Ukraińscy uchodźcy w Polsce - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Ukraińscy uchodźcy w Polsce

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 48 ]

1 Ostatnio edytowany przez Nataluszek (2014-03-23 20:06:50)

Temat: Ukraińscy uchodźcy w Polsce

Wczoraj w wiadomościach znalazła się informacja o tym, że przerażeni możliwą wojną Ukraińcy zbiegli do Polski, skąd teoretycznie jako nielegalni imigranci powinni być deportowani do rodzimego kraju. Tak jednak się nie stało.
Około 30-stu osób (w tym siedemnaścioro z nich to dzieci - najmłodsze 5 miesięcy) zostało w naszym kraju za sprawą pewnej Pani, która to zdeklarowała się ich 'ukrywać'. Zapowiedziała, że zapewni się im mieszkania, wyżywienie, opiekę lekarza oraz w razie potrzeby pracę.

Co o tym myślicie? Czy Polska powinna deportować zbiegłych Ukraińców? Czy w ten sposób Polska naraża się i czy możemy ponieść konsekwencje pomagając Ukraińcom?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ukraińscy uchodźcy w Polsce

Jakie konsekwencje? Dlaczego deportować? Chlebem i solą ich przywitać! Ukraińcy, którzy przyjechali do Polski to ludzie w potrzebie. Trzeba im pomóc, a przy okazji spłacić dług.

3

Zgadzam się. Czemu ci ludzie są winni? Ich być może nikt nie zapytał czy chcą do Rosji, czy do Ukrainy. Całe życie przed tymi dziećmi. To widmo wojny, czyli realne niebezpieczeństwo, a nie chęć lepszego bytu, przywiodła ich do Polski. Jeśli możemy pomóc - pomóżmy.

4

Olinka napisał/a:

Jeśli możemy pomóc - pomóżmy.

Szczególnie, że nam przed '89 też pomagano.

5

Jakie kłopoty? Przedwczoraj dyskutowaliśmy w gronie znajomych i padły między innymi takie opinie, że jeśli nagminnie będziemy 'przygarniać' Ukraińców, którzy chętnie popracują za 5 zł/h to wygryzą Polaków, którzy za takie pieniądze pracować nie będą.

Druga rzecz to taka, że gdyby doszło do wojny to Polska jako kraj, który pomaga Ukrainie może być również zagrożeniem, które Rosja chętnie stępi w zarodku.
Tym samym poprzez pomoc Ukraińcom możemy być kolejnymi na celowniku.

Trzecia rzecz to oburzenie, że obcokrajowcom załatwia się darmowe noclegi, wyżywienie, opiekę lekarską, a Polacy muszą czekać do specjalistów po pół roku, na operację- kilka lat. Podniosła się wrzawa, że Polacy zamarzają na śmierć, albo umierają z głodu, podczas gdy Ukraińcom uchyla się nieba...

To tak w skrócie. smile

6

Nataluszku, zgadza się, ja jednak mam zupełnie inny punkt widzenia. Być może dlatego, że przeżyłam czas, kiedy to u nas było gorąco i chyba nikt do końca nie wiedział co zdarzy się jutro. Kiedy to my potrzebowaliśmy pomocy, Zachód nam ją przecież ofiarował. Skąd tylu Polaków w Niemczech czy Stanach Zjednoczonych? Sądzisz, że przeciętny obywatel takiego kraju był z tego powodu szczęśliwy? Tam tworzono dla nas, Polaków, darmowe przecież obozy dla imigrantów, a w tym samym czasie tuż obok inni żyli w slumsach, bez ubezpieczenia i szansy na pracę. Myślisz, że dziś jest podobnie, kiedy nasi rodacy wyjeżdżają za chlebem do UK, Irlandii czy państw skandynawskich, odbierając miejsca zatrudnienia obywatelom danego państwa i/lub chętnie korzystając z opieki zdrowotnej czy pomocy społecznej? A jednak Polacy z tego korzystają.

Nie można odwracać się od ludzi, którzy znajdują się w takiej sytuacji, w jakiej są dziś Ukraińcy. Pomijając aspekt ludzki, stricte humanitarny, my też przecież nie wiemy co zdarzy się za lat pięć czy piętnaście i czy to nie my staniemy po tej drugiej stronie, pukając z prośbą o pomoc.

7

Nataluszek napisał/a:

Jakie kłopoty? Przedwczoraj dyskutowaliśmy w gronie znajomych i padły między innymi takie opinie, że jeśli nagminnie będziemy 'przygarniać' Ukraińców, którzy chętnie popracują za 5 zł/h to wygryzą Polaków, którzy za takie pieniądze pracować nie będą.

Na imigrantach się zarabia, a nie traci! Szczególnie na takich jak Ukraińcy, którym chce się pracować. Chorują rzadziej niż tubylcy. Nie bez powodu wiele krajów przymyka oko na nielegalnych, a legalni dodatkowo płacą składki do ZUSu, podatki, kupują w naszych sklepach napędzając konsumpcję wewnętrzną, płacą VAT w cenach produktów, usług itp. Poza tym to często fachowcy, którzy u nas już wyginęli albo wyjechali na Zachód. Naprawdę nie ma się czego bać. Wystarczy zmusić rząd, żeby ułatwił życie przedsiębiorcom, a dzięki Ukraińcom urośniemy tak jak kiedyś Niemcy, Francja czy UK.

Nataluszek napisał/a:

Druga rzecz to taka, że gdyby doszło do wojny to Polska jako kraj, który pomaga Ukrainie może być również zagrożeniem, które Rosja chętnie stępi w zarodku.

Dzięki pomocy Ukraińcom mocno zyskujemy politycznie. Centrum UE przesuwa się na Wschód. Za jakiś czas to zaprocentuje. Trzeba wejść do strefy ?, powalczyć o armię europejską, przycisnąć Amerykanów w sprawie tarczy antyrakietowej, bo tylko w ten sposób można zapewnić bezpieczeństwo. Nie możemy ciągle bać się Rosji. Wbrew pozorom ten kraj nie jest taki straszny jak go malują. Putin nie jest wieczny, kalkuluje, a Rosja to już trochę cień mocarstwa i zdecydowana interwencja gospodarcza Zachodu może ich na tyle osłabić, że Putin straci władzę.

Nataluszek napisał/a:

Trzecia rzecz to oburzenie, że obcokrajowcom załatwia się darmowe noclegi, wyżywienie, opiekę lekarską, a Polacy muszą czekać do specjalistów po pół roku, na operację- kilka lat. Podniosła się wrzawa, że Polacy zamarzają na śmierć, albo umierają z głodu, podczas gdy Ukraińcom uchyla się nieba...

Cóż... Ten problem ma każde państwo w dobie kryzysu. Trzeba przekonywać ludzi, że to jest ważne. Dobry PR procentuje w dzisiejszym Świecie. Inna kwestia jest taka, że inne kraje powinny się do tego dorzucić nawet jeżeli to Polska przyjmie większość Ukraińców do siebie.

8

Olinko, gwoli ścisłości to nie są moje osobiste opinie. Tak jak pisałam, była to dyskusja w gronie znajomych i są to ogólnikowe wnioski z całej rozmowy. smile

Ja osobiście uważam, że przykre jest jedynie to, że obcokrajowcom chętnie się pomaga, a obywatelom rzuca kłody pod nogi.
Problemy z pracą, mieszkaniem czy przedszkolem dla dziecka. Potrzeb jest wiele i myślę, że najpierw winno myśleć się o obywatelach i o tym, aby ci mogli godnie żyć, a potem o uchodźcach, którzy przyjeżdżają do nas z innych krajów.

9

Nataluszek napisał/a:

Ja osobiście uważam, że przykre jest jedynie to, że obcokrajowcom chętnie się pomaga, a obywatelom rzuca kłody pod nogi.

Akurat Polakom to nie powinno przeszkadzać. W ciągu roku może im kasy na wiele rzeczy brakować, a jak goście na Święta przyjadą to potrafią się zadłużyć, żeby się pokazać. Sorry, taki mamy naród...

10

Nataluszek napisał/a:

Jakie kłopoty? Przedwczoraj dyskutowaliśmy w gronie znajomych i padły między innymi takie opinie, że jeśli nagminnie będziemy 'przygarniać' Ukraińców, którzy chętnie popracują za 5 zł/h to wygryzą Polaków, którzy za takie pieniądze pracować nie będą.:)

I bardzo dobrze, że wygryzą. Jeśli moja ciotka, której wiek i zdrowie nie może znaleźć chętnej dziewczyny albo jakiejś biednej, samotnej matki żeby jej umyła okna, za to znalazła chętną Ukrainkę, to widać w Polsce biedy nie ma.

Nataluszek napisał/a:

Kiedyś w ten sam sposób traktowano byłego kaprala Adolfa Hitlera. Zajął strefę zdemilitaryzowaną - nic nie róbmy, może mu przejdzie. Zajął Austrię - nic nie róbmy, sami chcieli. Zajął Czechosłowację - nic nie róbmy, przecież nawet się nie bronili. Niejaki Chamberlain wrócił nawet do swojej ojczyzny z chełpliwymi słowy - przywiozłem pokój. Jak bardzo błazeńskie były to słowa świat zobaczył już rok później. Aż w końcu jeden kraj nie chciał, na dodatek się bronił i bach, wojna światowa big_smile
To jest myślenie na zasadzie - jak schowam się głęboko w norze i będę cicho, to może mnie nie zauważą. Niestety ale zauważą. Rosja od dawna uważa teren aż po Odrę za swoją strefę wpływów. Rosja będzie przy każdej sposobności próbować zwiększać swój wpływ na Polskę. Sprawa Ukrainy zaś nie jest dla nas obojętna, bo Ukraina jest jeszcze bardziej traktowana przez Rosję za swoją wyłączną strefę wpływów. Już to kiedyś pisałem za Kapuścińskim, Rosja bez Ukrainy jest tylko dużym państwem prawie azjatyckim, z Ukrainą jest imperium. W interesie Polski jest więc robić wszystko aby Ukraina była niezależna od Rosji, aby wciągnąć ją w krąg cywilizacji zachodniej. Wiedział to m.in. marszałek Piłsudski, który mimo, że przed chwilą walczył z Ukraińcami o ziemie kresowe, to póki się dało wspierał ich w walce z bolszewikami o własne państwo.

Czy Rosja jest groźna? Jest i nigdy nie należy jej lekceważyć. Ma świetną dyplomację i propagandę. Ma społeczeństwo, które lubi jak jej władza odnosi sukcesy międzynarodowe, nawet jak ta władza gnębi je wewnętrznie. Z drugiej strony, to bardzo zabawne, że to właśnie ta mała Polska dwukrotnie sromotnie wielką Rosję upokorzyła.
Raz w roku 1610 w bitwie pod Kłuszynem armia polska rozbiła kilkukrotnie liczebniejszą armię rosyjsko-szwedzką. Kolejne wojska rosyjskie zaczęły się poddawać. Polacy zajęli Moskwę i Kreml. Ujęli cara Wasyla Szujskiego, jego rodzinę, bojarów, patriarchę Rusi. Car i jego bracia zostali przywiezieni do Warszawy, gdzie złożyli hołd, zwany od tej pory ruskim, królowi polskiemu Władysławowi IV Wazie. Car został w niewoli polskiej, a wojska polskie dwa lata okupowały Kreml. Była bardzo duża szansa na osadzenie na moskiewskim tronie królewicza polskiego, niestety niewykorzystana. Wiesz, że Polacy jako jedyni w historii Rosji zdobyli Moskwę i Kreml? Napoleon wkroczył do miasta opuszczonego i porzuconego przez Rosjan, a ponieważ istotną część jego armii stanowili Polacy, to gościli oni zbrojnie w Moskwie już drugi raz. Hitler został zatrzymany na przedmieściach Moskwy. Zauważ, że Rosjanie wygrywając w swojej historii z tak wielkimi potęgami jak Napoleon czy hitlerowskie Niemcy za swoje najważniejsze święto narodowe przyjęli dzień wypędzenia Polaków z Kremla big_smile A my się tego zwycięstwa wstydzimy. Obraz Matejki Hołd Pruski zna prawie każde dziecko w Polsce, a drugi podobny ale nazywający się Hołd Ruski leży zagrzebany w piwnicach Muzeum Narodowego...
Drugi raz upokorzyliśmy ich w wojnie 1920 r. Naprawdę wielu ludzi nie przykłada do tego zwycięstwa wielkiej rangi, a było to zatrzymanie rozpędzonej, bolszewickiej machiny rewolucyjnej. Przez młodziutkie i słabe państwo polskie.

Tak więc my musimy po prostu starać się ugrać swoje.

11

Nataluszek napisał/a:

podobnie jak miliony Polakow pracujacych za psie centy w UK i Irlandii - tez ich przegnac nalezy.

reszta tych komentarzy to po prostu zenada. Tyle zawisci w Polakach, ze az wstyd to czytac. Na cale szczescie tylko w niektorych, sa jeszcze tacy, ktorzy potrafia sie dzielic, nawet jak sami malo maja.

12 Ostatnio edytowany przez Nataluszek (2014-03-27 13:27:15)

Mussuka, nie tylko w Polakach jest tyle zawiści.

Co do uchodźców. Na Facebooku powstał profil o nazwie/tytule 'Ukrainiec nie jest moim bratem'.
Co o tym sądzicie?

Podobno wciąż narzekający na warunki w Polsce uchodźcy z Ukrainy zapowiedzieli powrót na rodzime ziemie, bo jak twierdzą 'W Polsce jest niebezpiecznie'.

13

Nataluszek napisał/a:

Co do uchodźców. Na Facebooku powstał profil o nazwie/tytule 'Ukrainiec nie jest moim bratem'.
Co o tym sądzicie?

Z całą sympatią dla Ukraińców muszę przyznać, że to prawda, ale z drugiej strony wielu normalnych ludzi padło ofiarą bezmyślnej polityki, więc trzeba im pomóc. Polacy powinni to zrozumieć, bo nam też pomagano w różnych miejscach na Świecie. Zamykanie się na nich ze względu na koszty i strach przed Rosją nie jest najlepszym pomysłem. Szczególnie, ż niedługo minie ćwierć wieku wolnej Polski, więc ich pokazanie może nam tylko pomóc. Mit Solidarności odżyje i byłoby lepiej, żeby za granicą zobaczyli drogę jaką przez ten czas pokonaliśmy, a poza tym samym Polakom jest to potrzebne do poprawy samopoczucia...

Nataluszek napisał/a:

Podobno wciąż narzekający na warunki w Polsce uchodźcy z Ukrainy zapowiedzieli powrót na rodzime ziemie, bo jak twierdzą 'W Polsce jest niebezpiecznie'.

Jak chcą to niech wracają. Uchodźcy z innego kraju kilka lat temu powiedzieli, że mieli trafić do Europy, a wylądowali w Polsce wink Nie dziwie się, bo w niektórych miejscach naprawdę są podłe warunki, a ludzie traktuje się jak zwierzęta...

14 Ostatnio edytowany przez Mussuka (2014-03-27 13:48:07)

Nataluszek napisał/a:

Mussuka, nie tylko w Polakach jest tyle zawiści.

Co o tym sądzicie?

Powtarzam - ciekawe co by nasi rodacy powiedzieli na podobne hasla, portale i nastawienie wobec nich ze strony Bytyjczykow, Irlandczykow, Niemcow, Skandynawow - czy gdzie tam nas jeszcze za chlebem niesie?

Taki FB portal - Polak nie jest moim bratem tylko mi robote kradnie i z naszego socjalu rodzine utrzymuje. Niech spieprza do Polski.

Mile nie? Zreszta takie hasla juz padaly i reakcja byla natychmiastowa - jak to? jak tak mozna? nas Polakow tak obrazac?

Jest takie madre powiedzenie: nie czyn drugiemu co tobie niemile. Bo raz my na wozie a raz inni.

15 Ostatnio edytowany przez marioosh666 (2014-03-27 14:02:15)

Nie można się na nich obrażać jeszcze z innego powodu. Za kilka lat możemy ich bardzo potrzebować jako pracowników. Jak nasza gospodarka ruszy to ludzie będą potrzebni, a ze względu na zarobki, które jeszcze przez jakiś czas będą niskie i ksenofobię trudno się spodziewać masowej emigracji z innych kierunków.

@Mussuka, w przypominaniu historii, która jest zakłamywana przez media nie ma nic niewłaściwego...

16

Mariusz, myślę, że nie tylko dla Ukraińców warunki są podłe, bo i niektórzy Polacy żyją gorzej u siebie, niż oni.
Nie jestem jakoś źle nastawiona do Ukraińców, ale bądź co bądź w państwie winno się na pierwszym miejscu dbać o obywatela, a nie o wszystkich innych wkoło.
Tak zapewne jest we wspomnianej Irlandii czy Wielkiej Brytanii.

Mussuka, teraz każdy dba o siebie. I w sumie się nie dziwie bo codzienność jaka jest teraz do tego zmusza.
Więc jeśli ktoś, komu naprawdę jest ciężko, widząc pomoc dla obcokrajowca jest zbulwersowany i wściekły- to wcale się nie dziwię.
Myślę, że to stąd narastające sprzeciwy dla uchodźców i tym podobnych.

17

marioosh666 napisał/a:

@Mussuka, w przypominaniu historii, która jest zakłamywana przez media nie ma nic niewłaściwego...

a cos takiego napisalam? konkretnie co masz na mysli?

18

Nataluszek napisał/a:

Mariusz, myślę, że nie tylko dla Ukraińców warunki są podłe, bo i niektórzy Polacy żyją gorzej u siebie, niż oni.

Chyba nie widziałaś takiego ośrodka i nie wiesz jak one potrafią wyglądać... Zgadzam się z tym, że to nie mają być pięciogwiazdkowe hotele, bo luksus i komfort w przypadku uchodźców nie powinny być priorytetem, ale bezpieczeństwo to również czystość, higiena i obsługa, która mówi w ich języku. Jak się przyjmuje do siebie gości to trzeba im to minimum zapewnić.

Nataluszek napisał/a:

Nie jestem jakoś źle nastawiona do Ukraińców, ale bądź co bądź w państwie winno się na pierwszym miejscu dbać o obywatela, a nie o wszystkich innych wkoło.

Chciałbym, żeby moje Państwo miało i realizowało długoterminową strategię, a nie skupiało się na samym gaszeniu bieżących pożarów...

Mussuka napisał/a:
marioosh666 napisał/a:

a cos takiego napisalam? konkretnie co masz na mysli?

Odniosłem wrażenie, że przypominanie historycznej prawdy o Ukraińcach stawiasz na równi z bezmyślnym uderzaniem w jakąś grupę np.: Polaków pracujących w Holandii. Dla mnie to nie jest to samo. Moim zdaniem to pierwsze jest uzasadnione szczególnie w sytuacji gdy media starają się zakłamywać prawdę historyczną.

19

Mariusz, a widziałeś ośrodki dla osób starszych (Polaków), gdzie ludzie po tym jak spadną z łóżka całe noce śpią na podłodze?
Albo dostają jeść, wtedy, kiedy się przypomni? To dopiero są luksusy.

Najpierw niech zapewnią minimum tym, którzy ich utrzymują, a nie myślą nad niedolą całego świata.
Jak można dopuścić do sytuacji, w której Ukrainiec czy inny obcokrajowiec ma u nas wszystko, a pan Józef, który krew i poty na wojnie wylewał nie ma na leki, ani nie ma możliwości godnie się zestarzeć, bo mieszka w ruinie bez wc i łazienki w domu?

Tego nie jestem w stanie nawet próbować zrozumieć.

20

marioosh666 napisał/a:

Odniosłem wrażenie, że przypominanie historycznej prawdy o Ukraińcach stawiasz na równi z bezmyślnym uderzaniem w jakąś grupę np.: Polaków pracujących w Holandii. Dla mnie to nie jest to samo. Moim zdaniem to pierwsze jest uzasadnione szczególnie w sytuacji gdy media starają się zakłamywać prawdę historyczną.

Co takiego? Gdzie ja cokolwiek pisalam o historii???
A poza tym co ci - konkretni dzisiejsi - uchodzcy, maja z historia wspolnego? Dla mnie obrazliwe teksty czy anty ukrainskie hasla wyrazane przez Polakow, maja taki sam charakter jak wystapienia niektorych zachodnich nacjonalistow przeciw Polakom.
Zreszta skoro juz o historii - to czemu nie ma hasel "Niemiec nigdy moim bratem nie bedzie"? Tylko lecimy do naszych historycznych wrogow za Odre jak jak muchy do lepu? Ten historyczny wrog lepszy, bo bogaty?

21 Ostatnio edytowany przez marioosh666 (2014-03-27 15:02:09)

Pan Józef może walczyć o swoje prawa np.: za pomocą mediów czy polityków, a ci ludzie nie mają takiej możliwości. Fakt, że kiedyś Europa miała lepszą kondycję i pomoc uchodźcom nie był problemem. Dzisiaj nikt specjalnie się do tego nie pali...

Mussuka napisał/a:

Co takiego? Gdzie ja cokolwiek pisalam o historii???

OK, czy wiesz jakie mieliśmy przejścia z Ukraińcami? Przodkowie dzisiejszych Ukraińców mordowali naszych dziadków np.: tnąc ich piłami. Czy dziwi Cię, że ktoś tworzy taki portal w sytuacji gdy media kreują Ukraińców na naszych braci?

Mussuka napisał/a:

A poza tym co ci - konkretni dzisiejsi - uchodzcy, maja z historia wspolnego?

A tyle mają wspólnego, że nastroje na Ukrainie Zachodniej niewiele się różnią od tych, które panowały kiedyś. Na szczęście dzieli nas granica, którą w dzisiejszych czasach nie jest łatwo pokonać. Jak ich tutaj wpuścimy (nacjonalistów) to zrobią nam Majdan np.: w Przemyślu i zażądają jego aneksji...

Mussuka napisał/a:

Dla mnie obrazliwe teksty czy anty ukrainskie hasla wyrazane przez Polakow, maja taki sam charakter jak wystapienia niektorych zachodnich nacjonalistow przeciw Polakom.

A co my zrobiliśmy Niemcom, Irlandczykom, Holendrom czy Skandynawom? Wielkiej Brytanii pomogliśmy znacząco. Jasne, że takie kwestie nie powinny determinować dzisiejszych relacji, ale antypolskie nastroje na Ukrainie są nadal żywe. Gdyby w Niemczech były pomniki Hitlera to zapewne trudno byłoby nam się z nimi dogadać. Na Ukrainie jest pełno pomników Bandery, a nasz Prezydent dostał od nich jajkiem co o czymś świadczy.

Mussuka napisał/a:

Zreszta skoro juz o historii - to czemu nie ma hasel "Niemiec nigdy moim bratem nie bedzie"? Tylko lecimy do naszych historycznych wrogow za Odre jak jak muchy do lepu? Ten historyczny wrog lepszy, bo bogaty?

Już napisałem, a poza tym Niemcy przeprosili, wzięli odpowiedzialność i się pogodziliśmy. Ukraińcy i Rosjanie tego nie chcą. Oni ciągle mają tą nienawiść w sobie.

22 Ostatnio edytowany przez Mussuka (2014-03-27 15:46:00)

marioosh, ja historie opanowalam, rowniez te kresowa, i o bandach UPA i slyszalam i czytalam ale o ile sie nie myle, to bylo po wojnie a nie 5 lat temu. Niemcy nas w poiecykach kremowali a nie masz im tego za zle?
Nasza historia przepleciona jest ciaglymi walkami a to z lewa a to z prawa czy z poludnia - to co, bedziemy sobie teraz te historie stale wywlekac? Niemcy nas kiedys mordowali to ja dzis mlodemu Niemcowi reki nie podam, bo jego dziadek w Gestapo sluzyl?

Co my Niemcom zrobilismy? A no pewnie mniej niz oni nam, poza tym, ze tez ich wysiedlilismy ale jakos nie przeszkadza nam to ani do nich na saksy jezdzic, ani im firmy u nas otwierac.

A Ty mi tu historie z Bieszczad przytaczasz jak mowa jest o humanitarnej pomocy dla uchodzcow.

Apropos nastrojow antypolskich - pamietasz jakie haslo Polacy wywiesili podczas meczu z Ukraina? Lepsi nie jestesmy. A ja wrogich nastrojow wsrod przyjezdnych Ukraincow w Polsce nie zauwazylam. Przyjezdzaja albo do pracy albo na handel albo Polska to tylko przystanek.

na koniec: sadzilam, ze to oburzenie pewnych osob jest zwiazane z rozdawaniem kasy obcym, wszystko jedno ktorym, ale nie swoim. Ale widze, ze tu o Ukraine konkretnie chodzi. Czyli jakby naplynelo do nas przykladowo pare tysiecy Slowakow, Czechow, Wegrow czy kogo tam chcemy sobie wybrac z zaprzyjaznionych narodow i wyciagneliby rece po pomoc, to byloby OK? Ale jak uchodziec z Ukrainy, to won?

23

Mariusz, nie rozśmieszaj mnie, proszę.
Dziadek koło 90-tki ma po telewizjach biegać, żeby móc godnie żyć?

24 Ostatnio edytowany przez marioosh666 (2014-03-27 16:00:31)

@Mussuka, odpiszę w punktach:
1. Sam upływ czasu nie załatwia sprawy. Ukraińcy nigdy nie byli, nie są i szybko nie będą naszymi braćmi. Niemcy też nie, ale z nich nikt w mediach braci nie robi...
2. Uważam, że z historią należy się pogodzić, ale dwie strony muszą tego chcieć. Z Niemcami się udało, a z Ukraińcami i Rosjanami nie. Dopóki oni do tego nie dojrzeją to nie powinniśmy nadstawiać za nich karku chyba, że przemawiają za tym nasze narodowe interesy.
3. Tak jak pisałem relacje z Niemcami zostały uregulowane, a wzajemne krzywdy są naprawiane na drodze obopólnych uzgodnień.
4. Nie chodzi tylko o historię z Bieszczad, ale o to, że te nastroje nadal tam panują i jeżeli tylko będzie można to zrobią to samo, a np.: Niemcy nie.
5. Jednoznacznie popieram pomoc humanitarną dla uchodźców z kilku względów tzn. to są normalni ludzie, kiedyś nam pomagano, więc my pomóżmy spłacając dług, na wsparciu Ukraińców zyskujemy wizerunkowo co przy ćwierćwieczu wolności nabiera szczególnego znaczenia.
6. W kwestii transparentów to nie pokazuje się całej prawdy, ale polską odpowiedź. Nasi sąsiedzi z każdej strony mają sprawniejszych polityków i bardziej przyjazne media. U nas najważniejsze to przepraszać, taki komunikat idzie w Świat, a na końcu się okazuje, że to nie do końca my zawiniliśmy, ale tego już nikt nie słyszy...
7. Jeszcze raz wielkimi literami - POPIERAM POMOC DLA POTRZEBUJĄCYCH, ALE JESTEM JEDNOZNACZNIE PRZECIWKO ZAKŁAMYWANIU HISTORII nawet w dobrej wierze. Jeżeli już to lepiej o tym nie mówić, żeby nie podgrzewać emocji. Kłamstwo ma krótkie nogi i pewnie PiS wywlecze to brutalnie, bo PO opiera swoją kampanię do PE na Ukrainie, a że przewaga niewielka to możemy mieć powrót IV RP...

Nataluszek napisał/a:

Mariusz, nie rozśmieszaj mnie, proszę.
Dziadek koło 90-tki ma po telewizjach biegać, żeby móc godnie żyć?

Nie, wystarczy, że zadzwoni albo kogoś o to poprosi, a telewizja sama do niego przybiegnie po czym przynajmniej w tym jednym ośrodku zapanuje porządek.

25

Mariusz, pomyliło Ci się. wink
Ośrodek, ośrodkiem. Przykład pana Józefa to przykład osoby mieszkającej w mieszkaniu. Swoim tudzież komunalnym. smile
Ty byłbyś skłonny wymagać podstaw robiąc z siebie ofiarę w telewizji?

26

marioosh666 napisał/a:

Już napisałem, a poza tym Niemcy przeprosili, wzięli odpowiedzialność i się pogodziliśmy. Ukraińcy i Rosjanie tego nie chcą. Oni ciągle mają tą nienawiść w sobie.

To nie do końca prawda. Po pierwsze, Niemcy głośno mówią, że wzięli odpowiedzialność, nawet kasę wypłacali ofiarom. Po cichu jednak od wielu lat trwa proces zrzucania winy za zbrodnie II wś na jakichś tajemniczych nazistów. Hitler był wodzem nazistów, żydów gazowali naziści, Europę napadli naziści itd. Zjawisko to w odniesieniu do Niemców jest dla mnie całkowicie zrozumiałe, natomiast problematyczne jest to, że rozciąga się to co raz szerzej na inne nacje w tym polską. Już to chyba pisałem jak przy okazji jednej z ostatnich rocznic wybuchu albo zakończenia wojny odbywających się w Warszawie była delegacja niemiecka. I nikt z oficjeli się nie zająknął, że jest to rocznica związana z napaścią państwa niemieckiego, aż przyszła pora na wystąpienie jednego z żyjących weteranów i ten walnął prosto z mostu w mikrofon kto i na kogo napadł. Popłoch i zmieszanie czy się broń Boże Niemcy nie poobrażali...
Są miejsca, gdzie się dobrze te sprawy pamięta. Właśnie czytałem książkę wywiad z Władysławem Bartoszewskim i zapadły mi w pamięć dwa fragmenty.
Pierwszy. Władysław Bartoszewski jest wtedy ministrem spraw zagranicznych i gości w Izraelu. Jest akurat jakaś rocznica, wybuchu wojny albo likwidacji getta, coś w tym rodzaju. Izraelczycy urządzają wielką szopkę z zorganizowaniu obchodów jako jakiejś prywatnej imprezy, na którą zaproszony jest jako prywatna osoba Władysław Bartoszewski. Robią to tylko po to żeby nie musieć zaprosić całego korpusu dyplomatycznego, a razem z nim ambasadorów Niemiec i Austrii...
Druga. Władysław Bartoszewski nadal jest ministrem spraw zagranicznych. Z wizytą w Polsce gości kanclerz Helmut Kohl. Na jego prośbę Bartoszewski organizuje mu całą wizytę, jeździ z nim. W planie jest wizyta w obozie koncentracyjnym Oświęcim. Kanclerz Kohl zgłasza do ministra Bartoszewskiego obiekcje, że po co ta wizyta, on już innym razem obóz zwiedzał. Minister Bartoszewski odpowiedział - po to żebyś zobaczył, odwiedził miejsce, gdzie siedział twój przyjaciel Władysław. Pomyśl jak dobrze to będzie wyglądać medialnie, a wybory masz za pasem...
Niemcy mogą mówić, że się rozliczyli, że przeprosili ale smutna prawda jest taka, że Republika Federalna Niemiec została zbudowana przez byłych nazistów. Całe mnóstwo bynajmniej nie jakichś szeregowych członków NSDAP ale czynnych zbrodniczo działaczy, funkcjonariuszy aparatu nazistowskiego spokojnie dożyło w Niemczech późnej starości. Nie ukrywali się, nikt ich nie wytykał palcami. Byli merami miast, dyrektorami szkół, urzędów. To członkowie Gestapo i Abwehry budowali nową, niemiecką policję i wywiad. To żołnierze Wehrmachtu, w tym wielu takich co popełniało zbrodnie wojenne budowali Bundeswehrę. Państwo niemieckie do dziś płaci emerytury wojskowe weteranom Waffen SS, choć sama organizacja została uznana za zbrodniczą w Norymberdze. Członkowie Waffen SS walczyli na froncie, a w ramach odpoczynku i rekonwalescecji byli delegowani do pilnowania obozów koncentracyjnych. Weterani Waffen SS bez żadnych problemów zrzeszali się w RFN, organizując sobie wieczorki wspominkowe. Do lat 80-tych niemieckie partie polityczne zabiegały o ich głosy w wyborach. Potem ponoć zaczęły się dystansować ze względu na domniemaną niestosowność takich działań. Generał Erich von dem Bach-Zelewski, zbrodniarz wojenny i likwidator powstania warszawskiego żył sobie w miarę spokojnie (niby w areszcie domowym) do 1961 r. Wtedy dopiero RFN skazało go za.... udział w nocy długich noży, a później jeszcze za śmierć 6 niemieckich komunistów. Nigdy nie odpowiedział karnie za zbrodnie wojenne na innych narodach, w tym Polakach.
Proszę, nie piszcie mi więc, że Niemcy za coś przeprosili, bo ja mam w d... takie puste gesty. Bundestag ratyfikował w 1970 r. układ PRL-RFN o uznaniu granicy na Odrze 248 głosami za, przy 238 wstrzymujących się i 10 sprzeciwu.

Co nie oznacza, że ja odczuwam do nich jakiś żal. Nie, absolutnie. Jedyny żal jaki odczuwam, to taki, że alianci nie zrzucili na Niemcy w latach 1944-45 kilka razy więcej bomb, w tym choć kilku atomowych big_smile Teraz jednak nie mam do nich żadnych ale.
Co do Ukraińców, to bynajmniej nie oczekują, że mają nas lubieć. Mogą nawet niektórzy nas nienawidzieć. Wolę 10 jawnie nienawidzących Ukraińców niż jednego nienawidzącego skrycie. Do Ukraińców nie mam pretensji, bo się ich zwyczajnie nie boję. Jeden raz udało im się zabić trochę Polaków, bo znalazło się miejsce i czas kiedy Polacy nie mogli się bronić, czyli Wołyń. Poza Wołyniem np. w moich rodzinnych stronach była liczna polska partyzantka i na każdą napadniętą polską wieś w odpowiedzi szła z dymem wieś ukraińska. Przyznam szczerze, że jeżdząc po bliskich mojemu miejscu zamieszkania wsiach długo zdobywałem świadomość, że są to miejsca krwawych bojów z przed lat. My tu sobie robimy biwak z piwkiem, a okazuje się, że w tym miejscu kiedyś cała wieś poszła z dymem. Polska wie. Następny postój i okazuje się, że tu poszła z dymem wieś ukraińska. Miałem kolegów rówieśników o ukraińskich nazwiskach. Ukrainę mam od siebie rzut beretem. Przyjeżdzają na zakupy. Jak pisałem nie boję się ale pamiętam. Gdyby przyszło co do czego nie znałbym litości...
Teraz jednak są słabi jak dzieci. Gdyby Polska chciała w tydzień zabralibyśmy im ten Lwów i pod Kijów podeszli. Wierzę jednak, że dobro na dłuższą metę się opłaca więc nie zabierajmy im tego Lwowa, a nakarmmy...

27

Nataluszek napisał/a:

Ośrodek, ośrodkiem. Przykład pana Józefa to przykład osoby mieszkającej w mieszkaniu. Swoim tudzież komunalnym. smile
Ty byłbyś skłonny wymagać podstaw robiąc z siebie ofiarę w telewizji?

Przyznam, że nie znam nikogo kto pasuje do Twojej historii. Znam za to przypadki emerytów, którzy mają emerytury wyższe od pensji minimalne, narzekają, że im nie starcza na leki, a mieszkają samotnie w 60 metrowych mieszkaniach w dobrym punkcie Warszawy. Dlaczego nie sprzedadzą albo nie wynajmą mieszkania, żeby zamieszkać w kawalerce na uboczu albo pod Warszawą? Z przyzwyczajenia smile Skoro przyzwyczajenie ma dla nich tak dużą wartość to naprawdę nie jest mi ich szkoda. Problem był tak duży, że ktoś postanowił zrobić na tym biznes i wymyślił hipotekę odwróconą, która powoduje, że mogą mieć swoje przyzwyczajenie i trochę kasy co miesiąc do śmierci, ale to działa tylko w przypadku całkowicie samotnych.

P. S. Gdyby nie jeden uparty powstaniec, który narobił w gacie, bo go 2 banki nie wpuściły do toalety to nasi goście podczas Euro musieliby robić w krzaki w centrum Stolicy europejskiego kraju...

@Snake, co do Niemiec to masz dużo racji, ale po stokroć wolę relację z nimi niż relacje z Ukraińcami i Rosjanami... Z ich strony nie czuję żadnego zagrożenia. A Ukraińcy i Rosjanie przy niekorzystnym splocie zdarzeń mogą nam jeszcze zaszkodzić.

28

marioosh666 napisał/a:

@Snake, co do Niemiec to masz dużo racji, ale po stokroć wolę relację z nimi niż relacje z Ukraińcami i Rosjanami... Z ich strony nie czuję żadnego zagrożenia. A Ukraińcy i Rosjanie przy niekorzystnym splocie zdarzeń mogą nam jeszcze zaszkodzić.

smile Wiesz co, taka anegdota. Jak pisałem urodziłem się i wychowałem w miejscu, gdzie Ukrainiec-nocny podpalacz i zbrodzień, to żaden mit ale osobiste opowieści rodzonych dziadków. Na dodatek resztki tych Ukraińców, którym udało się uchować przed Komisjami wysiedleńczymi były moimi sąsiadami. Ukrainę miałem rzut beretem od domu. Żaden Niemiec osobiście nigdy nic nie zrobił mojej rodzinie. Niemców mam pod drugiej stronie naszego pięknego kraju. No i idę sobie kiedyś ulicą (to chyba było na studiach) i nagle usłyszałem obok siebie niemieckie pokrzykiwania. Jakby mnie ktoś rozpalonym prętem po jajcach zdzielił... Nie wiem czy to jakieś wyssane z mlekiem matki uprzedzenie, połączenie niemieckiego języka, polskiej ulicy, krzyku. To była oczywiście wycieczka niemieckich emerytów ale zimny pot po plecach spłynął...
A język rosyjski czy ukraiński lubię słuchać.

29

Snake napisał/a:

Żaden Niemiec osobiście nigdy nic nie zrobił mojej rodzinie. Niemców mam pod drugiej stronie naszego pięknego kraju. No i idę sobie kiedyś ulicą (to chyba było na studiach) i nagle usłyszałem obok siebie niemieckie pokrzykiwania. Jakby mnie ktoś rozpalonym prętem po jajcach zdzielił... Nie wiem czy to jakieś wyssane z mlekiem matki uprzedzenie, połączenie niemieckiego języka, polskiej ulicy, krzyku. To była oczywiście wycieczka niemieckich emerytów ale zimny pot po plecach spłynął...
A język rosyjski czy ukraiński lubię słuchać.

Przyznam, że mam dokładnie to samo. W moim przypadku jest to o tyle dziwne, że mam niemieckie nazwisko i nazwisko panieńskie mojej mamy też jest niemieckie, ale wszyscy w rodzinie byli Polakami, a nawet katolikami (:(). Tłumaczę to karmą albo jakąś jej pochodną, której nie jestem świadomy.

30

Wiesz, moje ciary w opisanej przeze mnie sytuacji były o tyle dziwne, że ja się lubiłem uczyć języka niemieckiego. Wcześniej, w 1989 r. spędziłem 2 tyg. w ówczesnym NRD i szczerze mówiąc wywiozłem raczej z lekka pogardliwe wspomnienie Niemców. Przyjechałem z kraju, gdzie co prawda było świeżo po Okrągłym Stole ale to wciąż był PRL. Nie mniej, mimo tego całego PRL-u miałem do niego dość lekki stosunek. Wiadomo, władza jest głupia i niedobra, milicja tępa itp. Tymczasem w NRD zobaczyłem sam nie wiem co. Autentyczny strach, posłuch. To była niby wycieczka ale każdy z nas (miałem 16 lat) miał walizę, dwie towaru na handel. Ja miałem damskie fatałaszki. Po odbębnieniu jakiegoś obowiązkowego programu jeździliśmy po okolicach Karl-Marx-Stadt (wcześniej i dziś Chemnitz) i handlowaliśmy towarem. Rozkładaliśmy się w różnych miejscach, schodzili się Niemcy, odbywał się handelek. Wystarczyło jednak, że pojawił się w pobliżu milicjant i Niemcy się rozpierzchali jak spłoszone gołębie. Kurna, to chyba my prowadziliśmy jakiś nielegalny handel, a nie oni. O co kaman? Do internatu w którym mieszkaliśmy przychodzili okoliczni młodzi Niemcy. No trochę tam sobie pogadaliśmy ale muszę przyznać, że nigdy wcześniej ani później nie widziałem takich lewusów. Ja tu w głowie miałem eleganckich, wyprasowanych, ostrych jak żyleta oficerów z Krzyżem Żelaznym, a tu się złażą jakieś rozlazłe ofermy. Obrzydliwość. Plus ta służalczość i posłuch na wyprzodki. Okropieństwo. Wtedy właśnie zrozumiałem jak możliwy był nazizm, jego zbrodnie. To po prostu naród ludzi, który będzie się słuchał i wykonywał rozkazy każdego kogo uznają za ważniejszego od siebie, nie będzie przy tym samodzielnie myślał. Takie niestety wywiozłem wrażenia wtedy. Później po latach odwiedzałem już zachodnie Niemcy. Wyglądało to trochę inaczej, nie było tego strachu ale nadal ta ślepa wiara, że jak coś zostało ustalone przez władzę na tak, to ma być tak. Zawsze jak mam dość naszego polskiego burdelu, prowizorki, to sobie wspominam tamte widoki i jakoś mi lżej big_smile W tym właśnie za to lubię Słowian, a głównie Ukraińców czy Rosjan. Po prostu podobna mentalność, sposób myślenia, choć istotne różnice też są. Rosjanom też imponuje władza, dlatego mogą jednocześnie kląć na Stalina, że wymordował tylu Rosjan i szanować, że zrobił z ZSRR mocarstwo.

31 Ostatnio edytowany przez Michst (2014-04-03 13:15:06)

Zamknac granice polsko-ukrainska to najlepsze rozwiazanie. Samo to ze Ukraina istnieje od 1992 jest zniewaga. Zaloze sie ze Ukraincy nie dbali o to ze Polska byla okupowana przez hitlerowcow bo w ramie w ramie nacjonalisci mordowali Naszych rodakow a wiec czemu my mamy zadbac o nich gdy grozi im wojna z FR?
Skupmy sie na Naszej ojczyznie a nie na pseudo narodzie.
Nasz rzad niech zadba o polskie dzieci i polskie rodziny ktore placa podatki w Naszym kochanym kraju a to co sie stanie z Ukraincami no coz ich problem nie Nasz. Gdyby Rosja miala napasc Wegry badz Hiszpanie co w chwili obecnej jest nierealne inaczej podchodzilbym do sprawy.

32

Michst napisał/a:

Samo to ze Ukraina istnieje od 1992 jest zniewaga.

A wiesz, że to brzmi zupełnie jak niemieckie określenie Polski jako bękarta Wersalu? No i Ukraina jako państwo istnieje ciut dłużej. Od roku 1922 była jako Ukraińska Socjalistyczna Republika Radziecka częścią ZSRR, była członkiem - założycielem ONZ będącym podmiotem prawa międzynarodowego tak jak Polska Republika Ludowa. Dlatego też ZSRR na głosowaniach ONZ dysponował trzema głosami, bo Ukraina i Białoruś były traktowane jak osobne państwa.

33 Ostatnio edytowany przez Michst (2014-04-03 13:37:48)

A Polska od 966 przez wiele wiekow az do dzis z przerwami w czasie rozbiorow jest na mapie Europy. Chodzilo o niepodlegle panstwo na mapie Europy. W 1922 byl ZSRR i nie bylo Ukrainy. W 1992 Ukraina pojawila sie na mapie Europy. A Niemcy to zdyscyplinowany narod. Ich draznilo istnienie Polski kraju ktory od wiekow istnial a Ukraina? 22 lata na mapie Europy to jest nic. Na chwile obecna czekam na rosyjska agresje na ten kraj.
Przyklad od 2008 Kosowo a od 2011 Sudan Poludniowy moze od 2015 Szkocja (referendum wrzesien 2014)
Rozumiesz analogie Snake?

34

Mapy mapami, co nie zmienia faktu, że według prawa międzynarodowego Ukraina była państwem podmiotem tego prawa. Po rozbiorach Polski tak gwoli ścisłości Polska również nie zniknęła z relacji międzypaństwowych. Tzw. Kongresówka była w świetle ówczesnych stosunków odrębnym bytem z własnym władcą. Tak więc car rosyjski był jednocześnie królem Polski, która miała nadal własny rząd, sejm, prawa, wojsko, szkolnictwo.

35

To tez nie zmienia faktu ze Ukraina jest bekartem po upadku ZSRR.Dla mnie panstwo istnieje wtedy gdy jest samodzielne politycznie i militarnie. W 1922 decydujacy glos mial ZSRR a w 1815 roku po kongresie wiedenskim w sprawach polskich carska Rosja. I taka jest prawda. Co zas sie tyczy kwestii Ukrainy to na razie jestem zdziwiony ze wojska rosyjskie nie zagarnely Charkowa i Doniecka. Rozpetali awanture o Krym wiec powinni pojsc za ciosem i naciskac na Ukraine aby ten "sztuczny domek z kart" sie w koncu rozpadl. Pozniej Moldawia i Armenia.

36

Oj to musisz ze swojej listy państw wykreślić dużo więcej państw niż Ukraina big_smile Na czele z Polską, bo ona też nie spełnia tak wygórowanych kryteriów państwowości. Bo widzisz, Polska na pewno nie jest samodzielna politycznie, dlaczego to chyba powinienieś wiedzieć. Polska nie jest też samodzielna militarnie. Jeśli Ukraina miałaby się pod rosyjskim uderzeniem rozpaść jak domek z kart, to Polska by się rozpadła jak dwa domki z kart big_smile. Jedynym gwarantem bezpieczeństwa Polski jest uczestnictwo w NATO oraz ogólna sieć powiązań naszego państwa z innymi państwami. Wiesz, tylko jest jeden problem z takimi gwarancjami, Ukraina też miała międzynarodowe gwarancje zapewniające jej bezpieczeństwo po tym jak się pozbyła broni atomowej. Z czego jest oczywiście prosta nauczka. Ukraińcy zapewne plują sobie w brodę, że się tego arsenału pozbyli (choć niektórzy mówią, że kto wie czy czegoś nie zachomikowali), a inni jak Iran wiedzą, że można olać tą międzynarodową presję aby nie rozwijać broni atomowej pod pozorem gwarancji bezpieczeńśtwa.

37 Ostatnio edytowany przez Michst (2014-04-03 14:38:05)

Snake Polska jest w NATO i na chwile obecna jest to jakas gwarancja dla ojczyzny ktora obydwaj kochamy. Polska politycznie jest samodzielna od 1989 po usunieciu komunistow od wladzy a militarnie nie jest potega jak USA,UK,Rosja,Chiny lub Indie. Tu jestem gotow sie zgodzic ale napewno tez nie jest Czeczenia badz Dagestanem lub nawet Kurdystanem. Poruszylem sprawe Ukrainy poniewaz na chwile obecna wisi grozba rosyjskiej agresji na ten kraj. Inne kraje na chwile obecna nie wchodza w rachube. Ciekawy jestem jak rozwinie sie sytuacja bo z mojego punktu widzenia Rosja nie moze sobie pozwolic na utrate Ukrainy a USA i UE sa zainteresowane okrazeniem Rosji. Po przeciagnieciu Ukrainy na Swoja strone byc moze przyjdzie czas na Bialorus?
Dla mnie panstwowosc jesli chodzi o Polsce sa to lata 962-1717 do sejmu niemego bo od tego momemntu losy Polski byly uzaleznione od Rosji. 1717-1795 Polska istniala na mapie Europy ale militarnie i politycznie byla uzalezniona od Rosji.
Lata 1795-1918 rowniez politycznie i militarnie byla uzalezniona to od Francji za czasow Napoleona badz Rosji,Prus pozniej Niemiec badz Austrii.
Lata 1918-1939
Lata 1939-1989 pod okupacja niemiecko-radziecka pozniej niemiecka a do roku 1989 od ZSRR przede wszystkim politycznie.

38

Michst napisał/a:

Polska politycznie jest samodzielna od 1989 po usunieciu komunistow od wladzy.

Marzenie ściętej głowy big_smile Polska nie jest samodzielna politycznie i naprawdę na świecie na palcach jednej ręki policzysz państwa, które mogą uważać, że jako tako są samodzielnie politycznie. Polska jest takim sobie państwem, które większość z tego co robi, a przynajmniej w polityce zewnętrznej oraz gospodarce musi uzgadniać z różnymi, innymi państwami. Ta samodzielność to głupi mit, bo nawet największe potęgi z różnych przyczyn szukają sobie wsparcia innych państw. Nie ta mityczna samodzielność jest ważna ale umiejętność znajdywania poparcia wśród innych państw dla swoich pomysłów. To jest sztuka wiecznych kompromisów, bo dziś my poprzemy kogoś, żeby nas ktoś poparł przy innej okazji. To tak działa, a nie na zasadzie jakiejś mitycznej samodzielności politycznej. Podobnie gospodarczo, a militarnie to bez NATO przeciw państwu takiemu jak Rosja możemy równie dobrze od razu skapitulować.

39

Michst napisał/a:

Polska politycznie jest samodzielna od 1989 po usunieciu komunistow od wladzy

komuniści NIE zostali odsunięci od władzy, tylko po sygnałach z Moskwy, że tamci się zwijają i niedługo zaprzestaną wsparcia naszemu aparatowi, usunęli się w cień zatrzymując sobie wpływy, pieniądze i to co najważniejsze: nietykalność,
dalej kręcą swoje lody i mają się nadzwyczaj dobrze,
a zwykli ludzie wierzą w teatrzyk pod nazwą "Okrągły Stół"

40

Mirko81 wiadomo o co chodzi. Mialem na mysli ze od 1945 do 1989 rzadzila non stop jedna partia komunistyczna a po 1989 roku do rzadow zostaly dopuszczone nowe partie. Przyklad Kuba 1959-2014 partia komunistyczna ma w reku cala wladze.
K Polnocna 1953-2014
Chiny 1946- 2014

41

Przykład wielu afer z ostatnich lat czy dziesięcioleci pokazuje, że nie tylko komuniści byli skorumpowani, dlatego nawet gdyby się ich odsunęło całkowicie od wszystkich spółek czy urzędów na wszystkich szczeblach, to i tak przecież były by jakieś afery korupcyjne. Po za tym jak patrzę np. na PiS to jakoś ich bardziej bym się obawiała u rządów.

42

Jak czytam komentarze Polakow dotyczące ukrainy i głosy poparcia dla tego co wyprawia prawy sektor, to dostaje raka...

43

Wczoraj w ''Rozmowach w Toku'' był odcinek z uchodźcami z Ukrainy.
Uciekli tu bo na Majdanie podczas zamieszek grali pierwsze skrzypce. To tak jakby zapukać do sąsiada, świadomie rozwścieczyć go na maksa i uciec.

Jeden z mężczyzn, postrzelony podczas zamieszek, który uciekł do nas wraz z żoną i córką (około 9 lat), zapowiedział, że zostawi tu rodzinę i wróci na Majdan, aby znów brać udział w zamieszkach. ''Taki jest jego obowiązek''. Szkoda, że nie ma obowiązku wobec zapłakanej żony i córki proszących o to, aby został...

44

Nataluszek napisał/a:

Wczoraj w ''Rozmowach w Toku'' był odcinek z uchodźcami z Ukrainy.
Uciekli tu bo na Majdanie podczas zamieszek grali pierwsze skrzypce. To tak jakby zapukać do sąsiada, świadomie rozwścieczyć go na maksa i uciec.

Jeden z mężczyzn, postrzelony podczas zamieszek, który uciekł do nas wraz z żoną i córką (około 9 lat), zapowiedział, że zostawi tu rodzinę i wróci na Majdan, aby znów brać udział w zamieszkach. ''Taki jest jego obowiązek''. Szkoda, że nie ma obowiązku wobec zapłakanej żony i córki proszących o to, aby został...

Nataluszek Ukraina to kraj Ukraincow a nie Rosjan. Kto tu kogo tak naprawde rozwsciecza i podzega caly konflikt? Maja siedziec z zalozonymi rekoma i patrzec jak Putin sobie puzzle z ich terenow sklada na nowo? Wywiezc rodzine to jedna rzecz a wrocic i walczyc o dom dla nich w ich wolnym kraju to druga sprawa. Kto ma to za nich zrobic?

45

M. Ukraina wroci w granice Rosji jest to kwestia czasu. Ten sztuczny twor musi zakonczyc Swoj zywot a Rosja musi zadbac o Swoj interes.

Jak juz chcemy byc humanitarni i stac nas na to ,to moze nalezaloby sie zainteresowac Polakami zyjacymi na wschodzie...

47 Ostatnio edytowany przez kicur (2014-11-22 17:15:17)

Koledzy ja wiem skąd ten Wołyń ponieważ mam kolegę który jest z pochodzenia Ukraińcem a jego dziadek powiedział mu skąd wtedy była taka nienawiść do Polaków. Podziękujcie Piłsudskiemu. Ostrzegam to niepoprawne. Józef Beck w swoich pamiętnikach "Ostatni Raport" napisał, odnośnie Ukrainy, "Do głównych sprawców tragedii  mego kraju należy tez Watykan,. Zbyt późno pojąłem, że nasza polityka zagraniczna służyła interesom kościoła katolickiego" Twórcą tejże polityki był Józef Piłsudski który działał też w interesie Niemiec  o czym mało kto wie. Ale to już zostawię na inny temat.
Oto co robił Piłsudski a konkretnie jego szajka zasłużonych legionistów którzy zostali oddelegowani na Ukrainę za swoje zasługi.
Zaczynimy od tego że Ukraińcy byli dwudziestoleciu międzywojennym traktowani jak lud kolonialny. usunięto ich ze wszystkich stanowisk administracji, policji , kadry oficerskiej. Dalej naród ten poddano przymusowej polonizacji i tak w latach 1922 było w Lwowie 1435 szkół gdzie uczono w języku ukraińskim. A w 1934 roku zostało ich już tylko 457. Na Wołyniu okręgu gdzie byli praktycznie tylko Ukraińcy w 1925 roku było tam ponad 500 szkół gdzie dzieci uczyły się w swoim ojczystym języku a w 1933 roku zostało ich tylko 6 !!
Poza tym zlikwidowano całkowicie ukraińskie szkolnictwo średnie. Nie chcę ale muszę wspomnieć o zaniedbaniach gospodarczych podczas gdy w Polsce zużywano 115kWh an osobę na terenie byłej wschodniej Galicji zużywano zaledwie 14KWh z czego 87% zużywał sam Lwów. Dalej Ukraińców przymusowo chrystianizowano począwszy od 1918 roku poprzez min. niszczenie cerkwi prawosławnych na Wołyniu, Poleciu, południowym Podlasiu i Chełmszczyźnie. Ale najwięcej świątyń zburzono w 1938 roku gdzie np na samej Lubelszczyźnie zburzono 138 Ukraińskich obiektów sakralnych. A wszystko to pod osłoną wojska oraz policji, niszczono a potem profanowano całe wyposażenie świątyń nie patrząc że to też chrześcijanie a wiernych modlących się w świątyni bito pałkami, kolbami karabinów i szczuto psami. A wszystko to pomimo działo się pomimo obu konstytucji które gwarantowały wolności wyznaniowe ale tylko Polską. Większość tej ziemi należała do Polskiej arystokracji a chłopi ukraińscy mieli status równy niewolnikowi. Francuski historyk Daniel Beauvois napisał "chłopów traktowano jako podludzi. Jeszcze pdo koneic XIX wieku pan miał prawo bić chłopa po twarzy,c o nie było do pomyślenia nie tylko na Zachodzie, ale nawet w innych zaborach."
Na koniec zostawiam wypomnienia wybitnego  Polskiego historyka sztuki, literata, fotografa, tłumacza poezji oraz publicystę Tadeusza Chrzanowskiego który  w swoich wspomnieniach z dzieciństwa wspomniał gniew swojego ojca na widok burzenia cerkwi. Opisał to dr. Paweł Borecki cytuję "Nas kiedyś Rusini  wyrżną, bez cienia litości i nam tego nigdy nie wybaczą".

Posty [ 48 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Ukraińscy uchodźcy w Polsce

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024