Jak się ''PRZELAMAĆ''??... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Jak się ''PRZELAMAĆ''??...

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Jak się ''PRZELAMAĆ''??...

Witam..
Ta sytuacja nie daje mi spokoju, sprawia ,ze czuje się bezsilna( zalamana i.. smutna)..
Moja cioteczna siostra miala nowotwór, jest juz 3miesiące po operacji, byl to guz żolądka.. Usunięto jej żolądek..
Odwiedzilam ją 2 tygodnie po zabiegu i ... zamarlam w związku z jej wyglądem..
Leżala w lóżku sino -blada, bez sil i bardzo chuda..Po tej traumatycznej dla mnie wizycie nie moglam dojść do siebie przez kilka dni.
Plakalam..
Pamiętam , jak wiele razy świetnie się bawilyśmy.. śmialyśmy.. Będąc zdrowa byla pelna energii i życia, a teraz ''gaśnie''..
Dzwonie do niej , rozmawiam krotko,bo Ona nie ma sil...
Schudla jeszcze bardziej , powiedziala mi dziś ze ... waży ok. 30 kg!!...
Chcialabym odwiedzić ją , ale nie mam odwagi... Boje się , bo wiem ze się calkowicie rozkleje i to przy niej... A tak nie można..
Jak się przelamać?... O czym rozmawiać?....

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Ewika99 (2014-11-13 17:21:34)

Odp: Jak się ''PRZELAMAĆ''??...

Witaj. Może spróbuj myśleć o niej jako o osobie, która JUZ POKONAŁA nowotwór? Wiem, że to trudne, bo sam widok schorowanego ciała jest straszny. O czym macie rozmawiać? O przyszlosci, o tym, co jeszcze zrobicie, gdzie pojdziecie. Jednak myślę, że unikanie tematu choroby jak ognia nie jest dobrym pomysłem. Będzie to trochę sztuczne- to tak, jakbyście się baly tej choroby, jakby samo wspomnienie o niej powodowało jej nawrót. A przecież ta choroba będzie w życiu Twojej siostry już na zawsze, nawet jeśli pod postacia niemilego wspomnienia. Dlatego trzeba z nią się mierzyć. Powodzenia.

3

Jestem kobietą ogromnie wrazliwą na cudzy ból i krzywdę..
Tacy LUDZIE jak ja , mają ciężko bo biorą sobie wszystko do serca..

4

To, że jesteś wrażliwa na ludzką krzywdę nie jest wadą. Wręcz przeciwnie. Tyle że osoby z dużą empatią są częściej narażone na różne, nie zawsze pozytywne, bodźce z zewnątrz. Bardziej biorą sobie do serca czyjeś problemy, bardziej i głębiej wszystko przeżywają.twoja siostra zapewne o tym wie. Wszak zna Cię od dziecka. Nie ma sensu udawać przed nią twardzielki. Z drugiej strony jednak to Ty powinnaś być dla niej oparciem, bo jak sądzę, Wasze relacje są bliskie. Rozmawiajcię o chorobie, nie udawajcie, że jej nie ma, ale nie pozwólcie by zdominowała rozmowę. Jest tyle innych przyjemniejsze tematów. Myślę też, że wiele zalezy od samej chorej. Jeśli jest pesymistka to na niewiele się zda odwracanie jej uwagi od nowotworu. Jeśli natomiast jest pozytywnie nastawiona do świata, to tematy do rrozmowy same się znajdą..

5

Minęlo kilka m-cy od napisaniaprzeze mnie danego postu... zrobilam jak mi radzono - PRZELAMALAM tą trudną barierę..
Wdzięczna jestem ogromnie za poradę..
Bylam w kontakcie z moją kuzynką do ostatnich chwil...
Niestety zmarla mc temu...
Pozostal mi smutek i żal..

Renata2014 napisał/a:

Minęlo kilka m-cy od napisaniaprzeze mnie danego postu... zrobilam jak mi radzono - PRZELAMALAM tą trudną barierę..
Wdzięczna jestem ogromnie za poradę..
Bylam w kontakcie z moją kuzynką do ostatnich chwil...
Niestety zmarla mc temu...
Pozostal mi smutek i żal..

Żal wynika z tego ze brakuje nam osoby z ktora mielismy wiez. Wydaje sie nam ze odeszla, opuscila nas. Wyobraz sobie ze z kilku moich najblizszych przyjaciol, dwoje (kobiety) juz nie zyja. A mialem z nimi dobry kontakt, rowniez rodzinnie. Dzis staram sie z nimi dalej utrzymywac te serdeczna wiez. Nie umiem Ci tego wytlumaczyc bo to kwestia wiary, doswiadczenia i pewnych "umiejetnosci" ale tak to jest i nie czuje sie z powodu ich "nieobecnosci" samotny. Pewnie czekaloby nas wiele wesolych chwil ale tez realizuje swoje zadania, z innymi ludzmi, co wiecej, to umocowanie, stale i niepodwazalne, daje mi czesto sile do pokonywania trudnosci zyciowych.

7

Rozumiem...  Maniek z Maniek..
Najtrudniejszą rzeczą po pochowku bylo dla mnie wykasowanie Jej nr. telefonu...
Często w samotnośći i ciszy wspominam sobie moją kochaną kuzynkę.. i wiem jedno ze, z nikim nigdy nie będę się śmiać tak jak z nią...
Odeszla... , ale czasami czuje "Jej obecność"- taką duchową...

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Jak się ''PRZELAMAĆ''??...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024