Poległam ostatnio na rozmowie kwalifikacyjnej z powodu słabej znajomości angielskiego... Muszę się wziąć do nauki - jakie metody polecacie? Poszukać korepetytora czy zapisać się do szkoły językowej? Co sądzicie?
nauka jezyka jest prymitywnie prosta, masz tu zasady i slowa ktore trzeba wykuc na pamiec. wiec najlepiej kupic sobie jakis podrecznik dla poczatkujacych i go samemu przerobic. jesli jednak brak ci samodyscypliny to korepetytor bedzie najlepszy, podejdzie do ciebie indywidualnie. i mimo ze jest drozszy od szkoly to lepszy bo o wiele bardziej skuteczny
Może i jest prosta, ale wymaga dużego samozaparcia, jak piszesz. Trudno mi jest się samej zmobilizować do nauki, tobie się to udało?
Ja prowadze biznes i jak nie bede pracowal to nie bede mial co jesc. To jest moja mobilizacja :-D Ale oczywiscie jestem tylko czlowiekiem i czasami lapie mnie lenistwo.
No oczywiście, ale jednak skoro mam jakiś budżet na to żeby ktoś mi w tej nauce pomógł, zmobilizował, to chyba się opłaca z czegoś skorzystać. Jeśli jest tu ktoś, kto udziela korepetycji bądź uczy w szkole językowej to proszę o wypowiedź:)
Jestem nauczycielką angielskiego w szkole językowej, poza tym udzielam też korepetycji prywatnie
Osobiście daję z siebie wszystko i na lekcjach w szkole i na domowych, więc w moim przypadku nie ma raczej różnicy, ale mimo wszystko polecałabym jednak szkołę językową. Powody są przede wszystkim trzy:
1) Przede wszystkim szkoła ma większy dostęp do materiałów niż prywatny korepetytor. Korepetytor zwykle korzysta z jednej, dwóch książek (są zbyt drogie, żebyśmy mieli dziesiątki własnych...), sporo bierze się z internetu. Szkoła ma zwykle porządne zaplecze, jeśli chodzi o podręczniki i dodatkowe materiały.
2) O tym zaczęłam już trochę wyżej, ale nauczyciel-korepetytor jest sam sobie panem, podczas gdy nauczyciel w szkole ma "bat" nad głową w postaci dyrektora
Większe jest więc prawdopodobieństwo, że to w szkole dostaniesz lepszą jakościowo lekcję. Na pewno zapłacisz więcej (ok. 50-60zł, z czego lektor dostaje wynagrodzenie w postaci 60%), ale i lektor się bardziej stara.
3) W szkole tak naprawdę pracuje nad tobą co najmniej dwójka ludzi - lektor i dyrektor. Konsultują się oni w sprawie przerabianego materiału, co pozwala zoptymalizować tok nauki, poprawić ewentualne niedoróbki. Plany lekcji są bardziej dopracowane, podczas gdy prywatny korepetytor robi to, co on sam uważa za słuszne ![]()
Jeśli mogę więc zasugerować, to powinnaś wziąć lekcje w szkole - przy czym powinny być to indywidualne zajęcia. W grupowych nie nauczysz się zbyt wiele, a tutaj lektor koncentruje się tylko na tobie.
Poza tym, daruj sobie sieciowe szkoły typu British School albo Moose
Tam biorą lektorów z przypadku, często są to studenci. Najlepsze wbrew pozorom są niewielkie szkoły, takie jednoosobowe biznesy, bo dyrektor stara się, aby usługi były jak najlepsze. Sama w takiej małej szkole pracuję i faktycznie trzymają wysoki poziom. Poza tym, mała szkoła bardziej pójdzie ci na rękę z lekcjami indywidualnymi, bo sieciówki nie zawsze chcą.
nawtiros dobrze napisał/a, jeśli chodzi o angielski to musisz wbić na pamięć określoną ilość słownictwa, żeby mieć na czym bazować potem. Tylko pamiętaj o sprawdzaniu wymowy przy nauce słówek.
Również jestem nauczycielką angielskiego, pracowałam w szkołach prywatnych i jako korepetytor. Niestety nie moge ci udzielić złotej rady. Najlepiej jakbyś skorzystała z lekcji próbnej w danej szkole lub umówiła się na krótkie spotkanie z korepetytorem w celu umówienia swoich oczekiwań. Nauczyciele są różni, jeden gada po polsku o remoncie swojej łazienki przez cała lekcje a drugi uczy z powołania.
Kiedyś wydawało mi się, że korepetytorzy musza sie wiecej starać bo przeciez klient moze zrezygnować z lekcji na lekcji (tymczasem w szkole jezykowej co najwyżej rozwiaża mu umowe pod koniec miesiaca), ale spotkałam takich beznadziejnych korepetytorów niemieckiego za sporą kase, że nic mnie już nie zdziwi..
8 2014-10-20 15:37:50 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-10-24 13:04:26)
Dziękuję Paniom za wypowiedzi. Przejrzałam szkoły w moim mieście i korci mnie szkoła, która znajduje się blisko mojego domu, piszą, że podczas lekcji jest sporo konwersacji oraz lekcje tematyczne.
Post edytowany - spam