Wiem, że w poście nie powinno się tańczyć itd, ale w następny weekend mam urodzinki i chciałam zaprosić małą grupkę przyjaciół na takie tam małe przyjęcie w jednej z knajpek. Nie przewiduje tańców jakichś (choć mogę ręczyć tylko za siebie a nie wiem co zrobią znajomi) Jak myślicie czy to będzie grzech, jeżeli pójdziemy do knajpki w poście ?
A czy Ty myślisz, że to będzie grzech? Każdy z nas ma subiektywne poczucie grzechu; np. dla mnie to nie byłby grzech, byle nie w piątek. Ale dla kogoś innego tak.
A czy Ty myślisz, że to będzie grzech? Każdy z nas ma subiektywne poczucie grzechu.
Moim zdaniem grzech to grzech. A subiektywne odczucia nie mają tu nic do rzeczy. Chyba ze Ty osobiście zakładasz nową religie i sama ustalasz jej zasady i warunki. Wtedy Twoje subiektywne poglądy będą warunlkować postępowanie członków.
Na ten przykład Emilko mogłabym zabijać powiedzmy gwałcicieli i nie uwazac tego za grzech bo to w końcu zwyrodnialcy. Wg mojego subiektywnego odczucie nie jest to nic zlego. Mimo wszystko każdy wie jak zapatruje się na to prawo oraz religia którą sie wyznaje.
Co do pytania założycielki tematu uważam że samo wyjście do knajpki bez tańców i szaleństw grzechem nie jest. Post jest czasem refleksji i zabaw hucznych się nie urząda. Jednak nikt nie mówi ze trzeba go spędzić tylko na modlitwie i nic juz milego sie nie robi.
Jeśli masz pewnosc ze Ty sama nie bedziesz tańczyć to nie masz grzechu. A co zrobią Twoi znajomi? Oni i tak sami za siebie będą przed Bogiem odpowiadać.
.. Jak myślicie czy to będzie grzech, jeżeli pójdziemy do knajpki w poście ?
Przede wszystkim obecnie nie ma w KK okresu postu. Zaczyna sie w środę popielcową (w II połowie lutego) i trwa 40dni.
Poza tym post obowiązuje też w każdy piątek dla wszystkich Katolików w wieku 14 - do końca życia.
Z przestrzegania postu zwolnione są osoby chore oraz te, które nie mają możliwości wyboru pokarmu (dotyczy punktów zbiorowego żywienia), bądź odbywają podróż. Wyjątek ten nie dotyczy postu ilościowego w Środę Popielcową i Wielki Piątek. W szczególnych przypadkach, ze słusznych powodów, dyspensy od zachowania postu może udzielić proboszcz własny bądź miejsca poszczególnym wiernym, rodzinom lub grupom wiernych, nakładając wówczas formę zadośćuczynienia do wypełnienia przez wiernych, np. jałmużnę albo modlitwę w intencjach Kościoła.
Urodzinki możesz zrobić w sobotę lub niedzielę, jeżeli masz wątpliwości zapytaj kapłana lub sam pomyśl. Post jest duchową modlitwą i refleksją nad Krzyżem okazją do zbliżenia do Boga. Post jest dla Ciebie, nie dla Boga.