Kobietki, zakupiłam sobie wczoraj orbitrek, czy któraś z was posiadająca ten sprzet i ćwicząc na nim regularnie może coś powiedzieć o efektach jeśli chodzi o gubienie wagi? jak się wogóle czujecie po ćwiczeniach na orbitreku? czy nie obciąża wam zbyt stawów kolanowych..? opinie bywają różne..stąd moje pytanie
1 2014-08-12 08:46:57 Ostatnio edytowany przez kasiulek771 (2014-08-12 08:47:56)
Cześć! Ja ćwiczę na orbitreku już od kilku miesięcy i widzę rezultaty
najważniejsza jest motywacja, regularność i oczywiście odpowiednio dobrany sprzęt pod Twoją wagę itp. Do tej pory nie czułam żadnego bólu w stawach kolanowych, ale to pewnie kwestia indywidualna. Wyda mi się, że bóle mogą się pojawić przez źle dobrany orbitrek albo wykonywanie ćwiczeń w nieodpowiedni, ciężki dla stawów sposób...
Cwiczenia na orbitreku angażują duży odsetek mięśni, dlatego mogą zwiększyć wydatek energii. Należy jednak kontrolować swoje ćwiczenia, wykorzystuj plan treningowy z progresywnym zwiększaniem obciążenia, kontroluj tętno, a najlepiej uzupełnij trening o ćwiczenia siłowe. Jaki orbitrek wybrałaś? Ważne żeby miał odpowiednio ciężkie koło zamachowe i był stabilny.
orbitek super
Też zawsze chciałam ale mam za mało miejsca...
5 2014-09-04 11:40:34 Ostatnio edytowany przez Olinka (2017-07-28 11:55:49)
Przy każdych ćwiczeniach należy zadbać o prawidłowy poziom magnezu w organizmie, ponieważ niedobór powoduje drgania powiek, bolesne skurcze łydek oraz odrętwienie kończyn, wypadanie włosów oraz łamliwość paznokci, próchnica, trudności w koncentracji.
Dlatego ja zawsze dodatkowo zażywam ten suplement diety: [spam]
To super jest
Po jakimś czasie lepiej będzie Ci się biegać ![]()
czy jest ktoś tu jeszcze aktywny?
poszukuję pomocy, wsparcia, słowa otuchy
)
Podczepię się pod ten temat ![]()
Dziewczyny regularnie biegam co 2 dni, ale dziś kupiłam też sobie orbitrek, bo lubię na nim ćwiczyć. Kocham sport, ale i chcę odrobinę schudnąć, bo siedząc z niemowlęciem w domu dorobiłam się kilku kilogramów. Powiedzcie mi jak pogodzić te ćwiczenia żeby rozsądnie to rozłożyć? nie ćwiczę teraz wyczynowo z braku czasu i sił po całodziennej bieganinie za dzieckiem, więc ćwiczę czysto rekreacyjnie : biegam sobie 30 min truchcikiem i rozgrzewam się kilka minut co 2 dni. Na orbi również chcę sobie spokojnie poćwiczyć 30- 40 min. Czy będzie bezpiecznie jeśli będę biegać nadal tak jak biegam, a w dni niebiegowe ćwiczyła na orbi? Kurczę powinna być przerwa na regenerację mięśni , dlatego sama nie wiem jak to rozłożyć.
9 2017-07-28 11:46:00 Ostatnio edytowany przez adiafora (2017-07-28 11:50:16)
30 minut truchcikiem co drugi dzien to umiarkowany trening aerobowy nie obciążający miesni, wiec miesnie nie musza sie specjalnie regenerowac, bo nie są eksploatowane, dlatego mozesz ćwiczyć na orbitreku, bo to tez trening aerobowy.
Przerwy na regenerację mięśni powinno się robić gdy praktykuje sie cwiczenia silowe z dużym obciążeniem. Dodam, ze taki właśnie trening siłowy najlepiej i najskuteczniej kształtuje sylwetkę. Trening aerobowy najbardziej poprawia kondycje ale takch efektow nie daje.
Dziękuję Adiaphora za odpowiedź
w takim razie mogę być spokojna. Dzięki bieganiu 40 min co drugi dzień udało mi się schudnąć 15 kg bez wielkich diet, także jestem pewna że dokładając orbitrek będą fajne efekty, pozdrawiam ![]()
dla mnie orbiterek jest lepszy niz rower ![]()