Lody wytrawne i pikantne - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Lody wytrawne i pikantne

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1 Ostatnio edytowany przez BabaOsiadła (2014-06-14 16:22:58)

Temat: Lody wytrawne i pikantne

Co zrobić, jeśli mamy ochotę na coś orzeźwiającego na ochłodę, ale znudziły nam się już lody waniliowe, czekoladowe i truskawkowe? Albo nie lubimy/nie możemy jeść słodyczy? Chciałabym zaproponować Wam te mrożone pyszności... trochę inaczej wink

Idealne na upalne dni, jako przystawka, ale i element obiadu. Cudownie smakują i na pewno zrobią wrażenie na domownikach i gościach smile

Serdecznie zachęcam również, byście podzieliły się Waszymi pomysłami i przepisami.

LODY PARMEZANOWE

100 g tartego parmezanu
200 ml gęstej śmietany
sól
czarny pieprz

Wszystko wrzucamy do niewielkiego garnka (przyprawy dajemy "na oko", zaleca się jednak ostrożność z solą, gdyż ser jest dość słony) i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Wystudzoną masę wlewamy do maszynki do lodów i postępujemy według instrukcji producenta, albo wkładamy po prostu do zamrażalnika (aby w lodach nie tworzyły się kryształki, należy je co jakiś czas dokładnie przemieszać - wyciągamy z zamrażalnika, mieszamy w zależności od konsystencji łyżką/mikserem/blenderem, wkładamy z powrotem, i tak co jakieś 30 minut). Lody będą gotowe po 1,5-2 godzin.

Do czego podać lody parmezanowe? Przepyszne są z zapiekanym pieczywem z pomidorami i odrobiną czosnku smile

LODY BAZYLIOWE

300 ml pełnotłustego mleka
150 ml kremówki
50 g cukru (ja nie daję go wcale, jakoś mi nie "gra" bazylia z cukrem)
szczypta imbiru
szczypta soli
sok z 1/4 limonki
2 garście (około 25 g) umytych i osuszonych liści bazylii
2 jajka

Jajka roztrzepujemy w misce. Do rondla wlewamy mleko i śmietankę, wsypujemy ewentualny cukier, imbir, sól, sok z limonki i liście bazylii. Całość miksujemy, na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia i natychmiast zdejmujemy z ognia. Po częściowym przestudzeniu letnią masę wlewamy stopniowo do miski z jajkami, mieszamy trzepaczką. Całość studzimy - i do maszynki lub zamrażalnika smile

Uwielbiam te lody z pieczoną piersią kurczaka smile I jako dodatek do sałatki z mozzarelli i pomidorów.

LODY PAPRYKOWE

4 czerwone papryki
25 g bardzo drobno posiekanej cebuli
łyżeczka soli
łyżeczka mielonego imbiru
2 żółtka
2 łyżki oleju słonecznikowego
łyżeczka miodu

Papryki pieczemy w piekarniku w 200 stopniach, aż popękają im skórki. Zdejmujemy skórki, usuwamy pestki i białe części, pozostały miąższ miksujemy z resztą składników. Używamy maszynki do lodów lub zamrażalnika.

Tego przepisu jeszcze nie wypróbowałam, ale na pewno Wasza wyobraźnia Wam podpowie, z czym będą smakować najlepiej smile

Smacznego!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Lody wytrawne i pikantne

Pierwsze słyszę! smile Muszę koniecznie spróbować, zwłaszcza parmezanowych! smile

3

Bardzo ciekawe przepisy. Muszę spróbować. Najbardziej spodobały mi się lody paprykowe. smile

4

W ubiegłym roku jadłam marchewkowe i ogórkowe. Niestety nie posmakowały mi na tyle, by dalej iść w kierunku lodów wytrawnych. Szkoda, bo możliwości smaków są tysiące.

5

Lody to jednak kojarzą mi się wyłącznie ze słodyczą. W życiu bym nie wpadła na takie smaki dla lodów, jestem w szoku. big_smile

6

fajne przepisy smile

ja slyszalam jeszcze o lodach o smaku piwa, czosnku, boczku

7

ja znowu przepadam za lodami ze słoną nutką. Uwielbiam chałwowe albo solony karmel. Nawet znalazłam przepisów parę w internecie, chociaż jak nie mam czasu to kupuję po prostu z pudełka. Bracia koral mają chałwowe, ale karmelowych nie umiem znaleźć, więc muszę robić hmm

8

tygryska099 napisał/a:

ja znowu przepadam za lodami ze słoną nutką. Uwielbiam chałwowe albo solony karmel. Nawet znalazłam przepisów parę w internecie, chociaż jak nie mam czasu to kupuję po prostu z pudełka. Bracia koral mają chałwowe, ale karmelowych nie umiem znaleźć, więc muszę robić hmm

A możesz te przepisy podrzucić? Chałwowych domowej roboty bardzo chętnie bym spróbowała smile Ale te na karmel też chcę smile

9 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-11-15 13:01:54)

to jest ten przepis na chałwowe smile [nieregulaminowy link] niestety gdzieś posiałam przepis na karmelowe (wyparował mi z zakładek sad ), ale jak znajdę to też wrzucę smile

10

Warto spróbować;) ja np ostatnio stwierdziłam że moje ulubione lody na ciepło to puree ziemniaczane z masełkiem, czosnkiem i boczkiem wink.

tygryska099 napisał/a:

to jest ten przepis na chałwowe smile [nieregulaminowy link] niestety gdzieś posiałam przepis na karmelowe (wyparował mi z zakładek sad ), ale jak znajdę to też wrzucę smile

To nie są jakieś wybitnie nietypowe lody, chociaż smaki mają ciekawe. W te wakacje jadłam pomidorowe, więc wiem co mówię big_smile

12

Uff, na szczęście znalazłam, ale dzięki smile) Zabieram się za przygotowywanie, będę informować jak wyszły. I czekam na ten drugi przepis!

13

Brzmi intrygująco! Muszę wypróbować.

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Lody wytrawne i pikantne

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024