Okresowa ocena pracowników - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Okresowa ocena pracowników

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1

Temat: Okresowa ocena pracowników

Czy w firmach, w których pracujecie istnieje system ocen pracowniczych ? Jeśli tak to jak wygląda sam proces oceny i przede wszystkim jak Wy go osobiście odbieracie. Czy uważacie, że ma on później realne przełożenie na podejmowane przez kadrę zarządzającą decyzje?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Okresowa ocena pracowników

U mnie z tą oceną jest różnie. Tam, gdzie mam umowę jako psycholog nie mam z tym do czynienia.

Natomiast w szkole językowej, w której pracuję jest opracowany cały system weryfikowania i oceniania metod pracy. Zaczynając od tego, że na każdy poziom metody językowej należy zrobić osobne szkolenie. A na szkolenie z kolei trzeba przygotować lekcję obejmującą wybrane zagadnienia (np. przydzielają str. 5-7 w książce). Jestem zobowiązana uczestniczyć przynajmniej w jednym szkoleniu rocznie, a co dwa lata muszę pojawić się na ogólnopolskiej konferencji dla nauczycieli.
W międzyczasie odbywają się niezapowiedziane wizytacje lekcji przez trenerów, którzy wystawiają później odpowiednią adnotację.
Do wizytacji jest też uprawniona szefowa mojego centrum i dowolnie wskazany przez nią pracownik, a ktokolwiek przyjdzie na zastępstwo poprowadzić za mnie lekcję może równie dobrze przetestować moich uczniów.
W razie, gdyby dzieci miały braki w wiedzy nauczyciela wystawia się na szereg wizytacji wink
Krótko mówiąc: strach się bać... smile

Jak to się przekłada na decyzje? Teraz ja zajmuję się sprawami dydaktycznymi i ja wizytuję, poprawiam, doradzam, co by tu zmienić. Nigdy nie zasugerowałam zwolnienia, ale zdarzyło się, że dziewczyna, która pracowała jako lektorka razem ze mną w zeszłym roku "opuściła" swoje dzieciaki w nauce tak bardzo, że nijak można było to naprawić. Późno się zorientowaliśmy, bo długo nie miała żadnej wizytacji. W tym roku już nie pracuje, więc jak widać kiepskie wyniki skutkują nie przedłużeniem współpracy.
A co do decyzji w sprawie wypłat czy premii to szefowa nagradza raczej zaangażowanie niż efekty rzadkich w końcu wizytacji smile

3 Ostatnio edytowany przez marta_t (2009-09-22 10:40:28)

Jest co dwa lata... pracuje się normalnie, jak zawsze a ten kto ma ocenić- ocenia. Taka ocena może nawet wpłynąc na zatrudnienie, a raczej zwolnienie, jeśli słaba powtórzy się bodaj  dwa razy, jeśli jest ok, można liczyć na podwyżkę, z tym, że to już zależy od dyrektora Twojej komórki organizacyjnej.

To z tego co zaobserwowałam, sama jeszcze takiej nie miałam.

4

yvette myślę, że w szkołach system oceniania jest dość specyficzny i znacznie odbiega od tego co serwują wszystkie książki na temat ocen pracowniczych, nie sądzisz?

marta_t czy tak właśnie wygląda ocena okresowa pracowników w firmie gdzie pracujesz czy taka jest obiegowa opinia ?

5

Wiesz co, nie znam żadnej szkoły, w której kontrola byłaby tak rozbudowana jak w Helen Doron właśnie.
Korzystają uczniowie, to na 100%.

A jak to jest u Ciebie, Lena?

6

w mojej firmie też jest taki system oceniania pracowników co roku a pracuję w zakładzie produkcyjnym, więc nie wiem co jest za sens żeby oceniać pracowników fizycznych
na ocenę wpływa m.in. ilość przebytych dni na chorobowym, ilość stanowisk na jakich dany pracownik potrafi pracować itd.
dla mnie to trochę bez sensu, bo czasem życie płata różne figle i np. przez chorobowe bardzo mocno leci ocena roczna w dół

7

Na nasza ocene w mojej pracy wplywa wiele czynnikow.
U nas jest to tak,ze wpierw my sie oceniamy a potem nasza szefowa ocenia.dla mnie osobiscie to smiészne.Do niczego sie to nie liczy,tylko iles papieru sie marnuje

8

yvette w mojej firmie niestety nie ma okresowej oceny pracowników, ale właśnie pojawiła się koncepcja żebym ją stworzyła. Zatem moje wiedza na ten temat jest czysto teoretyczna plus wiem jak to wygląda u mojego mężczyzny w pracy (mają podobny schemat postępowania jak u mon61, tyle że u nich przekłada się to potem na konkretne działania).
To co pisze nancymw to jest dla mnie jakaś farsa a nie ocena pracownicza.

Myślę, że dobra ocena to przede wszystkim wyjście od analizy kompetencji niezbędnych na danym stanowisku pracy. Potem zaś gruntowna ocena stopnia ich posiadania zarówno przez samego pracownika jak i jego bezpośredniego przełożonego, co w konsekwencji ma zaowocawć konkretnymi celami do osiągnięcia, obszarami nad którymi trzeba popracować, jak też np. perspektywą awansu, podwyżki, premii itp.

9

Jak wyglada proces takiej oceny?

10

Okresowe oceny pracownika powinny być częścią szerszego procesu zarządzania wydajnością, który obejmuje regularne monitorowanie postępów pracownika. Regularne spotkania kontrolne, w których omawia się postępy w realizacji celów i monitoruje plan rozwoju, mogą być pomocne w śledzeniu postępów pracownika.

Ważne jest, aby okresowa ocena pracownika była oparta na obiektywnych kryteriach i informacjach, a także była uczciwa, konstruktywna.

https://ofio.pl/katalog-firm/97384/rodz … racownika/

Na tej stronie w artykule opisane są rodzaje i zalety okresowej oceny pracownika/

11

Świat dużych firm coraz bardziej odchodzi od ocen okresowych.
Niestety, w praktyce okazało się, że w większości przypadków taki proces polega na tym, że przełożony przygotowuje taką ocenę na zakończenie roku i tylko raz spotyka z pracownikiem - nie dając mu / jej w ciągu roku żadnej szansy na dyskusję o postępach oraz ewentualnych tematach, które wymagają poprawy. Wielu przełożonych nie m też odpowiednich umiejętności przekazywania tzw. konstruktywnego feedbacku i tak naprawdę tego unika.
A poza tym wszystko zaczyna się w momencie ustalania celów na dany rok lub okres. Jeżeli ten krok nie został właściwie wykonany, to potem ocena mija się z celem. Pracownik będzie zawsze na straconej pozycji jeżeli cele były nieprecyzyjne, nierealne lub wymuszone (zamiast uzgodnione).

12

danielasawka napisał/a:

Okresowe oceny pracownika powinny być częścią szerszego procesu zarządzania wydajnością, który obejmuje regularne monitorowanie postępów pracownika. Regularne spotkania kontrolne, w których omawia się postępy w realizacji celów i monitoruje plan rozwoju, mogą być pomocne w śledzeniu postępów pracownika.

Ważne jest, aby okresowa ocena pracownika była oparta na obiektywnych kryteriach i informacjach, a także była uczciwa, konstruktywna.

https://ofio.pl/katalog-firm/97384/rodz … racownika/

Na tej stronie w artykule opisane są rodzaje i zalety okresowej oceny pracownika/

Zgadzam się z Tobą danielasawka. Chętnie poczytam artykuł, który podrzuciłaś. Ostatnio przewija się dosyć mocno temat syndromu oszusta, o którym wspomniano tutaj https://glamstyle.pl/lifestyle/ Miał ktoś do czynienia z podobnym zjawiskiem ?

13

Wg badań na Syndrom Oszusta w XXI wieku cierpi już 70% zapracowanego społeczeństwa świata zachodniego - bez względu na płeć, zawód czy wykształcenie. Przy takiej skali można więc powiedzieć, że niemalże każdy już się z tym spotkał - u siebie lub u osób, które zna

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Okresowa ocena pracowników

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024