Dostałam skierowanie od endokrynologa na badanie krwi : TSH i FT4 i zrobiłam je dziś i po pobraniu spytałam Pani, o której mogę odebrać wyniki a Ona powiedziała, że te wyniki będą w mojej karcie u endokrynologa. I moje pytanie brzmi czy dopiero przy wizycie się dowiem o wynikach czy mogę sama wcześniej w jakiś sposób się dowiedzieć? Bo wizyta dopiero w grudniu a ja bym chciała wiedzieć jak stoją moje wyniki
Masz prawo poznać swoje wyniki badań, podejdź do rejestracji i poproś o skserowanie wyniku.
3 miesiące temu miałam robione badania i TSH wyniosło 8.00 i endokrynolog dał mi skierowanie na badania krwi i USG tarczycy i przepisał Eurothyrox pół tabletki codziennie. Zrobiłam 2 tyg temu badania krwi i dzisiaj poszłam zobaczyć jak moje wyniki stoją i TSH wyszło mi 4.95 w czym norma jest 5.00 a przed badaniem nie brałam jeszcze tabletek i zdziwilo mnie to, że mi te wyniki spadły. Miał ktoś tak? do lekarza mam dopiero w grudniu i nie wiem co robić czy mam tą niedoczynność czy co to..
Mi potrafi TSH samo skakać. TSH najlepiej dla osoby która już miała zdiagnozowaną niedoczynność aby było między 1.5 - 2.5.
No i te pół tabletki to co to jest? Te tabletki mają różne dawki także pół to może być 10 a może być 60 ;p
To ok bo myślałam, że ze mną coś jest nie tak. Tylko ciekawe czemu tak skacze to TSH..
Nie znam się na tych tabletkach ale pisze mi Euthyrox N25 także chyba mała dawka
25 i pol tabletki przy TSH ktore dochodzilo do 8? ja biorę na stałe 120. Nie podważam kompetencji lekarza, ale mój diabetolog był w szoku kiedy się dowiedział że biorę 25 i natychmiast zmienił mi na 120
Niestety nie wiem czemu tak samo z siebie wariuje, to już pytanie do endokrynologa.
TSH to czasem tak skacze, że szok, moja mama brała hormony na tarczycę i tak czy siak od czasu do czasu skoki były kolosalne.
I za każdym razem do endokrynologa, żeby dawkę zmieniał.
25 i pol tabletki przy TSH ktore dochodzilo do 8? ja biorę na stałe 120. Nie podważam kompetencji lekarza, ale mój diabetolog był w szoku kiedy się dowiedział że biorę 25 i natychmiast zmienił mi na 120
Niestety nie wiem czemu tak samo z siebie wariuje, to już pytanie do endokrynologa.
To była pierwsza wizyta i właśnie na pierwszej wizycie dała mi taką dawkę. Teraz jak zobaczy te badania to może mi wogóle nie będzie kazała brać tabletek bo troche na lajcie do mnie podeszła tak samo jak rodzinny powiedział, że te wyniki są w miare ok, że to jeszcze nie musi być niedoczynność. Kardiolog mówiła, że serce mi nawala z niedoczynności a endokrynolog powiedziała, że serce nic do tego nie ma i sama nie wiem, może wiesz coś na ten temat bo widzę, że jesteś w temacie ![]()
A jakie miałaś wyniki na początku i jakie teraz?
Tarczyca ma bardzo duży wpływ na serce, tabletki bierze się już do końca życia.
To nie wiem czemu endokrynolog mi tak powiedziała, że nie ma wpływu tarczyca na serce.
A odpowiesz mi na pytanie odnośnie wyników? jeśli oczywiście można wiedzieć ![]()
Małpa69 napisał/a:25 i pol tabletki przy TSH ktore dochodzilo do 8? ja biorę na stałe 120. Nie podważam kompetencji lekarza, ale mój diabetolog był w szoku kiedy się dowiedział że biorę 25 i natychmiast zmienił mi na 120
To była pierwsza wizyta i właśnie na pierwszej wizycie dała mi taką dawkę. Teraz jak zobaczy te badania to może mi wogóle nie będzie kazała brać tabletek bo troche na lajcie do mnie podeszła tak samo jak rodzinny powiedział, że te wyniki są w miare ok, że to jeszcze nie musi być niedoczynność. Kardiolog mówiła, że serce mi nawala z niedoczynności a endokrynolog powiedziała, że serce nic do tego nie ma i sama nie wiem, może wiesz coś na ten temat bo widzę, że jesteś w temacie
A jakie miałaś wyniki na początku i jakie teraz?
nitka, ty MASZ niedoczynność i zmień endokrynologa koniecznie. Wyniki nie są w miarę ok, tylko są złe. 5 to nie jest norma, to podwyższony mocno stan. 2-2.5 to jest norma, a przy zdrowej tarczycy to wartość poniżej 2.
Dawki daje się na początek mniejsze, bo to hormony i trzeba organizm przyzwyczaić, ale w Twoim przypadku to konieczna jest zmiana lekarza, bo ten Twój to jakiś konował.
Teo norma dla kobiety która nie jest w ciąży to 4.98 albo coś blisko tego, ale dla kobiety która już ma zdiagnozowaną niedoczynność TSH najlepiej zbić do 1.5.
W związku z powyższym Twoje TSH powinno wynosić maksymalnie 2.5, a najlepiej 1,5. Owszem do dawki hormonów przyzwyczaja się stopniowo, ale pilnuj tego jeśli lekarz nie zwiększy dawki a Twoje TSH nie spanie do tych 1.5 - 2.5 max to powinnaś dostać większą dawkę.
Kołatanie serca, arytmie i inne rewelacje mają związek z niedoczynnością tarczycy jak najbardziej.
Teo a Ty też masz problemy z tarczycą?
To dziewczyny czyli mój wynik nie jest jeszcze ok?
Ale przy takim wyniku to chyba mi nie zwiększy dawki prawda?
Teo a Ty też masz problemy z tarczycą?
To dziewczyny czyli mój wynik nie jest jeszcze ok?
Ale przy takim wyniku to chyba mi nie zwiększy dawki prawda?
Zwiększy, bo musi wynik zostać obniżony.
Tabletki MUSISZ brać na czczo minimum GODZINĘ przed jedzeniem, bo się nie wchłoną. Fakt potwierdzony ![]()
Nitko powinien, jeśli tego nie zrobi za jakiś czas, zmień lekarza. I Teo dobrze Ci mówi tabletka rano na czczo.
Noo to dobrze ale miałam dzisiaj USG i powiedziano mi, że mam za małą tarczycę nie jestem pewna ale jeden płat 3 a drugi 7
Aż godzinę przed jedzeniem? na ulotce pisze, że 30 min przed posiłkiem to nie wiem. ![]()
No to w takim razie mam nadzieję, że mi zwiększy dawkę. Bo jak byłam u niej ostatnio żeby mi dała karteczkę, żeby mnie w rejstracji zapisali na grudzien to mi powiedziała, że moge na styczeń a ja do niej, że tabletek mi braknie a Ona na lajcie, że nic mi nie braknie chociaż przecież sama wiem na ile mi starczy.
Ma któraś z was dziewczyny tak? ![]()
Tabletki może Ci internista przepisać, u nas nie ma w ogóle endokrynologa, moją tarczycę leczy internista. Dziś idę do lekarza między innymi po skierowanie na TSH bo coś się ze mną dzieje niedobrego.
Miałam USG ze dwa lata temu, wszystko w normie, TSH mam zmienne najwyżej było prawie 10, najniżej odkąd choruję 3,5.
Czemu co sie dzieje?
To nie wiem czemu mam za mała tarczyce. To uspokoiłas mnie ta zmiana TSH
A Nitko pęka mi skóra na piętach i łokciach, wypadło mi bardzo dużo włosów, mam skoki ciśnienia od bardzo wysokiego do bardzo niskiego, a to takie typowe objawy niedoczynności. W poniedziałek będę wiedziała co i jak.
No to nieciekawie mi tez wlosy leca jak szalone ;(
Niestety to bardzo częsty objaw ![]()
Tylko jak to powstrzymać? nie chcę mieć kilka włosów na krzyż ![]()
24 2014-10-29 16:56:40 Ostatnio edytowany przez nitka22 (2014-10-29 19:02:53)
Małpa a z tym okresem to wyjaśniłaś przyczynę? ![]()
Wyczytałam, że przy niedoczynności okres może się spóźniać lub tak jak napisałaś, że nie miałaś 6 msc ale nie było mowy o takim krwawieniu. Zastanawia mnie to, ponieważ to już trwa 3 dzień i wygląda jak normalny okres tyle, że przy okresie mam silne bóle a teraz lajcik nic nie boli ![]()
Nie pozostaje Ci nic innego jak udać się do ginekologa
To dopiero we wtorek a teraz się zastanawiam czy to jakieś zaburzenia czy ze mną coś nie tak bo krwawie już 4 dzień
proponuję iść do specjalisty ginekologa-endokrynologa. wahania tsh sugerują zaburzenia hormonalne,nie musi to być niedoczynność tarczycy ale zaburzenia ginekologiczne