Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Interesująca dyskusja to nasza specjalność ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

#1 2008-02-27 14:48:17

AGULA
Zaglądam tu coraz częściej

Dziwne sny

Od pewnego czasu śnią mi się dziwne wydarzenia, za każdym razem bez mojej świadomości śni mi się to samo i nie wiem, co to oznacza..
Ale zacznę od początku, aby wszystko było jasne..

Otóż jak tylko zamknę oczy wchodzę w głęboką fazę snu i wówczas zaczynam śnić.. to widzę to samo, czyli...noc, piękną księżycową noc, zniszczone domy, rannych ludzi.. nie słyszę ani strzałów, ani nic tym podobne, bo to nie jest wojna.. widzę porozwalane samochody i kilka naście dziwnych postaci ubranych na czarno.. skórzana czarna długa kurtka prosta z dużym czarnym skórzanym kapturem, obcisłe czarne skórzane spodnie i skórzane czarne kamizelki za prawym ramieniem wystaje rękojeść (cały czarny) od japońskiego miecza, owe postacie stoją nad kilkaset leżącymi zakrwawionymi ludzkimi ciałami ich twarzy nie widzę, ponieważ na głowach mają kaptury, ale gdzieś pod świadomie czuję, że jedną ( i to główną, bo przywódczynią ) tych postaci jestem ja.. czuję w niej moc i siłę a także nienawiść...
w drugiej części tego snu widzę siebie walczącą z jakimiś potworami.. olbrzymimi włochatymi, brudnymi potworami o wilczych pyskach i potężnych łapach zakończonymi ostrymi pazurami.. widzę jak władam nie ludzko doskonale tym mieczem i zabijam te potwory, widzę w tym śnie również jak sama doskonale poruszam się po wszystkim niczym jak kobieta kot, ale nie bynajmniej jak kot domowy, ale jak dziki kot, np lew, jestem nieludzko silna i odważna, zabijam te stwory, gdyż nienawidzę je za to, że one zabijają niewinnych i bezbronnych ludzi..
to tyle.. więcej z tego snu nie pamiętam...

Czy ktoś może mi powiedzieć, co to oznacza? i czemu mi się to śni od dłuższego czasu?
Z góry dziękuję za odpowiedź..

Ostatnio edytowany przez AGULA (2008-02-27 14:50:25)

AGULA

#2 2008-03-01 00:03:02

Vausti
Moderator
Od: Kraków

Re: Dziwne sny

Wszystko skądś się bierze Agulo. Myślę , że  Twój sen jest typowym snem pourazowym w którym odreagowujesz nadmiar agresji i lęku skumulowanego w nieświadomości indywidualnej. Zastanów się i zadaj sobie takie pytania  ... Dlaczego widzisz siebie walczącą z jakimiś olbrzymimi brudnymi potworami o wilczych pyskach i potężnych łapach zakończonymi ostrymi pazurami ? Dlaczego musisz z nimi walczyć ? Dlaczego ta walka jest dla Ciebie taka ważna i dlaczego ich tak bardzo nienawidzisz. Czy na pewno dlatego, że zabijają niewinnych ludzi ? Skąd wiesz, że są oni niewinni ? Może nie są ?

Postać potwora oznacza „przeciwnika” , kumuluje w sobie zło realne i potencjalne. Na drugim biegunie wobec potwora występujesz w tym śnie Ty jako istota dobra, esencja doskonałości, postać "nieludzko silna i odważna" broniąca słabszych. Potwór wyraża silnie blokowane przeżywanie i odgradzanie się od pewnego zakresu rzeczywistości. Wskutek tego psychika ulega rozszczepieniu na dobrą i złą. Tę złą u Ciebie, tzn. odrzucaną i nie akceptowaną przez świadomość, reprezentuje właśnie potwór. Zastanów się, co/lub kto jest/ był takim "potworem" w Twoim życiu ? Dlaczego nie potrafiłaś z nim/ tym czymś walczyć w realnym życiu i musiałaś się z nim/tym czymś spotkać w walce we śnie ? Dlaczego to aż taki ważne żeby z nim walczyć ? Dlaczego czujesz taką satysfakcję z zabijania tych stworów?

Wojownik jest w naszej kulturze symbolem siły, mocy, energii, aktywności, skuteczności, pod której skrzydłami kobieta czuje się bezpiecznie. Dlaczego, jednak sama musiałaś zostać Wojowniczką ? Masz wparcie "dziwnych postaci ubranych na czarno" ale to ty nimi zarządzasz - to Twoja walka. Walka to konflikt, nieporozumienie, według wierzeń starożytnych to także symbol zazdrości.  Podstawowe pytanie Agulo to -  o co walczysz ?

Ein Tropfen Liebe ist mehr als ein Ozean Verstand

#3 2008-03-10 20:26:50

AGULA

Właśnie sama nie wiem o, co walczę, ale myślę, że walczę o ludzki gatunek aby przetrwał.. wiem, głupi mam ten sen! sad

Ostatnio edytowany przez AGULA (2008-03-10 20:27:02)

AGULA

#4 2008-03-11 10:21:49

QrkUma
Od: Poznań

Bardzo ciekawe sny! To jakie one mogą mieć znaczenie zależy też od tego, czy rano czujesz się zmęczona i przerażona, czy np, wypoczęta mając poczucie wykonania jakiejś misji. Może interesujesz się fantastyką i to się jakoś objawia w snach?

#5 2008-03-11 17:14:42

AGULA

szczerze powiedziawszy, aż tego typu fantastyk nie lubię!! sad

AGULA

#6 2008-06-16 08:21:22

DAARIAA
Gość

Moje sny ostatnio stały sie bardzo dziwne a raczej moje i mojego dziadka.
Nasze sny sa bardzo podobne. Ale to mnie martwi bo one zle sie koncza ale dla mnie:/
Opowiem wam:
MÓJ:szłam wieczorem do sklepu , weszlam na plac a tam stalo tylko kilka samochodow bez zadnych osob,zaczelam biec bo mi sie spieszylo, uslyszalam ze ktos biegnie za mna, odwrocilam sie a tam jakis bezdomny ale nagle pojawil sie jakis mezczyzna ubrany na czarno w dziwnej czapce ktory mial tasme,zakleil mi usta i chcial udusc , w tym momencie sie obudzilam
MOJEGO DZIADKA:scena dziala sie w naszym domu , nagle do domu włamali sie jacys mezczyzni, jeden zlapal mnie , zakleil mi usta tasma i zaczol dusic.
Czyz te sny nie sa do siebie podobne i jeszcze snily sie nam tej samej nocy , obawiam sie ze moze jednak cos oznaczac i moze cos mi sie stac:(

#7 2008-06-18 22:49:30

xibalbaa
100% Netkobieta

Nie wiem, sny często nas ostrzegają przed różnymi rzeczami. Może nie koniecznie ktoś Cię udusi, ale może faktycznie coś się stać. Najlepiej to się pomodlić, żeby się nic nie stało...

Co dręczyło mnie we śnie
Niech zachwyci mnie na jawie

#8 2008-06-23 00:15:09

soni lu
Gość

A w mojej rodzinie dzieje się wręcz odwrotnie. Jak śnią śię np. umarli to to nie jest dobry znak. Jak mawiała moja babcia umarli dają nam znak ,ze po kogoś przyjdą niebawem. I niestety u nas się sprawdziło to kilkakrotnie.

#9 2008-06-23 10:08:55

Joasia
Moderator

ja się nie czuję szczególnie kompetentna do wyjaśnienia szczegółów waszych snów, ale mogę polecić wspaniałą książkę, która potrafi zrobić na czytelniku ogromne wrażenie, a tyczy się tej tematyki właśnie, a mianowicie- "Sen w psychoterapii"- myślę, że znajdziecie tam wiele naukowych wytłumaczeń marzeń sennych, a książka nieraz was zaskoczy! polecam!

"Dopóki walczysz- jesteś zwycięzcą"

Stopka forum