Witam jesli temat juz byl przepraszam:-) sytuacja wyglada tak w wieku 14 lat pojawil sie pierwszy malutki zylak, rok temu urodzilam coreczke w ciazy pojawily mi sie dodatkowe 3 i obecnie mam na obu nogach zylaki poszlam wiec do chirurga z nadzieja leczenia, pomylilam sie! Nasz kochany nfz! 3 miesiace do niego czekalam po czym dostalam skierowanie na usg dopler, dzisiaj mi zrobil jednej nogi bo drugiej juz sie nie nalezy, kwalifikuje sie do operacji ale nie ma juz limitu mam przyjsc w pazdzierniku! Moze bedzie na przyszly rok. Ja w przyszlyj roku przenosze sie do anglii nie mam czasu tyle czekac moze zdaza jedna zrobic a co z druga? Po drugie slyszalam o laserowym usowaniu zylakow podobno metoda bardzo skuteczna oczywiscie prywatnie. Moze ktos mial lub zna kogos kto mial usowane zylaki przez operacje lub laser? Ktora metode poleca boje sie ze pojde pod noz ( bardzo zle zniaslam znieczulenie w kredoslup bo juz mialam) a mi wroca, a z drugiej strony wydac kilka tysiecy na laser bez opinni innych:-) prosze o pomoc
Rozumiem, że chodzi o wybór między laserowym usunięciu żylaków, a klasycznym.
W każdym przypadku należy rozważyć ryzyko i korzyści zabiegu. Jeśli nie ma objawów bólowych, a problemem jest tylko estetyka to zastanowiłbym się poważnie nad sensem działania.
Żylaki to poszerzone żyły powierzchowne nóg, po ich usunięciu krew płynie układem głębokim (oczywiście pod warunkiem, że powodem żylaków nie jest wydolność układu głębokiego), więc po ich wycięciu problem znika na dobre.
Usunięcie laserowe niesie pewne korzyści w stosunku do klasycznego zabiegu, ale wg. mnie różnica jest niewielka i nie warto przepłacać.
Moim zdaniem szkoda kasy na laserowe... Moja przyjaciółka miała zabieg chirurgiczny i bardzo sobie chwali, jak ktoś nie wie to nawet nie zauważy... Osobiście nie jestem przekonana do tych wszystkich laserów, duży wpływ na to mają kwestie finansowe...
Hej, nie mogę korzystać z operacji laserowej na żylaki, więc muszę korzystać z żelu. Jaki polecacie? Słyszeliście o Varosin Forte Max? Słyszałem, że te, które są już długo na rynku nijak nie pomogają, i zastanawiam się czy ten caly Varosin Forte Max jest taki sam. Kosztuje całkiem sporo, stąd nie wiem czy się za niego brać. Przeczytałem o nim sporo opinii na wylecz-zylaki.pl ale nie wiem czy można wierzyć tym opiniom. co byście powiedzieli?