Sposób na wyciszenie umysłu? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Sposób na wyciszenie umysłu?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Sposób na wyciszenie umysłu?

Heja. mam do was pytanie: czy znacie może jakieś sposoby na wyciszenie tzw. "wewnętrznego dręczyciela" który prześladuje mnie od gimnazjum, chodzi mianowicie o natrętne myśli, analizowanie wszystkiego i każdego?? Bo szlag mnie już jasny trafia od tego, przejawia sie to tym że nawet jak ktoś na mnie krzywo spojrzy czy podniesie głos to to cholerstwo w głowie chce mnie juz zastraszyć, przerodzić taką pierdółkę w coś strasznego, niepokonanego, dołującego. Jest to naprawdę okropnie uciążliwe bo w ten sposób wykańczam samego siebie, często czuję się zmęczony tą wewnętrzną walką sad sad

Działa to zazwyczaj na zasadzie np. ktoś na mnie krzyknął. Ja wiem że to jest błaha sprawa, której nie należy rozmyślać tylko zaraz durna,debilna,kretyńska (brakuje mi innych przymiotników) podświadomość nakręca mnie negatywnie w stylu : "Dobrze wiesz że to nie jest nic ważnego, ale ja i tak sprawię że będziesz załamany, że będziesz sto przeżywał, bo po co masz mieć święty spokój??"
Przewalona sprawa sad

Może by pomogła na to jakaś hipnoza czy medytacja?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Sposób na wyciszenie umysłu?

Witaj.

Też często się zastanawiałam nad sposobem wyciszenia umysłu - długo nie mogłam znaleźć nic efektywnie dzialajacego. Wiesz co zrobiłam? Zajęłam się tym co lubię robić - w moim przypadku najlepsze są książki, spacer z psem, jazda konna czy wyjście ze znajomymi gdzieś. I automatycznie przestaję myśleć o dręczących mnie rzeczach wink
Medytacja oczywiście tez jest super rozwiązaniem, ale potrzeba trochę czasu, zanim się w to "wkręcisz" na poważnie. Spróbuj, może akurat pomoże.

Piszesz, że czujesz się zmęczony - to zrozumiałe. Ciagle  rozmyślasz  o jednym zdarzeniu, osobie czy sytuacji.  To wykańcza psychicznie i odbiera siłę na reszte zajęć.

3

Dokładnie.
Wiesz, hobbystycznie zajmuję się paroma fajnymi rzeczami, na pewno nie jestem typem "kanapowca"- ostatnio zacząłem biegać, ćwiczyć ,chodzić na na plenerowe seanse filmowe itp.- ale mimo to te durne myśli są u mnie "w głębi" w głowie- czuję je i już czuję się niepewnie, boję się ich.
A najgorszy jest u mnie symptom przejawiający sie tak: "Przestałem myśleć o tych głupotach... ale fajnie! ... Taaa tylko ile to potrwa? Pewnie niedługo.... oj już czuję że nadchodzą! nie no teraz to na pewno wszystko sie zacznie od nowa!"- i w ten sposób wpadam w piekielny wieczny krąg sad
A czy hipnoza to realne rozwiązanie czy tylko mit z filmu?

4

A jak uciszyć własne sumienie? Jak przestać o kimś myśleć?
Na te pytania juz długo nie mogę znaleźć odpowiedzi...

5 Ostatnio edytowany przez Animus (2014-08-14 08:55:58)

Jack Orlando napisał/a:

A najgorszy jest u mnie symptom przejawiający sie tak: "Przestałem myśleć o tych głupotach... ale fajnie! ... Taaa tylko ile to potrwa? Pewnie niedługo.... oj już czuję że nadchodzą! nie no teraz to na pewno wszystko sie zacznie od nowa!"- i w ten sposób wpadam w piekielny wieczny krąg sad

Odwracasz problem. Nie da się "przestać myśleć". Można tylko zacząć myśleć. Można zacząć myśleć o czymś innym.

Jak to działa? Kluczem do zrozumienia tej możliwości jest UWAGA i WOLA. To Ty sam decydujesz (nie zawsze świadomie), na co zwracasz uwagę. Możesz poddawać się nurtowi rzeki i płynąć z prądem Twoich myśli albo kupić kajak i popruć pod prąd.

To Ty decydujesz, czy skupiasz uwagę na swoich myślach (wewnętrzność), czy skupiasz uwagę na przedmiocie, który jest wobec Ciebie zewnętrzny (zadanie, książka, film, praca, cel dalekosiężny).

To skupienie uwagi na sobie samym pochodzi najprawdopodobniej z braku akceptacji siebie lub z negatywnego obrazu swojej osoby (często jedno wynika z drugiego). I tu należy szukać przyczyny i dokonać zmiany. Nie jest potrzebna żadna hipnoza, bo do tego jest potrzebna Twoja świadoma praca. Cennym byłoby poszukanie Mistrza Duchowego (psychoterapeuta, przewodnik duchowy). Proces dojrzewania nie kończy się nigdy, kończy się tylko okres dojrzewania, a to znaczy, że po osiągnięciu dorosłości Osoba sama decyduje, co chce zrobić ze swoim czasem i swoim światem, co chce tworzyć w swoim świecie i jak go "umeblować", co jest przydatne, a co jest śmieciem.

Właśnie osiągasz świadomość tego, co Ci przeszkadza i pytasz, co z tym zrobić. Nie możesz swojego myślenia potraktować jako elementu zbędnego, ale możesz dla swoich myśli znaleźć nowe zastosowanie. Z myślami jest trochę tak jak z oczami: możesz je zamknąć, ale to nie zlikwiduje niebezpieczeństwa, a możesz uznać, że dobrze jest widzieć wszystko dookoła - kiedy patrzysz w lewo, to znika prawo, a kiedy patrzysz w prawo, to znika lewo. Skorzystaj z tego: odwróć się od myślenia o sobie i zwróć się ku myśleniu na przykład o jakimś wyznaczonym przez siebie celu.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Sposób na wyciszenie umysłu?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024