Szkoła czy korepetycje? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Szkoła czy korepetycje?

Poległam ostatnio na rozmowie kwalifikacyjnej z powodu słabej znajomości angielskiego... Muszę się wziąć do nauki - jakie metody polecacie? Poszukać korepetytora czy zapisać się do szkoły językowej? Co sądzicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Szkoła czy korepetycje?

nauka jezyka jest prymitywnie prosta, masz tu zasady i slowa ktore trzeba wykuc na pamiec. wiec najlepiej kupic sobie jakis podrecznik dla poczatkujacych i go samemu przerobic. jesli jednak brak ci samodyscypliny to korepetytor bedzie najlepszy, podejdzie do ciebie indywidualnie. i mimo ze jest drozszy od szkoly to lepszy bo o wiele bardziej skuteczny

3

Może i jest prosta, ale wymaga dużego samozaparcia, jak piszesz. Trudno mi jest się samej zmobilizować do nauki, tobie się to udało?

4

Ja prowadze biznes i jak nie bede pracowal to nie bede mial co jesc. To jest moja mobilizacja :-D Ale oczywiscie jestem tylko czlowiekiem i czasami lapie mnie lenistwo.

5

No oczywiście, ale jednak skoro mam jakiś budżet na to żeby ktoś mi w tej nauce pomógł, zmobilizował, to chyba się opłaca z czegoś skorzystać. Jeśli jest tu ktoś, kto udziela korepetycji bądź uczy w szkole językowej to proszę o wypowiedź:)

6

Jestem nauczycielką angielskiego w szkole językowej, poza tym udzielam też korepetycji prywatnie smile Osobiście daję z siebie wszystko i na lekcjach w szkole i na domowych, więc w moim przypadku nie ma raczej różnicy, ale mimo wszystko polecałabym jednak szkołę językową. Powody są przede wszystkim trzy:
1) Przede wszystkim szkoła ma większy dostęp do materiałów niż prywatny korepetytor. Korepetytor zwykle korzysta z jednej, dwóch książek (są zbyt drogie, żebyśmy mieli dziesiątki własnych...), sporo bierze się z internetu. Szkoła ma zwykle porządne zaplecze, jeśli chodzi o podręczniki i dodatkowe materiały.
2) O tym zaczęłam już trochę wyżej, ale nauczyciel-korepetytor jest sam sobie panem, podczas gdy nauczyciel w szkole ma "bat" nad głową w postaci dyrektora wink Większe jest więc prawdopodobieństwo, że to w szkole dostaniesz lepszą jakościowo lekcję. Na pewno zapłacisz więcej (ok. 50-60zł, z czego lektor dostaje wynagrodzenie w postaci 60%), ale i lektor się bardziej stara.
3) W szkole tak naprawdę pracuje nad tobą co najmniej dwójka ludzi - lektor i dyrektor. Konsultują się oni w sprawie przerabianego materiału, co pozwala zoptymalizować tok nauki, poprawić ewentualne niedoróbki. Plany lekcji są bardziej dopracowane, podczas gdy prywatny korepetytor robi to, co on sam uważa za słuszne tongue

Jeśli mogę więc zasugerować, to powinnaś wziąć lekcje w szkole - przy czym powinny być to indywidualne zajęcia. W grupowych nie nauczysz się zbyt wiele, a tutaj lektor koncentruje się tylko na tobie.
Poza tym, daruj sobie sieciowe szkoły typu British School albo Moose smile Tam biorą lektorów z przypadku, często są to studenci. Najlepsze wbrew pozorom są niewielkie szkoły, takie jednoosobowe biznesy, bo dyrektor stara się, aby usługi były jak najlepsze. Sama w takiej małej szkole pracuję i faktycznie trzymają wysoki poziom. Poza tym, mała szkoła bardziej pójdzie ci na rękę z lekcjami indywidualnymi, bo sieciówki nie zawsze chcą.

7

nawtiros dobrze napisał/a, jeśli chodzi o angielski to musisz wbić na pamięć określoną ilość słownictwa, żeby mieć na czym bazować potem. Tylko pamiętaj o sprawdzaniu wymowy przy nauce słówek.

Również jestem nauczycielką angielskiego, pracowałam w szkołach prywatnych i jako korepetytor. Niestety nie moge ci udzielić złotej rady. Najlepiej jakbyś skorzystała z lekcji próbnej w danej szkole lub umówiła się na krótkie spotkanie z korepetytorem w celu umówienia swoich oczekiwań. Nauczyciele są różni, jeden gada po polsku o remoncie swojej łazienki przez cała lekcje a drugi uczy z powołania.

Kiedyś wydawało mi się, że korepetytorzy musza sie wiecej starać bo przeciez klient moze zrezygnować z lekcji na lekcji (tymczasem w szkole jezykowej co najwyżej rozwiaża mu umowe pod koniec miesiaca), ale spotkałam takich beznadziejnych korepetytorów niemieckiego za sporą kase, że nic mnie już nie zdziwi..

8 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-10-24 13:04:26)

Dziękuję Paniom za wypowiedzi. Przejrzałam szkoły w moim mieście i korci mnie szkoła, która znajduje się blisko mojego domu, piszą, że podczas lekcji jest sporo konwersacji oraz lekcje tematyczne.

Post edytowany - spam

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024