Kuchnia grecka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2014-06-14 16:13:19)

Temat: Kuchnia grecka

Podstawowym produktem wykorzystywanym przez Greków jest oliwa z oliwek. Dodawana jest niemalże do wszystkiego, a nawet polewana wprost na chleb.

Charakterystyczny smak greckim potrawom nadają przyprawy i zioła takie jak oregano,kminek, rozmaryn, mięta, cząber, tymianek i bazylia.

Baranina, wołowina i wieprzowina ? gotowana, duszona, pieczona na wolnym ogniu, a przede wszystkim na grillu stanowią podstawę tamtejszej kuchni. Największą specjalnością kuchni greckiej są dania z siekanego mięsa np. moussaka, czyli beszamelowa zapiekanka z bakłażanów, mięsa mielonego i pomidorów.

Najczęściej serwowane warzywa to: cukinie, bakłażany, papryka, pomidory i karczochy.Bardzo popularne są sałatki, wśród których do najsłynniejszych zaliczana jest sałatka grecka.

Moussaka źródło: TeleTydzień

Na 6 porcji:
1 kg bakłażana
sól
50 ml oliwy
2 pomidory
2 cebule
500 g mięsa jagnięcego mielonego
po łyżce mielonego cynamonu i ziela angielskiego
2 łyżki przecieru pomidorowego
50 ml wytrawnego białego wina
3 łyżki posiekanej pietruszki
biały pieprz

Sos:
4 lyżki masła
2 łyżki mąki
300ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
100 g tartego parmezanu
100 g pomidorków koktajlowych
3 łyżki podsmażonej bułki tartej

Bakłażany pokrój w plastry, dobrze posól, odstaw na chwilę i opłucz kilkakrotnie, a potem szybko podsmaż. Sparz pomidory, obierz i pokrój. Cebule posiekaj.

Rozgrzej oliwę w rondelku, dodaj posiekaną cebulę, mielone mięso i smaż przez 5 minut. Dodaj pomidory, cynamon, ziele angielskie, przecier pomidorowy, pietruszkę i zagotuj. Zmniejsz ogień, dolej wino, przykryj i duś przez kwadrans.

Do brytfanny włóż na zmianę warstwę bakłażana i mięsa. Ostatnią warstwą powinien byc bakłażan. Zrób zasmażkę z masła i mąki, rozrzedź mlekiem i gotuj przez 2 minuty. Dodaj gałkę muszkatołową, parmezan i biały pieprz.Na bakłażanach rozłóż pokrojone pomidorki.

Zalej wszystko sosem z parmezanu, posyp bułką tartą i piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 170 st C przez pół godz.

Tzatziki źródło: TeleTydzień

Na 4 porcje:
500 ml jogurtu greckiego
świeży ogórek
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
5-6 liści świeżej mięty
pół cytryny
sól

Ogórek obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyłóż na sitko, dobrze posól i zostaw do odsączenia. Grecki jogurt wlej do salaterki. Listki mięty posiekaj i wrzuc do jogurtu.

Czosnek obierz i rozgniec (najlepiej w moździerzu) z oliwą i szczyptą soli. Ogórki i czosnek dodaj do jogurtu. Dodaj wyciśniętą cytrynę i dopraw solą.

Oryginalny smak tzatzików musi miec delikatny aromat ogórka, mięty i czosnku. Podawaj schłodzone.

Dolmades źródło: TeleTydzień

Na 4 porcje:
200 g liści winogron
sól
200 g gotowanego ryżu
cebula
po 2 łyżki posiekanego koperku i mięty
po łyżce pietruszki i rodzynek
50 g orzeszków piniowych
biały pieprz
4 łyżki oliwy
sok z cytryny
Liście zanurz na minutę w osolonym wrzątku. Wymieszaj w misie gotowany ryż, posiekaną cebulę, koperek, miętę, pokrojone rodzynki oraz orzeszki piniowe. dodaj mielony biały pieprzi sól.

Liście winogron rozóż na stplnicy ciemną stroną w dół i odetnij ogonki. Na każdy liśc połóz po łyżce farszu ryżowego i zwiń  w roladę.Włóż na patelnię złąćzoną stroną w dół ,zalej oliwą i sokiem z cytryny.

Zalej rolady do połowy wodą, przykryj i gotuj przez 30 minut. Udekoruj ziołami i cytryną.

Suwlaki źródło: TeleTydzień

Na 4 porcje:

600 g jagnięciny lub kurczaka
2 cebule średniej wielkości
12 małych pieczarek
22 zielone papryki
100 ml oliwy
2 lżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
2 łyżki oregano
tłuczony czarny pieprz
sól

Mięso pokrój w kostkę. Ponakłuwaj na wykałaczki kostki mięsa, plasterki cebuli, plastry papryki i pieczarki.

Gotowe szaszłyki posmaruj mieszanką oliwy, soku z cytryny, tartego czosnku, oregano i odstaw na conajmniej 2 godziny.

Szaszłyki podsmaż i przełóż do brytfanny. Piecz przez 15 minut w 160 st C>

Baklawa źródło: TeleTydzień

Na 30 kawałków:
700 g mąki
łyżka cukru
sól
50 ml oliwy
200 g masłą
sok z cytryny
200 ml miodu
2 laski cynamonu
5 goździków
skórka pomarańczowa

Masa:200 g migdałów
po 200 g orzechów włoskich i laskowych
2 łyżki cukru
łyżka mielonego cynamonu

W misie wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodaj oliwę wymieszaną z filiżanką gorącej wody, ugniec ciasto, owiń folią i odstaw na godzinę.

Do rondelka wlej 300 ml wody i sok  z cytryny. Dodaj miód, laski cynamonu, goździki, skórkę pomarańczową i gotuj przez 15 min.

Migdały i orzechy posiekaj, wsyp do misy, wymieszaj z cukrem i cynamonem. Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i ugniec. Podziel na 10 części i rozwałkuj.

Na dno brytfanny połóż papier do pieczenia. Jedną stronę ciasta posmaruj roztopionym masłem i poskładaj na drugi w brytfannie. Rozsmaruj na tym ok. 3 łyżek syropu (bez lasek cynamonu) i rozłóż na masę orzechową. Przykryj plastrami ciasta posmarowanymi masłem. Piecz 55 min. w 160 st C.

Keftedes źródło: TeleTydzień

Na 4 porcje:
50 dag mieszanego mielonego mięsa
60 dag ziemniaków
2 tosty
2 cebule
6 gałązek oregano
jajko
mielona słodka papryka
mielony kumin
10 łyżek oleju
sól i pieprz
pomidor
cząstki cytryny do dekoracji

Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Przełóż do miseczki z wodą. Tosty namocz w zimnej wodzie. Opłucz oregano i pokrój drobno listki z dwóch gałązek.

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj namoczone tosty, jedną posiekaną cebulę, czosnek oraz jajko. Do masy dodaj posiekane oregano oraz sól, pieprz, mieloną paprykę i kumin do smaku. Wyrób masę i uformuj z niej 12 owalnych kotlecików. Smaż na 3 łyżkach rozgrzanego oleju po 5-6 minut z każdej strony.

Posiekaj pozostała cebulę oraz pomidora w grubą kostkę. Plasterki ziemniaków usmaż rumiano na pozostałym oleju. Podawaj z tzatzikami, ziemniakami i pomidorami. Udekoruj cwiartkami cytryny.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kuchnia grecka

Jakoś nie miałam dotychczas przyjemności korzystać z przepisów z kuchni greckiej, ale tak z innej beczki, jedno skojarzenie, które Pan Makłowicz kiedyś w swoim programie powiedział, które mi zapadło w pamięci, że Ryba po Grecku nie ma nic wspólnego z Grecją, ponieważ w tym kraju nie robi się w taki sposób ryby ani nigdy się nie robiło big_smile big_smile
ogólnie ciekawe przepisy, może kiedyś się skuszę i wypróbuje któryś z nich.

3

Żadnego przepisu nie robiłam osobiście ale miałam przyjemność spróbować w oryginalnej wersji Moussake , Suwlaki i Baklawę potrawy przygotowane przez rodzinę Greków smile było naprawdę pyszne najbardziej przypadła mi do gustu oczywiście baklawa.
Dzięki za przepisy smile jak będę miała chwilkę czasu na pewno spróbuje zrobić sama

4

Kocham baklavę i greckie winka smile
Wakacje w Grecji były superowe, marzę żeby tam jeszcze pojechać smile

5

Baklawy nie cierpię.Coś tak potwornie słodkiego jest dla mnie niejadalne.Baklawa jest bardzo popularna w Bułgarii, Turcji i Rumunii.
Właśnie jestem na Tassos i przyznam, że każdy region w Grecji ma nieco inny smak.Tu przypadłu mi do gustu- jak wszędzie dolmadiakis lub salmadiakis czyli te gołąbki w liściach winogron.Sekret w tym, że liście marynuje się w specjalnej zalewie.Tutaj farsz jest bardziej czosnkowy.Pyszne są też sałatki wyglądające trochę jak psta kanapkowa.Moje ulubione to serowa, czosnkowa i z oberżyny.Podają je z chlebem.Pyszna też jest okra-zapiekane warzywne danie.

6 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-06-26 23:20:02)

Ja znalazłam jakis czas temu świetnego bloga, którego pisze kobieta, ktora mieszka w Grecji i tam sa przepisy, wrzuca czasami jakis na youtuba, polecam:) spam

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024