Religia a wiara. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Religia a wiara.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1

Temat: Religia a wiara.

Te dwa pojecia to dwa odlegle bieguny. Wiara w Boga nie ma nic do czynienia z religia. Wierze w Boga, lecz za nic nie dalabym sie wciagnac w zadne religijne organizacje. One wypaczylyby moja wiare i narzucily mi swoje zasady. Kazda religia ma swoje dogmaty, reguly i konia z rzedem takiemu, kto wskaze mi te prawdziwa. Nie ma prawdziwej religii. Kazda z nich chce mi udowodnic, ze to wlasnie ona jest prawdziwa, chce mnie sobie zagarnac. Obserwujac swiat, ludzi roznych religii stwierdzilam, ze postepuja oni inaczej, niz im nakazuje ich religiant, czyli ksiadz, albo guru, czy inny jakis przywodca. Bog nie chcial zawiazywac zadnych organizacji, powiedzial, ze kto Go kocha, ten do niego nalezy. I na tym koniec, a religianci roznych wyznan juz sobie stworzyli wokol tych slow swoj scenariusz i RELIGIE, ktore sa wstretne u Boga. Religia? Dziekuje. Wiara w Boga? Bardzo wierze smile

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Sanderekxp (2014-11-11 15:54:06)

Odp: Religia a wiara.

Witam zgadzam sie z Toba ze kazda religia wierzy w co innego i ze wiara nie ma wspolnego z religia ale zalezy z jaka,nikt Cie nie zmusi do zadnej wspolnoty na chama to nie normalne hehe ale wiesz co by Ci polecila jezeli nie chcesz trafic do klamliwej wspolnoty przeczytaj pismo swiete a sama zobaczysz jak Ci sie zgadza czy napewno wspolnota robi tak jak napisano,ale jak czytalas Biblie to musialas doczytac,ze wspolnota jest bardzo wazna wg JAHWEH I JAHUSZUA moge Ci zacytowac wersety z Pisma nie odbieraj jako narzucanie czy wciaganie do czego kolwiek bo ja Bibli nie pisalam hehe,ja rowniez na poczatku mowilam po co to po co tamto duzo sie modlilam bylam wychowywana w wierze katolickiej zaczelam czytac pismo i zauwarzylam ze wiele tego co robi kosciol katolicki nie pasowalo mi osobiscie  mialam kolezanki ze srodowiska Kosciola Zielonoswiatkowego tzw Kosciol Protestancki i bach tam czulam ze to jest wspolnota dla mnie tak mi podpowiada serce jak narazie nie mam zastrzezen tam mnie ciagnie sila wyzsza hihi duzo sie modlilam zeby mnie Jezus zaprowadzil tam gdzie mam byc i zmieniac styl zycia na lepsze ja czytam czy to co mowia jest zgodne z pismem sprawdzam no i tak jest chociaz wiem ze uczymy sie cale zycie,samemu czasem ciezko zrozumiec co kolwiek odkrywasz nowe rzeczy o Bogu poznajesz go, rozumiesz pismo dzieki Duchowi Swietemu,wiesz nie wierzysz kosciolowi Tylko Jezusowi,bo z kazdego kosciola mozna sie stoczyc ale to juz od nas zalezy ,za wiare musimy byc bardzo odpowiedzialni,to nie jest zabawa,tylko jednosc jaka laczy Ciebie z Jahweh, Jahuszua oraz i pocieszycielem Duchem Swietym,apostolowie zyli we wspolnocie,Jezus rowniez,ale lubil w samotnosci sie modlic,

To bardzo wazne jest:i szczera wiara z serca nie sama mowa ustami a z serca
Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus"
(1 Tym. 2,5)
"Ja jestem droga i prawda, i żywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie. Jeśli o co prosić będziecie w imieniu moim, spełnię to."
(Jan. 14,6.14)

Gdy będziecie mnie wzywać i zanosić do mnie modły, wysłucham was. A gdy mnie będziecie szukać, znajdziecie mnie. Gdy mnie będziecie szukać całym swoim sercem"
tu widzimy nikt z apostolow nie modlili sie do nikogo innego jak do Jezusa Chrystusa dlatego ze to on przelal swoja krew za grzechy ludzkosci i to jemu nalezy sie chwala na wieki
A tu wersety takie ktore mowia o zyciu we wspolnocie

Ci więc, którzy przyjęli jego naukę, zostali ochrzczeni. I przyłączyło się owego dnia około trzech tysięcy dusz." (Dzieje Apostolskie 2,41)

Zbory zaś utwierdzały się w wierze i z każdym dniem rosły w liczbę. (Dz. Ap. 16,5 )

Mocą bowiem łaski, jaka została mi dana, mówię każdemu z was: Niech nikt nie ma o sobie wyższego mniemania, niż należy, lecz niech sądzi o sobie trzeźwo - według miary, jaką Bóg każdemu w wierze wyznaczył. Jak bowiem w jednym ciele mamy wiele członków, a nie wszystkie członki spełniają tę samą czynność - podobnie wszyscy razem tworzymy jedno ciało w Chrystusie, a każdy z osobna jesteśmy nawzajem dla siebie członkami. Mamy zaś według udzielonej nam łaski różne dary: bądź dar proroctwa - [do stosowania] zgodnie z wiarą; bądź to urząd diakona - dla wykonywania czynności diakońskich; bądź urząd nauczyciela - dla wypełniania czynności nauczycielskich; bądź dar upominania - dla karcenia. Kto zajmuje się rozdawaniem, [niech to czyni] ze szczodrobliwością; kto jest przełożonym, [niech działa] z gorliwością; kto pełni uczynki miłosierdzia, [niech to czyni] ochoczo."List do Rzymian 3,3-8

Troszczmy się o siebie wzajemnie, by się zachęcać do miłości i do dobrych uczynków. Nie opuszczajmy naszych wspólnych zebrań, jak się to stało zwyczajem niektórych, ale zachęcajmy się nawzajem, i to tym bardziej, im wyraźniej widzicie, że zbliża się dzień." (List do Hebrajczyków 10,24-25 )

Trwali oni w nauce Apostołów i we wspólnocie, w łamaniu chleba i w modlitwach. Bojaźń ogarniała każdego, gdyż Apostołowie czynili wiele znaków i cudów. Ci wszyscy, co uwierzyli, przebywali razem i wszystko mieli wspólne. Sprzedawali majątki i dobra i rozdzielali je każdemu według potrzeby. Codziennie trwali jednomyślnie w świątyni, a łamiąc chleb po domach, przyjmowali posiłek z radością i prostotą serca. Wielbili Boga, a cały lud odnosił się do nich życzliwie. Pan zaś przymnażał im codziennie tych, którzy dostępowali zbawienia." (Dzieje Apostolskie 2,42-46)

Tu widzimy jak wazna jest wspolnota w niej jestesmy silniejsi na pokonanie zlego na nawracanie ludzi i czynienia nowych owocow i ludu Bozego
wiadomo jest wiele sekt i too ogromne duzo mozna sie naogladac o tym np scjentologia oparta na mieszaniu ludziom w glowach i na pieniadzach odsuwanie od rodzin nie ma nic wspolnego z Jezusem chociaz oni sie kloca
Mam nadzieje,ze troszke wyjasnilam bez narzucania ale wole napisac gdzie naleze.
My wszyscy jestesmy Bracmi i siostrami, to jak z rodzina mama tata siostra bratem bez nich bylo by nam zle i trudno tak samo ze wspolnota

Pozdrawiam Serdecznieeee

3

Bardzo zyczliwy komentarz Sanderko. I bardzo madry, przemyslany. Dziekuje Ci za niego. Bylam na oficjalnej stronie internetowej Zielonoswiatkowcow. Przeczytalam tam m.in. "Bóg Trójjedyny. Jest tylko jeden żywy i prawdziwy Bóg. Jest On samoistny i nieskończony w swojej istocie i doskonałości. Tylko On posiada nieśmiertelność i przebywa w światłości niedostępnej. Bóg stworzył niebo i ziemie, świat ludzi i aniołów. Bóg jedyny objawił się jako Byt w trzech osobach ? Ojca i Syna, i Ducha Świętego ? które stanowią jedność w istocie, mocy i wieczności." Ja nie wierze w trojce. Nie wyczytalam w Biblii nic na ten temat. Wierze tylko w jedynego Boga Ojca, w Jego Syna, Jezusa Chrystusa, ktory nie jest Bogiem, lecz Bozym Synem. Wierze, ze Duch Swiety to moc Boga Ojca, ktora daje nam zycie. Nie wierze w trzy osoby w jednej osobie, bo po prostu tego nie rozumiem. Rozumiem natomiast Slowo Boze, bo jest Ono proste i przeznaczone dla ludzi, ktorzy chca zrozumiec Boga i Jego slowa, Jego mysli. Trudno jest zrozumiec jedna osobe w trzech osobach. Wiem, ze jest to dogmat, ktorego korzenie siegaja do religi poganskiego Egiptu i Babilonii. Dopiero w IV wieku narzucono go kosciolowi katolickiemu na soborze zwolanym z powodow politycznych pod kierownictwem rzymskiego cesarza. A zatem Slowo Boze nie ma nic do czynienia z wprowadzeniem tego pojecia do kosciolow chrzescijanskich. Sanderko droga, ja bardzo dobrze rozumiem Twoja potrzebe bycia we wspolnocie chrzescijanskiej i ja sama tego pragne. Wyszukuje posrod ludzi takich, ktorzy rowniez calym sercem wierza w Boga i calym sercem Jemu wierza, lecz nie naleza do zadnych religii. Takich ludzi jest wiele. Niektorzy mowia o sobie, ze np. sa katolikami, lecz niepraktykujacymi. Oznacza to, ze nie za bardzo im po drodze do kk smile
Jest mi milo Sanderko, ze odpowiedzialas na
moj komentarz i milo mi jest Cie poznac,
z calego serca Cie pozdrawiam smile:)

4 Ostatnio edytowany przez Sanderekxp (2014-11-11 20:40:20)

Serna Moja Droga:)
Jezeli nie czujesz takiej potrzeby to nikt Cie nie zmusi do wspolnoty,jezeli czujesz wiez na tyle mocna ze poradzisz sobie we wszystkim sama to oczywiscie bo do Boga mozesz modlic sie wszedzie aby z wiara i szczerym sercem,ale z pisma wyczylatas ze jest poniekad wazna np wspolnota jest potrzebna do budowania siebie w wierze umacnianiu, nowych owocow pomagania a czasem wypedzania demonow bo tego sam nikt nie wyrzuci z siebie wtedy jest potrzebna modlitwa zboru o uwolnienie badz egzorcyzmy ,musza cos robic bo inaczej to wszystko nie mialo by sensu:)zobacz tez ten wersecik Słowa z Ewangelii św. Mateusza ?Gdzie dwóch albo trzech gromadzi się w Moje imię, tam jestem pośród nich? (18, 20)
Oczywiscie w Bibli nic nie pisze na temat Trojcy Swietej,zostala nazwana przez ludzi jako,ze podchodzi do Boga i oni wszyscy sa Swieci trudno jest zrozumiec te pojecie Trojca bo nie zstala uzyta w Bibli ale nie jest nic zlego w jej uzywaniu tak jest po prostu latwiej,jednak wiemy ze istnieje Duch Swiety jest pocieszycielem ktory prowadzi nas do Jezusa a Jezus do Boga  ,oczywiscie że razem istnieją trzy wieczne osoby Boże
Ojca, Syna i Ducha Świętego, oraz także na równość między nimi w ich boskiej naturze, wszechmoc i nierozerwalność. Z Biblii wiemy, także że Bóg jest jeden, a zatem jest to jeden Bóg w trzech osobach.Ja tez mialam takie same odczucia jak i Ty ja sama nawet poszukuje Biblia nie jest latwa i nie dla wlasnej interpetacji a tu werset Św. Piotr mówi nam, że ?żadne proroctwo Pisma nie jest do prywatnego wyjaśniania? (2 P 1,20).  kiedys kosciol katolicki zabronil zwyklym ludzia czytac pismo bo mowili ze ja zle interpretuja.Nie chce sie wywyzszac bron Boze tylko wyjasnic nawet milo znalesc takich znajomych z ktorymi o tym mozna pogadac na luzie wziasc pismo i wymieniac sie wersetami i przemysleniami.

O trzech osobach Boskich pisze zarówno Stary Testament jak i Nowy Testament choc nie sa nazwani trojca sa tak przedstawieni

Boskie atrybuty, których nie posiada żadne stworzenie to m.in.: wieczność, wszechmoc, wszechobecność i wszechwiedza.
Ojciec, Syn i Duch posiadają te same atrybuty co świadczy o ich zupełnej jedności w naturze

1) wieczność:
a) Ojciec ? Psalm 90:2 ?Zanim góry powstały, zanim stworzyłeś ziemię i świat, od wieków na wieki Tyś jest, o Boże!?.
b) Syn ? List do Kolosan 1:17 ?On jest przed wszystkim i wszystko w Nim ma istnienie?.
c) Duch ? List do Hebrajczyków 9:14 ?O ileż bardziej krew Chrystusa, który przez Ducha wiecznego ofiarował samego siebie bez skazy Bogu, oczyści sumienie nasze od martwych uczynków, abyśmy mogli służyć Bogu żywemu?.

2) wszechmoc:
a) Ojciec ? Psalm 135:6?Pan czyni wszystko, co zechce, na niebie i na ziemi, w morzach i we wszystkich głębinach?.
b) Syn ? Ewangelia Mateusza 28:18 ?Ale Jezus przystąpiwszy, mówił do nich, a rzekł: Dana mi jest wszelka moc na niebie i na ziemi?.
c) Duch ? List do Rzymian 8:11 ?A jeśli Duch tego, który Jezusa wzbudził z martwych, mieszka w was, tedy Ten, który Jezusa Chrystusa z martwych wzbudził, ożywi i wasze śmiertelne ciała przez Ducha swego, który mieszka w was?. Tylko wszechmocna osoba może wzbudzać umarłych do nieśmiertelnego życia.

3) wszechobecność:
a) Ojciec ? Księga Jeremiasza 23:24: ?Czy zdoła się kto ukryć w kryjówkach, abym Ja go nie widział? ? mówi Pan. Czy to nie Ja wypełniam niebo i ziemię? ? mówi Pan?.
b) Syn ? Ewangelia Mateusza 18:20: ?Albowiem gdzie są dwaj lub trzej zgromadzeni w imię moje, tam jestem pośród nich?.
c) Duch ? Psalm 139:7, 8: ?Dokąd mógłbym uciec przed twoim Duchem lub przed twoim spojrzeniem? Gdybym wspiął się na najwyższe niebiosa, ty byłbyś tam. Gdybym dokopał się do świata umarłych, ty również byłbyś tam?.

4) wszechwiedzę:
a) Ojciec ? Księga Izajasza 42:9, : ?Oto wydarzenia dawniejsze już się dokonały, a to, co ma nastać, zwiastuję; zanim zacznie kiełkować, opowiem je wam?.
b) Syn ? Ewangelia Jana 16:30,: ?Teraz wiemy, że wszystko wiesz i nie trzeba, aby Cię kto pytał. Dlatego wierzymy, że od Boga wyszedłeś?.
c) Duch ? 1 List do Koryntian 2:10,: ?Albowiem nam objawił to Bóg przez Ducha; gdyż Duch bada wszystko, nawet głębokości Boże?

Dowodzi to ponad wszelką wątpliwość, że każda z tych osób jest Bogiem.

W 1 liście do Koryntian 3:16 czytamy: "Czy nie wiecie, że świątynią Bożą jesteście i że Duch Boży mieszka w was?"

Mozemy to porownac tak Bóg jako Syn jest kanałem przepływu i wyrazem Ojca, a Bóg jako Duch - przekazem Boga do wnętrza człowieka. Tak więc Ojciec jest Duchem, Syn również jest Duchem i oczywiście Duch jest Duchem. Ojciec jest w Synu, Syn w Duchu, a Duch jest w nas jako przekaz Boga, przekazujący nieustannie wszystko, czym jest Bóg i co ma w Chrystusie. Tak jak dzięki elektryczności prąd jest dostarczany do mieszkania, tak dzięki Trójcy Bóg może zamieszkać w człowieku.

Mi rowniez Ciebie Milo Poznac smile

5

Faktycznie podczas poszukiwań Boga i rozważań różnych religii niełatwo wskazać na jedną słuszną, tym bardziej , że są one często uwarunkowane ludzkimi przekonaniami. Natomiast jest w każdej z nich coś cennego są to wskazówki od Boga. Choć żadna religia nie jest idealna to w moim przekonaniu we wszystkich w jakiejś części są zawarte Boże Prawdy. M.in Wszyscy jesteśmy Braćmi i Siostrami wink Pozdrawiam!

6

Ludzie zawsze czuli potrzebę przynależności do czegoś.W religiach identyfikują się z kimś,kto ma podobne do ich własnych odczucia i przemyślenia.Lub zostali tak wychowani bez przejawiania większego zastanawiania się czy zainteresowania.Każdy kto chce zrozumieć szuka wiedzy choć nie zawsze jest mu ona dostępna.Zbory,sekty,kościoły ich odłamy,nigdy dla mnie nie były miejscem na dłuższy czas.Były i nadal są swego rodzaju postojem.Niektóre z nich traktuję nawet jak kamienie na drodze do Zródła.Niestety ale dziś dla wielu nawet kwestia wiary jest czymś na wzór operacji bankowej.Nie każdy w obecnych czasach potrafi poczuć nierozerwalną więz.Niektórzy celowo robią by nie można było jej czuć.Blokują,zagłuszają i co widać udaje im się.Człowiek,choć lubi główkować to się pogubił.I sam się do tego przyczynił.

7 Ostatnio edytowany przez Sanderekxp (2014-11-12 17:05:02)

Nie jest latwo wskazac kazda wiara bedzie mowila tu jest Prawda i tu dostaniesz zbawienie.A tak po pierwsze to przez laske dostajemy zbawienie oraz wiare milosc Do blizniego ,Boga i przestrzeganie prawa zalezy od nas samych wspolnota moze prowadzic ,napominac grzesznika bo to pisze w Bibli, ale od nas samych zalezy co wybierzemy..
(trzeba uwazac na sekty)badac badac i jeszcze raz badac .. jedynie dana osoba moze naprowadzic opowiedziec a inna zadecyduje co z tym zrobi,wiare i wspolnote do jakiej chce sie nalezec to serce nasze zadecyduje podpowie,Bog poprwadzi jesli tylko sie mu zaufa tak uwazam,i uwazam ze nie kazdy moze czuc potrzebe sa tacy jednak ,w pismie pisze ze wspolnota jest wazna opisalam to wyzej,ale tez pismo ostrzega mowi o tym ze,trzeba uwazac na falszywych prorokow,i tych ktorzy przychodza do ludzi jak wilki w owczej skorze

Mam nadzieje ze kazdy znajdzie swoje miesce smile

8

Czy jest religia ,która prawdziwie krzewi pokój? Gdyby nie było Boga i gdyby wszystkie religie okazałyby się fałszywe, myśl o ich usunięciu mogłaby się wydawać uzasadniona. A jeżeli jednak Bóg istnieje? Co wtedy, jeśli żyją na ziemi ludzie, którzy mają prawo występować w Jego imieniu i stanowią religię prawdziwą? Z uważnego prześledzenia dziejów poszczególnych religii wynika, że jedna z nich bardzo różni się od pozostałych.Liczy ona stosunkowo niewielu wyznawców.Religię tę założył Jezus Chrystus i apostołowie. Nie ma ona nic wspólnego z praktykami, z których od stuleci znane jest chrześcijaństwo. Pierwsi chrześcijanie kierowali się zasadą niestosowania przemocy. Nauki głoszone przez Jezusa i apostołów nakazywały miłować bliźnich, w tym także obcych i osoby innej rasy bądź narodowości. Religia ta rzeczywiście krzewiła pokój. Z biegiem lat pierwotny chrystianizm uległ skażeniu, pojawiły się w nim czynniki wywołujące podziały- filozofia, tradycja i nacjonalizm. Czy obecnie jest religia , która wzorem Jezusa i apostołów nawołuje do szczerej, prawdziwej miłości do bliźniego? Której członkowie nie biorą udziału w wojnach i przekładają dobro innych ponad swoje? Jak rozpoznać religie prawdziwą? Czy rzeczywiście wystarczy tylko wierzyć? Czy sami możemy siebie skorygować jeśli coś źle zrozumiemy? Po co Jezus nakazał się zgromadzać? Na czym polega właściwy sposób wielbienia Boga? Jezus oznajmił, że nie wystarczy wierzyć, trzeba także spełniać w należyty sposób wolę Boga, dlatego powiedział "Wchodźcie przez ciasna bramę, gdyż szeroka i przestronna jest droga prowadząca do zagłady i wielu jest tych , którzy nią wchodzą, natomiast ciasna jest brama i wąska droga prowadząca do życia i niewielu jest tych, którzy ją znajdują" Nie dziwi zatem ,że prawda biblijna jest bezcennym skarbem. Ponieważ jednak Bóg nie chce śmierci ludzi, daje wszystkim możliwość zdobywania o Nim wiedzy. Skoro zatem religia to kwestia życia lub śmierci, to jak odróżnić tą właściwą? Po owocach, po tym jak wiernie odzwierciedla postępowanie Jezusa i apostołów. Po właściwych wierzeniach i uczynkach. Religia prawdziwa wywiera silny wpływ na tych , którzy ja wyznają. Chociaż są niedoskonali i popełniają błędy, jako grupa dokładają wszelkich starań, by wykonywać wolę Boga.

9

Temat nie jest łatwy do ogarnięcia. Bo rzeczywiście są różne religie. Np religia w której wierzą w buddę, ma powiązanie z religią chrześcijańską. Wara w buddę o tyle jest piękna że wyznawcy jego wierzą w miłość która została dokonana w związku z buddą. Ta sama religia jest o tyle niebezpieczna, że niektórzy wierzą w moc samego posążka a o miłości zupełnie zapominają. Wiara w Jezusa Chrystusa jest piękna, ponieważ wierzy się w człowieka, który jest zrodzony przez Maryję, która została poczęta przez Ducha Świętego. Kto wierzy w Jezusa Chrystusa, nie wierzy w samego człowieka jak w buddę, ale wierzy w samego Boga i jego istnienie. Prawda jest taka, że kościół katolicki pomaga w zrozumieniu wiary w Boga i Jezusa Chrystusa. Oczywiście jak na całym świecie nawet w religii katolickiej zdarzają się chochliki, które odciągają ludzi od wiary. Na szczęście są to pojedyncze zdarzenia. Zdarzenia takie wielu ludzi wyciąga i osądza cały kościół przez właśnie takie pojedyncze czyny pojedynczych osób. Każda religia jest dobra, która uczy cżłowieka pełnej miłości do każdej osoby, nawet do osoby pogubionej. Każda religia która uczy wierzyć w zmianę złego człowieka w dobrego człowieka jest religią miłą Panu Bogu. A już religia chrześcijańska jest najpiękniejsza, bo wtedy się wierzy nie na ślepo, lecz wierzy się w miłość naoczną - w Jezusa Chrystusa.

10

Serna napisał/a:

Te dwa pojecia to dwa odlegle bieguny. Wiara w Boga nie ma nic do czynienia z religia. Wierze w Boga, lecz za nic nie dalabym sie wciagnac w zadne religijne organizacje. One wypaczylyby moja wiare i narzucily mi swoje zasady. Kazda religia ma swoje dogmaty, reguly i konia z rzedem takiemu, kto wskaze mi te prawdziwa. Nie ma prawdziwej religii. Kazda z nich chce mi udowodnic, ze to wlasnie ona jest prawdziwa, chce mnie sobie zagarnac. Obserwujac swiat, ludzi roznych religii stwierdzilam, ze postepuja oni inaczej, niz im nakazuje ich religiant, czyli ksiadz, albo guru, czy inny jakis przywodca. Bog nie chcial zawiazywac zadnych organizacji, powiedzial, ze kto Go kocha, ten do niego nalezy. I na tym koniec, a religianci roznych wyznan juz sobie stworzyli wokol tych slow swoj scenariusz i RELIGIE, ktore sa wstretne u Boga. Religia? Dziekuje. Wiara w Boga? Bardzo wierze smile

Witaj!
Podoba mi się Twój punkt widzenia. Jednak chciałabym pójść głębiej.Mówisz że wierzysz bardzo mocno. Tzn jak bardzo mocno wierzysz? Wybacz że tak to personifikuję,ale świadectwa są podstawą do zbawienia ludzi. Jezus świadczył na oczach ludzi czyniąc znaki i cuda.
Dlaczego zadaję Ci to pytanie? Ponieważ chcę aby inni uświadomili sobie czym jest zbawienie i jak się idzie do nieba. smile
Dzieje Apostolskie mówią nam, że apostołowie poszli do pogan [czyli nas] z ewangelią i świadectwem. Czego? Czym jest świadectwo?
To sprawozdanie które Duch umiejętnie podaje gdy ewangeliści głoszą ewangelię.Świadectwo z ich życia z działania Jezusa w NIM!
Stwierdzenie że BARDZO wierzę bez świadectw z działania Boga w naszym życiu to są tylko puste deklaracje.
Jezus bardzo szczegółowo to wyjaśnia Nikodemowi [Roz.3 ewang.Jana] gdy instruuje go jak dostać się do Nieba. W pierwszym rozdziale ewangelii Jana jest napisane kim są dzieci Boga tzn ci, którzy się pojawili po dziele Jezusa.Zwróć też uwagę na słowa które Jezus w każdej ewangelii podaje: Kto się mnie zaprze przed ludźmi tego i ja się WYPRĘ przed Ojcem i Jego aniołami w dniu ostatecznym". Mówi również że podzieli wierzących na dwie grupy na owce po prawej i kozły po lewej stronie.Wielu którzy mówili Panie Panie pójdzie do jeziora ognia i siarki.
Nie chcę was zanudzać znajomością Pisma [nie znam go na pamięć, nie jestem też świadkiem], ale aby jednoznacznie dać wam wszystkim czytającym te słowa zrozumienie KTO dostanie się do Nowego Jeruzalem które zstąpi od Boga na Ziemię dam adres do przeczytania w NT w apokalipsie apostoła Jana: Apokalipsa [lub Objawienie] Jana 20:11-15 !
Pozdrawiam
Elune

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Religia a wiara.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024