Dlaczego nie mam znajomych? Jak nawiązać nowe znajomości? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Dlaczego nie mam znajomych? Jak nawiązać nowe znajomości?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: Dlaczego nie mam znajomych? Jak nawiązać nowe znajomości?

Dobija mnie to, że nie mam się komu wyżalić itp. Żadnej dobrej koleżanki żeby pogadać, spotkać się na kawę. Jakaś masakra. Czuję się przez to beznadziejnie. Jedynie mam narzeczonego, a z nim nie zawsze mogę o wszystkim pogadać bo wiadomo to facet. Z mamą nie mam dobrych kontaktów.. uważam, że za późno mnie urodziła, po za tym ma całkiem inne poglądy niż ja, krytykuje wszystko.

W dzieciństwie byłam bardzo nieśmiała, nie mam żadnych znajomych po podstawówce.. bo zadawałam się tylko z jedną "przyjaciółką", która po kilkunastu latach okazała się fałszywa i teraz nawet się nie odezwie "co słychać", a chodziłyśmy do szkoły razem około 15 lat. Wiem, że to może mój błąd.. ale ja byłam dzieckiem nieśmiałym myślałam pewnie, że tak jak jest jest ok.
W technikum dalej trzymałyśmy się razem, chociaż ja miałam iść do liceum, a się nie dostałam więc znów byłyśmy razem. Znowu zero znajomości takich na stałe. Bo ocknęłam się za późno (4 klasa), że nie nawiązałam głębszych znajomości tylko ciągle z tą jedną.
Aktualnie zaczęłam nową szkołę, jest nas bardzo mało w klasie bo około 4-7 (nie wiadomo czy nie rozwiążą roku). Teraz jestem już sama, wiadomo gada się coś z koleżankami ale każda z nas jest z innej miejscowości (daleko od siebie położone) i każda zawsze leci na autobus/do auta, mam wrażenie, że też się nie da nawiązać już znajomości bo każdy ma już swoje życie, swoich znajomych, masę nauki.

Czy za późno na wszystko? Czy zostało mi do końca życia mieć tylko przyszłego męża i umierać z samotności?
Może ja nie umiem znajomości nawiązywać? Choć staram się jak mogę sad

Wiem, że od razu koleżanka nie stanie się przyjaciółką. Wiem, że na to potrzeba czasu ale mam wrażenie, że nikt nie chce ze mną nawiązać relacji.

Jak sobie pomóc? Da się? Nie mogę się zapisać na żadne zajęcia (typu siłownia, basen itp.) (żeby kogoś poznać) bo mnie na to nie stać.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dlaczego nie mam znajomych? Jak nawiązać nowe znajomości?

Nie możesz zaproponować koleżankom z klasy jakiegoś wyjścia razem po zajęciach albo umówić się na weekend? Zawsze ktoś pierwszy musi wyjść z inicjatywą, a skąd wiesz czy one też nie czują się samotne? Są autobusy, dziewczyny mają samochody, więc komunikacja to raczej nie problem. Przełam się i zaproponuj coś smile
Poza tym, jeżeli wybierasz się na studia, to tam poznasz masę nowych osób. Ja na studiach poznałam wiele świetnych dziewczyn, przeżyłyśmy razem mnóstwo cudownych chwil, więc na pewno również w Twoim przypadku tak będzie.
Nic się nie martw, uśmiech!  smile
P.S. Twój narzeczony może być też Twoim najlepszym przyjacielem ; )

3

Zacznijmy od tego, ze Twoj narzeczony powinien byc Twoim najleoszym przyjacielem. Najbardziej trwale zwiazki opieraja sie na przyjazni.

4

Jest przyjacielem. Ale ciężko rozmawiać z facetem o kosmetykach, plotkować i zabierać do rossmanna.

5

Nie napisałaś skąd jesteś - być może znajdzie się tutaj ktoś z Twojej okolicy, w podobnym położeniu. smile

6

Jestem ze śląska cieszyńskiego. No nie spotkałam się jeszcze z nikim z mojej okolicy na internecie..

7

Drugi koniec Polski... Ale zawsze możesz maila skrobnąć. smile

8

Posłuchaj, to czasami trzeba po prostu być bardziej otwartym na życie. Piszę tak, może dlatego, że sama jestem dość odważną osobą i mam dużo znajomych. Nawet jeżeli masz tak nieliczną klasę, to zawsze znajdzie się osoba, z którą możesz porozmawiać. Może ktoś też właśnie czeka na taką rozmowę? Więcej wiary w siebie, nie możesz myśleć, że inni nie chcą mieć z Tobą pogadać. Takie myślenie jest złe. Pomyśl, że masz okazję, i że w końcu może Ci się udać poznać kogoś o podobnych zainteresowaniach, kogoś z kim będziesz mogła się dzielić ploteczkami. Zrób pierwszy krok. Uwierz w siebie, a wszystko potoczy się łatwiej. Zacznij rozmawiać nawet z jakąś koleżanką z klasy, wybierz taką, którą według siebie uważasz, za najfajniejszą i godną zaufania. Oczywiście, nie można dojść szybko do przyjaźni. Ale każda rozmowa będzie Was do tej przyjaźni zbliżać. Powodzenia ! wink

9

Miałam podobną sytuację. Chodziłam i na basen i na siłownię i jakoś nikogo tam nie poznałam. Próbowałam zagadywać do dziewczyn z uczelni i się czułam, jakbym się narzucała, albo standardowo- 'tak, tak, odezwę się' i oczywiście zero odezwu. Tak mnie to dobiło, że przez 2 lata nie miałam życia, czy to piątek, świątek, siedziałam w domu z deprechą. Ale mimo porażek zaczęłam działać- przez internet (akurat przez to forum) poznałam dwie dziewczyny i tak jakoś pomału pomału to się kręci. ALE! Przykro mi to pisać, ale nie raz było tak, że tutaj na forum ktoś pisał post o tym, jaki jest samotny i szuka znajomych a jak w ramach odpowiedzi na post do nich pisałam maila to się kończyło bardzo szybko bo co to za rozmowa, że ja zadaję pytania, chcę się czegoś o tej osobie dowiedzieć a ona potrafi mi jednym (!!) słowem na maila odpisać? I wtedy nie dziwię się, że takie osoby nie mają znajomych bo jak z taką osobą rozmawiać? Tu może być moja nadinterpretacja, ale mam wrażenie, że to właśnie kobiety mają to do siebie, że przyjmują taką pozę w kontaktach z innymi, tak już mają wpojone, że faceci je zagadują i prowadzą rozmowę, że od innych kobiet najwyraźniej oczekują tego samego. Autorko, nie mówię, że taka jesteś, ale po kilku takich przypadkach dałam sobie spokój z pomaganiem takim samotnym...

10

Bzdurą jest, że narzeczony ma być Twoim przyjacielem i masz być z tego powodu szczęśliwa i nie narzekać. Facet to facet, z nim tworzysz pewien obszar do którego nie dopuszczasz koleżanek, a z koleżankami tworzysz obszar do którego nie dopuszczasz faceta. Dla dobra związku jest aby każda ze stron miała swoje wyjścia, swoje zainteresowania. Nie można tak tak wiecznie na sobie wisieć.
asiaa94 mam taką samą sytuację. Przechodziłam przez wiele poziomów szkół i bywało różne. Z wielu powodów przyjaźnie się kończyły. W Lo jakoś się kręciło ze znajomymi. Później przyszedł upragniony czas wymarzonych studiów i pierwsza klapa. Po zajęciach ludzie czym prędzej uciekali do swoich domów i w dupie mieli jakąś integrację. Poźniej II etap studiów było już lepiej ale tylko dlatego bo mieszkałam z imprezowymi dziewczynami. Ale na uczelni posucha. W dalszej karierze ludzie, który skończyli te studia co ja przenieśli się za pracą do większego miasta a w między czasie skończyłam przyjaźń z moją przyjaciółką. I lipa...zostałam bez ani jednej koleżanki, tak samo jak Ty z narzeczonym. On ma duże grono swoich kumpli, nie mają problemu z wyjściem na piwo, czasem brakuje mu na to wszystko czasu. A ja walczę o znajomych dalej...Byłam na stażu przez 4 -ry miesiące. Myślałam, że pewnie tam znajdę jakieś koleżanki. Skąd...kobiety z którymi pracowałam to panie po 50-tce, mające czasem już wnuki i szybciutko po pracy uciekające do swoich spraw. Nie za bardzo było z kim tam normalnie pogadać. Etap kolejny - zaczęłam drugie studnia, pedagogika wiec same kobiety na roku. Miałam nadzieję, że coś się rozkręci ale nie. Zrobiłam u siebie domówkę integracyjną, było fajnie, śmiesznie. Zapowiadało się dobrze a teraz...jedynie 'cześć' na korytarzu. Generalnie to bardzo, bardzo nie chce mi się niczego już robić w stronię innych. Jestem tym zmęczona i już wypalona. Nawet o tym nie myślę. Także asiaa94 nie martw się, nie tylko Ty jesteś z takim problemem a , że jesteś młodsza ode mnie więc wiele może na Ciebie jeszcze czekać.

11

ja jestem ze slaska ...co prawda nie cieszynskiego ale spod katowic.
Obecnie jestem w DE i musze tu pozostac przynajmniej do konca stycznia jak i nie dluzej bo dzidzia sie bedzie rodzila.
Niewiem w jakim wieku jestes ale zawse mozemy sie narazie powymienica info a moze kiedys jakos spotkac jak bede w pl.

12

Każdy zawsze radzi: to zapisz się na zajęcia dodatkowe. Ja radzę pójść samej do drogerii i zagadać do jakiejś dziewczyny, np. "kurcze, szukam tuszu do rzęs, ale ciągle trafiam na buble, masz może coś do polecenia?" albo można pójść do kawiarni i przysiąść się do samotnej osoby. Czasem naprawdę wystarczy zagadać do osoby, która się "napatoczy" i poprosić o pomoc/poradę. O! W sklepie z ciuchami gdy będziesz coś mierzyć to zapytaj jakiejś dziewczyny jak wyglądasz i czy warto to kupić. Jeśli trafi się ktoś pomocny to zaproponuj wspólną kawę w ramach podziękowania.

13

spokojna babka- Ty tak serio?? Poznałaś kogoś w taki sposób? Rozumiem od biedy zagadać tak do faceta ale do obcej dziewczyny....? Obawiam się, że w 95% przypadków reakcja byłaby negatywna...

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Dlaczego nie mam znajomych? Jak nawiązać nowe znajomości?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024