Jak stworzyć związek z facetem typu "racjonalista" - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak stworzyć związek z facetem typu "racjonalista"

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Jak stworzyć związek z facetem typu "racjonalista"

Witam

Jestem Basia mam 25 lat z charakteru jestem emocjonalna, żywiołowa, spontaniczna(ESFP wg MBTI), poznałam faceta typu " intelektualista" do życia podchodzi bardziej kierując się intuicją i logiką, ma tyle samo lat co ja, fascynuje mnie w nim jego niedostępność oraz wiedza z różnych dziedzin ogólnie jest oczytany, pewny siebie mimo że jest introwertykiem, tylko nie podoba mi się to że on jest taki trochę sztywny, mało spontaniczny, analizuje, tworzy strategię i dopiero podejmuje decyzje, jest strasznie inteligentny, mam znajomą która jest psychologiem, opowiedziałam jej trochę o nim, powiedziała mi że on może być najwyraźniej INTJ albo INTP, zresztą zawsze miałam problem żeby dotrzeć do takich typu facetów, pamietam w szkole miałam podobnego kolegę, był samotnikiem ale za to strasznie oczytany i tajemniczy, na ogól dobrze mi się rozmawia z osobami na ogół ekstrawertycznymi, impulsywnymi no ale tacy intelektualiści też mnie fascynują tylko jak z takim stworzyć związek.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak stworzyć związek z facetem typu "racjonalista"

Witaj, dla Ciebie mam 2 podpowiedzi.

1) przestań kierować się nazwami psychologi - odrzuć terminologie i nie patrz na swojego faceta przez ten pryzmat
2) pogódź się z tym że taki jest a nie inny. Nie zmienisz tego - w pewnym sensie jego zmysł strategiczny zawsze da o sobie znać .

Pozdrawiam

3

To jest kwestia do akceptacji bądź nie. Nie oszukuj siebie ani jego jeśli nie jesteś w stanie zaakceptować jego osobowości. Zmienić można zachowanie, ale nie osobowość, więc bez sensu jest zastanawiać się JAK tworzyć związek. Btw. jeśli kieruje się intuicją to chyba nie jest racjonalne.. Z moich obserwacji wynika, że ludziom ekstrawertycznym ciężko tworzy się jakiekolwiek relacje z introwertykami. To jest jakby inny rodzaj funkcjonowania. Jeśli Ci na nim bardzo zalezy możesz próbować, ale osobiście jako racjonalistka raczej nie wierzę by to miało sens. Początki powinny być lekkie naturalne i spontaniczne dla związków, jeśli już teraz widzisz, że masz z tym kłopot, to nie wygląda dobrze. Sprawdzone wink

4

Akurat ja jestem mieszanką typów INTJ oraz INTP, ale chyba INTJa jest we mnie więcej. ESFP to najbardzej oddalony typ od mojego. Jeśli byś chciała poznać introwertyka, to musisz pamiętać, że dla takich osób ważne jest poczucie przestrzeni osobistej. Jeśli chciałabyś z takim pogadać, to tylko i wyłącznie w cztery oczy. Introwertycy czują się zakłopotani gdy znajdują się w większych skupiskach.

5

Ja akurat też jestem INTP więc wiem o czym piszesz big_smile
Umysł analityczny,obserwator,wszystko bierze "na logike" wszystko musi mieć zaplanowane,spontaniczności,nieprzewidywalności,raczej u takiego nie znajdziesz...

6

Najpierw dobrze przemyśl, czy na pewno chcesz się w to pakować. On się nie zmieni, ty też, a połączenie ekstrawertyczki i introwertyka jest bardzo ciężkie. Prędzej czy później oboje zaczniecie się w tym związku męczyć.
A jak już ci tak zależy, to polecam ci przeczytać książkę "Introwertyzm to zaleta". Dzięki niej będziesz mogła zrozumieć jego zachowania, co jest bardzo ważne. Jest tam też sporo o związkach z introwertykami.

7 Ostatnio edytowany przez Nektarynka53 (2015-10-22 09:57:14)

INTJ - typ mojej siostry. Pomimo, iż ją kocham napiszę Ci, że tego typu ludzie nie nadają się do związku. Bo:
1) planują wszystko - od godziny umycia zębów, po ostatni posiłek - a jeśli coś nie idzie po ich myśli to stają się "agresywni",
2) uważają, że ich podejście do życia jest jedynym i słusznym - są dość mocno roszczeniowi względem innych.
Mają także plusy.
Ale za to są bardzo inteligentni i szybko wchłaniają wiedzę. Do tego punktualni i dbają o porządek smile.

8

Nektarynka53 napisał/a:

1) planują wszystko - od godziny umycia zębów, po ostatni posiłek - a jeśli coś nie idzie po ich myśli to stają się "agresywni"

Znam osoby, które wcale nie są introwertyczne, a działają w ten sposób. To nie jest wyłącznie kwestia osobowości, a często wpływ rozmaitych doświadczeń, m.in. z dzieciństwa. Na przykład DDA mają skłonności do takiego planowania i kontrolowania wszystkiego, nie potrafią być spontaniczne i mają trudność z "wyluzowaniem się". Nie da się zakwalifikować wszystkich ludzkich cech na zasadzie "to jest taki a taki typ, on ZAWSZE zachowuje się tak i tak".

Nektarynka53 napisał/a:

2) uważają, że ich podejście do życia jest jedynym i słusznym - są dość mocno roszczeniowi względem innych.

A to akurat dotyczy mniej więcej 90% populacji big_smile Niemal każdemu wydaje się, że jego punkt widzenia jest jedynym słusznym (co jeszcze jest zrozumiałe), a niestety bardzo wiele spośród takich osób jest przekonanych, że należy swój punkt widzenia narzucać innym ludziom (to już mniej zrozumiałe).

Wstrzymałabym się z takim stawianiem diagnozy na podstawie "psychotestu" (bo test udostępniony w internecie w zasadzie przestaje być testem psychologicznym, jego wartość diagnostyczna staje się bliska zeru). Ludzie są bardzo różni i nie można ich zamknąć w sztywne ramki. Jedno jest pewne: udany związek dwóch osób o skrajnie przeciwnych osobowościach (ekstrawertyk-introwertyk) jest możliwy tylko przy obustronnej tolerancji i zrozumieniu. Niedopuszczalne jest krytykowanie drugiej osoby za to, jaka jest i nakłanianie jej do podejmowania zachowań, które są całkowicie sprzeczne z jej naturą.

9 Ostatnio edytowany przez Nektarynka53 (2015-10-22 11:04:27)

Widzisz ja nic nie napisałam, że tego typu cechy są zarezerwowane tylko dla tego typu wink. Po prostu niektóre cechy osobowości mają (z obserwacji) takie "sztandarowe"/typowe cechy/zachowania. Ja jestem INFJ, moja siostra i kolega INTJ. Ja potrafię się dostosować do zmiany planów (chociaż czasami ciężko mi z tym hmm), oni zaczynają nie tyle co jęczeć co obrażać się i potrafią dość dobitnie "zemścić" się na osobie, która mogła być tego powodem - szczególnie podczas rozmowy "wbijają" szpileczkę i próbują wywołać poczucie winy. Trzeba nauczyć się, że w takich sytuacjach trzeba ich po prostu olać i odczekać. W takich sytuacjach brakuje im empatii - nie potrafią zastanowić się jaki był tego powód tylko koncentrują się na tym, że coś nie poszło po ich myśli i oni są skrzywdzeni.
Uczuciowe osoby (jak np. Basia) będą miały pod górkę.
Jestem z kolegami na przystanku. Autobus spóźnia się o 2 min. żebyś widziała jak powoli zaczynał się wściekać wink.
Oczywiście INTJ ma dużo zalet jednak tworzenie z nimi relacji typu związek będzie trudne, bo oni rzadko idą na ustępstwa.

Z tego co zrozumiałam Basia była u psychologa, który wydał diagnozę wink. Ale zgadzam się to jest OGÓLNY obraz. Jednak napiszę, że to co jest w internecie to kropla wiedzy w porównaniu co może powiedzieć dobrze przygotowany psycholog smile. Zdrowy dystans do tych spraw mile widziany.

10

Inteligencja emocjonalna, to ma się podobać a nie inteligencja jako gromadzenie wiedzy. Człowiek uczuciowy jest sto razy wartościowszy od kogoś kto ma wiedzę encyklopedyczną.

Z nim nie stworzysz relacji.

11

Nektarynka53 napisał/a:

Z tego co zrozumiałam Basia była u psychologa, który wydał diagnozę wink. Ale zgadzam się to jest OGÓLNY obraz. Jednak napiszę, że to co jest w internecie to kropla wiedzy w porównaniu co może powiedzieć dobrze przygotowany psycholog smile. Zdrowy dystans do tych spraw mile widziany.

Basia nie była u psychologa, który wydał diagnozę, tylko porozmawiała ze znajomą, która jest psychologiem i tamta znajoma sobie poteoretyzowała, posługując się tym samym, bezwartościowym testem z internetu... Już nie wspominając, że nie można postawić diagnozy komuś, kogo się na oczy nie widziało i z kim się nie rozmawiało hmm Do tego właśnie się "przyczepiam", bo mierzi mnie klasyfikowanie ludzi, stawianie diagnoz "psychologicznych" i przypisywanie jakiejś grupie konkretnych cech na podstawie informacji z internetu.

12

Anemonne napisał/a:
Nektarynka53 napisał/a:

Basia nie była u psychologa, który wydał diagnozę, tylko porozmawiała ze znajomą, która jest psychologiem i tamta znajoma sobie poteoretyzowała, posługując się tym samym, bezwartościowym testem z internetu... Już nie wspominając, że nie można postawić diagnozy komuś, kogo się na oczy nie widziało i z kim się nie rozmawiało hmm Do tego właśnie się "przyczepiam", bo mierzi mnie klasyfikowanie ludzi, stawianie diagnoz "psychologicznych" i przypisywanie jakiejś grupie konkretnych cech na podstawie informacji z internetu.

No cóż być może to prawda, ale zważając na fakt że jednak znajoma ma wykształcenie psychologiczne to zakładałabym, iż wie co robi smile?
Tak internet jest skarbnicą zarówno wiedzy bezużytecznej, jak i użytecznej. Przecież są osoby z grona akademickiego co udzielają się właśnie w świecie wirtualnym. No tylko, że przeciętny Kowalski nie bedzie w stanie odróżnić pseudonaukowego bełkotu od rzeczywiście wartościowej wiedzy.
O ile z medycznymi diagnozami nie ma tego typu dużych problemów i można szybko wychwycić błąd to z psychologią jest inaczej. Każdy psycholog ma własne "podejście" do diagnozy i często wraz z doświadczeniem inaczej interpretują niektóre "definicje zachowań" z książek akademickich - gdy spotykają się z odstępstwami.
Ogólnie należy pamiętać, że każdy jest indywidualnością i tego typu testy nie mają służyć segregacji tylko zrozumieniu własnych potrzeb smile.

13

Basia_25 napisał/a:

Witam

Jestem Basia mam 25 lat z charakteru jestem emocjonalna, żywiołowa, spontaniczna(ESFP wg MBTI), poznałam faceta typu " intelektualista" do życia podchodzi bardziej kierując się intuicją i logiką, ma tyle samo lat co ja, fascynuje mnie w nim jego niedostępność oraz wiedza z różnych dziedzin ogólnie jest oczytany, pewny siebie mimo że jest introwertykiem, tylko nie podoba mi się to że on jest taki trochę sztywny, mało spontaniczny, analizuje, tworzy strategię i dopiero podejmuje decyzje, jest strasznie inteligentny, mam znajomą która jest psychologiem, opowiedziałam jej trochę o nim, powiedziała mi że on może być najwyraźniej INTJ albo INTP, zresztą zawsze miałam problem żeby dotrzeć do takich typu facetów, pamietam w szkole miałam podobnego kolegę, był samotnikiem ale za to strasznie oczytany i tajemniczy, na ogól dobrze mi się rozmawia z osobami na ogół ekstrawertycznymi, impulsywnymi no ale tacy intelektualiści też mnie fascynują tylko jak z takim stworzyć związek.

Basiu, a czy zauważyłaś, że sama zadając takie pytanie na forum i radząc się koleżanki psycholożki, też ujawniasz swoje cechy INTJ/INTP: analizujesz jego osobowość, podejmujesz działania w celu zbudowania strategii stworzenia potencjalnego związku z taką osobą ? Gdzie twoja żywiołowość i spontaniczność ? Rzuć się w wir namiętności i zawróć chłopakowi w głowie, niech zapomni o świecie poza tobą big_smile

No, a tak bardziej na poważnie, to pytanie jest bardzo na zasadzie "rzucę kamieniem, zobaczymy co się stanie". Czy on jest tobą zainteresowany ? Czy jest w ogóle świadomy twojego istnienia ? Jeżeli nie, a ty jesteś nim zainteresowana, to spróbuj najpierw podjąć jakieś działanie i zobacz, co się wydarzy. Jak się okaże, że faktycznie są problemy, a ty dalej będziesz nim zainteresowana, na forum na pewno uzyskasz cenne rady - na razie jednak brakuje chyba pytań dla jakichś bardziej konkretnych rozwiązań smile

Powodzenia !

14 Ostatnio edytowany przez Marek_24 (2015-10-31 21:09:45)

Ja także jestem INTJ, dużo rzeczy które opisaliście tutaj, pasuje do mnie. Introwertyk z ekstrawertykiem może stworzyć  szczęśliwy związek, w przypadku INTJ/INTP z ESFP jest to praktycznie nie możliwe, nie ma się co oszukiwać.
Od dawna interesuje się psychologią i MBTI, w oparciu o ten system powstało wiele teorii na temat związków intymnych i relacji koleżeńskich aby były trwałe, nie można zakładać że w 100% będzie idealnie, ale chodzi o większe prawdopodobieństwo udanego związku jednej z drugą osobą o określonym charakterze.
Żeby zrozumieć poszczególne typy osobowości w MBTI, należy poczytać o funkcjach konigtowych mózgu, jest ich 8. Każdy typ w mbti ma ich 4. Pierwsza funkcja tzw. Dominująca najbardziej rozwinięta z którą czujemy się najlepiej, druga też dobrze rozwinięta jak pierwsza pomocnicza, trzecia słabo rozwinięta czwarta najgorzej rozwinięta. Np. ESFP ma: Se-Fi-Te-Ni. Nie będę się rozpisywał bo tego dużo jest, jak ktoś jest zainteresowany, to poczyta sobie w necie(najwięcej informacji jest na zagranicznych stronach, tutaj kilka stron:
http://personalityjunkie.com/more-type-profiles/
http://www.truity.com/view/types
http://www.16personalities.com/pl/typy-osobowosci.
Czytałem nie tak dawno książki: Secrets of INTP i Secrets of INTJ, jakoś tak się one nazywały. Pisało tam że te dwa typy osobowości mają małe potrzeby emocjonalne.  INTP porównywany był do kota. Kot jest samotnikiem, INTP także, Kot chodzi swoimi ścieżkami, INTP także, kot nie narzuca się, ludziom, INTP także.
Pewien psycholog nazwał INTJ- najzimniejszymi ludźmi, INTP- najcieplejsze roboty
Ludzie ESFP/ESFJ, bardzo szybko zżywają się z ludźmi, są bardzo emocjonalne, potrzebują uwagi innych ludzi, jest ich ok 31% w populacji, zwłaszcza te typy są popularne wśród kobiet.
INTP/INTJ mają bardzo małe potrzeby emocjonalne, są samotnikami, są samowystarczalni, nie chętnie nawiązują znajomości z innymi ludźmi, praktycznie nie wchodzą w relacje intymne, kobiety postrzegane są jako robocopy. Intp jest 3% w populacji(4% facetów i 1% kobiet), Intj 1-2%(2% facetów, 0,5-0,8% kobiet).
Czytałem w jakiejś książce, że najbardziej pożądany typ kobiety w USA to ESFJ i ISFJ, a najgorszy INTJ/INTP( odbiegają od stereotypowego obrazu kobiety tzw. Emocjonalnej, czułej itp.)
Droga Basiu, najpierw się dobrze zastanów dlaczego chcesz być z takim typem, co cię w nim pociąga, zapamiętaj sobie że najbardziej udane związki czy to intymne czy koleżeńskie tworzą osoby podobne do siebie, introwertycy także różnią się między sobą, takie gadanie że introwertyk z ekstrawertykiem, to jest tak ogólnie.
Żeby zainteresować takiego faceta nie możesz zachowywać się w tradycyjny sposób, emocjonalnie też nie uda ci się zmanipulować, tacy ludzie są bardzo inteligentni zapamiętaj sobie. Życzę powodzenia

15

Nie ma idealnych ludzi, ale ja osobiście nie chciałbym być w żadnym związku z ESFP, po sposobie zachowania się wielu kobiet w moim otoczeniu mogę stwierdzić że są ESFP, w tym typie osobowości denerwuje mnie to że ciągle robią zamieszanie, na siłę chcą być w centrum uwagi, kierują się emocjami, za bardzo żyją chwilą itp. mam ponad 20 lat i praktycznie wszyscy moi znajomi może nie było i nie ma ich dużo, są introwertykami, na studiach(informatyka na polibudzie) zostało nas teraz 36 osób(4 kobiety, reszta faceci), przyszła kiedyś pani psycholog robiliśmy testy MBTI, i jak się okazało:
Wszyscy deklarowali że odpowiadali na pytania zgodnie z prawdą.
Wyszło:
15 osób INTJ(w tym 2 kobiety)
14 osób miało INTP(1 kobieta)
3 osoby ISTP
1 osoba ENTJ, (kobieta)
3 osoby ENTP(2 facetów, 1 kobieta).

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak stworzyć związek z facetem typu "racjonalista"

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności