Dlaczego ludzie boją się zmian? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Dlaczego ludzie boją się zmian?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: Dlaczego ludzie boją się zmian?

Hej. Mam do was pytanie, takie jak w temacie.
Dlaczego niektórzy ludzie tak bardzo boją się zmian? Mimo iż są w młodym wieku i niby tak wiele ich w życiu jeszcze czeka to nie potrafią zrobić tego czego chcą, bo boją się tego co nieznane.

Właśnie i ja mam taki problem. Tkwię w można powiedzieć toksycznym związku, jestem bardzo młodą osobą, ale jakoś jestem w tym dla wygody, z przyzwyczajenia. Boję się tego- zmian w moim życiu. Odkąd pamiętam zawsze miałam ten problem, jednak nigdy nie było tak źle jak myślałam. Nie wiem czy poradzę sobię sama, moja wizja przyszłości to ja sama bez znajomych bez nikogo. A tak to chociaż mam tą osobę..Może też dlatego że od 17 roku życia zawsze miałam tą drugą połówkę i nie miałam okazji poznać życia w pojedynkę. Dla mnie to takie skomplikowane.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dlaczego ludzie boją się zmian?
malinka870 napisał/a:

(...)boją się tego co nieznane. (...)

Sama sobie odpowiedziałaś. smile

3

Ale dlaczego to co nieznane = złe?

4

To efekt naszego, polskiego, wychowania. (Tak, to uogólnienie ze wszystkimi konsekwencjami z niego wynikającymi. smile)
Przypomnij sobie swoje dzieciństwo, teksty swych najbliższych, które słyszałaś, gdy chciałaś coś nowego poznać, dotknąć, zobaczyć. "Nie rusz", "Uważaj", "Nie dotykaj", "Ostrożnie". Minuta po minucie, godzina po godzinie, dzień po dniu. Kropla drąży skałę. Zostałaś nauczona, że "nowe/nieznane = złe/zagrażające". Można jednak uczyć dzieci innego równania "nowe/inne = ciekawe". Uczyć tak mogą jedynie osoby, które nie są lękliwe, które nie upatrują zagrożenie w tym czego jeszcze nie znają, albo te, które znają siebie i podjęły decyzję, by innych nie zarażać swym lękiem.

5

Tylko najgorsze jest to, że ten strach jest nieraz tak silny, że człowiek wtedy nie myśli rozsądnie. I twki się w czymś co całkowicie nie ma sensu tylko przez to, że "na pewno będzie gorzej" i to najbardziej przysłania człowiekowi oczy. Tak ciężko się przestawić i ujrzeć jakieś pozytywy z tej przyszłości.

6

Przeczytaj zdania z mej sygnatury. Tłumaczysz sobie, że nic nie możesz zrobić?
Możesz usiąść, narzekać na trudy i niczego nie zmieniać. Przecież to Twoje życie.

7

Czasami chcę zaryzykować, ale nie mam na tyle odwagi żeby to zrobić. Boję się że stracę to co mam i będzie jeszcze gorzej. Przyzwyczailam sie juz do takiego życia jakie mam i ciężko mi to zmienić, chociaż z drugiej strony wiem że mogłoby być lepiej. To wszystko wydaje się takie łatwe a jednak..

8

A co masz?
Toksyczny związek, brak radości, kierowanie się stereotypami. Faktycznie, warto się tego trzymać. Warto, bo po drugiej stronie groźnie szczerzy kły radość, szczęście, wybory, poznawanie. Strach się bać.

Determinacji życzę. Warto jest walczyć z sobą samą o siebie.

9

Ta moja wizja przyszlości jest całkowicie zaburzona. Boję się że bede żałowała tych swoich wyborów, że już nie będzie odwrotu ale z drugiej strony chcę spróbować nowego innego życia.

10

Wróżką jesteś? Skąd pewność, że żałować będziesz?

Nie będzie odwrotu? Skąd?

Skoro wiesz, że Twoja wizja przyszłości jest całkowicie zaburzona, to czemu podejmujesz decyzję, by z tego zaburzenia nie wychodzić? Tak, wiem. Bagienko, mimo że grząskie i śmierdzi, jest swojskie.

11 Ostatnio edytowany przez Karola_23 (2014-09-12 23:06:39)

Ja też się bałam i próbowałam nie raz się uwolnić z toksycznego związku ale wracałam,  byłam zbyt słaba, az ta druga osoba podjęła decyzje. I powiem Ci jedno da się przeżyć. W sumie to lepiej jest jak ktoś za nas podejmie decyzje o rozstaniu wtedy mamy pewność ,ze duma nie pozwoli nam walczyc ani żałować bo nie mamy wtedy czego big_smile
Ale czasem na prawdę warto poczekać na kogos z kim będziemy sie czuć świetnie pod każdym względem i być szcęsliwym ,a nie meczyć się.
Życie singielki nie jest takie złe wink nawet powiedziałaby ,ze z czasem zaczyna mi się to podobac tongue masz więcej czasu dla siebie i możesz śmiało flirtować z mężczyznami i przebierać , a tak gnijesz nieszczęsliwa z związku. Warto sie wybawic w młodości i miec co wspominać na starość, a nie ubudzisz sie na 50 lat i będziesz żałować ,ze nie zaryzykowałaś.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Dlaczego ludzie boją się zmian?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024