Przepisy na sosy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 27 ]

1

Temat: Przepisy na sosy

Tutaj wrzucajmy wszelkie wspaniałe sosy do naszych potraw:

Sos do krokietów
Składniki:
1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, 4 łyżki mąki, szklanka wywaru z kurczaka, 2/3 szklanki śmietany, 1/4 szklanki ostrego keczupu, łyżeczka papryki i chili, sól, kropla sosu tabasco

Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę, dodać mąkę. Smażyć przez ok. 3 minuty na małym ogniu. Połączyć z wywarem i śmietaną, dusić aż sos zgęstnieje. Dołączyć resztę składników i dusić przez następne 3 minuty.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Przepisy na sosy

Sos andaluzyjski

Składniki:
1 strąk papryki konserwowej, majonez, sól, pieprz, 2 łyżki pasty pomidorowej, skórka cytrynowa, łyżka soku z cytryny,

Przygotowanie:
Pastę pomidorową wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny, Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i skórkę. Doprawić.

3 Ostatnio edytowany przez kotoko (2011-05-14 00:13:09)

Sos rémoulade:
? 1 żółtko
? 1 łyżka musztardy
? 150 ml oleju słonecznikowego
? 1/2 łyżeczki czerwonego octu winnego (opcjonalnie)
? sól, pieprz
+ opcjonalnie: ulubione zioła

Za pomocą miksera utrzeć żółtko z musztardą i octem (miksować przez około 3 minuty). Nie przerywając ucierania, stopniowo, cieniutkim strumieniem dodawać olej. Miksować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą oraz pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki.

http://img4.cookinglight.com/i/2010/11/1011p203-remoulade-l.jpg?400:400

4

Sos pieczarkowy

Najczęściej robię go tak:

Pieczarki pokrojone w półplasterki duszę na masełku, a w drugim rondelku robię zasmażkę z łyżki masła i mąki, podlewam gorącym bulionem i zimnym mlekiem i po dodaniu uduszonych pieczarek ewentualnie jeszcze delikatnie doprawiam szczyptą vegety. Co do ilości mleka i bulionu to zależy na ile dań jest sos przeznaczony. W sumie często korzystam z proporcji nawet 250 na 250ml. A to dlatego, że lubię dużo sosu, a poza tym, jeśli zostanie, to na drugi dzień dogotowuję makaron, dodaję trochę wędliny i co mi się zamarzy, polewam sosem - w sam raz dla męża do pracy dodatek do kanapek smile

5

Sos pomarańczowy źródło: Olivia (wszystkie trzy przepisy)

szklanka soku pomarańczowego
pół szkl. białego wytrawnego wina
łyżka mąki ziemniaczanej
łyzka otartej skórki pomarańczy

Zagotuj sok z winem i otarta skórką pomarańczy. Przecedź. Makę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj z małą ilością zimnej wody i powoli wlej do soku z winem, przez cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotuj ponownie sos. Podawaj do pieczeni z indyka oraz wieprzowiny.

Sos chrzanowy

korzeń chrzanu
łyzka oleju
łyzka mąki
1,5 szkl. wywaru drobiowego
szkl. białego wytrawnego wina
sól i pieprz

Korzeń obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, by uzyskać 100g startego chrzanu. W rondlu rozgrzej tłuszcz, dodaj mąkę i zasmaz ją, aby przybrała złocisty kolor. Dodawaj stopniowo podgrzany wywar i energicznie mieszaj tak, by nie powstały grudki. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję, wlej wino. Gotuj 2-3 minuty, po czym dodaj starty chrzan.

Przypraw sos do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przynajmniej 30minut, aby nabrał kremowej konsystencji. Podawaj do pieczonej lub gotowanej wołowiny.

Sos grzybowy

2 garście suszonych grzybów
1,5 szkl. wywaru z mięsa i warzyw
cebula
pół szkl. czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyzki gęstej śmietany
łyżka masła i oleju
sól i pieprz

Grzyby opłucz i zalej 2 szkl. wody, po czym odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Po tym czasie ugotuj. Wyjmij z wywaru i pokrój w plasterki. Wrzuć z powrotem do wody.

Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na tłuszczu. Podlej bulionem, winem, dodaj koncentrat i duś na małym ogniu. Dodawaj stopniowo wywar z grzybami, wlej śmietanę, przypraw solą i pieprzem. Duś, aż sos się zagęści (mieszaj, by się nie przypalił). Zbyt gęsty rozcieńcz wodą wymieszaną z winem (w równych proporcjach). Podawaj do wołowiny i pieczonej szynki.

6

Jakie macie pomysły na sosy do sałatek wiosennych?

7

Wszystkie na bazie vinegretu. Albo jogurtu naturalnego

8

Merredithhh napisał/a:

Wszystkie na bazie vinegretu. Albo jogurtu naturalnego

Tyle to i ja wiem big_smile

9

A dalej to już tylko Twoja inwencja smile

10

sos beszamelowy

- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki maki
- łyżka masła

Wszystko mieszamy na ciepło w garnku lub na patelni.

11

Karmiinowa, chętnie spróbuję Twojego przepisu na beszamelowy, nigdy nie dodawałam do niego musztardy, a kocham musztardę! smile

12

Kotoko w naszej wielkanocnej książce kucharskiej będzie przepis na kalafior zapiekany w tym sosie, pychotka.

13 Ostatnio edytowany przez flores18261 (2013-04-02 18:32:25)

karmiinowa napisał/a:

Kotoko w naszej wielkanocnej książce kucharskiej będzie przepis na kalafior zapiekany w tym sosie, pychotka.

Zawsze jadłam kalafior z bułką tartą muszę też zobaczyć z tym sosem a powiedz mi szparagi też mogą być z tym sosem ? Nie wiedziałam też  , ze się daje musztardy. A ma któraś z Was sos do potrawki z kurczaka i ryżem/

14

Ja do sosu beszamelowego również nigdy nie dodaję musztardy (zwyczajnie na to nie wpadłam wink), za to często sporą ilość oregano. Polecam smile.

15

A może polecicie jakieś dressingi do zielonych sałatek? Ja zawsze stosuję standardowe połączenie - olej rzepakowy (nie ma swojego smaku) plus suszone zioła (np bazylia, oregano...) ale mam ochotę na jakieś urozmaicenie smile

16

zmielone lub podprażone ziarna dyni lub słonecznika.

17

Suszone pomidory i pozostały po nich olej stanowią doskonałą bazę do sosu do zielonych sałat - pomidory można pokroić w drobniutką kostkę, a olej doprawić do smaku ziołami, ewentualnie lekko posolić, choć moim zdaniem jest to zbędne, bo sam w sobie jest słonawy i nadaje sałacie wyrazisty smak.

18 Ostatnio edytowany przez BabaOsiadła (2013-04-03 13:13:51)

tartinka napisał/a:

A może polecicie jakieś dressingi do zielonych sałatek?

Znalazłam przepis w internecie, pod nim były setki entuzjastycznych komentarzy. Zrobiłam ten sos z czystej złośliwości, żeby móc wpisać: "A wcaaaale nie jest taki dobry!" big_smile No ale niestety. Sos okazał się przepyszny!!! Dosłownie POŻARŁAM ogromną michę sałaty z tym dressingiem smile

Składniki:

3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu (lub cukru)
3 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
1/2 szkl. oleju

Wszystko zmiksować na gładką masę, podawać od razu, bo potem się rozwarstwia.

19

Oj, ja akurat nie lubię sosu musztardowo-miodowego, jadłam chyba raz w życiu, ale więcej się nie skuszę, ten słodkawy posmak zupełnie mi nie podchodzi. Być może jednak w Twoim, BaboOsiadła, przepisie, zastosowane są nieco inne proporcje. Poza tym w sosie, który jadłam, chyba nie było czosnku (ten uwielbiam), co może radykalnie zmieniać smak.

20 Ostatnio edytowany przez BabaOsiadła (2013-04-03 13:35:32)

Ja w ogóle nie znoszę miodu big_smile Ale ten sos jest naprawdę niesamowity, może faktycznie dzięki tym ząbkom czosnku (też uwielbiam). Nie szło mnie oderwać od miski z sałatą big_smile

21

Skoro więc tak zachwalasz, to chętnie wypróbuję smile - z czosnkiem niewątpliwie smakuje o niebo inaczej wink. Tak jak wspomniałam - jadłam raz i nie ja go przyrządzałam, więc nie jestem pewna jak dokładnie został wykonany, za to czosnek na 99% bym wyczuła, co znaczy, że raczej go tam nie było tongue.

22

Ja często kupuję takie gotowe soski, w Kauflandzie, ale najczęściej jednak robię je sama. By nie były takie mdławe, dodaję około 1/5 łyżeczki vegety.

23

Olinka napisał/a:

Suszone pomidory i pozostały po nich olej stanowią doskonałą bazę do sosu do zielonych sałat - pomidory można pokroić w drobniutką kostkę, a olej doprawić do smaku ziołami, ewentualnie lekko posolić, ale już sam w sobie nadaje sałacie wyjątkowy smak i aromat.

Ja rzadko dodaję ten olej z pomidorów, bo często po prostu nie wiem jaki to olej, a zwracam na to dużą uwagę. Wolę wyłowić pomidorki i dać świeży olej np. rzepakowy bo mam pewność że jest najzdrowszy, przyprawiony ziołami.

24

Zawsze jadłam kalafior z bułką tartą muszę też zobaczyć z tym sosem a powiedz mi szparagi też mogą być z tym sosem ? Nie wiedziałam też  , ze się daje musztardy. /

Myślę, że za szparagami też będzie dobre. Ja o musztardzie do beszamelowego przeczytałam na jakimś blogu i się przyjęło.

25

Ostry sos do mięs źródło: TeleTydzień

Na 6 porcji:
5 świeżych i 10 suszonych śliwek
150ml wody
łyżka brązowego cukru
2 łyżki octu
ząbek czosnku
łyżeczka ostrej papryki
pół łyżeczki imbiru
2 gwiazdki anyżu

Sos najlepiej podawac do mięs pieczonych: polędwicy, karkówki lub grillowanego kurczaka

Śliwki suszone namocz na noc w wodzie. Zagotuj razem wydrylowane śliwki świeże i suszone, potem duś do czasu,aż staną się bardzo miękkie. Następnie śliwki odcedź, ostudź i wsyp do blendera. Rozdrobnij na gładki sos.

Dodaj 2 łyżki octu, łyżkę brązowego cukru, wyciśnięty przez praskę czosnek, pół łyżeczki ostrej papryki i imbir. Całośc znów wlej do garnka i gotuj na małym ogniu 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj 2 gwiazdki anyżu.

Sos możesz  podawacna ciepło lub przelac do słoiczka i serwowac na zimno jako dodatek do dań mięsnych. Sos będzie słodszy, gdy dodasz granulowaną prażoną cebulkę.

26

Beszamel traktuję jako bazę sosu białego. Czasem jest to wersja z tartym chrzanem jako dodatek np do duszonego schabu, kiedy indziej z parmezanem i brokułami jako sos do makaronu. Można dodać do niego również podsmażone pieczarki z cebulką dymką, odrobiną czosnku, smakuje swietnie z kurczakiem (nawet pieczonym). Zawsze doprawiam go białym pieprzem ale pod kontrolą bo jest diabelsko ostry. Stosuje sól morską, unikam tej żółtej "multiwitaminy" zwanej vegetą czy innym warzywkiem tudzież kucharkiem ;-)
Sam sos zaczynam od zasmażki, masło plus mąka, potem  wlewam mleko ale ciepłe, łatwiej się wiąże. Gdy stosuję tą kolejność nie czuję w nim posmaku mąki. Od ilości mleka zależy jego konsystencja, jak kto lubi.

Posty [ 27 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024