Witajcie!
Przeczytałem jeden wątek tutaj i zainspirował mnie do napisania.
Tak jak tamten autor jestem facetem tylko mam 21 lat (tamten 23). Od zawsze bardzo dobrze się uczyłem, a teraz podczas studiów odnoszę swoje szczyty. Mam kilka stypendiów, dodatkowo pracuję dorywczo w zawodzenie i nie narzekam na finanse. Jestem częściowo usamodzielniony, mieszak z rodzicami. Jeśli chodzi o wygląd to myślę, że jestem, chociaż trochę przystojny i dobrze się ubieram, zawsze czysto, wyperfumowany. Jeśli chodzi o charakter to mam sporo dobrych cech, jestem bardzo ambitny, spokojny, wyrozumiały, miły, z zasadami (nie piję dużo, nie palę, nie przeklinam) i wartościami, jestem kulturalny i inteligentny, poważny i niestety nieśmiały, jestem też indywidualistą. Od wielu lat odnoszę ogromne sukcesy zawodowe, o zasięgu krajowym, ale ? jeśli chodzi o moje życie osobiste, to niestety w zasadzie ono nie istnieje, poza najbliższą rodziną, z którą jestem bardzo zżyty. Piszę tutaj, bo ostatnio odczuwam brak drugiej połówki dość dotkliwie i co gorsze wpływa to lekko na moje życie zawodowe (wypalam się), ale nie chcę być desperatem i popełnić decyzje, których później mogę żałować.
Nie miałem wcześniej dziewczyny, w liceum byłem dość zdystansowany z innymi (miałem dwóch dobrych kolegów), na studiach mam dobre kontakty z wieloma ludzkim, jednak z racji technicznego charakteru mało jest dziewczyn a te, które są nie wydają mi się być w moim typie, czasem proszą mnie o pomoc i raczej chętnie im coś wyjaśniam. Jestem religijny i wcześniej wierzyłem mocno w przeznaczenie, kilka lat temu po pobycie w szpitalu udało mi się wyjść w Wielkanoc i od tego czasu te świata są dla mnie bardzo ważne, są ogromną przemianą a co ważniejsze rok później zobaczyłem w Wielkanoc pewną dziewczynę (będąc w innej parafii), która wydała mi się ideałem (nie koniecznie super piękna i seksowna po prostu w moim typie ? blondynka bardzo sympatyczna i wyglądająca na bardzo dobrą osobę ? jak anioł), w tym dniu nie było to dla mnie oczywiste, ale szybko zrozumiałem, że bardzo mi się spodobała długo o niej myślałem, od tamtego czasu co roku bywam w tamte święta w tej parafii, nawet często w normalne dni w roku. Niestety dopiero po dwóch latach zacząłem jej intensywnie szukać, pisałem z innymi dziewczynami stamtąd, przeszukiwałem przez wiele miesięcy Internet i doszedłem do wniosku, że musiała być z innej miejscowości, albo już jej obraz jest rozmyty i że jej nie znajdę. Byłem na siebie wściekły, bo w zasadzie widziałem ją trzy razy ( pierwszy raz w świata, niedługo później w hipermarkecie w większym mieście okolicznym i trzeci raz prawdopodobnie też w święta), niestety jak już ją zacząłem szukać to w te święta jej nie zobaczyłem, ale inną bardzo podobną (wtedy myślałem, że to ona), mają już duże doświadczenie w szukaniu znalazłem ją i okazało się, że to nie ta osoba i że jest ode mnie o 5 lat młodsza i odpuściłem. Teraz z perspektywy czasu wiem, że była to miłość platoniczna, myślałem o niej i lubiłem wszystko, co mi ją przypomina, zacząłem ubierać się w takim stylu jak prawdopodobnie jej brat i ona (bardziej elegancko) ? teraz dochodzę do wniosków. Gdy zobaczyłem na ulicy podobną dziewczynę serce mi mocno przyspieszało. Choć teraz myślę, że to już koniec i że jej nie odnajdę i pewnie mógłbym ja nie poznać (po 3,5 latach) to i tak myślę, że to piękne i stale bywam w tej parafii jak również w święta. W międzyczasie, kiedy dochodziłem do wniosków, że przeznaczeniu trzeba dopomóc znalazłem w internecie inną dziewczynę (taką, która spodobała mi się od pierwszego wejrzenia, ? choć również nie była bardzo piękna itp.), nie wiem właściwie, dlaczego, ale przedłużałem próbę poznania jej i po pewnym czasie napisałem i nic z tego nie wyszło, a ja zostałem rozczarowany i zły na nią. Minął miesiąc i zrozumiałem, że wyszedłem na totalnego desperata i gdyby inaczej to rozegrałem to mogłoby być inaczej. Tamte przeżycia trochę mnie zraziły do kobiet, choć teraz wiem, że to głupie.
Całkiem niedawno w minione wakacje postanowiłem poczytać literaturę i zaczerpać wiedzy od facetów, którzy mieli podobnie, poczytałem kilka poradników i postanowiłem ostro wziąć się za szukanie dziewczyny w internecie, ale nie portalach randkowych a FB. Postanowiłem tak, bo to najlepsze do mnie: mogę lekko zobaczyć czy dziewczyna jest w moim typie, dowiedzieć się, czym się interesuje i nie koliduje to z moimi obowiązkami naukowo-zawodowymi. Osiągnąłem tym wiele sukcesów, ale często rozmowa stawała się nudna i kończyła, raz z mojego powodu raz z powodu dziewczyny co pewnie oznacza sprzeczność charakterów i zamiłowań. Poznałem wtedy dziewczynę dość atrakcyjną i bardzo mądrą i ambitną (w zasadzie mój ideał) dopiero rozpoczynającą studia (medycyna lekarska), była mną zainteresowana a ja nią, dużo pisaliśmy, również bez problemu na zawodowe tematy (też mam pewne powiązania z medycyną), plany zawodowe i życiowe, stosunek do życia, miało dojść do spotkania, wcześniej je przełożyła, bo nie miała czasu (jeździła za granicą/ dodatkowe zajęcia). Jednak później wydało mi się, że to nie osoba dla mnie (lekko po samym wyglądzie i po zbyt towarzyskim sposobie życia ? wymianach zagranicznych itp.). Pisałem też z innymi dziewczynami, też nie raz się rozumieliśmy, ale jak już miałem zaproponować spotkanie to zastanawiałem się i jakoś rezygnowałem. Nie wiem czy to moja wygórowana poprzeczka odnoście dziewczyn, co jakieś piętno pozostałych wyżej opisanych sytuacji. Teraz niedawno pisałem z trochę młodszą dziewczyną, próbowałem się umówić jednak odmówiła, podpytując uznała, że jestem dla niej zbyt mądry i chyba trochę nudziarz. Ona jest młodsza i lubi koleżanki i imprezy jeszcze z nią rozmawiam nie odpuściłem całkowicie sama powiedziała, że jak lepiej mnie pozna to może coś się zmieni. Sam nie wiem, bo pewnie różnimy się sposobem życia (jak dużo się uczę, bo planuję karierę naukową), ona ma maturę za kilka miesięcy, ale jeszcze nie wie, jakie studia. Jak myślicie powinienem w takim miejscu kończyć definitywnie znajomość czy prowadzić w mniejszym stopniu licząc, że coś z tego będzie?
Problem jest taki, że mało spotykam dziewczyn w świecie realnym (kierunek studiów, nie lubię imprez, itp.), wiec trochę stawiam na wirtualny, bo lepsze to niż nic. Nie wiem czy poprzednie sytuacje przeżycia nie wpływają na mnie negatywnie, kiedy mam się zaangażować, nie wiem czy nie ustawiam zbyt wysokiej poprzeczki dziewczyną (wygląd i inteligencja i ambitność).
W zasadzie zastanawiam się czy w tym wieku 18-21 spotkam dziewczynę piękną (podobającą mi się) i jednocześnie modrą/ ambitną, która idzie na studia, bo ją coś interesuje a nie po papierek i taką, która stale nie imprezuje ? są takie dziewczyny, na jakich kierunkach (doszedłem do wniosku, że chyba na prawie i medycynie najwięcej, ale takie to tylko mogę spotkać w Internecie i jeszcze mieszkają zazwyczaj nie blisko mnie)?
Jak myślicie, co powinienem zrobić, jak traktować takie znajomości, gdy dziewczyna niby jest zainteresowana, ale nie chcę się spotkać przynajmniej na początek ? definitywnie kończyć czy lekko ciągnąć?
Co mi radzicie? Nie mogę mniej czasu poświęcić pracy i edukacji, choć wolnego czasu też mam dużo, nie będę chodzić na imprezy jak nie lubię. Trochę się rozpisałem i przedstawiłem siebie, wiem, że to mało, mogę wszystko dopowiedzieć ? proszę o rady i wskazówki.
A jeszcze z tym nudziarzem to nie wydaje mi się mam wiele innych pasji: muzyka, filmy, historia, książki, fotografia, biznes i wydaje mi się, że potrafię wysłuchać i rozmawiać na każdy temat. Nie mam raczej niskiej samooceny, bo w sprawach dojrzałości, zawodowych, naukowych jestem z siebie bardzo dumny a jeśli idzie o wygląd też nie mam jakiś kompleksów i potrafię walczyć silnie o swoje. Często w szkole średniej i lekko na studiach wydaje mi się, że moi rówieśnicy są niedojrzali i właśnie oni mają płytkie życie impreza/ jak zaliczyć studia aby się nie namęczyć ? czytaj jak przy tym oszukiwać. Nie wiem czy nie jestem zbyt poważny i dojrzały, wiem, że są starsze kobiety ode mnie, które pewnie inaczej patrzą na życie, ale pewnie dla nich jestem zbyt mody.
Przepraszam, za błędy stylistyczne, ale pisałem to w emocjach stąd tekst jest chaotyczny.
1 2014-10-20 20:26:52 Ostatnio edytowany przez Scorpions (2014-10-20 20:29:03)
Moim zdaniem masz zbyt wysokie wymagania.. Idealne księżniczki nie znajdziesz.. Patrząc po zdjęciach też raczej daleko nie zajdziesz..
A i odniosłam wrażenie że ego masz trochę za wysokie..
Ja Ci kolego radzę wyjść trochę z domu .. i zacząć poznawać ludzi trochę w prawdziwym świecie a nie w internecie (fb) ..
Każda poznana dziewczyna nie musi Ci zaraz wpadać w oko.. ale żebyś chociaż zdobył koleżankę, przyjaciółkę.. i mniej zwracaj uwagę na sferę wizualną..
Nie musi to wcale kolidować z Twoimi zajęciami, czy pracą .. po prostu wyjdź do ludzi..
Bo w mojej opinii żyjesz w trochę zamkniętym świecie- internetu .. chodź dla mnie to zmora współczesnego świata..
Otwórz oczy, powdychaj świeżego powietrza, idź chodź raz na jakąś 'imprezę' (nawet jak nie lubisz to raz możesz się przemóc), porozmawiaj z ludźmi, nabierz znajomości ..
Pozdrawiam
Witam Cię Chłopcze
Z uwagą przeczytałam Twój post.
Odpowiem Ci prosto i rzeczowo, jak to mężczyźni lubią, choć masz zaledwie 21 lat.
Pierwsze co powinieneś zrobić??
... to wyrzucić komputer ze swojego harmonogramu randkowego.
Po drugie odpowiedz sobie, czego właściwie Ty szukasz?
Bo jak widzę, to chyba jakiegoś kosmicznego ideału, nieskazitelnej czystości, wykwalifikowanej piękności, która dopasuje się do Twojego "JA".
Na Twoje nieszczęście, swoją młodość przechodzisz w tak skażonym świecie wirtualnym, że Ci współczuję. Świat tak przez ostatnie 15 lat posunął się do przodu, że aż się cofnął. Zamykacie się w swoich domach i najlepsze lata tracicie na....hm, właściwie nie wiem jak to nazwać.
Wyjdź do ludzi, umawiaj się ze znajomymi w lokalach *bar, pizzernia, kino, teatr. Podróżuj, zwiedzaj świat, rób zdjęcia ... ale REALNIE. Co pokażesz swoim pokoleniom jak będziesz miał 60 lat ?? Konto na FB ????
Uczysz się
to git, masz ambicję zawodową....ale dobre wykształcenie i praca to nie szczyt zadowolenia z życia. Chyba, że masz takie własnie priorytety - ale nie, skoro tu się poradziłeś.
Czasem jedno i drugie nie współgra. Trzeba się bardzo, bardzo wysilić by być spełnionym zawodowo,uczuciowo i rodzinnie. Zadowalać nie tylko siebie, ale też innych członków swojej rodziny.
Nie szukaj ideału - bo go nie ma. Naucz się, że dziewczyna, którą spotkasz, która Cię pokocha będzie miała wady i nie będzie aniołem. Im szybciej sobie to uswiadomisz, tym szybciej miłość Cię odnajdzie.
Powodzenia ![]()
I jak już spotkasz tę kobietę, to co z nią zrobisz, zamkniesz ją w złotej klatce i będziesz karmił swoją miłością?
I co jest złego w imprezach? Nie trzeba się zaraz na nich upijać, uprawiać seksu w toalecie i ćpać - można zwyczajnie nabyć umiejętność konwersacji i poznać różnych ludzi. 30 lat to taki wiek, w którym trzeba się wyszumieć. Wartościowe dziewczyny też imprezują, bo niby czemu tego mają nie robić? A tak je najłatwiej poznać.
wiecie co?ostatnio mój znajmy zapytał czy mogę mu pomóc... i nie uwierzycie okazało się że umawiał się z jakąś kobietą, i całkiem przypadkowo okazało się że zobaczył ją gdzieś z jakimś innym facetem pod rękę roześmianą w sklepie... pyta mnie teraz co ma z tym fantem począć...jak myślicie co mu doradzić?bo przyznam szczerze że nie mam zielonego pojęcia...może to jej przyjaciel ale może też jest zgoła inaczej i jego obawy nie są bezpodstawne.
Ale to nie do tego wątku...utwórz mowy temat.
Czytając Twój wpis, miałam wrażenie, że masz ogromne wymagania. Dziewczyna musi być właściwie taka jak Ty. Ja rozumiem, że zależy Ci na karierze i wykształceniu, ale nie możesz mieć takiego podejścia. To, że ktoś nie ma ustalonych planów na życie przed maturą, nie znaczy, że jest niewartościowym człowiekiem. Nie każdy ma pasje związane z swoim przyszłym życiem zawodowym. Moim zdaniem odstraszasz dziewczyny, w realnym życiu. Boją się, że będą się przy Tobie czuły jak kompletne idiotki, a Ty będziesz miał z tego satysfakcję. Co do dziewczyn w Internecie, to nic dziwnego, że podchodzą do spotkania bardzo ostrożnie. Nie każdy tutaj poszukuje zrozumienia, niestety trafiają się osoby z bardzo niecnymi zamiarami. Odpuść trochę, staraj się pogadać, a może nawet poflirtować z dziewczynami, nie koniecznie w Twoim typie.
Wydaje mi się że dla niemal każdej, nie mówię że wszystkich dziewczyn, będziesz po prostu nudziarzem. Nie obraź się, ale z Twoich pasji: muzyka, filmy, historia, książki, fotografia, biznes, ja nie widzę niczego co tak naprawdę zainteresowałoby kobietę. Oczywiście nie mam na myśli typowych imprezowych lasek, ale nawet tych spokojniejszych, szarych myszek. Oczywiście możesz trafić jakąś zaczytaną w książkach domatorkę ale wierz mi, takie dziewczyna po pewnym czasie się Tobie znudzi. Wymagania nie uważam wcale że masz zawyżone, po prostu wiesz czego chcesz, no, może co do wyglądu, bo naprawdę nie rozumiem po co ograniczać się tylko do blondynek. Mnie na przykład najbardziej podobają się rude z piegami, ale takich naprawdę ładnych jest dosłownie garstka, a ludzi naturalni rudych ogólnie to chyba tylko ok. 3% na całym świecie. Więc jak miałbym tak szukać ideału to nikłe szanse że kiedykolwiek znajdę i to jeszcze z tymi cechami charakteru z którymi będziemy oboje do siebie pasować. W ogóle np. nie podobają mi się blondynki ;P Choć nie oznacza to że jeśli trafię na jakąś akurat wyjątkowo w moim typie to jej nie wybiorę.
W całej tej Twojej historii martwi mnie jedno, nigdzie nie widzę co Ty byś chciał robić z tą dziewczyną ?
Czytać książki, oglądać filmy, słuchać muzyki ? To są wszystko zajęcia dla samotników. A kobiety to stworzenia towarzyskie i przede wszystkim emocjonalne, a więc biznes tym bardziej odpada. Nawet te naprawdę bardzo spokojne tylko marzą o facecie który porwie je z domu i wyciągnie by mogły przeżyć coś ekscytującego. Odwiedzić miejsca o których do tej pory tylko czytały w książkach. I nie mam tu na myśli imprezowych lasek, bo ja sam też nie lubię klubów, dyskotek, ogólnie wyzywająco prowadzących się dziewczyn. Upatrzyłem sobie kobiety które preferują ambitniejszą rozrywkę, dokładnie taką jaką preferuję ja. Tak więc musisz mieć nieco ciekawsze życie, być bardziej emocjonalny. Interesujesz się widzę również fotografią, super, połącz te zainteresowanie z podróżowaniem. Ja lubię np. jeździć ze znajomymi w góry, to świetne miejsce by zabrać też dziewczynę, porobić wspólnie dużo fotek. Chyba wszystkie dziewczyny lubią podróżować. Interesujesz się muzyką, rewelacja, więc jeźdź od czasu do czasu na jakiś koncert, jest tam mnóstwo emocji i zawsze mógłbyś wziąć dziewczynę na barana by lepiej widziała scenę, one to kochają ;P
Co do szukania kobiet w internecie, po pierwsze skuteczność jest bardzo niewielka, po drugie jest to zbyt czasochłonne, wiele chce tylko pisać w nieskończoność i łudzić że kiedyś się spotkacie, po trzecie, trzeba bardzo uważać na oszustki i wariatki. Kiedy już piszesz z kimś przez neta staraj się po prostu jak najszybciej umówić w realu. Ja kiedy piszę do dziewczyny ze swojej miejscowości prawie zawsze od razu w pierwszej wiadomości sugeruję że najlepiej będzie gdy spotkamy się gdzieś na mieście.
Aha, to czy dziewczyna młodsza czy starsza jest bez znaczenia, są zarówno 30 jak i 17latki które nie ganiają po klubach tylko jeżdżą w góry, nad morze, chodzą na basen, siłownię, czy robią jakieś fajne, pożyteczne kursy jak np. tańca.
Problem jest w tym, że dla każdego co innego będzie ważne. Sam WYBRAŁEŚ w co inwestujesz, zapominając wyważyć życie towarzyskie (innych ludzi) i inwestycje w Swoje życie (Siebie). Bo nie wierzę, aby poza studiami i imprezami nie można było poznać kogoś w innym środowisku. Tym bardziej, że jak Sam wspomniałeś masz dość wolnego czasu. Byłeś kiedyś w parku, kawiarni, bibliotece czy kinie? Boisz się zmian. Wnioskuję to po Twojej wymarzonej dziewczynie, która ma do Ciebie pasować (identyczny styl życia), a nie Ciebie w pozytywny sposób dopełniać. Dobrze, że wiesz czego chcesz od życia, ale dając takie wymagania bardzoooooo długo będziesz szukać wymarzonej dziewczyny. Jesteś typem samotnika, który nie potrzebuje partnerki tylko klona. Ot co
.
Słuchaj otwórz się na ludzi, nowe przeżycia! Żebym musiała to mówić studentowi, wstydziłbyś się
.
Na początku dziękuję Wam za wszystkie opinie i rady. Muszę przyznać, że w każdej wypowiedzi jest coś trafnego i mądrego i nie żałuję, że napisałem na tym forum, bo jest tu wiele mądrych ludzi, chętnych do pomocy.
Ja teraz zacząłem pomagać innym (korepetycje) poznaję dużo ludzi (nie tylko mężczyzn) i myślę, że to dobry krok.
Może trochę się źle wyraziłem, ale nie jestem ograniczony tylko do muzyki, filmów itd., również lubię podróżować, jakieś małe wypady samochodem, restauracje kino itp.
Problem nie leży tak do końca we mnie tylko nie mam, z kim iść w te miejsca a druga sprawa mam bardzo mało czasu ostatnio. Myślę, że gdybym poznał odpowiednią dziewczynę, to chętnie bym ją zabierał w różne miejsca i też zwolniłbym swoje życie zawodowe.
Jak sobie pomyślę o tej dziewczynie ? blondynce, o której pisałem to myślę, że mógłbym nawet podjąć bardziej radykalne kroki i byłbym zdolny do większych poświęceń niż tylko zwolnienie życia zawodowego.
Zauważyłem dwie odpowiedzi będące do siebie w opozycji a dotyczące moich wymagań w stosunku do kobiet. Myślę, że raczej głownie wymagam od kobiet o wnętrze niżeli o wygląd i atrakcyjność, ale tez nie mogę tak do końca na to patrzeć, co chyba dla wszystkich jest zrozumiałe. Nie szukam jakiegoś nieskazitelnego ideału, blondynki, podoba mi się wiele dziewczyn niebędących blondynkami, ale po prostu mam taka swoja słabość do dziewczyn blondynek. Jednak ta dziewczyna, o której pisałem myślę, że inni faceci powiedzieliby mi: ?Co ty w niej widzisz, przecież wcale nie była taka ładna a na co dzień masz do czynienia z ładniejszymi?. I właśnie tak jest, ale ma to ?coś? nie wiem jak to powiedzieć, tak choćbym ją już kiedyś znałem. I właśnie najczęściej podobają mi się takie szare myszki o przeciętnej urodzie, ale przyciągające takim swoim wdziękiem dobrocią ? nie wiem jak to opisać.
Najważniejsze, co dalej?
Postanowiłem dać szansę dwóm dziewczyną, z którymi mi się dobrze rozmawiało, ale wykręcały się od spotkania, wiem, że mogłem je odstraszyć sobą (mogłyby się, czym głupie przy mnie jak to ktoś powiedział, a nawet kiedyś usłyszałem ?Jesteś dla mnie zbyt mądry?). Zobaczymy.
Stale zastanawiam się nad tą dziewczyną, z którą mi się tak dobrze rozmawiało i mnie świetnie rozumiała, w pewnym czasie postanowiłem się delikatnie z tego wymiksowywać, aby jej nie zranić. Ona jednak pisała do mnie stale zaangażowana, nawet z za granicy, gdy była na wakacjach.
Sam nie wiem, ale często właśnie było tak, że sam się próbowałem wymiksowywać, szczególnie jak przypomniałem się o tych, które mi się bardzo podobały (fizycznie, ale jeszcze raz mówię, że w opinii innych wcale nie było bardzo atrakcyjne).
Co pewien czas zastanawiam się też czy dobrze robię, że odpuściłem sobie tą dziewczynę 5 lat młodszą? W zasadzie ona też ma to ?coś?, dlatego ja pomyliłem z tamtą. Uczy się w tym samy liceum, co ja wcześniej, mieszka nie daleko i widziałem ją już kilka razy od tamtego czasu. Jednak ta różnica wieku stale mnie przeraża (16/21 początek liceum i koniec pierwszego etapu studiów). Obawiam się, że będzie zbyt niedojrzała, nie wiem jak zareaguje na to ?społeczeństwo?. Ja jednak myślę o ewentualnej dziewczynie poważnie i z dłużej perspektywie jak o przyszłej żonie, bo inaczej to nie ma sensu, więc obawy nie są małe, ale z drugiej strony? W tym kontekście liczę szczególnie na wasze rady.
Reasumując na pewno nie zacznę chodzić na imprezy i zadawać się z takimi dziewczynami, które przychodzą na studia, aby imprezować i zdobyć zbyteczny papierek, bo po prostu takie coś mnie strasznie denerwuje, a ostatnio odnoszę wrażenie, że prawie wszystkie po to studiują.
Macie rację pewnie jest tak, że trochę boję się zmian i czasem sam nie wiem, czego chcę (o życiu osobistym). Wiem, że swojego kolona nie znajdę, ale chciałbym aby jednak dziewczyna mnie rozumiała, że można nie lubić imprez, picia bez kultury, trzeba poświęcać sporo czasu, aby osiągać sukcesy zawodowe, i trzeba ciężko pracować, aby mieć pieniądze choćby na wspomniane podróżowanie i nie być dorosłym a jednocześnie niedojrzałym mężczyzną.
Drogi autorze, jestem przerażona, że tak oceniasz dziewczyny na swojej uczelni. Uwierz mi, że nie wszystkie studiują dla imprez i papierka. Też za nimi nie przepadam, ale co innego spotkać się ze znajomymi wieczorem, a co innego napić się do nieprzytomności i obściskiwać z obcymi facetami. Co do dziewczyny, o której pisałeś, to nie rozumiem, czemu martwisz się o społeczeństwo? Co obchodzą Cię ludzie w okół? Jednak rozumiem Twoje obawy, mojego przyjaciela i jego dziewczynę dzieliła podobna różnica wieku i zaczęli się spotykać chyba w takim samym wieku, w jakim jesteście Wy. Niestety jego historia nie skończyła się dobrze i bardzo długo cierpiał po tym rozstaniu. Nie wiem jak ułoży się Twoja relacja z tą dziewczyną, ale jeśli nie spróbujesz nigdy nie będziesz wiedział czy się opłacało. Może nie podchodź aż tak poważnie, masz tylko 21 lat, nie musisz myśleć o rodzinie i przyszłości. Zawsze warto spróbować...
12 2014-11-11 16:22:51 Ostatnio edytowany przez micke82 (2014-11-11 16:27:17)
Kolego, naprawdę przesadzasz ;P Nie patrz na ?społeczeństwo? ani na to co będą gadać sąsiedzi ;P Jak jest miłość i znajdujesz w końcu osobę na której zależy Ci tak samo jak jej na Tobie to wszystko inne przestaje się liczyć, pieniądze, opinia ludzi czy wiek
A różnica 5 lat to żadna różnica, ważniejsze jest to jakim jesteś człowiekiem, czego oczekujesz od związku i czy potrafisz zapewnić w nim swojej ukochanej wszystkiego to czego kobieta potrzebuje, emocje, wsparcie, wspólną zabawę, czas dla niej. Jak jesteś samodzielny, zarabiasz na siebie to tym bardziej możesz celować w młode dziewczyny które dopiero się rozwijają, zapewnić im łatwiejszy start, wsparcie.
Jestem już po 30stce a zakochują się we mnie 17stki a nawet 15stki ;P Gdybym znalazł wśród takich kobiet swoją wielką miłość to dlaczego miałbym odrzucić to uczucie ? Ale ważne jest znaleźć osobę która dojrzała do poważnego związku, wśród nastolatek o to trudno ale wierz mi, zdarzają się takie panny. Pomyśl sobie że jakiś chłopaczek w jej wieku zawróci jej w głowie, wykorzysta i porzuci, będzie dziewczyna cierpiała. Chyba zamiast tego lepiej niech pozna kogoś starszego, kto pomyśli o związku z nią poważnie, ma już poukładane w głowie i nie zakochuje/odkochuje się kilka razy dziennie pod wpływem szalejących hormonów
Nie mówię tu oczywiście żebyś wiązał się z niepełnoletnią dziewczyną, ale warto podtrzymywać takie kontakty, przyjaźnić, poznawać się, a jak skończy 18stkę wtedy pomyśleć o poważniejszym, formalnym związku.
Nie zgadzam się że chłopak ma nie myśleć poważnie o rodzinie i przyszłości, wprost przeciwnie. To bardzo dobrze o nim świadczy że myśli poważnie. Widać że ma zadatki na dobrego, zaufanego partnera, że szuka miłości a nie tylko zabawy. Znam wiele bardzo młodych małżeństw które są szczęśliwe i nie żałują tak wczesnej decyzji o ślubie, bo umieją spędzać ze sobą czas, pogodzić z tym szkołę, nie zrywać kontaktów towarzyskich sprzed małżeństwa. Wydaje mi się z tego co pisze kolega, że bardzo uważnie szuka tej swojej ukochanej, ma wymagania a to świadczy o tym że poważnie podejdzie do takiego związku, kiedy już w końcu znajdzie swoją wybrankę. Będzie dbał o swoją kobietę, choćby z tego względu że tak długo jej szukał i nie będzie chciał tego sknocić by jej nie stracić
Podoba mi się u Ciebie jeszcze to, że gdy kogoś poznajesz i jednak widzisz że to jeszcze nie ta, wycofujesz się zawczasu by jej nie zranić, nie bawisz się uczuciami i nie ranisz ludzi, bardzo mądre i dojrzałe posunięcie, chwała że są na tym świecie jeszcze tak odpowiedzialni ludzie
Tylko też zapytaj sam siebie czy oby nie postępujesz zbyt pochopnie ? Może jednak powinieneś dać niektórym z tych kobiet szansę ? Jeśli faktycznie widzisz różnice między wami z którymi nie miałbyś szans się pogodzić wtedy oczywiście nie ma sensu ciągnąć takiego związku. Ale może niektóre różnice nie są tak straszne by nie dało się z nimi żyć ? Sam napisałeś że nie szukasz ideału
Tak więc jak napisała koleżanka powyżej, może warto spróbować ? Ale oczywiście ostrożnie by tej osoby nie zranić.
Dziękuję Wam za miłe słowa i podbudowanie na duchu.
Być może nie wszystkie, ale szczerze nie spotkałem jeszcze takiej, na swojej uczelni, która by nie ubóstwiała imprez i interesowała się tym, co studiuje. Ja akurat łączę hobby z studiami i z pracą i trudno mi odróżnić czasem, co jest hobby, co pracą a co studiami, ale rozumiem, że ktoś może nie wiedzieć, co robić w przyszłości, co nie zmienia faktu, że jednak cenię osoby, które wiedzą, czego chcą.
Z tym piciem do nieprzytomności myślałem raczej o swoich kolegach, ale usłyszałem, że koleżanki też ostatnio lubią taka formę spędzania czasu. Nie będę narzekać, bo to nic nie zmieni każdy kieruje swoim życiem według siebie, chociaż w tym przypadku chyba jednak inni też mają duży wpływ.
Staram się zawsze pierwsze myśleć a później działać, mówić czy pisać, dlatego nie obawiam się, że zranię tą dziewczynę, ale przeciwnie. Sprawa jest też trochę bardziej skomplikowana niż opisywałem. Widziałem ją i odszukałem przez jej starszą znajomą, którą poprosiłem anonimowo o pomoc, ona zapytała się jej czy podawać mi jej dane, więc niby wie, że ktoś się interesował i wyraziła chęć przekazania swojej tożsamości, ale nie wie kto. Ja wiem jak się nazywa, ale nie mogę do niej napisać na FB (ponieważ jestem pełnoletni, a ona nie), ewentualnie musiałbym jeszcze raz poprosić jej znajomą o jej jakieś inne dane kontaktowe. Realnie nie mogę jakoś się z nią spotkać, bo jak już ją widziałem to w kościele i trochę dziwnie lecieć szybko za nią niż iść w innym kierunku do samochodu. Obawiam się również tej różnicy wieku, bo z tego, co czytałem na różnych forach mało takich związków przetrwa, ale z drugiej strony tak patrząc też się nic nie osiągnie. O małżeństwie myślę, ale jak już sam znajdę stałą i pewną pracę, wiec to jeszcze raczej kilka lat, ale to niczego nie zmienia. Reasumując nie wiem jakby to wyglądało, ale i chociaż mam obawy to często o tym myślę. Co doradzilibyście w takim świetle?
Właśnie wolę się wycofać i ewentualnie jeszcze raz spróbować niż kogoś ranić, dlatego tak się zachowuję. Tak jak wcześniej pisałem postanowiłem jeszcze raz spróbować z dwiema dziewczynami, na których mi zależało i się fajnie z nimi rozmawiało. Z tą jedną właśnie bardzo dobrze się dogadywałem, często pisałem i ewidentnie wydawało mi się, że jest mną zainteresowana. Studiujemy w tej samej uczelni a kiedy zaproponowałem po tygodniu, aby się spotkać powiedziała, że ma dużo zajęć (angażuje się w grupach tanecznych), a na uczelni jest stale z koleżanką i że koleżanki się skarżą, że nie ma dla nich czasu. Strasznie mnie to zdziwiło, bo spodziewałem się raczej zgody lub dobitniejszego odmówienia. Pomyślałem, że to strata czasu przestałem się odzywać, ale teraz właśnie po miesiącu napisałem do niej między innymi standardowe ?Co słychać?? i ku mojemu lekkiemu zdziwieniu znowu bardzo serdecznie i z zaangażowaniem odpisała. Podtrzymałem swoją wcześniejszą ofertę pomocy jak będzie miała problemy ze studiami i zobaczymy może, przeszedłem zbyt szybko do konkretów i ją wystraszyłem nie dając nawet pretekstu do spotkania? W zasadzie nic nie tracę może małymi kroczkami coś z tego wyjdzie. Dodam, że na pewno nie ma chłopaka, wiec to nie ten powód. Co o tym myślicie ? warto próbować?
Powiem Ci, że dość dziwny musisz być
. Z jednej strony potrafisz przeanalizować związek (wiesz czego chcesz, a ja szanuję takie osoby), ale z drugiej pytasz się czy masz brnąć dalej i jak? Masz zbyt logiczny umysł, bynajmniej zbyt logiczne podejście do miłości. Zaufaj trochę Swojemu sercu. Zaryzykuj.
Panowie, co się z Wami dzieje? Uczelnia to jednak dziwne miejsce, wszyscy mają jakieś opory, żeby do kogoś normalnie podejść i porozmawiać. Może ta dziewczyna faktycznie nie miała czasu dla Ciebie, skoro odpisuje Ci w serdeczny, sposób jak to nazwałeś. Może to własnie jest typ dziewczyny, której zależy na studiach, a oprócz nich ma jeszcze swoje zainteresowania. Poza tym skoro nie dopowiedziała Ci dobitnie, to znaczy, że raczej nie chce się Ciebie pozbyć, bynajmniej ja bym tak własnie zrobiła, nie mając czasu.
Co do dziewczyn, to skup się raczej na jednej, wybierz tą, która bardziej Ci się podoba, z którą się lepiej dogadujesz i nie zwracaj uwagi na innych.
Jak tak czytałam tego pierwszego posta, to doszłam do wniosku, że kolega jest po prostu naiwnym jak cielątko idealistą.
Marudzi, że dziewczyny poznać nie może, ale prawda jest taka, że albo goni za jakimś nierealnym wyobrażeniem o kobiecie, której nawet nie zna, albo przeszukuje fb w poszukiwaniu "jednej jedynej" i jest zdumiony, że żadna mu w 100% nie pasuje. A bo w grafik zajęć się idealnie nie wpisuje, a jak na imprezy chodzi, to przecież musi być płytka i do niego nie pasuje itd.
Ja bym się z Tobą człowieku zwyczajnie zanudziła, uważam, że to jest główny powód, dla którego nie możesz sobie nikogo znaleźć. Jesteś przekonany o własnej idealności i tego samego wymagasz od potencjalnej partnerki. Niestety ludzie mają też wady, kwestia tego na ile jesteśmy w stanie je zaakceptować. Poza tym nie robisz niczego spontanicznego, imponującego. Niby masz zainteresowania i dobrą pracę, ale jesteś moim zdaniem zwyczajnie zbyt poukładany i sztywny. Twierdzisz, że zraziłeś się do kobiet, bo Ci nie wyszedł jakiś internetowy nieudolny romans. Miej trochę jaj, przestań biadolić i zacznij wychodzić do ludzi! Czy to tak ciężko zaprosić na kawę jakąś koleżankę, która Ci się podoba? Jak nie wyjdzie z tego nic poważnego, to przecież też nic straconego. Warto mieć koleżanki, warto znać ludzi, z którymi można nieraz gdzieś wyjść, porozmawiać itd.
Ja nie wiem w sumie czego ty od potencjalnej partnerki naprawdę oczekujesz - że będzie wierną kopią Ciebie? Że nie będzie wychodzić na imprezy, ani nigdzie jeździć?
Jak trochę sobie nie poukładasz w głowie, to ja Ci nie wróżę dobrze w kwestiach uczuciowych.
O dokładnie to co pisze WitchQueen, słuchaj jej uważnie. Przede wszystkim nie nastawiaj się od razu na szukanie ideału tylko poznawaj ludzi. Umawiaj się z kolegami, koleżankami, spotykaj z różnymi kobietami, ale nie od razu na płaszczyźnie randki, tylko tak żeby pogadać, zaprzyjaźnić się. Będziesz miał dużo znajomych, dużo koleżanek, poznasz więcej kobiet, wtedy spośród nich będziesz mógł wybrać tą która do tego Twojego ideału najlepiej pasuje. Najważniejsze aby wybrać dobrze i później nie żałować to mieć wybór, ale żeby mieć wybór trzeba znać dużo kobiet.
Jeszcze co do imprez, te dobre nie są złe
Pomyśl sobie, gdybyś ukończył kurs tańca i poszedł na jakiś dancing przy dobrej muzyce i kulturalnym towarzystwie, na pewno taka rozrywka przypadła by do gustu i Tobie i Twojej wybrance. Kobiety kochają taniec, więc naprawdę wato zainwestować w tą umiejętność. Jeśli będziesz dobrym tancerzem, możesz uwieść nie jedną kobietę na parkiecie ![]()
O dokładnie to co pisze WitchQueen, słuchaj jej uważnie. Przede wszystkim nie nastawiaj się od razu na szukanie ideału tylko poznawaj ludzi. Umawiaj się z kolegami, koleżankami, spotykaj z różnymi kobietami, ale nie od razu na płaszczyźnie randki, tylko tak żeby pogadać, zaprzyjaźnić się. Będziesz miał dużo znajomych, dużo koleżanek, poznasz więcej kobiet, wtedy spośród nich będziesz mógł wybrać tą która do tego Twojego ideału najlepiej pasuje. Najważniejsze aby wybrać dobrze i później nie żałować to mieć wybór, ale żeby mieć wybór trzeba znać dużo kobiet.
Jeszcze co do imprez, te dobre nie są złe
Pomyśl sobie, gdybyś ukończył kurs tańca i poszedł na jakiś dancing przy dobrej muzyce i kulturalnym towarzystwie, na pewno taka rozrywka przypadła by do gustu i Tobie i Twojej wybrance. Kobiety kochają taniec, więc naprawdę wato zainwestować w tą umiejętność. Jeśli będziesz dobrym tancerzem, możesz uwieść nie jedną kobietę na parkiecie
Z tym tańczeniem to różnie bywa. Ja nie lubię i nie umiem tańczyć, kompletnie mam drewniane nogi do tańczenia, w dodatku typowo tanecznej muzyki bardzo nie lubię, z małymi wyjątkami. Co dziwne te moje drewniane nogi doskonale pracują podczas flankowania i mylenia przeciwnika w sparingu, w skracaniu dystansu, kombinacji uderzeń i kopnięć. Nie wiem czemu tak mam ![]()
Ale to pewnie wyjątek od reguły. Sporo moich koleżanek lubi tańczyć, co nie zmienia faktu, że jak komuś to nie leży, to nie warto się zmuszać dla zasady. Można robić też inne rzeczy.
Ale tak po prawdzie to jest tyle fajnych rzeczy, które można robić w grupie i poznawać ludzi. Wszelkie sporty, turystyka itp. Przynajmniej się coś robi na żywo i z ludźmi, których się zna w realnym świecie, a nie z internetu.
Mnie trochę drażni to pojęcie ideału - czar pryska jak się nagle człowiek dowiaduje, że partner to, czy tamto. Wszyscy jesteśmy ludźmi, popełniamy błędy, czasem wyglądamy lepiej, a czasem gorzej. Te najpiękniejsze dziewczyny i faceci też nie wyglądają jak z gazety, też mają wory pod oczyma jak są niewyspani, też im czasem pryszcze wyskakują itd. Podobnie jest z charakterem - każdy człowiek bywa czasami małostkowy, zawzięty, albo w inny sposób irytujący dla otoczenia. Nie każda różnica w światopoglądzie musi przekreślać relacje. Czasami są to tak mało istotne w życiu rzeczy, że nie warto z ich powodu kogoś skreślać.
Nektarynka53 potraktuję określenie dziwny jako komplement.
A tak na poważnie stąpam twardo po ziemi i wiem, czego chcę, rzeczywiście staram się wszystko kalkulować, ? co mi się opłaca a co nie, i ocenić czy ma coś sens ? rzeczywiście brakuje tutaj być może serca, ale jednak tak jak pisałem jak mi zaczyna silnie zależeć to mogę się odwrócić o 180 stopni. Dlaczego się pytam czy dalej brnąć? ? pewnie dla tego, że nie mam doświadczenia i nie wiem czy ma sens poświęcać na coś dużo czasu i się angażować.
Z tą dziewczyną ze studiów, o której pisałem to właśnie mam problem, bo jak się do niej odezwałem to nawet pisaliśmy 3 godziny ze sobą, bardzo miło i zabawnie nawet na głupie i ważne tematy i sam musiałem przerwać, aby iść spać.
Ale kompletnie nie rozumiem tego, ja chciałem jak najszybciej się spotkać i wtedy dość szybko bym ocenił sytuację, a tak jest mi trudno ocenić. Gdyby chciała się spotkać a nie miała czasu to przecież by napisała, że teraz nie ma wyjątkowo czasu, ale później. Tym bardziej, że sam mam mało czasu, ale gdybym byłem na jej miejscu i by mi zależało to bym rzucił wszystko, a przynajmniej przeznaczył godzinę. Wiem tez, że dziewczyny, które nie były mną zainteresowane szybko kończyły lub ja to wyczułem i sam kończyłem, a już na pewno nie rozmawiałyby długo tylko z grzeczności jeszcze chwilę. Nie wiem po prostu, co o tym myśleć i jak się dalej zachować tzn. czy znowu spróbować w niedługim czasie, czy poczekać z miesiąc utrzymując kontakt.
Zauważcie, że w tym przypadku to nie ja jakoś kombinuję, że nie podoba mi się to i tamto a wręcz przeciwnie różnimy się w wielu sprawach, ale wcale mi to nie przeszkadza.
WitchQueen dlaczego uważasz, że oczekuję od partnerki, aby nigdzie nie chodziła i nie jeździła? Pisałem, że nie lubię imprez i ludzi, którzy stale imprezują, chwalą się, co tam się nie działo i są krótko mówiąc płytcy. A pod pojęciem imprezy nie ma na myśli jakiegoś wyjścia do przyjaciół/ znajomych, uroczystości, imprezy w towarzystwie ?na poziomie?, czy wesela. Mam na myśli jakieś masowe imprezy klubowe i dyskoteki. ?Zbyt poukładany i sztywny?, ja to nazywam dojrzały, ale fakt to też może być problem, bo nawet po stylu ubierania wyglądam na starszego faceta.
Staram się teraz utrzymywać kontakty z ludźmi i kobietami, poznawać nowych znajomych.
Z tym tańczeniem to różnie bywa. Ja nie lubię i nie umiem tańczyć, kompletnie mam drewniane nogi do tańczenia, w dodatku typowo tanecznej muzyki bardzo nie lubię, z małymi wyjątkami. Co dziwne te moje drewniane nogi doskonale pracują podczas flankowania i mylenia przeciwnika w sparingu, w skracaniu dystansu, kombinacji uderzeń i kopnięć. Nie wiem czemu tak mam
Ale to pewnie wyjątek od reguły.
Tak, też mi się wydaje że Ty Witch jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę
Też od czasu do czasu widzę takie kobiety jak Ty na siłce, okładające worek treningowy rękami i nogami ;P
Nie wiem czy jeszcze ktoś czyta ten wątek, ale napiszę jak sprawa się aktualnie ma.
Tak jak pisałem pomyślałem dać szansę jednej z tych dziewczyn, nie było to głupie - długo piszemy, pomagam jej w nauce. Proponowałem spotkać się jeszcze raz i znowu pisała, że ma bardzo mało czasu w tym tygodniu, w zasadzie myślę, że to prawda, ale stale korci mnie ta sprawa.
Wysłałem też niedawno zaproszenie jednej dziewczynie, bo nie mogłem do niej napisać. Ona sama do mnie napisała i wydaje mi się, że jest trochę zainteresowana. Nie odpisałem jeszcze, bo mam pewne wątpliwości jest ode mnie 4 lata młodsza i jeszcze niepełnoletnia. Najlepsze jest to, że nie jestem na 100% pewnie czy to nie tą dziewczynę widziałem wtedy w te święta, a przynajmniej jest podobna do tej dziewczyny, która mi wtedy tak zawróciła w głowie. Nie wiem, ale chyba jej odpiszę, bo jednak wierzę w przeznaczenie.