Cześć wszystkim! ![]()
Borykam się z pewnym problemem, który kiedyś mnie przerastał jednak postanowiłem dać sobie szansę i załatwić to na spokojnie. Mam 18 lat - nie, to nie moj problem
. Mimo tego, że powoli wkraczam już w dorosłe życie, nie potrafię się odnaleźć w swoim ciele i w pełni się zaakceptować.
Od małego miałem niskie poczucie własnej wartości. W dzieciństwie śmiali się ze mnie koledzy bo byłem sporo przy kości oraz widzieli, że wszystko brałem sobie do serca. Mam dość wrażliwy temperament. W domu rodzice nie bardzo mnie chwalili (ojciec alkoholik). Te sytuacje wpłynęły dość negatywnie na moją samoocenę. Dopiero niedawno zaakceptowałem i choć trochę polubiłem swój wygląd (twarz i trochę ciało). Jednak nadal mam trudności w nawiązywaniu relacji z ludźmi i ogólnie problemy ze sobą.
Często mam ochotę się schować w tłumie, jednak gdzieś tam głęboko w sercu chcę być zauważonym i popularnym. Nawet ostatnio znajomy mi powiedział, że nie mogę być niezauważony przez mój wzrost i powiem szczerze, że mi to schlebiło
. Wiem, że to brzmi sprzecznie ale to chyba przez to, że w środku mam gdzieś swoją prawdziwą osobowość, tą radosną i otwartą na ludzi, ktora została zakopana pod wpływem niemiłych doświadczeń. Chciałbym ją teraz odkopać bo jest mi coraz trudniej tak żyć mimo, że ojca już ze mną nie ma ani toksycznych kolegów.
Moja mowa ciała mowi wiele do życzenia i aż prosi o zmiany
. W rzeczywistości wyglądam jak wielkie drzewo, które jest sztywne i lekko się garbi. Nie wiem gdzie mam włożyć recę, moja twarz jest przestraszona, mój głos zmienia się w sopran no i potykam się o nogi jak mameja jakaś
. A to wszystko wtedy kiedy przebywam wsród ludzi, uważam że wszyscy są super tylko nie ja i niestety to się trochę potwierdziło bo na praktykach wymagana jest pewność siebie i kontakt z ludźmi no i tu leżę. (w sumie wybrałem ten zawód bo nie tylko go lubię, ale tez chciałem się przełamać). Dodatkowo mówię niewyraznie a pod wpływem stresu za szybko - to całkiem blokuje ludziom dostęp do mnie.
A tutaj rodzi się moje pytanie. Co robić i jak to zrobić aby zmienić mowę ciała, przełamać się do ludzi (bo bardzo ich lubię). Jak podnieść swoją samoocenę jako mezczyzna? Bardzo chętnie też posłucham Waszych doświadczeń jeśli był ktoś w takiej sytuacji
Pozdrawiam!