12 małych papryk (może być odmiana tzw. pomidorowej, albo zwykła kolorowa tylko dość mała, by zmieściła się przez otwór w słoiku)
1/4 średniej wielkości kapusty
2 ząbki czosnku
koperek zielony lub suszony
sól
Zalewa:
5 szkl. wody
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
1 łyżeczka soli
kilka ziaren ziela, pieprzu
kilka listków laurowych
Kapustę poszatkować, zasolić warstwami i zasolić. Zostawić na godzinę. Dobrze odcisnąć sok, dodać rozdrobniony czosnek (wg uznania), koperek i ewentualnie sól do smaku. Dobrze wymieszać.
Papryki umyć, odciąć ogonki i zrobić w tym miejscu małe otwory przez które trzeba wyjąć pestki (ostrożnie żeby nie rozerwać papryki), do takich papryk "upchać" kapuściane nadzienie o otwory założyć kawałkiem papryki, tak by nadzienie nie uciekło podczas gotowania.
Układać papryki ciasno w sloikach. Najlepiej w takich pękatych. Do litrowego mieściłam 3-4 sztuki).
Przygotować zalewę (zagotować składniki) i zalać paprykę. Pasteryzować 15-20 min, w zależności od wielkości.
Smakuje rewelacyjnie, a jak wygląda!!!
Moim zdaniem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej papryki w occie!
Przepis brzmi smakowicie
, myślę, że doskonale sprawdzi się nawet jako dodatek do wykwintniejszego obiadu. W ubiegłym roku wkładałam paprykę do słoików, szkoda, że wcześniej nie natknęłam się na tę propozycję.
Mmmmmmm...brzmi przepysznie. Uwielbiam faszerowaną paprykę, ale z kapustą.... jeszcze nie jadłam. Jadłam sałatkę z papryki i kapusty, ale w takiej wersji nigdy. Z pewnością wypróbuje przepis. ![]()
12 małych papryk (może być odmiana tzw. pomidorowej, albo zwykła kolorowa tylko dość mała, by zmieściła się przez otwór w słoiku)
1/4 średniej wielkości kapusty
2 ząbki czosnku
koperek zielony lub suszony
sól
Zalewa:
5 szkl. wody
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
1 łyżeczka soli
kilka ziaren ziela, pieprzu
kilka listków laurowych
Kapustę poszatkować, zasolić warstwami i zasolić. Zostawić na godzinę. Dobrze odcisnąć sok, dodać rozdrobniony czosnek (wg uznania), koperek i ewentualnie sól do smaku. Dobrze wymieszać.
Papryki umyć, odciąć ogonki i zrobić w tym miejscu małe otwory przez które trzeba wyjąć pestki (ostrożnie żeby nie rozerwać papryki), do takich papryk "upchać" kapuściane nadzienie o otwory założyć kawałkiem papryki, tak by nadzienie nie uciekło podczas gotowania.
Układać papryki ciasno w sloikach. Najlepiej w takich pękatych. Do litrowego mieściłam 3-4 sztuki).
Przygotować zalewę (zagotować składniki) i zalać paprykę. Pasteryzować 15-20 min, w zależności od wielkości.
Smakuje rewelacyjnie, a jak wygląda!!!
Moim zdaniem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej papryki w occie!
Ale mnie teraz naszło na te Twoje paryczki , ja zawsze robiłam w zalewie octowej a tu coś nowego - dziękuję .