Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
Nie jesteś zalogowany.
Cześć. Mam problem z włosami, a raczej ze skórą głowy. Zawsze na jesieni lub właśnie teraz na wiosnę robi mi się straszny łupież
Co mogłabym stosować żeby się g pozbyć ? Dotychczas używałam headen shoulders ale coś mi nie działa ( oki, żeby było sprawiedliwie zadziałał za pierwszym razem jak się pojawił ten problem z łupieżem) ale teraz jakby jeszcze pogarsza stan skóry głowy i skóra głowy mnie po nim swędzi. Poradźcie coś. Z góry dziękuję.
Witam
bardzo często zdarza się że po użyciu szamponu headen shoulders na początku łupież znika a gdy się go pozbywamy zaczynamy stosować coś innego pojawia się i to z podwójną siłą.
Musisz koniecznie zgłosić się do dermatologa.
Substancje czynne, takie jak octopirox, smoła węglowa albo pył wulkaniczny, będące składnikami przeciwłupieżowych, najlepiej pomagają dokładnie oczyścić skórę głowy i pozbyć się łupieżu (np.NEUTROGENA firmy DERCAP TECHNIGUE).
RADA; Jeśli połączymy mycie włosów z masażem skóry, to podwoimy skuteczność działania szamponu. Podczas tego zabiegu krążenie krwi zostanie przyśpieszone, dzieki czemu substancje czynne będą mogły lepiej wniknąć w głąb skóry. Konsekwentna walka z łupieżem powinna trwać zazwyczaj 8 tygodni. Potem używa się już szamponu przeciwłupieżowego na zmianę ze zwykłym, łagodnym szamponem, dobranym do typu Pani włosów.
Środki ziołowe przeciw świądowi.
Nowością wśród środków do pielęgnacji włosów z łupieżem jest olejek z owoców krzewu herbacianego. Uzywany był niegdyś przez australijskich aborygenów jako panaceum o działaniu kojącym i antyseptycznym. Wyżej wymieniony olejek połączony z siedmioma innymi olejkami roślinnymi stosuje się również obecnie jako środek przeciw świądowi skóry.
Zabieg ten bez problemu każda z Pań wykona sama. Po umyciu wmasowujemy go dokładnie w skórę głowy i pozostawiamy na 20 minut. W naturalny sposób reguluje on rozwój flory skóry głowy, dzięki czemu znika przykre i uporczywe uczucie swędzenia (firma PHYTOLOGIE zaleca specjalne środki )
KURACJA PODCZAS SNU
Niektóre substancje czynne potrzebują więcej czasu, aby móc dostatecznie skutecznie działać. Najlepszą metodą jest kuracja w czasie snu, a najskuteczniejsze są te środki które, mają przedłużony czas działania. Należą do nich kremy przeciwłupieżowi. Krem wmasowuje się wieczorem w suche włosy oraz skórę i przeczesujemy włosy rzadkim grzebieniem. Dopiero następnego ranka dokładnie zmywamy włosy.
LIPOSOMOWY BALSAM DO SKÓRY GŁOWY
Liposomy, które są bardzo skuteczne w walce z pojawiającymi się przedwcześnie zmarszczkami, zwalczają również niezwykle uciążliwy łupież. Niewidoczne gołym okiem mikrokuleczki wypełnione są odżywczymi substancjami , które lecząskórę i równocześnie ją nawilżają. Ponieważ otoczka liposomów jest bardzo podobna do naturalnych lipidów skóry, mogą one wniknąć w nią bardzo głęboko i dopiero tam oddać cenny "ładunek". Jednocześnie na powierzchni skóry pozostaje pielęgnująca i ochronna warstewka. Po zastosowaniu liposomowego balsamu (NUTRITIVE LIPOSOMEN BASIS CREME firmy L"OREAL ) skóra już nie swędzi i nie pojawia się tak szybko nowe drobne płatki zrogowaciałego naskórka ponieważ komórki wchłoneły dostatecznie dużo wilgoci.
Ostatnio edytowany przez kknd (2008-03-07 23:54:18)
Jezabela krem który polecam ''Overnight Hair Care firmy MARLIES MOLLER
Słuchajcie dziewczyny - stawiacie na chemię. Wokół nas rośnie pokrzywa. Trzeba zaparzać i masować skórę glowy przez ok miesiąc. Spłukiwać głowę tym naparem i pozostawić do wysuszenia. Nasępna rada - żóltko + oliwa+ kilka kropel cytryny. Zostawić na 30 min. Umyć i robić sobie fryz. Leczenie długotwałe, ale najlepsze. Zostawcie chemię w spokoju - moje porady nie są dla leniwych!! Jednak efekty są super.
Elciu- a czy może to być taka pokrzywa np z torebki ? Wiesz taka herbatka expresowa. Czy wystarczy taki wywar z pokrzywy ? Bo mam kłopoty z wypadaniem włosów ostatnio i chętnie bym zastosowala twój przepis. Ale mieszkam w mieście i pokrzyw u nas ni widu ni słychu ;)Chyba tylko jakies na skwerku z CO2 - od tego bym chyba wyłysiała zupelnie ![]()