Koszt budowy domu a jego metraż - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Koszt budowy domu a jego metraż

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Koszt budowy domu a jego metraż

Witam,

ogólnie jesteśmy na etapie budowy domu jednorodzinnego z użytkowym poddaszem o metrażu 160m2. Budujemy systemem gospodarczym, projekt poddany został zmianom, tak więc raczej nie sugerujemy się kosztami podanymi przez projektanta.
Ciekawi mnie opinia innych budujących, którzy budują "tanim kosztem", czy faktycznie wasze poniesione koszty równają się tymi " średnimi" podanymi przy projektach?

Dom ma 160m2, 2st. garaż, kotłownia ok 9m2, 1 pokoik 10m2 +salon z jadalnią 35m2, kuchnia 11m2, mała łazienka 2,8m1 oraz spiżarnia i schowek 3,5m2 (razem). Poddasze jest -niestety- duże (przez to, że w bryle domu jest 2st garaż i duża kotłownia): 4 sypialnie, 1 łazienka, pralnia/suszarnia, garderoba. Raczej nie myślimy o wykończeniu góry (ewentualnie pralnia i pokój dziecku).
Jak myślicie jest szansa "wyrobienia" się z budową i wykończenia dołu w 250tyś?
Według was do duży dom?
Mamy małą działkę, na której nic już obok nie moglibyśmy postawić (garaż, czy jakiś schowek na narzędzia ogrodnicze, kosiarkę). Dlatego wszystko musiało być w jednej bryle domu..

Proszę o Wasze opinie i sugestie, czego możemy się spodziewać? smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Koszt budowy domu a jego metraż

Dom ma być podpiwniczony? Mam na myśli piwnice wkopane w ziemię. Czy też garaż i kotłownia mają być na poziomie ziemi?
Prace ziemne są bardzo kosztowne.

3

Dom nie jest podpiwniczony. Garaż i kotłownia na jednym poziomie z salonem itd

4

Skoro dom nie jest podpiwniczony, to już jest duża oszczędność na pracach ziemnych.

zagubionazosia napisał/a:

Ciekawi mnie opinia innych budujących, którzy budują "tanim kosztem", czy faktycznie wasze poniesione koszty równają się tymi " średnimi" podanymi przy projektach?

Budowaliśmy systemem gospodarczym i koszty wyszły niższe od wskazywanych jako średnie.
Jednak mieliśmy szczęście do wykonawców. Nie trzeba było poprawiać prac, czy też wykonywać ich na nowo. Wiem, że niektórzy znajomi borykali się z takimi problemami.

Jak myślicie jest szansa "wyrobienia" się z budową i wykończenia dołu w 250tyś?

Tu nie pomogę, bo nie orientuję się w aktualnych cenach materiałów (budowaliśmy kilkanaście lat temu).

Według was do duży dom?

Średni.

5

Luc a mogę wiedzieć jaki metraż budowaliście i mniej więcej poniesiony koszt? Budowaliście mniejszy dom?

6

Luc a mogę wiedzieć jaki metraż budowaliście i mniej więcej poniesiony koszt? Budowaliście mniejszy dom?

Dom jest sporo większy - ok. 300 m.
Nie wiem czy da się porównać poniesione koszty. Tak jak pisałam budowaliśmy kilkanaście lat temu. Inne były ceny materiałów i robocizny.
Jeżeli jednak chcesz porównać, to dopiero jak wróci mój mąż. Ja nie mam kompletnie głowy do rachunków wink

Podobnie jak Ty, my też wykończyliśmy najpierw dół, a górę wykańczaliśmy już mieszkając.
Przyznam, że nie była to komfortowa sytuacja. Nawet nie chodzi o powierzchnię (bo dół jest wystarczająco duży), tylko o mieszkanie "na placu budowy", ciągle kręcących się robotników, ciągły nieporządek etc.
Ale dało radę smile

7

O to faktycznie metraż dużo większy smile
Nam zależy na czasie, by w miarę szybko się wprowadzić, mieszkamy w jednym pokoju we 4rkę i naprawdę czasem idzie oszaleć smile Dlatego dół myślimy wykończyć i się wprowadzić a góra.. niestety musi poczekać smile

8

Realnie koszt budowy waha się między 2000-2500 zł/m2. Koszt budowy takiego domu 160 m2 to więc ok. 320-400 tys. zł. Teoretycznie więc 250 tys. pozwoliłoby na sfinansowanie 2/3 budowy. Diabeł tkwi w szczegółach. Czy wyposażenie domu (meble, AGD) macie czy musicie kupić. Co musicie zrobić z rzeczy zewnętrznych (woda, gaz, prąd, ścieki, dojazd). Ja się wprowadziłem niedawno do domu, gdzie zostało mi jeszcze sporo upierdliwych rzeczy do zrobienia. Parter mam w zasadzie gotowy poza drzwiami wewnętrznymi. Poddasze gotowe poza łazienką i drzwiami. Mam piwnicę pod całym domem ale zagospodarowanie jej pozostawiam na później, choć tynki i jastrychy mam tam zrobione. Nawet ściany pomalowałem ale to po to żeby nie pyliły. Mam nieskończoną elewację (ostatnia warstwa tynku plus trochę okładzin), brak utwardzonego dojścia (trzeba się zaprzyjaźnić z paroma deskami). Garaż mam osobno ale w stanie surowym, zadaszony ale brak stolarki, tynków, posadzki.
Da się funkcjonować ale trzeba przywyknąć do kurzu i błota. Co parę tygodni jakiś kolejny fachowiec wpada zrobić kolejną rzecz więc znowu trzeba potem porządnie sprzątać. No ale coś za coś.

9

Snake yikes To mnie przeraziłeś .. Ale lepiej może faktycznie zakładać wyższe kwoty i się miło rozczarować niż potem łapać się z przerażeniem za głowę? ..
250tyś- chodzi ci o 2/3 samej budowy bez wykończenia tak?

Media mamy wszystkie podciągnięte, więc koszt odpada (Domek będzie stał koło domu moich rodziców). Narazie mamy fundamenty i zaczynają iść mury. Długa droga przed nami.

10

Dzięki za orientacyjne koszty.
My też powoli przymierzamy się do budowy. Póki co jeszcze długa droga przed nami. Na razie wybraliśmy kilka projektów z pracowni Dobre Domy i kompletujemy dokumenty do kredytu.
No i czytam, czytam, czytam, żeby uczyć się na doświadczeniach innych.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Koszt budowy domu a jego metraż

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024