Na Co mamy uważać
Na Papieża i księży?Czy zastanawialiście sie o jakich ludzi tu chodzi??
Ewangelii św. Mateusza 7: 15-16
Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w odzieniu owczym, wewnątrz zaś są wilkami drapieżnymi!
Ewangelii św. Mateusza 23: 6-10
Lubią też pierwsze miejsca na ucztach i pierwsze krzesła w synagogach. I pozdrowienia na rynkach i tytułowanie ich przez ludzi: Rabbi. Ale wy nie pozwalajcie się nazwać rabbi, bo jest tylko jeden - Nauczyciel wasz, Chrystus, a wy wszyscy jesteście braćmi. Nikogo też na ziemi nie nazywajcie swoim ojcem; albowiem jeden jest Ojciec wasz, Ten w niebie
Ewangelia św. Marka 12: 38-41
I mówił w nauczaniu swoim : Wystrzegajcie się uczonych w piśmie, którzy chętnie chodzą w długich szatach i lubią pozdrowienia na rynkach. I pierwsze krzesła w synagogach i pierwsze miejsca na ucztach. Którzy pożerają domy wdów i dla pozoru długo się modlą: tych spotka szczególnie surowy wyrok.
To tyle cytatów, teraz jak ja to rozumiem, zacznę od przytoczonej Ewangelii św. Mateusza, który ostrzega nas przed fałszywymi prorokami lubiącymi pierwsze miejsca w synagogach i na ucztach, oraz pierwsze miejsca w kościele. Wedle mojej opinie (nie obrażając nikogo) jest to opis księży osobiście nic mi zlego nie zrobili no ale o kogo moze tu chodzić, Kawałek dalej św. Mateusz wspomina, aby nie nazywać nikogo ojcem, bo Ojciec jest tylko jeden, a przecież papieża nazywamy Ojcem Świętym. Święty Marek kontynuuje temat, pisząc abyśmy wystrzegali się uczonych w piśmie, chodzących w długich szatach ..
O co tak naprawde chodzi...
co o tym sądzicie?