alimenty od ojca na pełnoletnie dziecko - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » alimenty od ojca na pełnoletnie dziecko

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 24 ]

1

Temat: alimenty od ojca na pełnoletnie dziecko

Witam potrzebuję porady prawej w zakresie alimentów.

Otóż moja sytuacja wygląda tak, że moi rodzice niedawno się rozwiedli. Studiuję dziennie, a na uczelnię codziennie dojeżdżam 80km. Mieszkam w domu rodzinnym chłopaka w całkiem innym regionie Polski niż moi rodzice. Ojciec od rozwodu nie wysłał mi żadnych pieniędzy (wcześniej wysyłał 500zł). Ze względu na studia dzienne i dojazdy nie mogę podjąć pracy. Rozmawiałam z ojcem wielokrotnie na ten temat za każdym razem mówił że będzie mi wysyłał 200zł żebym miała na bilet miesięczny ale w ogóle tego nie robi. Już nie mam siły z nim rozmawiać bo jedno mówi a drugie robi. Ojciec ma już zasądzone alimenty na młodszego brata 400zł. No i zastanawiam się czy jest sens składać wniosek o alimenty dla mnie, bo ojciec zarabia więcej niż wykazuje (najniższa krajowa) i śmieje się że z jego "dochodami" nic nie dostanę. Poza tym z jego doświadczeniem i wykształceniem on ma możliwości znaleźć lepiej płatną pracę. Już nie wiem co robić, nie chcę by chłopak musiał mi dawać pieniądze a ojciec ma to gdzieś jak się dostane na uczelnię. Wcześniej nawet próbował wymusić na mnie rezygnację ze studiów lub zmianę na zaoczne abym tylko zaczęła zarabiać.

Jak myślicie jest sens składać pozew? Czy to tylko walka z wiatrakami?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: alimenty od ojca na pełnoletnie dziecko

Zloz pozew o alimenty i niech sie ojciec martwi. Do czasu ukonczenia studiow dziennych, ojciec musi na ciebie placic.

3

To nie jest takie proste, że musi. Wcale nie musi. Sąd będzie rozpatrywał, czy student miał szansę się usamodzielnić lub już się nie usamodzielnił. Problemem może być fakt, że mieszka w innym regionie Polski niż rodzice. Sąd będzie dochodził w jaki sposób może mieszkać w innym regionie Polski i studiować jeśli nie ma żadnych dochodów. To nie będzie prosta sprawa.

4

Mieszkam w innym regionie Polski, z chłopakiem i jego rodzicami i korzystam niestety z ich uprzejmości(nieodpłatnie). Poza tym nie mam możliwości się usamodzielnić, bo studiuję dziennie. Ponadto wcześniej ojciec wysyłał mi pieniądze ale przestał po rozwodzie (zawiła sytuacja rodzinna ale wyszło, że ja stanęłam po stronie matki i ojciec chce mnie jakby pokarać nie pomagając mi).

5

Naleza ci sie alimenty "jak psu micha". Podaj ojca o alimenty, masz do nich pelne prawo.  Alimenty sa zwolnione z kosztow sadowych.

6

Dzięki, na pewno to zrobię. smile

7 Ostatnio edytowany przez Marcjano (2014-10-19 09:07:47)

amciaa napisał/a:

Mieszkam w innym regionie Polski, z chłopakiem i jego rodzicami i korzystam niestety z ich uprzejmości(nieodpłatnie). Poza tym nie mam możliwości się usamodzielnić, bo studiuję dziennie. Ponadto wcześniej ojciec wysyłał mi pieniądze ale przestał po rozwodzie (zawiła sytuacja rodzinna ale wyszło, że ja stanęłam po stronie matki i ojciec chce mnie jakby pokarać nie pomagając mi).

Studiowanie dzienne nie jest dla sądu argumentem ku temu, że nie ma możliwości usamodzielnienia się. Ja na studiach dziennych pracowałem do II roku studiów. Masa studentów pracuje studiując dziennie i utrzymując się samemu. Jak już napisałem wbrew temu co pisze elfina sprawa nie musi być łatwa. Zajmuję się kodeksem rodzinnym i opiekuńczym od blisko 8 lat i takich spraw widziałem dziesiątki. Sprawa jest do wygrania, ale nie jest tak jak pisze elfina. Przykro mi. Będziesz musiała wykazać, że nie masz możliwości usamodzielnienia i uargumentować dlaczego studiujesz i mieszkasz tak daleko mimo, że nie masz środków na utrzymanie. Jak już napisałem studiowanie dzienne to żaden argument dla sądu.

8

Dzieki Bogu to nie ty decydujesz o alimentach, tylko sad. Nie znam zadnego wyroku sadu, gdzie studiujace dziennie dziecko, bez zawodu, nie dostalo alimentow. To wstyd, zeby ojciec nie placil alimentow na uczace sie dziecko i dziewczyna musiala ojca podac do sadu.  Ona moze dorabiac,ale glownym jej zadaniem jest nauka i zdobycie zawodu, umozliwiajace jej samodzielnosc.

9

Marcjano mój ojciec musiał płacić alimenty MIMO, że mieszkałam hen hen od domu i studiowałam zaocznie.

A to, że Ty Marcjano pracowałeś na studiach nie znaczy, że autorka ma taką możliwości. Może ma bardzo wymagające studia i nie może dorabiać regularnie w tygodniu.
A poza tym dobariać a zarobić na siebie to dwie różne sprawy.

10 Ostatnio edytowany przez Marcjano (2014-10-19 19:13:47)

elfina napisał/a:

Dzieki Bogu to nie ty decydujesz o alimentach, tylko sad. Nie znam zadnego wyroku sadu, gdzie studiujace dziennie dziecko, bez zawodu, nie dostalo alimentow. To wstyd, zeby ojciec nie placil alimentow na uczace sie dziecko i dziewczyna musiala ojca podac do sadu.  Ona moze dorabiac,ale glownym jej zadaniem jest nauka i zdobycie zawodu, umozliwiajace jej samodzielnosc.

Podejrzewam, że nie znasz bo nie zajmujesz się tym zawodowo. Wy tu sobie dyktujecie jak być powinno, a ja tylko piszę jak jest. Oczywiście wszystko wskazuje na to, że alimenty zostaną zasądzone, ale mimo wszystko koleżanka będzie musiała udowodnić, że usamodzielnić się nie może. To tylko moje rady, żeby zebrać jak najwięcej dowodów przed sprawą żeby potem płaczu nie było jak sąd o takowe poprosi i przygotować się na niewygodne pytania sądu. Sąd nie rozdaje teraz tak na lewo i prawo alimentów jak to było kiedyś, że ludzie studiowali sobie na bzdurnych kierunkach i co rok byli skreślani byle tylko wyciągnąć alimenty. Tego typu patologie spowodowały właśnie, że sprawy nie są już takie proste.
A czy wstyd czy nie wstyd? Oczywiście, że wstyd i brak honoru. Ale ja nie pod tym kątem piszę, a pod kątem przepisów.

11

Może kilka rzeczy wyjaśnię, otóż nie mam możliwości usamodzielnić się, bo przez to że dojeżdżam każdy mój dzień wygląda tak że wyjeżdżam w godzinach rannych a wracam wieczorem, jednego dnia jestem w domu po 22. Poza tym przez to że czasu na nauke w tygodniu mam niewiele to nadrabiam wszystko i uczę się na kolejny tydzień w weekend. Nie jestem osobą która poszła na studia żeby mieć papier i poważnie podchodzę do nauki co świadczą o tym moje wyniki. Studiuję kierunek ścisły.

Poza tym bardzo dziękuję za wszystkie porady i na pewno z nich skorzystam. I jeśli jest coś co powinnam wiedzieć przed rozprawą to bardzo proszę o takie rady.

12

Alimenty jeśli będą, to szczątkowe.Sądu nie obchodzą realne dochody, tylko to co na papierze; przy minimalnej i alimentach na młodsze dziecko 400 zł szanse marne.
Będziesz musiała wykazać, że szukałaś pracy.

13

Ja nie wnioskuję o wysoką kwotę a 300zł myślę, że to nie jest dla ojca problem ale niestety będzie chciał udowodnić że jest inaczej...
Szukałam pracy wysylając cv emailowo - jest to jakis dowód?

14

Dowiedz sie w twoim rejonowym sadzie, czy sa darmowe porady prawne, oni CI pomoga napisac pozew.

15

Pozew już napisałam, czekam jedynie na wyrok ws. rozwodu rodziców.

16

To powodzenia i mam nadzieje, ze trafisz na rozsadnego sedziego lub sedzine.

17

Marcjano napisał/a:
amciaa napisał/a:

Studiowanie dzienne nie jest dla sądu argumentem ku temu, że nie ma możliwości usamodzielnienia się. Ja na studiach dziennych pracowałem do II roku studiów. Masa studentów pracuje studiując dziennie i utrzymując się samemu. Jak już napisałem wbrew temu co pisze elfina sprawa nie musi być łatwa. Zajmuję się kodeksem rodzinnym i opiekuńczym od blisko 8 lat i takich spraw widziałem dziesiątki. Sprawa jest do wygrania, ale nie jest tak jak pisze elfina. Przykro mi. Będziesz musiała wykazać, że nie masz możliwości usamodzielnienia i uargumentować dlaczego studiujesz i mieszkasz tak daleko mimo, że nie masz środków na utrzymanie. Jak już napisałem studiowanie dzienne to żaden argument dla sądu.

Zgadzam się z tym, co napisałeś.
Dokładnie tak właśnie jest.

P.S Ja też pracowałam na studiach dziennych.

18

Autorko nie spełniasz warunków na stypendium socjalne?

19

Mam nadzieje, ze jak sie ojciec wstydu w sadzie na je, to nas autorka o tym powiadomi.

20 Ostatnio edytowany przez amciaa (2014-10-20 23:14:07)

Chciałam starać się o stypendium socjalne ale w dziekanacie poinformowano mnie że jeżeli rodzice są po rozwodzie to muszę przedstawić postanowienie sądu ws. alimentów od ojca. Także bez tego ani rusz..

A ojciec pewnie nawet nie pojawi się na rozprawie bo pozew będę składać w sądzie rejonowym w obecnym miejscu zamieszkania. Poza tym on zawsze uważał się za wspaniałego ojca ale nie pamięta że przez większość mojego życia widziałam go pijanego. Podejrzewam że ta rozprawa pewnie nawet nie ruszylaby go..

21

Kochana! Skladaj ten pozew to jest jego "zasrany" obowiązek! Pozdrawiam

22

Witajcie ponownie!
Dzisiaj dostałam niemały stosik dokumentów z sądu i wyznaczony termin rozprawy. W tym stosiku zauważyłam pewne nieścisłości, a mianowicie na niektórych dokumentach potwierdzających ojca wydatki na swoje utrzymanie widnieje data sprzed 2 lat . Niektóre z nich są wystawione na dane mojego starszego brata, który od kilku lat nie mieszka w domu rodzinnym. Czy te dokumenty jest mogą stanowić jakiś dowód w sprawie?
Poza tym ojciec domaga się aby alimentami została obciążona moja mama. Tylko, że ona dobrowolnie wysyła mi co miesiąc 250zł (bo tyle może). Czy może to być dla sądu istotne? Czy ważne jest prawne uregulowanie tej kwestii?

Poza tym bardzo będę wdzięczna za wszystkie rady co do przygotowania sie do rozprawy. Na jakie pytania się przygotować?
Z góry dziękuję za odpowiedź!

23

amciaa napisał/a:

zauważyłam pewne nieścisłości, a mianowicie na niektórych dokumentach potwierdzających ojca wydatki na swoje utrzymanie widnieje data sprzed 2 lat . Niektóre z nich są wystawione na dane mojego starszego brata, który od kilku lat nie mieszka w domu rodzinnym. Czy te dokumenty jest mogą stanowić jakiś dowód w sprawie?
Poza tym ojciec domaga się aby alimentami została obciążona moja mama. Tylko, że ona dobrowolnie wysyła mi co miesiąc 250zł (bo tyle może). Czy może to być dla sądu istotne? Czy ważne jest prawne uregulowanie tej kwestii?

Studiujesz i nie potrafisz w necie znaleźć przesłanek do zasądzenia alimentów?
Nie chce mi się wierzyć wink
WSZYSTKO jest ważne co dotyczy TEGO czego się domagasz. A domagasz się pieniędzy, bo twierdzisz iż sama siebie utrzymać NIE MOŻESZ.
Dokumenty sprzed 2 lat świadczą o nieprzerwanej ciągłości alimentacji. Te dotyczące brata Sądowi przedstaw - konkretnie: dokument na stronie... opiewający na kwotą za.... dotyczył NIE MNIE a ....
Alimenty od mamy wystarczy UDOWODNIĆ> Przesyła więc jest jakieś potwierdzenie. Albo przekaz pocztowy albo wpływ na konto.
Mam nadzieję, że uda Ci się choć częściowo otrzymać to o co zabiegasz.
Aczkolwiek argument ojca o nieponoszeniu kosztów opłat za mieszkanie, zapewne nie przejdzie bez echa.
Niemniej sprawiedliwe by było by płacił na Ciebie TYLE samo co i mama... może i TO warto podkreślić?

Posty [ 24 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » alimenty od ojca na pełnoletnie dziecko

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024