Ślub skromny, czy ślub z weselem - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Ślub skromny, czy ślub z weselem

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Ślub skromny, czy ślub z weselem

Witam,
chciałabym podzielić się z Wami moim dylematem i poprosić o opinię.
Jestem w szczęśliwym związku, jednak nieformalnym i w związku z tym, chcielibyśmy się pobrać.
Zależy nam na ślubie kościelnym. I cały problem polega na tym, co zrobić z weselem.
Ja od zawsze marzyłam o takim weselu z prawdziwego zdarzenia - dużo gości, kapela,
zabawy weselne i najlepiej poprawiny do tego. Mój narzeczony wolałby skromny ślub, jednak ostatecznie
byłby skłonny zgodzić się na ślub i wesele według mojej wizji. Na przeszkodzie stoją nam pieniądze, a właściwie ich brak.
Liczymy się z tym, że taki ślub to wydatek min. 30 tysięcy. Nie stać nas na to w tej chwili i jeszcze przez długi czas nas nie będzie stać.
Na rodziców nie możemy liczyć - moi są biedni, a rodzice narzeczonego może i mogliby trochę dorzucić, ale i tak nie dużo.
Ja na prawdę bardzo kocham mojego narzeczonego i chciałabym już być jego żoną, ale nie wiem, co zrobić. Czekać jeszcze
nie wiadomo ile? A nuż się dorobimy w końcu za 10 lat i się pobierzemy? Czy zrezygnować z marzeń i wziąć skromy ślub, wydać obiad dla rodziców i tyle.
Dobija mnie w dodatku to, że wszyscy nasi znajomi czy rodzina robią śluby z weselem, i ja nie wiem, skąd oni wszyscy mają na to kasę?
Teraz większość znajomych się pobiera i my się bawimy u nich na weselach, a my ich nawet nie zaprosimy na nasz ślub? - bo jak już, to pobierzemy się w mojej rodzinnej miejscowości, która jest oddalona od tej, w której mieszkamy o 200 km, więc znajmoi raczej nie dojadą, bo nie będzie im się opłacało jechać na samą ceremonię kościelną.
Narzeczonemu się aż tak bardzo nie spieszy jak mi, i w ogóle nie przejmuje się tym tak bardzo jak ja, więc sama chodzę i biję się z myślami.
Proszę o jakieś obiektywne opinie.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ślub skromny, czy ślub z weselem

Chcecie się pobrać, każde z was marzy o innym weselu, a problemem jest brak pieniędzy, by zorganizować wesele zgodne z Twoimi marzeniami. Naprawdę chcesz przez najbliższe 10 lat zaciskać pasa i odkładać na wesele? Nie chcesz przeznaczyć tych pieniędzy na inne wasze przyjemności?

Problemem jest też brak znajomych na waszym ślubie. To akurat można w bardzo łatwy sposób rozwiązać. Możecie pobrać się w miejscowości, w której mieszkacie. Nie ma obowiązku brania ślubu we własnej parafii.

3

A nie możecie wziąć ślubu w swojej miejscowości z obiadem tylko dla najbliższych. A potem po powrocie zrobić jakąś imprezkę dla znajomych? Chociażby ze składkowym żarciem? Połączoną z oglądaniem np. zdjęć czy filmu ze ślubu? ( to można załatwić dosyć tanim kosztem)
Ja wiem,że to nie to samo - ale prawdę mówiąc, czy znajomym aż tak bardzo zależy na uczestniczeniu razem z wami w ceremonii? Dziewczyny oglądną sukienkę, a faceci minę kolegi składającego przysięgę i tyle smile
Nie macie kasy, wiec nie warto zadłużać się czy odkładać nie wiadomo ile czasu...

4

Nie rozumiem takich osób, których nie stać na wypasiony ślub z weselem a za wszelką cenę do tego dążą. Totalna głupota. Stać mnie to robię nie stać to nie robię - proste. Co to za argument, że "marzę o takim ślubie". Kobieto patrz na realia. Jak chcesz to wydaj 30 tysięcy a potem kilka lat zęby w tynk i oszczędzanie na wszystkim tylko po to, żeby pokazać się stu osobom, z których połowy nie zobaczymy w ciągu najbliższych 10 lat ? Czy nie lepiej za to spłacić kilkanaście rat kredytu, oszczędzić na czarną godzinę, remont, meble etc. ? Jak widzę takie rozterki osób, które są niby dorosłe to rozważyłbym zakaz brania ślubu urzędowy dla takich osób wink

5

Powiem Ci na przykładzie mojej kuzynki która brała ślub niedawno
wzięli pożyczkę chyba 25 tysięcy,zachciało się im tego wesela bo wcześniej gdzieś tam w rodzinie byli i się spodobało.
Jak wyszło?
Wesele takie sobie,bo niestety zabrakło pieniędzy w końcowej fazie przygotowań,bukiet nie taki jak miał być,wystrój nie taki jak miał byc itd.
Do tego od jutra kuzynka jest bezrobotna,jej mąż zmienia pracę a to na poczatek wiąże się z niższą pensją.
Został kredyt za wesele,kredyt za dom i inne zobowiązana,ale cóż najważniejsze było wyprawić wesele które
nie było takie jakie powinno być

Dlatego lepiej wziąć skromny ślub bez wydziwiania, patrzenia bo ktoś miał,bo u wszystkich byliśmy
niż zadłuzyc się tylko po to aby się pokazać i mieć jako takie wspomnienia

Ja w takiej sytuacji odradzam ślub w ogóle. Po co się męczyć, zadowalać na siłę jakimiś skromnym ślubem. Dla mnie to albo huczne wesele albo wcale!!! Może lepiej zainwestować w siebie, poszukać porządnej pracy zacząć porządnie zarabiać, pomyśleć o sobie i swojej przyszłości. Moim zdaniem to brać ślub jak się nie ma kasy to bez sensu. Jest takie powiedzenie ,,wziął goły gołego tylko soli do niego'' we dwoje jest tylko ciężej bo trzeba się dzielić już się ma kogoś na głowie. Skoro nie macie na ślub to pewnie i na mieszkanie i na porządny samochód, po ślubie będzie tylko gorzej wspólne wydatki rachunki masakra!!!! Może lepiej odłożyć ślub na jakieś 2,4lata w tym czasie się ,,ogarnąć'' w sensie dorobić, odłożyć kasę i dopiero jak Was będzie stać na ślub, wesele, mieszkanie i przyjemności, wtedy się żenić.

7

Widzę, że ile osób, tyle opinii wink
Sytuacja się pozmieniała po rozmowie z rodzicami i teściami - chcą się dołożyć do wesela, o czym wcześniej nie wspominali.
Zatem myślę, że wyjdzie z tego wszystkiego coś pośrodku - między dużym weselem a przyjęciem.
Wszystko w ramach możliwości - tak, żeby nie trzeba było się zadłużać.
Właśnie wróciliśmy z wesela naszych znajomych - poobserwowaliśmy, przegadaliśmy
i wyciągnęliśmy wnioski. Teraz jestem o wiele spokojniejsza - wiem, że uda nam się osiągnąć porozumienie w tej sprawie smile

8

Nam pieniędzy nie brakowało. Nasz ślub i nasze wesele były skromne. łącznie z delegacją od żony z pracy, moim wspólnikiem z żoną, było 22 osoby. Wesele zapamiętane jako jedne z najlepszych przez gości. Dla nas także wiele miłych wrażeń.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Ślub skromny, czy ślub z weselem

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024