Rodzina zapowiada sie z wizyta - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Rodzina zapowiada sie z wizyta

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 31 ]

1

Temat: Rodzina zapowiada sie z wizyta

Nie lubie pisac o swoich sprawach osobistych, ale ta jedna nie daje mi spokoju. Jakies trzy miesiace temu skontaktowala sie ze mna kuzynka. Zadna blizsza rodzina, widujemy sie na imprezach rodzinnych, nigdy nie wizytowalysmy sie w domach. Czy mogla bym zalatwic prace dla niej i jej meza. Nawet nie wiem, czy sa malzenstwem, faceta w zyciu na oczy nie widzialam. Obiecalam ze sie popytam, ale z praca trudno. Ew, moge dla mezczyzny na czarno w budowlance. W koncu nie jestem cudotworca, w Danii nie wydaje sie nowych nr. podatkowych. Ale jak chca to ew moge jakis czas (bezplatnie) w swoim domu przetrzymac. Rozmawialam potem z jej mezem, on chcial prace taka, zeby robiac 40 godz. tygodniowo zarobic 6 tys zlotych na czysto. Uznalam, ze nie warto sobie nim zawracac glowy.
Z tego co wiem maja dlugi, prowadzili dziwne biznesy typu sprzedawanie emerytom "uzdrawiajacych" urzadzen, czy firma budowlana, ktorej glownym zadaniem bylo namawianie emerytow na kredyty, na remonty.
We wtorek dostalam sms-a (oni nie dzwonia do mnie, ja oddzwaniam, lub rozmawiamy na skypie) ze pilnie chca mnie widziec na skypie. Wieczorem sie odezwali, musialam czekac do pozna, mimo ze wstaje o czwartej. Rozmowa byla przedziwna. Maz kuzynki mowi do niej - Mow, tylko wolno. Ona recytuje glosem robota, ze chca przyjechac w piatek. Wlasciwie nie konczy zdania. Ja zaczynam rozmwaiac z jej mezem, mowie ze poniewaz nie ´znalazlam dla nich pracy to nie widze sensu, sama podroz jest kosztowna. On na to, ze przyjada na weekend - pod Kopenhage! Nie chcial powiedziec po co, mowil ze nie na telefon. Cos niewyraznie bakal, ze chce otworzyc wlasny biznes - bez jezyka. Zachowywal sie bardzo dziwnie, prawde mowiac mnie przestraszyl. Mysle, ze chcial mnie zobaczyc osobiscie i do czegos zmusic. Slyszalam, jak traktowal moja kuzynke.
Otworzenie firmy? Musiala bym za tlumacza robic, po urzedach jezdzic. Potem kazda rozmowe z klientem tlumaczyc. Chyba dac adres - bez tego firmy nie otworzy. Chyba nie dostanie tez meldunku gdy nie ma pozwolenia na pobyt - a teraz w praktyce wydaja tylko tym, ktorzy wykaza ze sa w stanie sie utrzymac.
Wiem ze maja samochod na raty ktorych nie placa. Dodatkowe ryzyko - policja zaraz by ich znalazla.
Jakis nielegalny biznes?
Nabardziej bylam przerazona jego zachowaniem. Nie wyobrazam sobie nawet jego samego, a co dopiero dwoch osob w domu. Mieszkam sama, po prostu bym sie bala. Zdesperowany czlowiek jest zdolny do wszystkiego. Domek jest niewielki, 45m2. Przedsionek, lazienka, salon z otwarta kuchnia i sypialnia. Wszystkie tanie zrodla ciepla sa w salonie - piecyk na brykiety i varmepumpe. W sypialni jest cieplo gdy sa otwarte drzwi, co przy jednej osobie w niczym nie przeszkadza. W innym razie musiala bym uzywac grzejnika elektrycznego, bardzo kosztownego. A jak przy tylu ludziach nie zamykac drzwi?
Zapraszalam rodzine, ale na wakacje, gdy nie istnieje kwestia ogrzewania, wiekszosc zycia toczy sie na tarasie, a w razie czego mozna spac w calkiem porzadnej szopie. A teraz? Owszem, z przyjaznymi ludzmi bym wytrzymala, ale z obcym facetem?
Mam suke z adopcji, boi sie mezczyzn, jest po przejsciach. Wlozylam w nia mase pracy, ludzie ktorzy mi ja dali nie moga sie nadziwic ze np. bawi sie z malymi psami. Nie chce tego zmarnowac.
Najbardziej zmrozilo mnie jego zachowanie . Twierdzil ze przyjedzie, i moje protesty nic go nie obchodzily. Pytal jak daleko mam do Kbh- bo nie wie dokladnie gdzie mieszkam,. Na szczescie nie maja mojego adresu.
Wczoraj chcieli mnie znowu na skypie zlapac . Wylogowalam sie.
Obawiam sie, ze bede czarna owca w rodzinie - ale ja po prostu bylam przerazona.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Rodzina zapowiada sie z wizyta

Sama się przestraszyłam po twoim opisie. Lepiej zostać czarną owcą niż owcą ze stadem problemów.

Odradzam. Nie zgadzaj sie. Ale tez poradze Ci co zrobic gdyby przyjechali na sile. Nie wpuszczaj do domu. Najlepiej gdzies wyjedz. Zamieszkaj u kolezanki. Z tego moga byc same klopoty poniewaz...ich intencje nie sa czyste, mieli liczne klopoty prawne (z wlasnej winy) a Ty nie jestes do niczego zobowiazana. Podejmowanie w rodzinie takich "pomocy", spraw finansowych zwykle konczy sie zle. A gdyby sie nie udalo nie boj sie wezwac miejscowej policji. Nie utrzymuj kontaktu i tyle. Tacy ludzie sie czegos uczepili ale nie szanuja innych. Nie licza sie ze zdaniem innych. To nie sa relacje tylko jakies szantaze, wymuszenia. Uciekaj od tego jak najdalej. Nie odbieraj tel. nie uzywaj Skype nie podawaj adresu.

4

Iceni napisał/a:

Sama się przestraszyłam po twoim opisie. Lepiej zostać czarną owcą niż owcą ze stadem problemów.

Zgadzam sie ! smile

Powiedz raz a wyraźnie ze im nie pomożesz bo nie jestes w stanie.
I nie reaguj na ich zaczepki. Nie ma sensu.
Widać ze facet cos kombinuje, a jego żona , kobieta slucha sie go jak jakas wyrocznie.

5 Ostatnio edytowany przez femte (2014-11-06 14:57:45)

Szkoda mi kuzynki . Jest kompletnie sterroryzowana. Jakbym mogla z nia porozmawiac na osobnosci to bym jej radzila zeby uciekla do swojej matki. Ale boje sie, ze na nia tez byly te nieczyste biznesy. Nawet nie wiem, czy sa malzenstwem, kuzynka z pierwszym mezem sie rozwiodla. A na tym pierwszym slubie tez nie bylam , to dalsza rodzina.
Oni mieszkaja teraz w obcym miescie, w wynajetym pokoju. Wg ich slow.
Zeby ktos nie myslal ze chce trzymac ludzi w szopie. Tam jest przedsionek, cos jakby warsztat gdzie sa narzedzi i porzadny pokoj, z oknem. Uzywany byl chyba jako letni pokoj, dla gosci, bo to miejscowosc letniskowa, 150 m od plazy. Jest swiatlo i kontakty, mam zapasowy grzejnik.
Prawde mowiac to wyglada na probe ucieczki z Polski.

6

Ja także uważam , że powinnaś zakończyć z nimi kontakty.Niesympatyczni ludzie, z daleka od takich, strasznie namolni. Prawdopodobnie zadomowili by się u Ciebie na długo , mając za nic Twoje zdanie. Kurczę przed oczami mam film z rodzina griswoldów. Jak czytałam Twój post sceny z tego filmu stanęły mi przed oczyma./

7

femte - asertywnosc!!!
Nie maja jeszczez Twojego adresu? To go za Chiny Ludowe nie dawaj. Nie masz zadnych obowiazkow wobec prawie obcych Ci osob, do tego niezbyt stabilnych jak opisujesz. Wolisz byc czarna owca, czy ogolona do golej skory albo i zarznieta w ofierze?

8

Adresu nie maja, jak rozmawialam we wtorek to nie bylam na 100% pewna. Poza tym wzieli mie z zaskoczenia. Upewnilam sie, ze moja rodzina nikomu adresu nie dala, dlatego wczoraj moglam zareagowac sensownie - wylaczyc skypa.

9

Nie reaguj na nich i juz.

A z kuzynka jak chcesz pogadac to pogadaj ale bez tego typa. Ona może byc nieświadoma co robi jej facet.

Ale nie zapraszaj ich, no chyba ze sama chcesz miec problemy.

10

Z kuzynka nie moge pogadac, chyba maja jeden telefon, i on go kontroluje.

11

femte napisał/a:

Z kuzynka nie moge pogadac, chyba maja jeden telefon, i on go kontroluje.

zablokuj na skypie ,bo żyć ci nie dadzą,kuzynka jest dorosla
nikt za nikogo życia nie przezyje,owszem mozna pomoc,chociaz nie mam
dobrych doświadczeń w tej materii,ale uczciwym,a nie elementowi

12

femte
Nie chce się czepiać. Ale jest coś takiego jak polskie znaki.

13

EasyRider88 napisał/a:

femte
Nie chce się czepiać. Ale jest coś takiego jak polskie znaki.

Pisz na temat! Kobieta ma powazny problem , a Ty o polskich znakach.
Ja tez nie uzywam polskich znakow, laptop kupiony jest w kraju w ktorym mieszkam i nie bede sie meczyc zeby polskie znaki do niczego mi nie potrzebne zainstalowac . Wole w tym czasie czekolade zjesc big_smile

14 Ostatnio edytowany przez femte (2014-11-07 08:51:14)

EasyRider
mam skandynawska klawiature. Owszem, mozna przestawic na polska, ale trzeba naklejki robic. A dunskich liter uzywam czesciej niz polskich.

Jakis czas temu, moze miesiac byli u mojej siostry. Chcieli pozyczyc pieniadze, nie padla konkretna suma, mowili o kilkudziesieciu tysiacach. Wiedzialam o tym, ale mi zupelnie z glowy wylecialo.
Facet jest bezwzgledny, zrobi wszystko dla ratowania skory. Co prawda mowil, ze chce zapewnic kuzynce przyszlosc, tym argumentowal ze mam ich przyjac.
Boje sie, ze ja na koniec zmusi do czegos glupiego.
Nie boje sie ze wejda na ta strone, internet mieli od kogos.

15

To niech zapewni przyszłość - ON, a nie TY.
Jeśli postanowisz mocno trzymać się swojego zdania, to nie będzie problemu - nie zgadzaj się, nie rób za noclegownię i to "nie" zacznij mówić dobitnie. On nie ma prawa do niczego Cię zmusić. Pewnie udało mu się podporządkować kuzynkę i próbuje dalej. Nie ma tak. A że zostaniesz czarną owcą... to chyba nie w swojej najbliższej rodzinie, tylko w ich kręgach - naprawdę, jest czym się przejmować? smile

16

Powiedz ze im nie mozesz zapewnic lokum bo prawo dunskie wyraznie mowi o 20 metrach kwadratowych na osobe.
Kuzynka jest dorosla da sobie rade, Ty musisz zadbac o siebie.

17

femte napisał/a:

EasyRider
mam skandynawska klawiature. Owszem, mozna przestawic na polska, ale trzeba naklejki robic. A dunskich liter uzywam czesciej niz polskich.

Jakis czas temu, moze miesiac byli u mojej siostry. Chcieli pozyczyc pieniadze, nie padla konkretna suma, mowili o kilkudziesieciu tysiacach. Wiedzialam o tym, ale mi zupelnie z glowy wylecialo.
Facet jest bezwzgledny, zrobi wszystko dla ratowania skory. Co prawda mowil, ze chce zapewnic kuzynce przyszlosc, tym argumentowal ze mam ich przyjac.
Boje sie, ze ja na koniec zmusi do czegos glupiego.
Nie boje sie ze wejda na ta strone, internet mieli od kogos.

nie mozesz brać odpowiedzialności za kuzynkę,ona jest dorosla,rozumiem empatia itd
ale to są jej wybory ,jej partner ,nie czuj sie zobligowana do czegokolwiek w stosunku
do tych ludzi

18

Ja sie z nimi nie komunikuje - wylaczylam skypa, a telefon prawie nie dziala - robia cos z przekaznikami. Jakbym mogla miec tu kuzynke, sama, to byla bym spokojna. Odpoczela by, uspokoila sie. A tak nie wiem, co ten facet wykombinuje. Taki typ prawdopodobnie wszystkie najgorsze operacje przeprowadzal na nia. I teraz ja szantazuje. Zeby tylko nie pogorszyla sytuacji.

19

Ale nawet nie mysl o braniu kuzynki samej, skonczy sie na tym ze beda mieli Twoj adres i ktoregos dnia malzonek pojawi sie pod Twoimi drzwiami niezapowiedziany bo sie stesknil.

20

A czy rozmawialas o tym, ze oni sie do ciebie wpraszaja, z kims z rodziny? Moze warto o tym pogadac - nie, zeby ktos mial interweniowac, ale zebys wiedziala, ze masz wsparcie i nie czula sie taka czarna owca wink

21

Iceni ma racje, koniecznie porozmawiaj z kimś z najbliżej rodziny, poinformuj jaka jest sytuacja, na wypadek gdyby różnymi sposobami próbowali jednak wydobyć Twój adres. Samej kuzynki też lepiej nie zapraszać bo widać, że związek jest toksyczny i prawdopodobnie prędzej czy później wraz z kuzynką miałabyś na głowie jej mężusia, który jak sama piszesz nie do końca wiadomo do czego jest zdolny.

Iceni napisał/a:

A czy rozmawialas o tym, ze oni sie do ciebie wpraszaja, z kims z rodziny? Moze warto o tym pogadac - nie, zeby ktos mial interweniowac, ale zebys wiedziala, ze masz wsparcie i nie czula sie taka czarna owca wink

Ja bym uprzedziła rodzinę, bo jeszcze nie daj Boże ktoś im da adres do Ciebie...

23

statystyczna_polka napisał/a:
Iceni napisał/a:

Ja bym uprzedziła rodzinę, bo jeszcze nie daj Boże ktoś im da adres do Ciebie...

Zgadzam się!!
Absolutnie uprzedź najbliższych... bo z tego mogą być tylko problemy.

Uważam, że postępujesz słusznie.

24 Ostatnio edytowany przez femte (2014-11-07 14:45:04)

Rodzina wie. Tj, moja najblisza. Szwagier widzial faceta jak byli pozyczac pieniadze. Okreslil go najlepiej - debil z przerosnietym ego. Mysle, ze sytuacja sie rozwiaze wkrotce, bo siostra ze szwagrem tez sa przekonani ze to juz ucieczka przed komornikiem.
Dostalam teraz wiadomosc, chca przyjechac za tydzien. Wyslana rano, ale tu slaby zasieg, jest lepszy szwedzki. A teraz jeszcze cos robia, to godzinami nie ma.
Na razie mysle, co dalej.

25

Femte, trochę poczytałam i wydaje mi się, że nie pozostaje Ci nic innego jak stanowczo, ale delikatnie odmówić podając jakąś przyczynę. Przecież nikt na siłę nie powinien się wpraszać. To oni zachowują się nie fer a nie Ty. Ale nie możesz poprostu unikać odmowy, bo boisz się ich urazić. Kiedyś to w końcu będziesz musiała zrobić. Wiem, to nie łatwe smile.

26

Wiem, że to trudne ale nie powinnaś się przed nimi ukrywać. Bo się zamęczysz samym tym zamartwianiem przez nich lub oni zdobędą od kogoś adres i przyjadą do Ciebie. Jak już osoby wyżej pisały, trzeba podać jakiś powód dla którego nie mogą przyjechać.
I nie szukaj im pracy. Bo Ty poręczysz za nich głową a oni Ciebie 'wystawią'.

27

Lepiej odpisz na tę wiadomość, bo a nuż zdobyli w jakiś sposób Twój adres i zwalą się na głowę? Odpisz krótko, bez zbędnych tłumaczeń coś w stylu - Przykro mi, nie mogę Was ugościć gdyż wyjeżdżam. Pozdrawiam. I tyle. Więcej nie odpisuj, bo pewnie będą nalegać.

28

Nawiaska, napisałyśmy prawie to samo smile

29

Ja uważam, że otwarcie powinnaś odmówić. Widać, że to jakaś nieprzyjemna akcja jest, skąd wiesz co ten facet może Ci zrobić? Nie narażaj się. Odmów, zamontuj dobre zamki w drzwiach jeśli będzie trzeba. Nie możesz im pomóc i koniec. Nie czekaj aż Ci się zwalą na głowę. Adres w końcu mogą zdobyć, a wtedy mogą się nagle, bez zapowiedzi pojawić. Jak teraz zagrasz ostro i powiesz wprost, że nie ma opcji, to jest szansa, że się odczepią.

30

Przed chwila rozmawialam na skypie, odmowilam. Z lekkim zaznaczeniem, ze jak sie zjawia to wolam policje. Zamki nic nie dadza, jak mam okna zaczynajace sie na wysokosci kolan. Ale na pewno adresu nie maja.

Posty [ 31 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Rodzina zapowiada sie z wizyta

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024