Co myślicie na temat imienia Nikita. Czy można nazwać chłopca Nikitą?
Chruszczow miał tak na imię.
I co z tego mi się te imię np bardzo podoba tak nazywała się chociażby bohaterka filmu i serialu.
I co z tego
Nic z tego, poza tym, że tak mi się to imię kojarzy.
5 2014-06-22 21:59:22 Ostatnio edytowany przez Katia_1 (2014-06-22 22:02:02)
luc, wiem o tym, tylko wydaje mi sie ze w Polsce ludzie mysla ze to imie zenskie nie znajac pochodzenia tego imienia.
Jeżeli ktoś ma choć blade pojęcie o historii, to Chruszczowa powinien kojarzyć.
A to facet był.
Jeżeli ktoś ma choć blade pojęcie o historii, to Chruszczowa powinien kojarzyć.
A to facet był.
Np. moj syn ma na imie Nikita. I bardzo czesto spotykam takich ludzi, ktorzy robia duze oczy, jak mowie ze moj syn nazywa sie Nikita. Ja jestem z Bialorusi. Kiedy pierwszy raz przyjechalam do Polski, to bylam w szoku, kiedy wszyscy na okolo mi mowili, jak moglam tak nazwac syna, bo to jest imie zeskie.
A tetaz martwie sie tylko o syna, bo nie wiem co bedzie jak pojdzie do szkoly.
Skoro jesteś z Białorusi, to imię nie powinno dziwić. Dzieci powinny je przyjąć normalnie. Rodzicom dzieci w wieku przedszkolnym także nie będzie się kojarzyć z towarzyszem Chruszczowem, bo zwyczajnie za młodzi są (pewnie wielu z nich nawet nie kojarzy, że było coś takiego jak Związek Radziecki...)
Może ludziom wydawać się, że to jest imię męskie, bo akurat w Polsce tylko imiona żeńskie kończą się na literę "a". Męskie kończą się spółgłoską.
Myślę, że wystarczy podkreślać z duma narodowość syna, przedstawiać ją jako jego atut i oryginalność a problemu z niskim poczuciem wartości z powodu imienia nie powinno być.
Syn mówi po białorusku?
9 2014-06-22 22:55:29 Ostatnio edytowany przez Katia_1 (2014-06-22 23:00:10)
Skoro jesteś z Białorusi, to imię nie powinno dziwić. Dzieci powinny je przyjąć normalnie. Rodzicom dzieci w wieku przedszkolnym także nie będzie się kojarzyć z towarzyszem Chruszczowem, bo zwyczajnie za młodzi są (pewnie wielu z nich nawet nie kojarzy, że było coś takiego jak Związek Radziecki...)
Może ludziom wydawać się, że to jest imię męskie, bo akurat w Polsce tylko imiona żeńskie kończą się na literę "a". Męskie kończą się spółgłoską.
Myślę, że wystarczy podkreślać z duma narodowość syna, przedstawiać ją jako jego atut i oryginalność a problemu z niskim poczuciem wartości z powodu imienia nie powinno być.
Syn mówi po białorusku?
Syn ma rok i jeszcze nie mowi. Moj maz jest polakiem. Bardzo nam sie podoba te imie. W rodzinie meza na poczatku nie wszystcy przyjmowali imie Nikita dla chlopca. Ale teraz jest ok. Tylko teraz mnie nie pokoi, ze tyle ludzi na mnie patrza jak na warjatke, jak mowie, ze syn nazywa sie Nikita.
Tak, w Polsce imiona zeskie koncza sie na "a" . Tylko imie Nikita nie jest zeskim, w ogole to nie jest polskie imie.
Nie specjalnie samo imię mi się podoba.
Rzeczywiście, ze względu na skojarzenie z serialem oraz polskim systemem nadawania imion może być ciężko, ale IMHO to to, że dbasz o podtrzymywanie korzeni działa tylko na plus
. Absolutnie się nie przejmuj opinią ludzi!
To jak dziecko będzie czuło się ze swoim imieniem zależy od Was. Jak wyczuje, że w jakiś sposób wstydzicie się tego, że daliście mu tak na imię (a o Twoich wątpliwościach świadczy np. ten wątek) to intuicyjnie tez będzie wyczuwał, że coś może być nie tak...
Nadaliście synowi imię, które Wam się podoba i tego się trzymajcie. A dziwiącym się radze odpowiadać, że to nie ich sprawa.
Zresztą imienia i tak już nie zmienicie. Przynajmniej w Polsce.
Nie specjalnie samo imię mi się podoba.
Mnie też nie. Nie lubię wydziwiania.
Syn mówi po białorusku?
Niekoniecznie jest przeciez Jarema, Barnaba , samo imię jest w porządku.
nie ma innych polskich imion
?????
jak zdrabniać NIKITE ???? do chłopca : Niki ... ???
sorry ale mieszkamy w Polsce
....
16 2014-06-23 09:03:36 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2014-06-23 09:03:52)
Trzeba pamiętać, że imię, które wybierzemy, będzie towarzyszyło dziecku minimum do 18-ego roku życia.
Trzeba pamiętać, że imię, które wybierzemy, będzie towarzyszyło dziecku minimum do 18-ego roku życia.
Wybor imienia dla dziecka byl swiadomy. Chodzi o to, ze glupie ludzie nie znajac pochodzenia tego imienia potrafia mowic, ze Nikita jest zenskim imieniem. I nie jest to wazne, ze konczy sie na "a". Bo to nie jest imie polskie i nie mozna tu mowic czy konczy sie na "a" czy nie.
nie ma innych polskich imion http://fotus.pl/zdjecia/2014/06/23/fpzps4b93dd28.gif ?????
jak zdrabniać NIKITE ???? do chłopca : Niki ... ???![]()
sorry ale mieszkamy w Polsce http://fotus.pl/zdjecia/2014/06/23/demot-69-480.jpg ....
Bardzo dobrze wiem, ze mieszkamy w Polsce. Ale dla mnie i mojego meza bylo wazne, zeby nam te imie sie podobalo.
Tez moge zapytac dla czego nazywacie swoich dzieci Lenka, Ola, Natalia. Przeciez to nie sa polskie imiona. Nadajecie takie imie bo sie podoba. I mysle ze nikt Wam nie zadaje takie glupiego pytania " nie bylo innych polskich imion?"
To co napisalas swiadczy tylko i wylacznie o twojej glupocie.
Rzeczywiście, ze względu na skojarzenie z serialem oraz polskim systemem nadawania imion może być ciężko, ale IMHO to to, że dbasz o podtrzymywanie korzeni działa tylko na plus
. Absolutnie się nie przejmuj opinią ludzi!
:-)
Nadanie imienia NIkita chlopcu w Polsce, ktora jak wiadomo bardzo tolerancyjnym krajem jest, niepotrezbnie tylko skomplikuje jego pozniejsze zycie. Choc samo imie bardzo mi sie podoba, zastanowilabym sie, czy gra jest warta swieczki. Mam znajomą, ktora zmienila imie syna po kilku latach (bylo niepolskie i bardzo wyszukane), bo po prostu ciagle budzilo powszechne zdziwienie i nieustannie musiala sie z tego tlumaczyc - w koncu po prostu poczula sie zmeczona.
Cynicznahipo napisał/a:Trzeba pamiętać, że imię, które wybierzemy, będzie towarzyszyło dziecku minimum do 18-ego roku życia.
Wybor imienia dla dziecka byl swiadomy. Chodzi o to, ze glupie ludzie nie znajac pochodzenia tego imienia potrafia mowic, ze Nikita jest zenskim imieniem. I nie jest to wazne, ze konczy sie na "a". Bo to nie jest imie polskie i nie mozna tu mowic czy konczy sie na "a" czy nie.
Katia, ludzie pewnie kojarzą te imię z serialem :-)
Niepotrzebnie się oburzasz. Przecież gusta są różne i skoro Tobie się podoba imię NIKITA, to nie rozumiem, po co ten wątek.
22 2014-06-23 11:00:23 Ostatnio edytowany przez Katia_1 (2014-06-23 11:01:01)
Katia_1 napisał/a:Cynicznahipo napisał/a:Trzeba pamiętać, że imię, które wybierzemy, będzie towarzyszyło dziecku minimum do 18-ego roku życia.
Niepotrzebnie się oburzasz. Przecież gusta są różne i skoro Tobie się podoba imię NIKITA, to nie rozumiem, po co ten wątek.
Chcialam wiedziec co mysla inni ludzie na temat tego imienia. Moj wybor jest niezmienny niezaleznie od tego co mowia inni. Chodzi tylko o opinie.
Cynicznahipo napisał/a:Katia_1 napisał/a:Wybor imienia dla dziecka byl swiadomy. Chodzi o to, ze glupie ludzie nie znajac pochodzenia tego imienia potrafia mowic, ze Nikita jest zenskim imieniem. I nie jest to wazne, ze konczy sie na "a". Bo to nie jest imie polskie i nie mozna tu mowic czy konczy sie na "a" czy nie.
Niepotrzebnie się oburzasz. Przecież gusta są różne i skoro Tobie się podoba imię NIKITA, to nie rozumiem, po co ten wątek.Chcialam wiedziec co mysla inni ludzie na temat tego imienia. Moj wybor jest niezmienny niezaleznie od tego co mowia inni. Chodzi tylko o opinie.
Przypuszczam, że ile ludzi, tyle opinii. Bo to po prostu kwestia gustu.
Chodzi o to, ze glupie ludzie nie znajac pochodzenia tego imienia potrafia mowic, ze Nikita jest zenskim imieniem.
Ale czego się spodziewasz po ludziach, którzy w d... byli, g... widzieli, za to oglądają seriale?
Zawsze będą się czepiać - a to z powodu imienia, a to wyglądu, a to ciuchów nie takich jak trzeba... Twoim zadaniem jest wychować synka na pewnego siebie człowieka bez kompleksów - bo takim nikt nie ma odwagi dokuczać ![]()
Katia - skoro Twój syn ma już imię, to dyskusja czy się komuś podoba, czy nie, jest w gruncie rzeczy jałowa.
Skup się na tym, co już parę osób pisało - wychowaniu dziecka w taki sposób, aby nie czuło się z powodu imienia inaczej/gorzej (np. że to imię po grecku oznacza "niezwyciężony").
W Polsce jest trochę cudzoziemców, więc obcobrzmiące imiona chyba powoli przestają dziwić, a nawiązywanie do własnych korzeni (Słowian wschodnich) mnie się podoba.
W kazdym badz razie dziekuje wszystkim za odpowiedzi. ![]()
27 2014-06-23 13:09:17 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2014-06-23 13:12:31)
Imię jak imię, miałam kolegę o imieniu Mika dla mnie nie było w tym nic dziwnego. Ja bym tak dziecka nie nazwała, ale wyśmiewać nie będę. Ja syna nazwę Wolfgang albo Burzygniew i mam w nosie co ktoś sobie pomyśli. BTW teraz akurat dziwne imiona sporo ułatwiają bo jak ktoś ma w ręku 100 CV to nietypowe imię też przykuwa uwagę. Moim zdaniem trochę głupio brzmi bardzo obcobrzmiące imię z typowym polskim nazwiskiem. Typu Michael Kowalski, taki dziwoląg, ale co kto lubi ;P
I co z tego mi się te imię np bardzo podoba tak nazywała się chociażby bohaterka filmu i serialu.
I właśnie z tego powodu nigdy bym tak dziecka nie nazwała. Imie ma być dobre dla dziecka a nie tylko podobać się rodzicom - a to imię jest ryzykowne, może wzbudzać pozytywne emocje a może być powodem przytyków i złośliwości. Rodzic podejmuje ryzyko ale cenę zapłaci dziecko, dlatego ja osobiście odradzam.
29 2014-06-23 13:33:24 Ostatnio edytowany przez maga164 (2014-06-23 13:35:50)
Ba-Cha napisał/a:nie ma innych polskich imion http://fotus.pl/zdjecia/2014/06/23/fpzps4b93dd28.gif ?????
jak zdrabniać NIKITE ???? do chłopca : Niki ... ???![]()
sorry ale mieszkamy w Polsce http://fotus.pl/zdjecia/2014/06/23/demot-69-480.jpg ....
Bardzo dobrze wiem, ze mieszkamy w Polsce. Ale dla mnie i mojego meza bylo wazne, zeby nam te imie sie podobalo.
Tez moge zapytac dla czego nazywacie swoich dzieci Lenka, Ola, Natalia. Przeciez to nie sa polskie imiona. Nadajecie takie imie bo sie podoba. I mysle ze nikt Wam nie zadaje takie glupiego pytania " nie bylo innych polskich imion?"
To co napisalas swiadczy tylko i wylacznie o twojej glupocie.
Lenka (od Magdalena) i Aleksandra funkcjonują już od kilku stuleci w Polsce. Natalia funkcjonuje u nas krócej, ale jest imieniem powszechnie znanym. Biorąc pod uwagę że Twój syn ma korzenie białoruskie nie powinno nikogo dziwić atypowe imię.
Znam parę osób które pochodza zagranicy i dali dzieciom imie ze swojego ojczystego kraju a są teraz w Polsce. Nie widzę w tym nic dziwnego.
Lily89 napisał/a:Nie specjalnie samo imię mi się podoba.
Mnie też nie. Nie lubię wydziwiania.
Zjadło mi nie. Nie podoba mi się imię Nikita. Jest tyle ładniejszych.
zalozylam ten watek poniewaz chcialam zobaczyc czy potwierdzi sie teza ze w Polsce imie Nikita ze wzgledu na pewien serial, ktory byl emitowany w latach 90tych, ktory to zbudowal nieprawdziwy obraz ze imie Nikita to imie zenskie. Jak mi sie wydaje bohaterka serialu przyjela pseudonim Nikita i nie wiem czy mam racje ale ten pseudonim pochodzil wlasnie od imienia meskiego.
Dla wszystkich bioracych udzial w dyskusji Polakow i nie zalaczam ponizej odpowiedz na pewne zapytanie.
Pozdrawiam i dziekuje za dyskusje
"Z USC w Szczecinie do Rady nadeszło pytanie o to, czy dziewczynkom ? córkom obywateli polskich ? można nadawać imię Nikita, ostatnio bardzo popularne pod wpływem serialu, którego tytułowa bohaterka ma tak na imię. A oto odpowiedź sekretarz Rady:
Imię Nikita jest imieniem męskim. Choć jest to imię rosyjskie, to znane jest również w Polsce i rozpoznawane jest jako imię męskie właśnie, głównie za sprawą sławnych Rosjan ? Nikity Chruszczowa czy Nikity Michałkowa. W Polsce w 1995 roku nosiło je 40 osób ? wyłącznie mężczyzn.
Nie znam serialu ?Nikita?, którego ? jak Pani pisze ? tytułową bohaterką jest kobieta, trudno mi jednak wyobrazić sobie, by ktokolwiek z Polaków, słysząc imię Nikita, pomyślał, że chodzi o kobietę. Dodam, że nawet na stronach internetowych (choć nie są one oficjalnymi dokumentami, na które Rada Języka Polskiego się powołuje), zawierających wykazy różnych imion z całego świata (np. na www.behindthename.com), nie znalazłam informacji, że imię Nikita jest imieniem żeńskim. Uważam więc, że nie należy postępować wbrew tradycji, a tym byłoby nadawanie dziewczynkom imienia Nikita. Niebawem bowiem moglibyśmy się spodziewać próśb o zarejestrowanie dziewcząt o imionach Jarema czy Kosma.
2003 r.
Mnie akurat to imię podoba się bardzo... jak zresztą wiele innych rosyjskich imion
Faktem też jest, że zawsze kiedy słyszę to imię natychmiast staje mi przed oczami uśmiechniętą twarz Nikity Michałkowa
Nie wiem jak na Białorusi ale obecnie w Rosji, to imię nie jest chyba specjalnie popularne... Jak jest w rzeczywistości nie wiem, ale takie odnoszę wrażenie...
34 2014-06-23 23:20:02 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2014-06-23 23:22:25)
O ile nie mieszka się w Białorusi właśnie to imię Nikita nie podoba mi się i osobiście uważam je za wydziwianie, bo nie ma co ukrywać, raczej będzie się dziecko wyróżniać i mogą go spotkać niestety przez to nieprzyjemności, czego nie pochwalam, ale często niestety tak jest. Za to imię Nikita miała moja nieżyjąca już sunia, piesek mój kochany. To była właśnie sunia, a imię Nikita od tego filmu i tej wojowniczki "Nikita", moja siostra tak nadała, ale zdrabnialiśmy Niki po prostu
Tak że każda inna Nikita od tej pory kojarzyłaby mi się z psem, dla mnie takie imię do niej pasowało, ale dla dziecka no nie bardzo jakoś ![]()
Edit: Rozumiem, że Nikita jest męskie, a że ten serial to co innego. No, ale to było w naszej sytuacji imię dla psa, więc tutaj to nie razi, że suczka nazwana imieniem męskim tak naprawdę. No, ale w przypadku nadania temu imieniu dziecku to inna sprawa, racja.
Edit: Rozumiem, że Nikita jest męskie, a że ten serial to co innego. No, ale to było w naszej sytuacji imię dla psa, więc tutaj to nie razi, że suczka nazwana imieniem męskim tak naprawdę. No, ale w przypadku nadania temu imieniu dziecku to inna sprawa, racja.
No mnie jednak razi, nie chciałabym pójść do kogoś w gości i dowiedzieć się że pies/kot ma na imię Magda, czułabym się z tym źle.
Mnie się to imię podoba. Ważne abyście Wy jako rodzice przekazali mu pewność siebie i że wszystko jest ok, bo dziecko z początku oczekuje uznania ze strony rodziców. To bardzo ważny etap.
37 2014-06-24 09:25:00 Ostatnio edytowany przez Katia_1 (2014-06-24 09:28:08)
Mnie akurat to imię podoba się bardzo... jak zresztą wiele innych rosyjskich imion
Faktem też jest, że zawsze kiedy słyszę to imię natychmiast staje mi przed oczami uśmiechniętą twarz Nikity Michałkowa
Nie wiem jak na Białorusi ale obecnie w Rosji, to imię nie jest chyba specjalnie popularne... Jak jest w rzeczywistości nie wiem, ale takie odnoszę wrażenie...
Akurat teraz w Rosji i na Bialorusi to imie jest bardzo popularne.
Super ze tobie Volver to imie sie kojarzy z Michałkowym, to bardzo dobry rezyser.
O ile nie mieszka się w Białorusi właśnie to imię Nikita nie podoba mi się i osobiście uważam je za wydziwianie, bo nie ma co ukrywać, raczej będzie się dziecko wyróżniać i mogą go spotkać niestety przez to nieprzyjemności, czego nie pochwalam, ale często niestety tak jest. Za to imię Nikita miała moja nieżyjąca już sunia, piesek mój kochany. To była właśnie sunia, a imię Nikita od tego filmu i tej wojowniczki "Nikita", moja siostra tak nadała, ale zdrabnialiśmy Niki po prostu
Tak że każda inna Nikita od tej pory kojarzyłaby mi się z psem, dla mnie takie imię do niej pasowało, ale dla dziecka no nie bardzo jakoś
Do tej pory zadnych nieprzyjemnosci moje dziecko nie spotkalo. To ze Ci sie nie podoba to imie, to masz na to prawo, kazdy ma swoj gust. Zadnego wydziwiania tez nie widze, bo dla mnie to jest zwykle imie. Wiele rosyjskojezycznych osob maja takie imie.
Ludzie ktorzy beda dziwnie reagowac na imie Nikita, to teraz nie bede zwracac na nich uwagi i to tyle.
39 2014-06-25 20:05:00 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2014-06-25 20:09:17)
truskaweczka19 napisał/a:Edit: Rozumiem, że Nikita jest męskie, a że ten serial to co innego. No, ale to było w naszej sytuacji imię dla psa, więc tutaj to nie razi, że suczka nazwana imieniem męskim tak naprawdę. No, ale w przypadku nadania temu imieniu dziecku to inna sprawa, racja.
No mnie jednak razi, nie chciałabym pójść do kogoś w gości i dowiedzieć się że pies/kot ma na imię Magda, czułabym się z tym źle.
No, ale imię Nikita raczej jest mało popularne, więc myślisz, że ktokolwiek nazywając mojego psa Niki miał takie skojarzenia? Wątpię
Właśnie to pasowało do psa, podobnie jak Miki
A powstało właśnie od Nikity, ten serial był dla mojej siostry inspiracją. Nie uważam, by było dziwne, że tak nazwaliśmy.
Katia, spokojnie, przecież ja Ci niczego nie narzucam. Owszem, nie podoba mi się, ale wiesz, z powodu imienia bym nikogo nie wyśmiała, nie jestem taka. Owszem, chciałabym, żeby Polska była tolerancyjna i każdy się nazywał jak chciał i nikt z tego powodu nie wyśmiewał, tak powinno być. Jednak ludzie bywają okrutni i w Rosji owszem, jest popularne to imię, wierzę, ale w Polsce może być inaczej i dla Twojego dziecka może być nieciekawie. Wiesz, tak po prostu jest
Ja mam na imię Monika, imię wcale nie rzadkie, a np w szkole jakoś mało Monik było i już czasem wyśmiewali, a co dopiero Nikita gdzie Nikit jest mało w Polsce. Dlatego nazwałam to wydziwianiem, nie chciałam Cię obrazić, uwierz. Chodzi o dobro dziecka, bo po prostu bywa nieciekawie pod tym kątem, nie podoba mi się to, ale często tak jest ![]()
Nikita imię dość specyficzne jak nazwiecie tak małą bobaskę szybko przywykniecie i będzie to dla Was naturalne imię. Jednak trzeba się zastanowić nad przyszłością dziewczynki która idąc do pracy będzie się tytułować powiedzmy inż Nikita Nowak dość dziwnie, i już widzę oczy wszelkich babć i sąsiadek które słyszą jak wołasz dziecko z podwórka Nikita obiad!!! i napewno jakieś docinki ze strony kolegów typu ni kita, ni ogon ale to jest naturalne ja zawsze byłam Agata- szczerbata, a moja przyjaciółka Dagmara- szpara i jakoś to nas obeszło. U mnie w rodzinie jest chłopiec (2 lata) o imieniu Hugo i jak usłyszałam o zamiarze rodziców co do imienia popukałam się w głowę, pewnie z tego powodu że innego człowieka o podobnym imieniu jak Hugo Kołłątaj nie znam, z czasem przywykłam i Huguś jak to go nazywamy jakoś wrażenia już na nikim nie robi
Nikita imię dość specyficzne jak nazwiecie tak małą bobaskę szybko przywykniecie i będzie to dla Was naturalne imię. Jednak trzeba się zastanowić nad przyszłością dziewczynki która idąc do pracy będzie się tytułować powiedzmy inż Nikita Nowak dość dziwnie, i już widzę oczy wszelkich babć i sąsiadek które słyszą jak wołasz dziecko z podwórka Nikita obiad!!!
Tak, tak... myślę, że przy wyborze imienia dla własnych dzieci oraz innych życiowych decyzji koniecznie trzeba temat skonsultować z sąsiadami... w trosce o ich oczy ... albo nawet serca... ![]()
Co myślicie na temat imienia Nikita. Czy można nazwać chłopca Nikitą?
A dlaczego nie można , jak najbardziej MOŻNA . Imie Nikita Mnie się bardzo podoba .
agata24 napisał/a:Nikita imię dość specyficzne jak nazwiecie tak małą bobaskę szybko przywykniecie i będzie to dla Was naturalne imię. Jednak trzeba się zastanowić nad przyszłością dziewczynki która idąc do pracy będzie się tytułować powiedzmy inż Nikita Nowak dość dziwnie, i już widzę oczy wszelkich babć i sąsiadek które słyszą jak wołasz dziecko z podwórka Nikita obiad!!!
Tak, tak... myślę, że przy wyborze imienia dla własnych dzieci oraz innych życiowych decyzji koniecznie trzeba temat skonsultować z sąsiadami... w trosce o ich oczy ... albo nawet serca...
No może źle się wyraziłam chodzi mi ogólnie o reakcje ludzi nie oszukujmy się Polska to niezbyt tolerancyjny kraj w takich kwestiach ( to tylko moja opinia nikomu niczego nie narzucam)
Agata, Ty chociaż przeczytałaś post, na który odpisujesz? ![]()
45 2014-06-25 22:49:11 Ostatnio edytowany przez Agatan43 (2014-06-25 22:54:34)
Volver napisał/a:agata24 napisał/a:Nikita imię dość specyficzne jak nazwiecie tak małą bobaskę szybko przywykniecie i będzie to dla Was naturalne imię. Jednak trzeba się zastanowić nad przyszłością dziewczynki która idąc do pracy będzie się tytułować powiedzmy inż Nikita Nowak dość dziwnie, i już widzę oczy wszelkich babć i sąsiadek które słyszą jak wołasz dziecko z podwórka Nikita obiad!!!
Tak, tak... myślę, że przy wyborze imienia dla własnych dzieci oraz innych życiowych decyzji koniecznie trzeba temat skonsultować z sąsiadami... w trosce o ich oczy ... albo nawet serca...
No może źle się wyraziłam chodzi mi ogólnie o reakcje ludzi nie oszukujmy się Polska to niezbyt tolerancyjny kraj w takich kwestiach ( to tylko moja opinia nikomu niczego nie narzucam)
Z kąd ta pewność o niezbyt tolerancji w Polsce od sąsiadek , babć . A wiesz jaka tolerancja jest w innych krajach ? BO JA WIEM I TO NIE Z OPOWIADAŃ . To wiesz co , doradze Ci następnym razem nie wyrażaj się jak nie Jesteś czegoś pewna . To forum czytają nie tylko osoby , będące w Polsce .
Na początku sobie pomyślałam, o znowu się komuś w głowach poprzewracało, ze same Sandry, Andżeliki i Alany. Ale doczytałam i zwracam honor. Przy okazji się dokształciłam co do imion
Autorko, powinnaś być dumna ze swoich korzeni i zaszczepiać te dumę w dzieciach, także poprzez kultywowanie tradycji, jak i poprzez nadawanie "swoich" imion. W ostateczności, jak ktoś się będzie dziwił, dla świętego spokoju możecie mówić, ze to zdrobnienie od Nikodema ![]()
Pozdrawiam ![]()
Autorko, powinnaś być dumna ze swoich korzeni i zaszczepiać te dumę w dzieciach, także poprzez kultywowanie tradycji, jak i poprzez nadawanie "swoich" imion
Istny miód polałaś na moje serce Nirvanko... W pełni podzielam Twoje zdanie ![]()
Nie spotkałam się jeszcze z takim imieniem:) ale jak Ci się podoba to jak najbardziej:)