Hej:) Zastanawiam sie nad tabletkami anty. Najlepiej nad takimi zeby nie przytyc ale zeby nawet odrobinke zrzucic:) czy sa wogóle takie? A jak nie to czy mozecie polecic jakies dobre? Obecnie chyba nawet nie moge wspólzyc bo kilka dni temu mialam lyzeczkowanie(poronienie) ale za 2 tygodnie bede miec kontrole u ginekologa i chcialabym zadbac o dobra metode antykoncepcji na jakis czas.
Tylko przy dobrze dobranych tabletkach nie przytyjesz. Przede wszystkim lekarz powinien wysłać cię na badania. Później to jest trochę metoda prób i błędów. W moim przypadku tabletki się nie sprawdziły(jak nie tyłam, to humorki, albo wieczna ochota na coś słodkiego, mimo że wcześniej nie lubiłam słodyczy). Za to świetnie się sprawdził krążek - żadnych skutków ubocznych, tycia i jakiś jazd.
No i pod żadnym pozorem nie zgadzaj się na receptę, jeśli gin będzie chciał je przepisać bez badań. A ostatnio zauważyłam, że lekarze przepisują je jak cukierki.
a co to wogóle jest ten krążek bo szczerze to pierwsze o nim slysze:)
Krążek wygląda w ten sposób:
Wprowadzasz go pierwszego dnia miesiączki(przy stosowaniu pigułek trochę inaczej to wygląda) i wyciągasz po 21. dniach. Działa jak tabletki, tylko nie musisz pamiętać o codziennym przyjmowaniu. Jednak, o ile dobrze się orientuję, to nie poleca/nie używa się go, jeśli kobieta rodziła, bo grozi wypadnięciem. Zawiera dość małą dawkę hormonów, nie obciąża też żołądka oraz wątroby, od razu dostaje się do krwioobiegu. U mnie sprawuje się świetnie, zero tycia czy skutków ubocznych.
Ale wszystko jest kwestią indywidualną. U jednych sprawdzą się tabletki, u innych krążki lub plastry. Skoro myślisz o antykoncepcji to pójdź do lekarza i o wszystko się wypytaj. Gin odpowie na wszystkie pytania(a przynajmniej powinien ;-).
dzieki Igła:) szczerze ten krążek co opisalas to super metoda antykoncepcji, bede u ginekologa to wypytam go co i jak;) pozdrawiam:)
dzieki Igła:) szczerze ten krążek co opisalas to super metoda antykoncepcji, bede u ginekologa to wypytam go co i jak;) pozdrawiam:)
No ja zazywalam 3 msc i waga w dol ogólnie mam to po rodzicach wiec nie masz wplywu na to ale na pewno nie ma takich po których zrzucisz.
8 2014-11-24 15:32:38 Ostatnio edytowany przez Lukreecja (2014-11-24 15:33:18)
Każdy organizm jest inny i każdy zareaguję inaczej na te same tabletki. Ja po Sylvie 20 nie przytyłam, ale też nie schudłam, nie zauważyłam też większych skutków ubocznych.
Jeśli chcesz brać tabletki pamiętaj, że powinnaś najpierw zrobić badania, nie pozwól żeby ginekolog wypisał Ci pierwsze lepsze tabletki, bo to sie może niekoniecznie dobrze skończyć ..
A najlepiej żebyś porozmawiała z ginekologiem o odpowiedniej antykoncepcji dla Ciebie, a on na podstawie wywiadu i badań powinien Ci coś doradzić. Wtedy zdecydujesz tabletki, krążek, plastry czy może coś innego ![]()
A mnie żaden ginelokolg nie dobierał tabletek.
Od początku biore microgynon który ma dość dużą dawkee hormonów, ale nie tyje od niego. Nie m też zadnych skutków ubocznych.
WiAdomo każdy organizm jest inny.
Ja po prostu trafiam na dziwnych lekarzy. Zero wywiadu, nigdy nie miałam zbadanych piersi.
Ja również mogę dodać od siebie, że polecam krążki.
Ja również brałam microgynon przez rok. Super tabletki, żadnych skutków obocznych, a nawet piersi mi o rozmiar urosły ;P Przez pierwszy miesiąc byłam lekko rozdrażniona, ale może dlatego, że wgl pierwszy raz w życiu brałam hormony. Tabletki są refundowane, więc cenowo też super ![]()