Miejsce wiecznego spoczynku - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Miejsce wiecznego spoczynku

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Miejsce wiecznego spoczynku

Zastanawiające jest to, jak bardzo zmieniają się oblicza polskich cmentarzy. Czasem idąc w te miejsca ma się wrażenie, że to wystawa, albo  pokaz tego, kto ma więcej pieniędzy. Sama nie wiem co myśleć, o tych różnych wymyślnych ozdobach. Tematyka ta jest mi bliska, więc szukam odpowiedzi na pytanie, jaka jest granica między tym co odpowiednie, a kiczem?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez adamajkis (2014-04-19 08:25:24)

Odp: Miejsce wiecznego spoczynku

A już myślałem, że będzie bardziej duchowo. Piękny tytuł. smile
Odnośnie treści wątku, każdy wyraża swoją pamięć jak umie. Na ile go stać (nie chodzi o wartość wyrażoną pieniądzem). Rozumiem trochę to razi Twój zmysł artystyczny, dla mnie ważne jest, że pamiętają. smile

3

kamila.der napisał/a:

Zastanawiające jest to, jak bardzo zmieniają się oblicza polskich cmentarzy. Czasem idąc w te miejsca ma się wrażenie, że to wystawa, albo  pokaz tego, kto ma więcej pieniędzy. Sama nie wiem co myśleć, o tych różnych wymyślnych ozdobach. Tematyka ta jest mi bliska, więc szukam odpowiedzi na pytanie, jaka jest granica między tym co odpowiednie, a kiczem?

No cóż. Niemcy uważają że w Polsce ludzie z cmentarzy robią śmietnisko. Czasem faktycznie wydaje się że nie chodzi wcale o pamięć zmarłego, ale o konkurs żywych: kto postawi lepszy i droższy pomnik, kto kupi więcej kwiatów, kto więcej nastawia zniczy, a te są coraz większe i wymyślne. W ten sposób faktycznie cmentarz przypomina jarmark. myślę że należy w tym wszystkim zachować zdrowy rozsądek i umiar. Skromny ale ładny i czysty pomnik, bukiet kwiatów i góra 3 skromne znicze.

A co do myślenia adamajkisa, to może faktycznie warto porozmawiać o tym "wiecznym spoczynku" a nie tylko o miejscu.

4

Moze i czasem ludzie sie prześcigają, nie mi to oceniac. Kazdy stawia co chce na pomniku i jaki chce. Mnie osobiście bardziej boli to gdy widzę ze dany pomnik nie byl dawno odwiedzany, nie ma swieczuni kwiatki stare , chwasty wyrastają z pomnika niż taki co jest bogato ozdobiony. W mojej rodzinie bardzo czesto jeździmy na cmentarz, staramy sie. Zawsze jest dużo zniczy, kwiatków moze z tego względu ze z dziadkiem który nie żyje mialam swietny kontakt i bardzo mi go brakuje. Tak samo pomniczek mojej siostry corki a zarazem mojej chrzestnej jest malutki ale caly zapelniony i nie dla pokazu a z bolu ze tylko tyle mozemy zrobić żeby miala pieknie na domku.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Miejsce wiecznego spoczynku

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024