Ludzka zawiść! sytuacje" - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Ludzka zawiść! sytuacje"

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

Temat: Ludzka zawiść! sytuacje"

Co myslicie Kochane na temat społeczności której cytat' ten dotyczy???
*Byłyście w sytuacjach gdzie dochodzilo do ludzkiej zawiści i zatruwania wam powietrza????

"Ludzka za­wiść jest miarą Two­jej wielkości..."

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ludzka zawiść! sytuacje"

Pracuję  w takim środowisku od  lat 20. Nie da się uniknąć zawistników. Sytuacje jak najbardziej nieprzyjemne, z którymi można sobie poradzić, jak się chce. Dla równowagi  podam, że bywają ludzie bardzo życzliwi, choć niedoceniani.

3 Ostatnio edytowany przez mary20 (2014-06-02 05:06:54)

Dla równowagi  podam, że bywają ludzie bardzo życzliwi, choć niedoceniani.

no to raczej jest norma, w tego typu środowiskach

4

mary20 napisał/a:

Dla równowagi  podam, że bywają ludzie bardzo życzliwi, choć niedoceniani.

no to raczej jest norma, w tego typu środowiskach

Pewnie tak. Nie zastanawiałam się dlaczego tak jest.

5

Ja również spotkałam się z zawiścią, choć ja jej nie dostrzegłam w odpowiednim czasie. To mój partner stwierdził, że zawiść szwagierki jest faktem, a spowodowana jest wg., niego zazdrością. Nie chciałam mu wierzyć, widziałam tylko czasem jak się we mnie wpatruje, a potem zaczyna mnie naśladować. Czułam się zawstydzona. Do tej pory zachodzę w głowę czego mi zazdrościła i być może nadal zazdrości? Nie jestem przecież nikim nadzwyczajnym. Mam swoje wady.
Po czasie zauważyliśmy inne podejście przede wszystkim jego rodziców i jego brata, męża szwagierki, do mnie. Mój partner zażartował wtedy, że jest "niezłą manipulantką". Jeśli w ogóle poruszaliśmy "jej temat", to ze śmiechem i przymrużeniem oka. Bo jakżeby inaczej?
Ze swoich przemyśleń dodam, że nie chcę wierzyć, że dorośli, wydawać się mogło mądrzy ludzie, zostali zmanipulowani i to w taki sposób, że serdeczne relacje między mną a rodziną mojego partnera, zamieniły się w ostracyzm a ja zostałam tą złą.
Najpierw byłam tą tolerowaną, a teraz jestem tą, która zabrała im syna i brata. Do tego dają mi do zrozumienia, że nie jestem mile widziana, moje wypieki pozostają na talerzu nietknięte, dziecku (3latka) krzywdę robię, bo np., nie zakładam skarpetek do sandałek lub pilnuję, gdy bawi się na placu zabaw zamiast siedzieć na ławeczce i "klachać", nie odwiedzają nas, nie zapraszają na wspólne wycieczki. Najgorsze jest to, że jeśli w ogóle mój partner próbuje zaprosić teściów, to słyszy, że ja sobie nie życzę. Próbują nas skłócić ze sobą. Mojemu partnerowi dają do zrozumienia, że jak ślub to nie ze mną.
Generalnie poprzez zawiść moje relacje z rodziną partnera zostały zniszczone a życie moje i mojego partnera utrudnione. Gdyby to byli obcy ludzie, zerwałabym wszystkie kontakty.

6

Ze strony mężczyzn nie spotkała mnie jeszcze nigdy żadna zawistna sytuacja, jednak dość nagminnie zdarzało się to w przypadku starcia z kobietami. Nie jestem brzydka, więc często zdarzało się, że nie byłam akceptowana w jakimś środowisku kobiet tylko i wyłącznie ze względu na urodę. To przykre bo byłam skreślana już na starcie.

7

Zawistni bywają  i mężczyźni,  i kobiety. Inaczej ją okazują i co innego jest przedmiotem zawiści.

8 Ostatnio edytowany przez Kyla (2014-07-10 13:55:36)

Raz sama byłam zawistna. Kolega ze studiów puścił famę, że miesiąc przed terminem ukończył pisać pracę mgr, bo wyjeżdża za granicę. Dobija mnie nerwowo jak ktoś się zbytnio czymś chwali i puściłam famę, że sam tego nie napisał... Oczywiście dostało mi się, ale przy okazji wyśmiałam zachowanie osób, które zachowały się jak gówniarze z przedszkola, którzy powtórzyli mu, że powiedziałam, że sam tego nie napisał. Ale i tak do dziś mnie dziwi, że mimo iż "sam napisał pracę mgr" to baaardzo się bronił, że rzeczywiście sam to zrobił big_smile

9

Kyla napisał/a:

Raz sama byłam zawistna. Kolega ze studiów puścił famę, że miesiąc przed terminem ukończył pisać pracę mgr, bo wyjeżdża za granicę. Dobija mnie nerwowo jak ktoś się zbytnio czymś chwali i puściłam famę, że sam tego nie napisał... Oczywiście dostało mi się, ale przy okazji wyśmiałam zachowanie osób, które zachowały się jak gówniarze z przedszkola, którzy powtórzyli mu, że powiedziałam, że sam tego nie napisał. Ale i tak do dziś mnie dziwi, że mimo iż "sam napisał pracę mgr" to baaardzo się bronił, że rzeczywiście sam to zrobił big_smile

a nie pomyślałaś ze może bardzo mu zależało na tym wyjeździe, może ze względów finasowych,
jak się człowiek spręży to i w miesiąc można napisac taka prace,

10

Tak, masz rację. Ale jakbyś słyszała jak bronił się, że sam napisał, to byś sama miała ... nie wątpliwości a raczej pewność, że coś było nie tak. W dodatku chcąc się samemu dowartościować pojechał po mnie nie wiedząc o mnie zupełnie nic! BA! W ciągu 2 lat tylko raz zamienił ze mną jedno zdanie chyba a o "Cześć" to już mowy nie było. Mnie najbardziej rozdrażnił fakt, że rozpowiedział, że napisał jako pierwszy. Jako każdy miałby się nim zachwycać, chociaż inni mieli problemy z pisaniem pracy i na prawdę takie słowa z jego strony mogły niektórych bardzo zdołować (w tym moją przyjaciółkę!). W każdym razie to było rok temu i już nieaktualne.

11

Zawiść ludzka.. dość często mnie to trafia. Nie wiem dlaczego? W kręgu moich "koleżanek" byłam zawsze najporządniejsza zawsze miałam długi związek i kochającego mężczyznę, one tylko się puszczały co chwilę z innym zawsze pomagałam im bardzo dużo a na końcu zawsze miałam obrabiany tyłek od "kurwy, szmaty" i że jestem fałszywa, bo czasami co do nie której powiedziałam że tamta sama jest kurwą bo jedna np. mi powiedziała co tamta mówiła zaś dogadałam im jaka każda jest i teraz trzymają razem a ja odbiłam tzn pierw ja odbiłam zaś po czasie się znowu spotkały i się wyśmiewają ze mnie.. szok ! jak byłam z nimi na imprezie (jestem atrakcyjną kobietą i zawsze nam towarzyszyła taka sytuacja że musiałam odpędzać się od facetów) ale nie robię z siebie bóg wie co ale może od zawsze mi zazdrościły czy co ;/

12

W firmie kierownik proponował pracownikom przejście z umowy o pracęc na pracę umowe zlecenie.Bardzo się bałam utraty pracy ale nie chciałam pracować za stawkę 4.90. i do tego bez prawa do urlopu itp.Praca jest cięźka.

Powiedziałam co mam powiedzieć - i dostałam umowę o pracę.

Koleźanka która przeszła na umowę zlecenie okazała się być zazdrosna.Opowiadała w pracy  źe liźę dupę kierownikowi .
Stanełam po swojej stronie,zaryzykowałam ,cytowała kierownikowi nawet kodeks pracy  .

13

ja także spotkałąm się z zawiścią, kiedyś kolega powiedział mi że jak już otworzysz to co chcesz otworzyć, to wtedy zobaczysz kto z tobą zostanie. I tak było wieloletni wydawało się przyjaciele, odeszli, byli nawet chrzestnymi mojego dziecka, niestety odeszli, bo nie mogli wytrzymać że ktoś coś zrobił nowego. Mam teraz nowych przyjaciół mam nadzieję, że na długo.

14

A ja myślę, że to kobiety są zazwyczaj zawistne. Mężczyźni załatwiają takie sprawy inaczej, kobiety zaś nawet nie potrafią ukryć swojej zawiści. Obserwuję to na podstawie moich relacji z kobietami (jestem ładna-to niestety wystarczy) i relacji mojego partnera z jego kolegami. Kobieta zazrości byle czego, a to furtka do zawisci (co łatwo można wyczytać z ich twarzy, wystarczy być empatycznym). Kobiety często stosują grę słów, pełne cynizmu teksty. Oto kilka, których padłam ofiarą.  : [btw, lepiej nie wiedzieć co mówią za plecami wink

1. " Słyszałam, że nie masz się z kim puszczać''.
2. ''To tylko dowodzi, że dobrze uczące się dziewczyny okazują się potem gówna warte''
3. " Masz małe cycki jak na ciążę''
4. Twój facet cię wykorzystuje. Zostaw go, bo on i tak cię kopnie w d*''

Pozdrawiam wink

15

Pierwszy raz z zawiścią spotkałam się w liceum. Było dla mnie szokiem, że można być zazdrosnym o jakieś głupie oceny itp. Idiotyczna sprawa. Później na pierwszych studiach nie było lepiej, ale faktycznie zauważam, że zawiść dotyczy bardziej kobiet niż facetów. W każdym razie kobiety nie potrafią się z zawiścią  kryć wink Ale najbardziej razi mnie zawiść w rodzinie, a to niestety bardzo częsty problem.

16

Niestety bardzo często, zarówno z strony mezczyzn jak i kobiet- zarówno jesli chodzi o prace/pieniadze, zwiazek, mieszkanie, a nawet poszło kiedys o narodowość.  Być może bardziej zwracam na kobiecą zawiść, bo ''koleżanki'' z studiów itd sa bardziej wyszczekane, aczkolwiek faceci też potrafią rzucić komentarzem. Ja tam zawsze uśmiecham się i mówie że wszystkie mamy takie same szanse, i że jakby chciały to też mogłyby sie za czym rozejrzec - ale wiadomo, łatwiej sączyć jad niz ruszyć tyłek do roboty.

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Ludzka zawiść! sytuacje"

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024