędzy na wiele potrzebniejszych rzeczy, jak refundacja leków, problem zadłużenia szpitali, na godziwe emerytury i wiele innych priorytetowych potrzeb? A milion głodnych dzieci ? O tym się nie mówi!  A panowie księża budują plebanie-pałace!  Pan Jezus żył w skromności!  Modlić się przecież można i w skromnej świątyni!

Jeśli boli Cie marnotrawienie pieniędzy to zaobacz na co poszly miliardy z funduszu demograficznego, ile miliardow jest wyprowadzanych corocznie z powodu zle skontrulowanych podatkow a dodatkowo bezpośredni drenaz kapitału w postaci transferow to ok. 10 mld rocznie, zapoznaj się z przykładowym budżetem PODRu, ile idzie rocznie na kolacyjki, wyjazdy urzednikow, na zle prowadzone inwestycje. Bo mnie się wydaje ze liczby, które przytaczach to przynajmniej 3 rzedy wielkości mniej od gdzie indziej "marnotrawionych" piniedzy a wiec zupełnie bez znaczenia.

14

Klaudyna59 napisał/a:

Ogromne pieniądze z budżetu państwa przechodzą na kościół , a pretekst zawsze się znajdzie ażeby uprawdopodobnić  potrzebę. Ile odszkodowań za ziemie zabrane kościołowi przez komunę przeszło w stan posiadania kościoła i zawsze jest mało i zawsze jesteśmy winni kościołowi, ta instytucja ma dziury bez dna tak jak nasza dziura budżetowa.

Biorąc pod uwagę, że komuna zabierała największemu właścicielowi ziemskiemu w Polsce przed wojną, to być może wciąż oddano za mało lol W życiu czasem i tak się potoczy, że jak się zabrało, to trzeba oddać...

15

Snake napisał/a:
Klaudyna59 napisał/a:

Biorąc pod uwagę, że komuna zabierała największemu właścicielowi ziemskiemu w Polsce przed wojną, to być może wciąż oddano za mało lol W życiu czasem i tak się potoczy, że jak się zabrało, to trzeba oddać...

Majątki kościelne nie zawsze przychodziły legalną drogą , sporo ich było zawłaszczone, żeby nie powiedzieć skradzione.

maniek-z maniek - to że każdy kradnie i ciągnie w swoją stronę to nikogo nie usprawiedliwia, kiedy w końcu to błędne koło przestanie się toczyć ?

16

Klaudyna59 napisał/a:
Snake napisał/a:
Klaudyna59 napisał/a:

maniek-z maniek - to że każdy kradnie i ciągnie w swoją stronę to nikogo nie usprawiedliwia, kiedy w końcu to błędne koło przestanie się toczyć ?

Kiedy zaczniemy reagowac, zrobimy rewolucje ale kazdy sie boi wiec dalej jest jak jest.

17

Klaudyna59 napisał/a:

Majątki kościelne nie zawsze przychodziły legalną drogą , sporo ich było zawłaszczone, żeby nie powiedzieć skradzione.

To trzeba by dowieść, a na kradzież w wydaniu państwowym były jasne dowody i akt przyznania się sprawcy smile Jak też zobowiązanie sprawcy do zadośćuczynienia.

18

Snake napisał/a:
Klaudyna59 napisał/a:

To trzeba by dowieść, a na kradzież w wydaniu państwowym były jasne dowody i akt przyznania się sprawcy smile Jak też zobowiązanie sprawcy do zadośćuczynienia.

Praktyka jest taka, ze o takich sprawach wielu wie ale boi sie albo nie chce sie wychylac i o tym mowic. W przypadku wiekszych afer jest tez mozliwosc narazenia sie na niebezpieczenstwo utraty zdrowia czy zycia oraz innego typu problemy np. z prowadzeniem firmy. W tym kontekscie ataki na KK sa tematem zastepczym poniewaz skala afer , ktore maja miejsce w naszym panstwie jest niewspolmiernie wieksza od ew. strat ekonomicznych generowanych przez Kosciol. Poza tym nie bierze sie pod uwage roznych czynnikow pozytywnych. Przykladowo np. profilaktyka antyalkoholowa jednostki kosztuje Y. Problem alkoholowy tej samej jednostki generuje 10 x Y kosztow. Nie trzeba wiec tlumaczyc ze profilaktyka jest o wiele tansza. KK, ale nie tylko, rowniez ewangelicy sa aktywni, z tego co wiem prowadzi profilaktyke malzenska, organizuje wiele zajec (przynajamniej u mnie), prezentuje tzw. nauke spoleczna, wspiera rodziny obiadami, Caritas prowadzi stale ogromne programy. Koszt tego w stosunku ew. strat gdyby tego nie bylo, jest niewspolmiernie mniejszy. Ja patrze na to calosciowo a nie przez pryzmat osobistego stosunku do tego czy tamtego Kosciola, co prawie zawsze widac z tresci pisanych postow.

Natomiast czym innym jest sama wiara, nauka tej wiary, do czego kazdy ma prawo miec swoj wlasny stosunek (wybierac). Pisalem jednak ze wybor zyciowy jest bardzo ograniczony (sa tylko dwie opcje) dla czlowieka, i ze odrzucanie czegos z powodu jakis "niepodoba mi sie" jest samooszukiwaniem siebie. Oczywiscie jesli ktos naucza czegos a sam nie daje tego przykladu, to taka nauka ma niska sile przebycia. W PS jest jednak przyklad zycia kogos, kto postepowal tak jak nauczal. Odrzucanie wiec chrzescijanstwa, jego zasad, wogole z powodu postepowania kogos w jakimkolwiek kosciele a jednoczesnie swiadomosc tego ze oryginalny przyklad istnieje i jest dostepny, jesli nie jest swiadome a podawane powody sa "dziecinne", jest po prostu samooszukiwaniem siebie, i tacy "ateisci" nie maja z niczym problemu, nic ich nie razi, jedynie istnienie Kosciola. Czyli przez swoj emocjonalny stosunek pokazuja ze z tym wlasnie maja najwiekszy problem (z wiara, kosciolem). Dla mnie jest to oczywiste.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Kościelny przepych w czasach kryzysu.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024