Jaki rodzaj antykoncepcji ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Jaki rodzaj antykoncepcji ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

Temat: Jaki rodzaj antykoncepcji ?

Witam jestem z chłopakiem prawie rok i dochodzi między nami do bliskości ale w grę wchodzi seks oralny , petting i tego typu pieszczoty bo z seksem klasycznym chcemy jeszcze zaczekać smile.  Nie dorośliśmy do tego jeszcze psychicznie więc nic na siłę .Od jakiegoś jednak czasu zastanawiamy się jaką formę antykoncepcji wybrać by w tym dniu jak najmniej stresować się , że możemy zostać rodzicami a na to za wcześnie:). Jestem bardzo przewrażliwiona na tym punkcie , co nie świadczy o tym , że jestem dziecinna , ale o tym , że odpowiedzialna i ostrożna . Myślałam nad prezerwatywą i tabletkami ale chłopak uważa , że sama prezerwatywa wystarczy . Wiadomo jednak , że oboje nie jesteśmy doświadczeni więc mogło by się coś stać i prezerwatywa mogła by niestety pęknąć hmm. Co do tabletek to mają wiele skutków ubocznych więc sama nie wiem. Jakieś rady ? Dziękuję smile.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jaki rodzaj antykoncepcji ?
Nadzieja89 napisał/a:

Witam jestem z chłopakiem prawie rok i dochodzi między nami do bliskości ale w grę wchodzi seks oralny , petting i tego typu pieszczoty bo z seksem klasycznym chcemy jeszcze zaczekać smile.  Nie dorośliśmy do tego jeszcze psychicznie więc nic na siłę .Od jakiegoś jednak czasu zastanawiamy się jaką formę antykoncepcji wybrać by w tym dniu jak najmniej stresować się , że możemy zostać rodzicami a na to za wcześnie:). Jestem bardzo przewrażliwiona na tym punkcie , co nie świadczy o tym , że jestem dziecinna , ale o tym , że odpowiedzialna i ostrożna . Myślałam nad prezerwatywą i tabletkami ale chłopak uważa , że sama prezerwatywa wystarczy . Wiadomo jednak , że oboje nie jesteśmy doświadczeni więc mogło by się coś stać i prezerwatywa mogła by niestety pęknąć hmm. Co do tabletek to mają wiele skutków ubocznych więc sama nie wiem. Jakieś rady ? Dziękuję smile.

Musisz isc do ginekologa i zapytac sie jakie tabletki moze on polecic Tobie,napewno zrobi Ci jakies badania pod tym kontem,poniewaz kazda kobieta inaczej reaguje na antykoncepcje w postaci tabletek.
Uwazam,ze jesli bedziesz pod kontrola lekarza to tabletki w waszej sytuacji to najlepsze wyjscie,a mozliwosc zajscia w ciaze przy uzyciu tylko  prezerwatywy jest czestym przypadkiem u par stosujacych ten rodzaj antykoncepcji.

3

Ale czy to dobry pomysł stosować tabletki nie uprawiając regularnie seksu? To znaczy chodzi mi o to czy dobrym pomysłem jeść je codziennie a kochać się przypuśćmy raz na tydzień ? smile

4

Istnieją jeszcze prezerwatywy z środkiem plemnikobójczym oraz inne plemnikobójcze preparaty dopochwowe - żele, globulki itp.

Moim zdaniem nie ma sensu faszerować się hormonami cały miesiąc by móc uprawiać seks kilka razy w miesiącu. Dodatkowo możesz starać się uprawiać seks tuż po okresie lub w ciągu ostatnich kilku dni przed okresem (z pominięciem okresu okołoowulacyjnego) - i stosując te trzy metody (prezerwatywa + środek plemnikobójczy + ograniczenie seksu z penetracją w czasie dni płodnych ) masz minimalne szanse pomyłki i wpadki smile

W aptece na dodatem możesz sobie kupić specjalny mini-mikroskop do określania dni płodnych na podstawie wyglądu śliny - co ci się przyda nie tylko ze względu na bezpieczny seks, ale i na kontrolę zdrowia i regularności  cyklu smile

np taki:

http://www.herbapis.nazwa.pl/link/donna/index_srodek_data/index_01.jpg

5

Iceni napisał/a:

Istnieją jeszcze prezerwatywy z środkiem plemnikobójczym oraz inne plemnikobójcze preparaty dopochwowe - żele, globulki itp.

Moim zdaniem nie ma sensu faszerować się hormonami cały miesiąc by móc uprawiać seks kilka razy w miesiącu. Dodatkowo możesz starać się uprawiać seks tuż po okresie lub w ciągu ostatnich kilku dni przed okresem (z pominięciem okresu okołoowulacyjnego) - i stosując te trzy metody (prezerwatywa + środek plemnikobójczy + ograniczenie seksu z penetracją w czasie dni płodnych ) masz minimalne szanse pomyłki i wpadki smile

W aptece na dodatem możesz sobie kupić specjalny mini-mikroskop do określania dni płodnych na podstawie wyglądu śliny - co ci się przyda nie tylko ze względu na bezpieczny seks, ale i na kontrolę zdrowia i regularności  cyklu smile

np taki:

http://www.herbapis.nazwa.pl/link/donna … dex_01.jpg

Zastanawia mnie ten mini mikroskop smile . Szczerze mówiąc nie słyszałam o tej metodzie. Możesz mi coś więcej o niej opowiedzieć? Jaka jest jej skuteczność przede wszystkim? smile

6

Co myślicie o plastrach antykoncepcyjnych ? Może to lepszy sposób niż tabletki ? Do tego prezerwatywy smile?

7

Według mnie sama prezerwatywa wystarczy, ale jesli nie masz pewnosci to zastosujcie jeszcze żel plemnikobójczy np contragel. Mozecie też współżyć tylko w dni niepłodne - nie ma wtedy możliwości zapłodnienia. A te dni możesz sobie wyznaczyć np testerem na ślinę

8

Mój chłopak chciałby tylko użyć prezerwatywy gdyż uważa , że inne metody źle wpłynąć mogą na mnie i mój organizm. Jednak ja bym wolała być bardziej spokojna gdyż nie jesteśmy doświadczeni jeszcze w tych sprawach więc może coś nie tak pójść po naszej myśli. Ciągle mam myśli że skoro to pierwszy raz to prezerwatywa może się zsunąć , pęknąć albo co ;/ . Co do dni płodnych i nie płodnych mam z tym kłopot ponieważ mam nie regularnie okres , plus chorą tarczyce która może na to wpływać. Myślałam nad tabletkami lub plastrami jednak sądzę że przy seksie raz na jakiś czas nie ma sensu się nimi faszerować ale chyba to jedyne wyjście hmm. Widziałam że są specjalne tabletki dla młodych kobiet dopiero zaczynających współżycie , ogólnie słabsze i mniej obciążające organizm niż zwykłe smile.

9

Jak bardzo masz nieregularny okres? Najkrótsze cykle ile zazwyczaj trwają? A najdłuższe?
Czy co miesiac jestes "zaskoczona" pojawieniem się okresu czy potrafisz przewidziec tydzien w ktorym sie pojawi?

Czy zdarza sie ze przez kilka miesiecy masz w miare regularny i nagle wyskok?

10

Iceni napisał/a:

Jak bardzo masz nieregularny okres? Najkrótsze cykle ile zazwyczaj trwają? A najdłuższe?
Czy co miesiac jestes "zaskoczona" pojawieniem się okresu czy potrafisz przewidziec tydzien w ktorym sie pojawi?

Czy zdarza sie ze przez kilka miesiecy masz w miare regularny i nagle wyskok?

Zazwyczaj jest to 30 bądź 31 dni a czasami jak w tym miesiącu 33 hmm . Zazwyczaj wcześniej odczuwam bóle piersi , czasami pleców lub podbrzusza jednak czasami bywa to zaskoczenie smile . Jednego miesiąca umieram z powodu okresu a innego praktycznie nie odczuwam żadnych dolegliwości. Okres trwa do 7 dni smile. Wczoraj np się pojawił i umieram hmm . Okropny ból brzucha , pleców , i kiepski nastrój .

11

Dziewczyno, okres w granicach 30 -33 dni to jest  regularny okres.

Za okres regularny uważa się kiedy cykle wahają się w granicach +/- 2 dni w stosunku do cyklu średniej długości.

O nieregularnym okresie mowa jest wtedy kiedy różnica w cyklach dochodzi do tygodnia.

Przy cyklach 30-33 dość łatwo jest zaobserwować dni płodne. Oczywiście jeżeli się boisz i przed kazdym okresem spoznionym o jeden dzien bedziesz panikowac to wiadomo, że antykoncepcja hormonalna bedzie lepsza, choc nadal uwazam, że poznac swoje cialo powinna KAZDA kobieta i rozpoznawanie u siebie owulacji jest po prostu dbaniem o zdrowie.

Poza tym dlaczego pigułki a nie prezerwatywa ze spermicydem? Co masz przeciwko tej metodzie?

12 Ostatnio edytowany przez Nadzieja89 (2014-09-23 22:09:55)

Nie wiem dlaczego wydaje mi się mniej skuteczna. Może dlatego , że wiem , że jeśli będę regularnie jadła tabletki co do minuty to będzie to bezpieczniejsza metoda aniżeli prezerwatywa. Ufam swojemu chłopakowi ale wiem , że podczas pierwszego razu jest ogromny stres i boję się , że może ją źle założyć lub może się zsunąć czy pęknąć. Stres robi swoje ... Spermicydy z tego co wiem mają wiele wad : są bardzo mało skuteczne, niewygodne , mogą wywoływać reakcje alergiczne i różne choroby:/.

Ten cykl trwał zaś 35 dni hmm

13 Ostatnio edytowany przez bakalia (2014-09-25 12:36:25)

chłopak uważa , że sama prezerwatywa wystarczy

Wydaje mi się, że facetom jakoś łatwiej "to" wszystko przychodzi. Póki nie ma dziecka, to nie ma "problemu". To nie oni będą w razie czego chodzić z brzuchem, nie oni będą rodzić.  Mój też uważa, że sama gumka by wystarczyła. Ja jednak nie jestem w stanie do końca zaufać prezerwatywom. Ok, wcale nie twierdzę, że nie są skuteczne. Są, nawet bardzo. Póki nie pękną, nie zsuną się itd. Poza tym, wystarczającym dla mnie argumentem jest wskaźnik Pearla, w którym o wiele lepiej wypadają tabletki.

Myślałam nad tabletkami lub plastrami jednak sądzę że przy seksie raz na jakiś czas nie ma sensu się nimi faszerować ale chyba to jedyne wyjście hmm.

Ja też się codziennie z facetem nie widuję... ale to nie zmienia faktu, że podczas każdego stosunku prawdopodobieństwo zajścia w ciążę/pęknięcia prezerwatywy jest takie samo.

Widziałam że są specjalne tabletki dla młodych kobiet dopiero zaczynających współżycie , ogólnie słabsze i mniej obciążające organizm niż zwykłe smile.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że są one "słabsze" i "dla młodych kobiet dopiero zaczynających współżycie" ? Jesteś biegłym biochemikiem, który od wielu lat prowadzi nad nimi badania, czy po prostu przeczytałaś kilka opinii w necie? Poza tym, skąd wiesz, że właśnie takie tabsy przepisałby Ci ginekolog?

Nie oszukujmy się- hormonalne środki anty to jest syf. Nie zgodzę się z niektórymi opiniami kobiet, które twierdzą, że "dzisiejsze tabletki nie szkodzą". Oczywiście, że szkodzą. Ja też, póki co bardzo dobrze je toleruję. Przynajmniej tak mi się wydaje. No,ale nie mam gwarancji, że mnie nie " niszczą od środka". Słyszałam i chorobach spowodowanych stosowaniem minipigułek, które mają o wiele mniej hormonów od dwuskładnikowych tabletek .

Mój chłopak też był przeciwny stosowaniu przeze mnie tabletek. Argumentował to wieloma poważnymi chorobami, które mogą z tego wyniknąć ( zakrzepica itd. ). Wiem, że ma sporo racji i cieszę się, że wyżej ceni moje zdrowie niż "wygodną antykoncepcję". Myślę jednak, że przynajmniej do końca studiów wolę pozostać na hormonach. Później można o czymś innym pomyśleć, chociażby o gumach. Tak, bo póki co uważam, że na dziecko jest stanowczo za wcześnie. Za 4 lata- też, ale uważam, że to nie byłaby już taka "tragedia", jak w chwili obecnej.

Jasne, że żadna metoda anty nie daje 100% pewności i liczę się z tym, że gdy się współżyje, to zawsze jest jakieś prawdopodobieństwo poczęcia potomstwa. Uważam jednak, że jeśli nie chce się dziecka, to robi się wszystko w celu zapobieżenia takiej sytuacji. Gdybym w jakiś sposób (odpukać w niemalowane) "zaciążyła" na tabsach, wiedząc, że brałam je regularnie, nie mieszałam z antybiotykami itd.- przyjęłabym, że "tak miało być". Natomiast ciąża w wyniku pękniętej gumki- pierwsza myśl "Od początku nie byłam przekonana do tej metody. Mogliśmy się lepiej zabezpieczyć".

prezerwatywa ze spermicydem

- Nie oszukujmy się, jak guma pęknie, to niewielka ilość środka plemnikobójczego nie poradzi sobie z taką ilością plemników. Prędzej już bym myślała o tych globulkach/żelu, chociaż skoro stosowane "same" nie mają powalającej skuteczności, to czy poradzą sobie podczas 'awarii z gumką"? Przecież to wychodzi na to samo, jakby gumki nie było, czyli tylko zdaje się na ich "bardzo średnią" skuteczność. No i nie sądzę, by to było dobre rozwiązanie na dłuższą metę. Takie środki wypłukują naturalną florę pochwy, stąd częstsze infekcje.

No cóż, jak widać metod antykoncepcji jest sporo- każda ma zarówno plusy, jak i minusy. To już kwestia indywidualna, które "mniejsze zło" się wybierze. :-)

14

Mój chłopak bardzo o mnie dba i tak jak ja boi się żebyśmy teraz nie wpadli bo nie mamy ukończonych studiów i żadnych perspektyw na wychowanie maluszka hmm. Taka prawda , że ja nie ufam żadnej metodzie antykoncepcyjnej bo ani jedna nie daje 100 % pewności. Chłopak mówi , że sobie poradzi , że nic złego się nie stanie jednak ja tam wiem swoje big_smile. Prezerwatywy to metoda bardzo skuteczna jeśli zrobi się wszystko poprawnie i to jego argument ponieważ nie chce bym truła się jakimiś środkami a w przyszłości by to miało jakieś negatywne konsekwencje. Co do tych słabszych tabletek to oczywiście nie mam pewności bo ich nie stosuje , czytałam w internecie , że są takowe . Jednak nie wierze wszystkiemu co tam napisane  dlatego pytam bardziej doświadczonych kobiet na tym forum smile. Nie jestem gotowa na dziecko , nie czuje instynktu macierzyńskiego w wieku 20 lat więc z głową chcę podejść do tego wszystkiego smile.

15

witam czy prezerwatywy to dobra forma antykoncepcji po połogu ????
czy lepiej stosować tabletki  ???

16

To chyba też wszystko jest uzależnione czy karmisz czy nie. Ale już sama slyszałam od znajomych ze jesli narazie nie myslicie o kolejnym dziecku to jednak "mocniej" sie zabezpieczyć.

17

Ja wychodzę z założenia że trudność w zajściu w ciążę jest o wiele mniejszym ciosem niż niepożądana ciąża. Dlatego poddałem się wazektomii. _http://wazektomia.com/

18

W większości przypadków powinna wystarczyć prezerwatywa. Tylko rozmiar musi być ok.

19

Hej Dziewczyny! Przepraszam że tak pisze ale potrzebuje pomocy.. ;<
Dzisiaj dostałam okres (wczoraj wieczorem wzięłam 3tabletke plebeco). Moje pytanie brzmi, czy musze wziąć tą 4 tabletke dzisiaj czy  zacząć już nowe opakowanie ?

P.S Mam tabletki przy ktorych nie robi się przerwy po miedzy opakowaniami.

20

I jeszcze dodam że moja siostra poddała się podwiązaniu jajowodów. Jak widać podchodzimy postępowo do spraw antykoncepcji. Po takim zabiegu kobieta wciąż może mieć dzieci. W takim wypadku po prostu robi się nakłócie jajników a u mężczyzny nakłócie najądrza i stąd pobiera się materiał do sztucznego zapłodnienia. Jest to bardziej kłopotliwe ale za to antykoncepcja jest bardzo skuteczna. Nie ma mowy o lęku przez niepożądaną ciążą ani o skutkach ubocznych tabletek. Niestety, z powodów światopoglądowych polskich lekarzy, zabiegi te musieliśmy mieć za granicą.

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Jaki rodzaj antykoncepcji ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024