W enagramie raczej miałam podobnie. To inny test, mniej szczegółowy, ale raczej mi zawsze wychodzi podobnie, więc jest jasne mniej więcej
Chociaż tam wynik jest jeszcze bardziej szczegółowy, tutaj mniej, ale i tak raczej mi się zgadza.
No i miałam rację, że temperament może się zmieniać. Co innego charakter, tutaj tak bardzo nie zmienimy, ale temperament już tak. Oto przykład z takiego wywiadu, co teraz znalazłam:
"A jakie jest znaczenie tych badań dla przeciętnego człowieka? Czy oznaczają one, że jesteśmy w pewien sposób skazani na nasz temperament, czy też, że możemy go zmieniać? Czy powinniśmy się z nim raczej pogodzić? Czy mamy prawo tłumaczyć swoje zachowanie temperamentem, np. ?nie mogę się z nią dogadać, bo jestem cholerykiem??
? Dla przeciętnego człowieka wyniki tych badań mają bardzo optymistyczny wymiar. Oznaczają bowiem, że temperament może się zmieniać w miarę upływu życia jednostki. Innymi słowy, nawet te cechy osobowości, które mają wysoki wskaźnik odziedziczalności można modyfikować, a być może nawet zupełnie je zmieniać, gdyż środowisko wpływa na nie silniej, niż geny. Czasem słyszymy przecież, jak ktoś mówi ?w przeszłości byłem introwertykiem, byłem skoncentrowany na sobie, a teraz zacząłem otwierać się na ludzi?. Dla psychoterapeutów nasze wyniki oznaczają, że warto prowadzić terapię, właśnie dlatego, że cechy osobowości i wynikające z nich zachowania można zmieniać lub przynajmniej modyfikować.
źródło: http://www.sprawynauki.waw.pl/?section=article&art_id=1452
Edit: Black_dragon, ale 3 pkt to malutko, ja miałam 4 pkt i też mało, rzadko chyba będzie 0 punktów. Nadal to potwierdza, że nie jesteś cholerykiem, ale wiadomo, jakieś punkty śladowe mogą wyjść.
Oprócz tego typu ja mam podany opis, który do mnie mocno myślę pasuje
Dobry, dość dokładny obraz, myślę, że taka właśnie jestem, bo mam tak: "Towarzyski sangwinik - Towarzyski sangwinik to optymista. Potrafi przyciągać do siebie ludzi, jest emocjonalny i wylewny, entuzjastyczny i spontaniczny, ma duże poczucie humoru. Gadatliwy, ciekawy, jest dobrym narratorem i urodzonym aktorem. Żyje raczej dniem dzisiejszym niż tym co było lub będzie. Jest duszą towarzystwa i tak gdzie przebywa wnosi radość. Nie chowa urazy, lubi komplementy, szybko przeprasza. W pracy ochotnik, inicjuje nowe formy aktywności, jest twórczy, tryska energią i entuzjazmem. Potrafi sprawiać bardzo dobre wrażenie, posiada umiejętności pobudzania innych do współpracy. Powinien pracować w środowisku wymagającym zmiennych form aktywności, pozbawionym konieczności wykonywania zadań rutynowych. Dobrze będzie czuł się w pracy wymagającej inicjatywy, twórczego rozwiązywania wielu problemów, wymagającej szybkiego podejmowania decyzji. Powinna to być praca zapewniająca szerokie kontakty z ludźmi.
Jest prawdopodobne, że towarzyski sangwinik nie będzie zadowolony z pracy wymagającej posługiwania się liczbami, wykresami, wymagającej dokładności, staranności i skrupulatności.
Przykładowe zawody: instruktor kulturalno oświatowy, pilot wycieczek turystycznych, akwizytor, handlowiec, organizator przedsięwzięć reklamowych, stewardessa, aktor estradowy, śpiewak itd.
Zawody niewskazane: księgowy, ekonomista, laborant chemiczny, dyrektor przedsiębiorstwa, prawnik itp."
Może jedynie zawody mi nie do końca się zgadzają, bo nie we wszystkich z nich mam moim zdaniem predyspozycje. No, ale opis, super, pasuje w większości.