Książki - co decyduje o Twoim wyborze? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Książki - co decyduje o Twoim wyborze?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 46 ]

Temat: Książki - co decyduje o Twoim wyborze?

Ludzie z reguły lubią czytać książki. Jeśli jest ktoś zafascynowany s-f to zwykle szuka książek na takich portalach. Jest ukierunkowany.
A jeśli coś byś przeczytał/a ale nie masz pojęcia co..... czym się kierujesz? Gdzie szukasz?
Czy reklama w Internecie działa na Ciebie tak samo skutecznie jak recenzja koleżanki?

Co w końcu decyduje o tym, że kupujesz daną książkę?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Książki - co decyduje o Twoim wyborze?

czytam glowie opisy o czym jest ksiazka. a jesli juz znam autora to tez jak lubie jego ksiazki to takie kupuje

3

Chyba nigdy nie znalazlam sie w sytuacji, ze cos bym przeczytala, ale nie wiem co.......

Czytam duzo, mam swoja ulubiona tematyke, wiec szukam w temacie.Moi znajomi tez czytaja, wiec sila rzeczy podczas spotkan, rozmow, temat- co kto aktualnie czyta- wyplywa.Bywa, ze kieruje sie opinia kogos, kto czyta/przeczytal i poleca, niekoniecznie musi to byc moj klimat.A bywa i tak, ze zabieram sie za pozycje skreslona, zaszufladkowana jako gniot.I ....bywa takze, ze odbieram to calkiem inaczej.
Mam kilku autorow, ktorych tworczosc sledze i jak wychodza nowosci to kupuje.

Swojego czasu, robiac ksiazkowe zakupy w Empiku, zawsze ogarnialam polke z ''TOP 10'',przebiegalam wzrokiem tyl okladki i szybka decyzja-kit czy hit?Nie zawsze byly to zakupy ''pod temat'', cos musialo mnie zainteresowac, zaintrygowac, ze siegalam po pozycje nieznanego autora.

Wiem jedno-do reki nie wezme powiesci historycznej.Probowalam.Nie wchodzi.

4

Kiedys kupowalam ksiazki raczej tylko sprawdzonych autorów bo nie mialam ochoty ryzykowac niepotrzebnego wydatku
Od eksperymentow były biblioteki.

Teraz to żaden kłopot - w 99% da się ściągnąć darmowy fragment i zobaczyć czy książka nas chwyci.

Poza tym wiem kto zna mój gust i słucham opinii osób o wyrobionym czytelniczym smaku.

5 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2014-07-31 17:36:02)

Różnie. Czasem i spontanicznie w bibliotece, nawet nie wiedząc nic o książce, ale i to często się sprawdza i okazuje się, że książka mi się podoba. Ulubione moje to thrillery, kryminały, horrory też, psychologiczne, więc tutaj często takie biorę. Może się trafić tak gorsza, ale na razie w miarę dobrze trafiam. Z przyjaciółką też wymieniamy się opiniami, bo ona też najbardziej lubi te gatunki i dość często też wymieniamy się książkami, pożyczamy sobie po prostu smile Korzystam też od stycznia z Lubimy Czytać, czytam opinie i mniej więcej wiem czego po książce się spodziewać tongue Mam jak najbardziej też 'autorów' pewniaków, których podobają mi się wszystkie ich książki i ich mogę spokojnie brać w ciemno, bez czytania opinii o danej książce np Nesbo, Nesser, Charlotte Link - u mnie to pewniaki i każda ich książka bardzo mi się podoba, to jedni z moich ulubionych. Jeśli chodzi o kunp, to tak, tutaj opinie innych jakiś staram się sprawdzić, oprócz tych pewniaków, bo ich książki też mogę kupić w ciemno i są świetna dla mnie smile No, ale przy innych czasem lepiej jak sprawdzę. Też czasem słucham tych fragmentów lub czytam, bo to też daje mi pewien ogląd wręcz czy się spodoba, tak intuicyjnie tongue

6

Ja najczęściej czytam książki, które mi ktoś polecił. Jeśli, któraś mi się spodoba- wypożyczam/kupuję inną książkę tego autora.
Czasem, coś kupię jak mnie bardzo zainteresuję blurb. ^^

7

Catwoman napisał/a:

Ludzie z reguły lubią czytać książki. Jeśli jest ktoś zafascynowany s-f to zwykle szuka książek na takich portalach. Jest ukierunkowany.
A jeśli coś byś przeczytał/a ale nie masz pojęcia co..... czym się kierujesz? Gdzie szukasz?
Czy reklama w Internecie działa na Ciebie tak samo skutecznie jak recenzja koleżanki?

Co w końcu decyduje o tym, że kupujesz daną książkę?

Czytam klasyke i nowe ksiazki nagrodzone w konkursach. Mam pewnosc, ze nie siegam po szmire.

8

Mam kilka ulubionych gatunków i autorów. Przeważnie czytam opisy. I w zalezności na jaki gatunek mam akurat ochotę, takim wyborem się kieruję. Również dochodzą opinie znajomych, którzy lubią czytać. Może nie wszyscy mają taką samą ciągutkę do moich gatunków, ale nawet czasami coś "świeżego" i nieznanego zdarzy mi się przeczytać.

9

Nie będę oryginalna, choć powinnam, czytam, co leci i jak podleci;)
Wadę mam taką, że jeśli już zacznę coś czytać, to choćby nie wiem jak było nudne - skończę.

Mam swoich ulubionych autorów i gatunki, jednak sięgam po bardzo różną lekturę.
Powody są dwa.
Pierwszy - nie chcę się zamykać w jednym kierunku (lubię literaturę historyczną) i staram się sięgać po różne publikacje, żeby nie tylko rozszerzać horyzonty, ale zwyczajnie być na czasie.
Drugi - trochę piszę, a czytany styl i gatunek udziela się autorowi. Nie bardzo podoba mi się wizja powielania, więc zmieniam lekturę z zasady.

Jak już wspomniałam czytam wszystko. Od literatury dla dzieci i młodzieży, do klasyków. Przyznam się, że na moje zainteresowania, przeczytałam w życiu niewiele.
Podejrzewam, że obecnie wykładnikiem doboru książki przy bibliotecznej półce jest dla mnie temat, który mnie interesuje ze względu na pasję. Od czasu do czasu pozwalam sobie na luksus sięgnięcia po uznanych autorów i przypomnienia tytułów takich jak "Popiół i diament", "Mistrz i Małgorzata", czy pozycje Sienkiewicza, Prusa, Juliusza Słowackiego, nie mówiąc już o zapomnianym w spisie lektur Mickiewiczu.
Swego czasu dużo czytałam Juliusza Verne. Jego opowieści potrafią zaprowadzić czytelnika w inny świat. Pomimo szacunku i docenienia przeze mnie umiejętności tego autora, po żadną z jego pozycji nie sięgnęłam drugi raz.
Obecnie czytam literaturę fachową i bardzo mi się to nie podoba, bo mało w niej relaksu, a dużo przydatnych informacji.

Ostatnio przekonałam się do fantasy i "literatury przyszłości".
Pomimo że Lem wciąż jest dla mnie trudnym autorem, którego z premedytacją unikam (widać fantastyka naukowa, to nie moja działka), sięgam po tytuły współczesnych autorów.

Jeżeli zamknę w określonym gatunku moje zainteresowania czytelnicze - skłamię. Czytam różnie, bo muszę/powinnam, ale też czytam ciekawie i wartościowo, bo lubię.

Podsumowując.
Jestem czytelnikiem, który dobiera pozycje według potrzeby, a dla wyważenia chwyta w ciemno za cokolwiek. Przyznam się, że "cokolwiek" często wywołuje satysfakcję, lecz potrzeba poznania tematu w moim odniesieniu nie jest bez znaczenia.

Co mogłabym polecić innym?
Prostą zasadę - nie czytajcie czegoś, co Wam się nie podoba. Sięgajcie po książki, żeby Was relaksowały, bawiły, wprawiały w zadumę.
Z doświadczenia wiem, że dobra lektura, to taka, która jest warta zarwania nocy.

10

Czytam nie za często.  A jeśli już  to krótko. W książkach cenię tzw klimacik i humor. Czasem sposób pisania decyduje o moim wyborze. Mam takie lektury, do fragmentów których lubię powracać.

11

Chyba nigdy nie miałam takiego problemu. Moja/nasza biblioteczka jest bardzo bogata.
Książki kupujemy często, jest więc w czym wybierać.
Mamy z partnerem podobny gust czytelniczy, więc jest idealnie smile

Najczęściej sięgam po dobry kryminał, coś z literatury skandynawskiej, thrillery psychologiczne.
Lubię też biografie i książki historyczne.

12

Przede wszystkim kupuje książki, które już przeczytałam wypożyczone z biblioteki, a które mnie zafascynowały na tyle, że chciałabym je mieć i wracać do nich co jakiś czas.

13

Proces doboru kolejnych książek jest u mnie dość losowy, oczywiście mam ulubione gatunki. Przeglądam internet, znajomi coś polecą itp... Potem po pól roku sobie przypomnę że mi ktoś coś polecił i to sprawdzę.

14

Bardzo ciekawy temat!

Moja rodzina i znajomi wiedzą, że książka jest dla mnie najmilszym podarunkiem. W ten sposób nie tylko poznaję nowości, ale często też odkrywam "co gra w duszy" osoby, która mi tę a nie inną książkę ofiarowała. Czasem są to bardzo interesujące odkrycia ;-)

Mam to szczęście, że Biblioteka Publiczna znajduje się tuż obok mojego domu. Mogąc wypożyczyć pięć książek, zawsze wybieram najpierw trzy z moich ulubionych regałów, a kolejne dwie są "łutem szczęścia". Zdarza mi się często wziąć książkę ze stosika dopiero co odddanych przez jakiegoś czytelnika, jeszcze nie odłożonych na miejsce przez panie bibliotekarki. Bywa, że spacerując między półkami, zaintryguje mnie tytuł. Nigdy okładka. Dawniej korzystałam też z portalu "Biblionetka", ale dawno już tam nie zaglądałam. Teraz raczej przeglądam strony księgarni wysyłkowych, gdy poszukuję książek związanych z zawodem, który wykonuję, albo poluję na Allegro na moje prywatne "białe kruki". W ubiegłym miesiącu udało mi się zdobyć dwie książki, których wypatrywałam od lat!

15

Najczęściej zaglądam na portale typu "biblionetka" "lubimy czytać", po wybraniu gatunku,który mnie interesuje sprawdzam opisy i zawsze udaje się znaleźć coś ciekawego.Bardzo fajnie,że są takie miejsca w sieci.

16

Troszkę gatunek, np. romansów czy powieści politycznych nie cierpię z samego założenia.
W dalszej kolejności opis na odwrocie książki, o czym ona właściwie jest, czy mnie jakoś zaciekawi fabuła.
Dalej jakiś wpływ ma autor/ka - są tacy, których już poznałam, nie znoszę i już niczego ich czytać nie chcę, a są tacy, których przeczytam niezależnie od tego, o czym napiszą.
Polecenia znajomych, przyjaciół też mają dla mnie znaczenie, choćby dlatego, że lubię rozmawiać o książkach - ktoś przeczytał, podobało mi się albo nie, ja też przeczytam, spodoba mi się albo nie, będziemy mogli o tym pogadać. Żałuję, że tak mało osób ma profile czytelnicze na portalach typu lubimyczytac.pl (tzn nie mało w ogóle, ale mało z moich znajomych), bo lubię w ogóle podglądać, co w danym momencie ludzie czytają.
Na opinie na lubimyczytać też mają jakieś znaczenie, ale nie kluczowe.

17

Vian napisał/a:

Troszkę gatunek, np. romansów czy powieści politycznych nie cierpię z samego założenia.
W dalszej kolejności opis na odwrocie książki, o czym ona właściwie jest, czy mnie jakoś zaciekawi fabuła.
Dalej jakiś wpływ ma autor/ka - są tacy, których już poznałam, nie znoszę i już niczego ich czytać nie chcę, a są tacy, których przeczytam niezależnie od tego, o czym napiszą.
Polecenia znajomych, przyjaciół też mają dla mnie znaczenie, choćby dlatego, że lubię rozmawiać o książkach - ktoś przeczytał, podobało mi się albo nie, ja też przeczytam, spodoba mi się albo nie, będziemy mogli o tym pogadać. Żałuję, że tak mało osób ma profile czytelnicze na portalach typu lubimyczytac.pl (tzn nie mało w ogóle, ale mało z moich znajomych), bo lubię w ogóle podglądać, co w danym momencie ludzie czytają.
Na opinie na lubimyczytać też mają jakieś znaczenie, ale nie kluczowe.

Hehe, no racja, ja mam konto na lubimy czytać i fakt, jak pytam znajomych to podobno nie mają, tak nie chce im się, choć czytają też big_smile Szkoda, dlatego na LC raczej nieznajomi mnie sami zapraszają hehe i czerpiemy inspiracje też wink

18

a ja wybieram albo autorów, których znam i chcę przeczytać wszystko co napisali, albo tych, których polecili mi znajomi - główne kryterium wyboru.

19

Czytam dużo książek. Czym się kieruje przy wyborze? - różnie to bywa.
W zasadzie mam określoną tematykę a nawet czas w którym toczą się akcje.
Niektóre omijam........np ckliwe romanse Daniel Stihl (wystarczy przeczytać jeden), za literaturą fantasy również nie przepadam (z wyłączeniem Harego Pottera).

Ciekawe lektury podrzucają mi Panie z biblioteki, jedna z moich koleżanek, która podobnie jak ja uwielbia czytać.
Czasami buszuję po półkach bibliotecznych i wtedy opieram się na opisach z okładki - chyba tylko dwa razy się nacięłam i nie przeczytałam książki do końca.
Szperam również na forach czytelniczych i sugeruję się opiniami z dyskusji o przeczytanej książce.

Raja napisał/a:

Czytam dużo książek. Czym się kieruje przy wyborze? - różnie to bywa.
W zasadzie mam określoną tematykę a nawet czas w którym toczą się akcje.
Niektóre omijam........np ckliwe romanse Daniel Stihl (wystarczy przeczytać jeden), za literaturą fantasy również nie przepadam (z wyłączeniem Harego Pottera).

Ciekawe lektury podrzucają mi Panie z biblioteki, jedna z moich koleżanek, która podobnie jak ja uwielbia czytać.
Czasami buszuję po półkach bibliotecznych i wtedy opieram się na opisach z okładki - chyba tylko dwa razy się nacięłam i nie przeczytałam książki do końca.
Szperam również na forach czytelniczych i sugeruję się opiniami z dyskusji o przeczytanej książce.

Dużo bardziej interesująco/inteligentnie romantycznie od Danielle Steel pisuje Nicholas Sparks.

21

Nie mam jednego kryterium doboru książek. Odrzucam tylko gatunki, których nie lubię: sf, romanse (wątek romansowy w tle mi nie przeszkadza, tylko wtedy nie biorę się za książkę, gdy jest to wyłącznie romans).
Są autorzy, których kupuję w ciemno, czasem zachęci mnie recenzja w gazecie, czasem poleci ktoś ze znajomych, którzy mają wyrobiony gust czytelniczy, czasem przeczytam kawałek w księgarni i mnie zaciekawi.

22

Autor jeśli go znam, albo krótki zgrabny opis książki, czasem też recenzja.

23

Ja lubię polecanki od moich idoli, na przykład jak jakiś muzyk w wywiadzie książkę poleci smile

24

Czasem jest tak, ze osoba, która dobrze mnie zna, mówi "Przeczytaj koniecznie!Tobie na pewno się spodoba!" - więc czytam smile

25

MNie musi coś zaintrygować. Zwykle albo czytam cos z polecenia znajomego, ale właśnie jak usłyszę wywiad z autorem ,albo ciekawą recenzję wypowiedż dotycząca ksiazki. Tak było z Mellerem - Między wariatami i tak jest z Powieścią Miasto 44 M. Mastelarza. Jakoś tydzien temu usłyszałem kawałek wywiadu w radiu i wiedziałem, że tę książkę musze kupić i kupię.

26

SmartGuy napisał/a:

MNie musi coś zaintrygować. Zwykle albo czytam cos z polecenia znajomego, ale właśnie jak usłyszę wywiad z autorem ,albo ciekawą recenzję wypowiedż dotycząca ksiazki. Tak było z Mellerem - Między wariatami i tak jest z Powieścią Miasto 44 M. Mastelarza. Jakoś tydzien temu usłyszałem kawałek wywiadu w radiu i wiedziałem, że tę książkę musze kupić i kupię.

Oooo, książka ma się też pojawić? Nie słyszałam. Jak coś historycznego, to pewnie sięgnę, albo sprezentuję bratankowi na urodziny.

Jeżeli chodzi o moje wybory, to głównie kupuję książki pod wpływem impulsu. Ostatnio tak wpadła mi w ręce "Alicya" mało znanego autora, Snecala (swoją drogą, bardzo polecam) i nie żałuję. Czasami jednak zdarza się, ze w taki sposób kupię jakąś słabą książkę, której potem nie chcę mi się czytać. Na szczęście, coraz częściej przed zakupem zaglądam na lubimyczytać.pl i nie rozczarowywuję się za bardzo smile

27

lucyfear napisał/a:
SmartGuy napisał/a:

Oooo, książka ma się też pojawić? Nie słyszałam. Jak coś historycznego, to pewnie sięgnę, albo sprezentuję bratankowi na urodziny.

Jeżeli chodzi o moje wybory, to głównie kupuję książki pod wpływem impulsu. Ostatnio tak wpadła mi w ręce "Alicya" mało znanego autora, Snecala (swoją drogą, bardzo polecam) i nie żałuję. Czasami jednak zdarza się, ze w taki sposób kupię jakąś słabą książkę, której potem nie chcę mi się czytać. Na szczęście, coraz częściej przed zakupem zaglądam na lubimyczytać.pl i nie rozczarowywuję się za bardzo smile

Podopbnie jak film hisotria fabularna na tle wojny, a głównie powstania warszawskiego. Jak masz możliwość włącz jutro pin koło 11, audycja człowiek z popkultury, Kamil Śmiałkowski ma o niej mówić, ja słucham prawie co tydzień i zawsze to, co tam jest jest godne uwagi, nawet seriale wink

28

Ja kieruję się opisem na okładce z tyłu - ewentualnie idę ciurkiem za autorem którego książkę przeczytałam i która mi się spodobała. Czasami wybieram książkę przez inspirację inną książką lub filmem. Przykladowo z opisu na okładce wybrałam "Oczarowanie" Carda, spodobała mi się więc sięgnęłam po inne książki carda. Z inspiracji często sięgam po klasykę - np. już nie pamietam w jakim serialu komediowym było nawiązanie do szkarłatnej litery i wtedy sięgnęlam po tą książkę, albo jak w poradniku psychologicznym było odwołanie do "Idioty" Dostojewskiego. Rzadziej czytam z polecenia, ale też się zdarza jeśli temat mnie interesuje.

29

A ja na to Miasto nabieram coraz większej ochoty, przeczytałam wywiad z autorem i stwierdzam, że książka może być dobrym uzupełnieniem filmu (de facto, na który idę właśnie z moim bratankiem, młodym miłośnikiem historii:)
Premiera jutro, więc zapewne zajrzę do Empiku i poczytam co piszą na okładce, tak jak radzi maga164.
Jeżeli chodzi o klasykę literatury, to muszę sporo nadrobić, bo jakoś czasy liceum zniechęciły mnie do poznawania czy to Dostojewskiego, czy Prusa hmm

30

Hmm, raczej nie miewam takich dylematów. Mam swoje ulubione gatunki i zwykle kieruję wzrok właśnie w tę stronę.
O wyborze książki decyduje często opis, rzadziej opinia innych, czy reklama- lubię wyrabiać sobie własne zdanie na temat danej lektury.

31

Antje napisał/a:

Hmm, raczej nie miewam takich dylematów. Mam swoje ulubione gatunki i zwykle kieruję wzrok właśnie w tę stronę.
O wyborze książki decyduje często opis, rzadziej opinia innych, czy reklama- lubię wyrabiać sobie własne zdanie na temat danej lektury.

Ja właśnie nie trzymam się jednego gatunku. Już nieraz przekonałem się, ze nawet ksiażka adresowana do nastolatek - dziewcząt moze okazać się ciekawa. W ten sposób wciągnąłem się w kroniki rodu Lacey i Igrzyska smierci - po rekomendacji siostry czy dziewczyny, przecież normlanie nawet bym na te tytuły nie spojrzał tongue

Kieruję się swoim nastrojem smile. Jeśli mam ochotę na psychologiczną, cięższą lekturę właśnie taką wybieram. A gdy chcę się odmóżdżyć pada na literaturę dla młodych dziewcząt (np. Plotkara) i doskonale się bawię smile.

33

lucyfear napisał/a:

A ja na to Miasto nabieram coraz większej ochoty, przeczytałam wywiad z autorem i stwierdzam, że książka może być dobrym uzupełnieniem filmu (de facto, na który idę właśnie z moim bratankiem, młodym miłośnikiem historii:)
Premiera jutro, więc zapewne zajrzę do Empiku i poczytam co piszą na okładce, tak jak radzi maga164.
Jeżeli chodzi o klasykę literatury, to muszę sporo nadrobić, bo jakoś czasy liceum zniechęciły mnie do poznawania czy to Dostojewskiego, czy Prusa hmm

Faktycznie klasyka przerabiana w szkole moim zdaniem często jest czytana za wcześnie. Do pewnych powieści trzeba dojrzeć, żeby lepiej je zrozumieć. Nie wiem czy już dotarłaś do księgarni, ale jak coś, to ja książkę Marcina Mastalerza już czytałam i też mogę z czystym sumieniem polecić. Bardzo ciekawe uzupełnienie filmu, bo w kinie wiele rzeczy mi umknęło, można lepiej poznać losy bohaterów, ale też ich rodzin przed wojną itp. Jakbyś chciała się czegoś jeszcze dowiedzieć o tej książce to pytaj, chętnie odpowiem. A co do wyboru książek, to będę mało oryginalna, ale faktycznie jakiś impuls. Coś musi mnie zaintrygować, lubię sięgać po tytuły z polecenia szczególnie jeśli polecają moi dobrzy znajomi bo wtedy mam gwarancje, że będzie to coś dobrego.

34

To zależy praktycznie od wszystkiego wink Często wybieram po opisie, po okładce nawet, po recenzjach albo z ulubionego gatunku

35

A czy czytacie książki ze znanych wydawnictw, czy tych niszowych też?

36

U mie ostatnio decyduje łatwość dostępu do książki w wersji elektronicznej oraz bezpłatnej big_smile

Doszłam do wniosku, że jest tyle doskonałej literatury bezpłatniej (nie pitackich plików, ale po prostu darmowych, dzieł, których prawa autorskie juz wygasły) , że mi życia braknie żeby to przeczytać.

37

Catwoman napisał/a:

A czy czytacie książki ze znanych wydawnictw, czy tych niszowych też?

Dla mnie nie ma to jakiegoś znaczenia w podejmowaniu decyzji czy sięgnąć po książkę. Wiadomo, że znane wydawnictwa lepiej się promują, bo mają większe budżety itp. Jeśli ktoś poleca mi książkę niszowego wydawnictwa to też chętnie sięgnę. Mam na półce tomik poezji Piotra Macierzyńskiego "Tfu, tfu", który kiedyś dostałam.

38

Generalnie wybieram książki  z gatunków które lubię albo autorów których książki mnie interesują. Jednak czasami wybieram bo ktoś mi poleci albo żeby sie przekonać że z tego gatunku to mi się nie spodoba. Tak było z książką o Jakubie Wędrowyczu - sprawdziłam i tak jak myślałam od początku nie podobała mi się.
Wspomniana tu powieść Miasto 44 musiała się znaleźć w moich rękach. I myślę że po opisie na okładce czy po tym jak została wydana wielu zainteresuje.

39

Marika30 napisał/a:

Wspomniana tu powieść Miasto 44 musiała się znaleźć w moich rękach. I myślę że po opisie na okładce czy po tym jak została wydana wielu zainteresuje.

Mnie zainteresowała wcześniej i muszę powiedzieć, że warto było. Powiem więcej - spodobała mi się bardziej niż film, pochłonęłam ją w ciągu kilku dni, nikt nie pisał o wojnie tak realistycznie, ale i interesująco.
A propos wojny, ostatnio właśnie kupiłam Dziewczyny z Powstania, trochę ze względu na tematykę, a trochę właśnie na okładkę - piękną panią na niej mamy smile

40

Dziewczyn z Powstania jeszcze nie czytałam, ale skoro polecasz to sięgnę. Powieść Marcina Mastalerza przeczytałam na początku września jak tylko się pojawiła. Nie umiem wybrać czy lepsza książka czy film bo każde medium rządzi się swoimi prawami. Książka jest zawsze bliższa bo angażuje wyobraźnie, ale sama takich efektów bym nie wymyśliła. A co zadecydowało, że ją przeczytałam? Ładne wydanie, a podobno książki po okładce się nie ocenia ;-)

41

Ja czytam tylko te z literatury chrzescijanskiej :-)

42 Ostatnio edytowany przez femte (2014-10-01 10:33:46)

Tez mi sie zdarza, na zasadzie audiatur et altera pars. I zeby sie troche posmiac. Najlepszym zrodlem wiedzy o dobrych ksiazkach, I zarazem dostarczycielem jest moja siostra. Ostatnio mi dala;'Angela's ashes ' Francisa McCourt. Wlasnie czytam, swietne.

43

Różnie, czasami recenzje profesjonalistów/czytelników,czasami opinie członków rodziny/znajomych, a czasami po prostu okładka przykuje wzrok, zafascynuje, i zaczynam czytać.

44

U mnie najczęściej są to opinie znajomych lub opis samej książki, jeśli jest powiązany choć trochę z moim życiem/zainteresowaniami - to biorę wink

45

1. mam swoich ulubionych autorów których poczynania śledzę i zawsze kupuję ich książki (ich profile fb pomagają)
2. polecenia znajomych moli książkowych
3. inspiracje z for internetowych
4. jak widzę coś w dobrej cenie to zawsze czytam opis i jak mnie zachęci to kupuję

i ostatnio wyjątkowa sytuacja - zakupiłam "starość aksolotla" po obejrzeniu filmiku promującego smile

ja tez ja tez,
Dukaj super-polecam, a 10zl za nowosc wydawnicza to jak prezent pod choinka

Posty [ 46 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Książki - co decyduje o Twoim wyborze?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024