Korzystając z okazji, że mamy już raptem połowę czerwca,a sezon grillowy już dawno otwarty, chciałabym zachęcić wszystkich do podzielenia się przepisami prosto z grilla
Mile widziane warzywa, ryby oraz cały szereg mięs, kiełbasek, owoców morza, itd.
Często grillujemy z rodziną, jednak w dobie milionów pomysłów na pyszne potrawy grillowane, jakoś zaczęło mi "wiać nudą" na talerzu.
Czekam na pyszne propozycje ![]()
Może nie będę oryginalna ale ja to uwielbiam karkówkę i wszelaki rodzaj mięsa
) jedyne co zmieniam to marynatki w zależności od zachciewajek chłopaka. Moje ulubione to Pikantną : sos sojowy , pasta z chili(Sambal) , sok z cytryny i oliwa a druga to Marynata z czerwonym winem: musztarda , sos worcester , czosnek , pieprz , papryka ostra , ocet z czerwonego wina i natka pietruszki.
A próbowałaś camembert z grilla? Pyszotka
można kombinować z żurawiną, z pieczarkami lub czymkolwiek ![]()
I pieczarki faszerowane grillowane też fajna sprawa, ale bardziej pracochłonna. Wydrążam z kapeluszy pieczarek to co tam jest, dodaję do tego pokrojone nóżki pieczarkowe i mieszam z serem żółtym, przyprawami, papryką, pomidorami, szczypiorkiem ... generalnie ze wszystkim co mam w lodówce i nakładam do "pustych kapeluszy". Grilluję w folii aluminiowej i mniam!
Kapsaicyna, na ile czasu musi być pozostawione mięso zamarynowane? Wystarczy kilka godzin, czy np. doba??
modzia, camembert? oo ciekawa propozycja ![]()
Bakłażan, nieważne jak zrobiony i tak jest pyszny ;p Ja go często smaruje almette, posypuje gałką muszkatołową i już.
Ja przygotowuje dzień przed-dodaję przyprawy, oliwę, musztardę (zależy od rodzaju mięsa i tego na jakim smaku nam zależy) - mięso po minimum 12 h jest kruchutkie i aromatyczne.
U nas goszczą:
-"mielone" na szaszłykowym patyku
-żeberka miodowo-pikantne
-chleb czosnkowy z masłem i ziołami (pieczony w całości)
-pity nadziewane masłem z dodatkami
-pieczona torttilla z np. kawałkami cukinii, papryki, cebuli
-pieczony banan z czekoladą
-kawałki kurczaka zawijane w boczku
-szaszłyki ananas+kurczak(na ostro)
FollowMe, gdybyś miała chwilę czasu napisz dokładniej jak przygotowujesz wyżej wymienione potrawy ![]()
U nas goszczą:
-"mielone" na szaszłykowym patyku (przygotuj swoje ulubione mielone dodaj więcej jajka np. 2 sztuki by były bardziej mokre i formuj na patyczku do szaszłyka-często przewracaj na grillu)
-żeberka miodowo-pikantne (marynata 2 łyżki miodu+1 łyżka pieprzu chilli kajeńskiego+sól morska+1 łyżka ketchupu)
-chleb czosnkowy z masłem i ziołami (pieczony w całości) (chlebek pokroić w kromki smarować je z dwóch stron masłem ziołowo-czosnkowym-złączyć ciasno kromki, zawinąć w folię a. i grillować)
-pity nadziewane masłem z dodatkami (gotowe pity kroję na 4, w środku smaruję np. masłem z dodatkiem koperku lub lubczyku-grilluję)
-pieczona torttilla z np. kawałkami cukinii, papryki, cebuli
-pieczony banan z czekoladą (banan zostawiam w skórce nacinam i odchylam skórkę-posypuję cukrem lub wiórkami czekolady i grilluję aż banan będzie gorący-roztapiający się)
-kawałki kurczaka zawijane w boczku ( kurczak pokrojony w większe kawałki zawinięty w cieniutkim boczku, na patyczek i hop na grill)
-szaszłyki ananas+kurczak(na ostro)
Szaszłyki z warzyw
papryczka różne kolory, mięsko. A po za tym kiełbaska, mięsko, ostatnio wzięliśmy kiełbaskę wiejska na grilla i super smakowała. Polecam.
Kielbaski wegetarianskie i szaszlyki z warzyw