Wyjazdy za granicę, a pózniejsza kariera w Polsce - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Wyjazdy za granicę, a pózniejsza kariera w Polsce

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1

Temat: Wyjazdy za granicę, a pózniejsza kariera w Polsce

Wiele z nas wyjeżdża obecnie za granicę. Czasem są to wyjazdy na stypendium / staż . Czasami są to wyjazdy zarobkowe. Każdy wyjazd za granicę to przede wszystkim poszerzanie horyzontów,  poznawanie obcej kultury, nauka czy szlifowanie języka danego kraju, nowe znajomości oraz przyjazne. Na pewno - można wiele w czasie takich wyjazdów skorzystać. Sprawdzić się samemu w ten czy inny sposób. Poznać granice własnej tolerancji dla odmienności innych; a czasem przeżyć " prawdziwą szkołę życia".  Jak jednak przekładają się takie wyjazdy na późniejsza karierę zawodową w kraju ? Czy doświadczenie zdobyte za granicą procentuje i jest doceniane przez pracodawców w Polsce ? Czy po przyjedzie można liczyć na szybszy rozwój zawodowy; lepsze niż przed wyjazdem oferty pracy?  Zapraszam do dyskusji i wymiany poglądów na temat Waszych doświadczeń smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wyjazdy za granicę, a pózniejsza kariera w Polsce

Myślę, że to zależy w dużej mierze od rodzaju wyjazdu. Potencjalny pracodawca zupełnie inaczej ocenia pracę zarobkową na zmywaku w Irlandii - wątpię, by to zwiększało atrakcyjność potencjalnej nauczycielki czy specjalistki od PR w jakiejś firmie - niż staż/stypendium zagraniczne połączone z rozwijaniem wiedzy czy pogłębianiem zainteresowań zbieżnych ze ścieżką kariery danej osoby.

3

Vausti napisał/a:

Jak jednak przekładają się takie wyjazdy na późniejsza karierę zawodową w kraju ? Czy doświadczenie zdobyte za granicą procentuje i jest doceniane przez pracodawców w Polsce ? Czy po przyjedzie można liczyć na szybszy rozwój zawodowy; lepsze niż przed wyjazdem oferty pracy?  Zapraszam do dyskusji i wymiany poglądów na temat Waszych doświadczeń

Uważam, że dużo zależy również od tego jak takie doświadczenie "sprzedamy" potencjalnemu pracodawcy. Może się wydawać, że praca na zmywaku w Irlandii nie wniesie nic do naszej ścieżki zawodowej , ale jest inaczej. Stanowi ona m.in. o naszym dystansie, chęci podejmowania wyzwań, determinacji ( w końcu chcieliśmy zarobić w konkretnym celu np. aby pójść na podyplomówkę i podnieść kwalifikacje) no i można tak wymieniać.

A wy jak myślicie? jak można "sprzedać" doświadczenia, które zdobyliśmy podczas wyjazdu?

4

Ja: swoją desperację jeśli chodzi o naukę języka innego niż angielski. Pojechałam, rzuciłam się na głęboką wodę, od samego początku do końca zdana tylko na siebie, bez rodziny, przyjaciół, znajomych - wielu pracodawców potem podjęło dyskusję na ten temat big_smile

5

Catwoman napisał/a:

Ja: swoją desperację jeśli chodzi o naukę języka innego niż angielski. Pojechałam, rzuciłam się na głęboką wodę, od samego początku do końca zdana tylko na siebie, bez rodziny, przyjaciół, znajomych - wielu pracodawców potem podjęło dyskusję na ten temat big_smile

jak rozumiem z dobrym skutkiem??

6

Tak! Pracowałam w branży, gdzie znajomość języków była punktem kluczowym, a ja się ich uczę z łatwością.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Wyjazdy za granicę, a pózniejsza kariera w Polsce

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024